Φαγητά εύκολης χρήσης ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Παρουσίαση από τη Μαρία Δημητρίου
Οδηγίες πως παίζεται το παιχνίδι
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Ισορροπημένη διατροφή
ΠΡΩΙΝΟ : Το πρώτο γεύμα της ημέρας
Πυραμίδα των τροφών.
Αναψυκτικά Απορ/κα Πιάτων Απορ/κα πλυντηρίου Απορ/κα χεριού
Κοστολόγηση Μάθημα 16.
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
ΣΟΥΠΕΣ.
Σούπες - Soups.
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Συστήματα επισιτισμού
Όσπρια ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα όσπρια και να δινει παραδείγματα
Η πυραμίδα της διατροφής
Συστήματα επισιτισμού - Μάθημα 1ον
Εισαγωγή στην Τροφογνωσία
Κοστολόγηση Μάθημα 14.
ΣΑΛΑΤΕΣ & ΟΡΕΚΤΙΚΑ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ
τρώω καλύτερα ζω καλύτερα
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ
ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει το γάλα Κατονομάζει ζώα των οποίων το γάλα καταναλώνει ο άνθρωπος Αναφέρει τα θρεπτικά στοιχεία τα οποία παρέχει το γάλα σε.
Ενότητα 4.1 ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ.
ΦΑΓΗΤΑ ΕΥΚΟΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ # 1
 Πλεονεκτήματα των φαγητών εύκολης χρήσης  Μειονεκτήματα των φαγητών εύκολης χρήσης  Οδηγίες για τη σωστή χρήση φαγητών εύκολης χρήσης  Θρεπτική.
Κοστολόγηση Μάθημα 10.
ΨΥΞΗ.
Διατροφικές συνήθειες των νέων και Μεσογειακή Διατροφή
Καλημέρα στην ζωή με … υγιεινό πρόγευμα!
ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΣΑΛΤΣΕΣ.
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ζυμαρικά - Pasta.
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Υγιεινή διατροφή: Είμαστε ό,τι τρώμε. Μια εργασία των μαθητών της Β΄ τάξης.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ Ξ ΈΒΑΘΟ Τ ΗΓΆΝΙΣΜΑ. Σ ΤΟΧΟΙ Μ ΑΘΗΜΑΤΟ Σ Ορίζει και περιγράφει τη μέθοδο μαγειρέματος. Αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα,
Το κρέας Παρουσίαση από τη Μαρία Δημητρίου. Το κρέας (ορισμός) Κρέας ονομάζουμε την σάρκα των ζώων. Το κρέας αποτελεί τροφή για τον άνθρωπο από τα προϊστορικά.
ΜΠΡΕΖΕ BRAISE.
ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ.
ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Πως γίνεται η συντήρηση: Τα 5 βασικά στάδια H συντήρηση έχει ως απώτερο στόχο να κάνει το άτομο να τρώει σε όλη την υπόλοιπη.
ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ. Σ ΤΟΧΟΙ Μ ΑΘΗΜΑΤΟ Σ Ορίζει και περιγράφει τη μέθοδο μαγειρέματος. Αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τις τροφές που ψήνονται με τη.
 ΟΡΙΖΕΙ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΡΟΣΤΟ ΣΕ ΧΑΡΤΙ  ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ, ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΨΗΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΘΟΔΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ.
 Ορίζει και περιγράφει τη μέθοδο μαγειρέματος.  Αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τις τροφές που ψήνονται με τη μέθοδο και τον εξοπλισμό.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
ΒΡΑΣΤΑ Σ ΤΟΧΟΙ Μ ΑΘΗΜΑΤΟ Σ Ορίζει και περιγράφει τη μέθοδο μαγειρέματος. Αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τις τροφές που ψήνονται με τη μέθοδο.
Κλινική διαιτολόγια ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΣΑΛΤΣΕΣ Ευριπίδης Σάββα 23:19 Ευριπίδης Σάββα.
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ εργασια στο μαθημα της οικιακησ οικονομιασ τμημα : α1 δημητρα βλαχιωτη ολγα βογκλη σοφια ανδρικοπουλου δημητρα δενδρινελλη.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Φαγητά εύκολης χρήσης ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Π. Μαυρογένης Φαγητά εύκολης χρήσης ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα φαγητά εύκολης χρήσης Κατατάσσει σε κατηγορίες τα φαγητά εύκολης χρήσης, σύμφωνα με το βαθμό επεξεργασίας που έτυχαν και αναφέρει παραδείγματα Δικαιολογεί την αναγκαιότητα των φαγητών εύκολης χρήσης Αναφέρει και επεξηγεί τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των φαγητών εύκολης χρήσης Αναφέρει και επεξηγεί οδηγίες για τη σωστή χρήση τους Κατονομάζει τον επιπρόσθετο εξοπλισμό που είναι απαραίτητος σε μια κουζίνα που χρησιμοποιεί φαγητά εύκολης χρήσης Συγκρίνει τη θρεπτική αξία των φρέσκων τροφών με αυτή των φαγητών εύκολης χρήσης

