Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αυτόχθονες Λαοί Τσερόκι

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αυτόχθονες Λαοί Τσερόκι"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αυτόχθονες Λαοί Τσερόκι
Οβίδου Οπίνκα Δημοτικό Σχολείο Αγίων Τριμιθιάς 12/12/2016

2 ΤΣΕΡΟΚΙ Οι Τσερόκι αναφέρονται στον εαυτό τους ως Ani-Yunwiya , που σημαίνει "Κυρίαρχοι άνθρωποι". Πολλές θεωρίες αφορούν την προέλευση το ονόματος "Τσερόκι". Είναι πιθανό να προέρχεται από την λέξη των Choctaw Cha-la-kee, που σημαίνει "αυτοί που ζουν στα βουνά", ή από τη λέξη Chi-luk-ik-bi,που σημαίνει "αυτοί που ζουν στστη χώρα των σπηλαίων". Η παλαιότερη Ισπανική απεικόνιση του ονόματος "Τσερόκι" από το 1755,είναι Tcalaquei. Μια άλλη θεωρία είναι ότι το όνομα "Τσερόκι" προέρχεται από μία λέξη των Muscogee, Cvlakke.

3 ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ Υπάρχουν δύο κύριες θεωρίες όσον αφορά στην προέλευση των Τσερόκι: Η μια θεωρία λέει πως οι Τσερόκι, ένας λαός που ομιλεί τη γλώσσα Iroquoian, είναι κάτοικοι των νότιων Απαλλαχίων, που ίσως μετανάστευσαν εκεί από τις Βόρειες περιοχές, τις παραδοσιακές περιοχές των Haudenosaunee καθώς και άλλων λαών που μιλούν τη γλώσσα Iroquoian. Μια άλλη θεωρία αναφέρει πως οι Τσερόκι κατοικούσαν στα Νοτιοανατολικά για χιλιάδες χρόνια.

4 ΔΙΑΤΡΟΦΗ Πόσο καλά γνωρίζουμε το στερεότυπο του Ινδιάνου των άγριων πεδιάδων: δολοφόνος βουβαλιών, ντυμένος με δέρματα ελαφιού διακοσμημένα με φτερά, με φτερά στο κεφάλι περίτεχνα στολισμένα, και δερμάτινα μοκασίνια, που ζει σε μια τριγωνική σκηνή από δέρμα ζώου, αφέντης του σκύλου και του αλόγου, χωρίς καμία σχέση με τα λαχανικά. Αλλά αυτός ο τρόπος ζωής, κάποτε περιορισμένος σχεδόν αποκλειστικά στους Απάτσι, άνθισε για όχι παραπάνω από διακόσια χρόνια. Δεν είναι αντιπροσωπευτικός για τους περισσότερους Αμερικάνους Ιθαγενείς του σήμερα και του χθες. Μάλιστα, το φαινόμενο «βουβάλι-ως-τρόπος ζωής» είναι άμεσο αποτέλεσμα της Ευρωπαϊκής επιρροής, όπως θα δούμε.

5 ΔΙΑΤΡΟΦΗ 2 Ένας θρύλος των Τσερόκι περιγράφει ότι οι άνθρωποι, τα φυτά και τα ζώα ζούσαν στην αρχή με «ισότητα και αλληλοβοήθεια». Οι ανάγκες όλων καλύπτονταν χωρίς να σκοτώνουν ο ένας τον άλλο. Όταν ο άνθρωπος έγινε επιθετικός και έφαγε μερικά από τα ζώα, τα ζώα επινόησαν αρρώστιες για να κρατήσουν τον ανθρώπινο πληθυσμό υπό έλεγχο. Τα φυτά παρέμειναν φιλικά παρ’ όλα αυτά, και προσέφεραν τους εαυτούς τους όχι μόνο ως τροφή στους ανθρώπους, αλλά επίσης και ως φάρμακα, για να καταπολεμήσουν τις νέες αρρώστιες.

6 ΤΣΕΡΟΚΙ Σύμφωνα με την επίσημη απογραφή των ΗΠΑ το 2000 αριθμούσαν Μιλάνε τη γλώσσα Iroquoian. Από τον 19ο αι., οι Ευρωπαίοι άποικοι των Ηνωμένων Πολιτειών αποκαλούσαν τους Τσερόκι μία από τις "Πέντε Πολιτισμένες Φυλές" διότι είχαν υιοθετήσει πολλά πολιτισμικά και τεχνολογικά στοιχεία από τούς Ευρωπαίους-Αμερικάνους αποίκους. Οι Τσερόκι ήταν μια από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη, εθνική ομάδα πού απέκτησαν τον τίτλο του Αμερικανού πολίτη.

7 ΤΣΕΡΟΚΙ Υπάρχουν τρεις ομοσπονδιακά αναγνωρισμένες φυλές Τσερόκι.
Έχουν αρχηγεία στο Tahlequah της Oklahoma. Υπάρχουν πολλές ομάδες με καταγωγή από τους Τσερόκι κατά μήκος των Η.Π.Α., όπως κάποιες δορυφορικές κοινότητες που χρηματοδοτούνται από το κράτος των Τσερόκι.

8 Πηγή ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "Αυτόχθονες Λαοί Τσερόκι"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google