Φαγητά εύκολης χρήσης (Convenience Food) – Ορισμός Π. Μαυρογένης Φαγητά εύκολης χρήσης (Convenience Food) – Ορισμός Ορισμός Είναι οι τροφές οι οποίες έχουν υποστεί μερική ή ολική επεξεργασία, με αποτέλεσμα να μειώνονται ή να εκμηδενίζονται ο χρόνος και οι ενέργειες για την προετοιμασία και το ψήσιμο τους Παραδείγματα από παραδοσιακή κουζίνα Χαλούμι, αναρή, γιαούρτι, τσαμαρέλα, χοιρομέρι, λούντζα, λουκάνικα, τραχανάς Όλες οι μέθοδοι για τη διατήρηση των τροφίμων παράγουν φαγητά εύκολης χρήσης Κονσερβοποίηση και εμφιάλωση Ψύξη (ελαφρά και κατάψυξη) Αφυδάτωση / αποξήρανση Χρήση αλατιού, ζάχαρης, οξέων Χρήση ακτινοβολίας και αντιβιοτικών

Κατηγορίες και αναγκαιότητα φαγητών εύκολης χρήσης Π. Μαυρογένης Κατηγορίες και αναγκαιότητα φαγητών εύκολης χρήσης Σύμφωνα με το βαθμό επεξεργασίας Φαγητά με ελάχιστη επεξεργασία (αποφλοιωμένες ντομάτες, ξεφλουδισμένες πατάτες) Φαγητά με μερική επεξεργασία (κοτόπουλο και ψάρι πανέ, πακεταρισμένο καλαμπόκι Φαγητά με ολική επεξεργασία (έτοιμα γεύματα που διατηρούνται στο ψυγείο – cook and chill, cook and freeze) Λόγοι αναγκαιότητας Ανάπτυξη της τεχνολογίας (καλύτερη ποιότητα) Υγειονομικός έλεγχος (εμπιστοσύνη) Έλλειψη χρόνου Παρουσία του απαραίτητου εξοπλισμού σε κάθε κουζίνα Διαφήμιση και προβολή Χρήση πρόσθετων ουσιών Μείωση των εξόδων και αύξηση των κερδών

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα Π. Μαυρογένης Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα Πλεονεκτήματα Αυξημένη ποικιλία στο μενού Έλεγχος μερίδων Σταθερή ποιότητα και ποσότητα Μειωμένος χρόνος, εξοπλισμός και χώρος Λιγότερο καταρτισμένο προσωπικό Μείωση κόστους καυσίμων Ελάττωση χώρου και κόστους αποθήκευσης Καταργείται η εποχικότητα Ελαττώνεται η σπατάλη από φθορά Αποφεύγονται οι απώλειες από την προετοιμασία Μειονεκτήματα Αμφίβολη ποιότητα Μειώνεται η θρεπτική αξία Αυξάνεται το κόστος λόγο πακεταρίσματος Χρήση πρόσθετων ουσιών Εξασθενεί η μαγειρική τέχνη Αλλαγή στον εξοπλισμό της κουζίνας Σε ορισμένες εποχές του χρόνου αυξάνεται το κόστος

Π. Μαυρογένης Οδηγίες για τη σωστή χρήση, επιπρόσθετος εξοπλισμός και θρεπτική αξία φαγητών εύκολης χρήσης Να χρησιμοποιούνται με την ίδια προσοχή που δίνεται και στις φρέσκες τροφές Να ελέγχονται πολύ προσεκτικά κατά την παραλαβή Να αποθηκεύονται σωστά Προσοχή στην ημερομηνία λήξης Σωστό ξεπάγωμα Τα κατεψυγμένα λαχανικά ψήνονται απευθείας Διαφορετικός χρόνος ψησίματος ανάλογα με την επεξεργασία Πάντοτε ακολουθούνται οι οδηγίες των κατασκευαστών Επιπρόσθετος εξοπλισμός Φούρνοι αερόθερμοι (convection) ή συνδυασμένοι με ατμό (combi) Φούρνοι μικροκυμάτων Θρεπτική αξία Οποιαδήποτε επεξεργασία έχει επιπτώσεις στη θρεπτική αξία Καλύτερη η μέθοδος της γρήγορης κατάψυξης στη διατήρηση της βιταμίνης C Μεγάλες απώλειες κατά την κονσερβοποίηση – 80% Βιταμίνη Β στα κρέατα – 50% Κατά την αφυδάτωση πιο ευπαθείς οι βιταμίνες B και C

Μερικά φαγητά εύκολης χρήσης Π. Μαυρογένης Μερικά φαγητά εύκολης χρήσης Δημητριακά προγεύματος Ροφήματα (καφές, τσάι, σοκολάτα), αναψυκτικά, χυμοί Σούπες (φακελάκια, κονσέρβες) Σάλτσες (ντέμι-γκλας, γουόστερ σος, τσίλι, δυόσμου, σόγιας, κέτσαπ) Ζωμοί Κρέμες (καραμέλα, κάσταρτ) Φρούτα παστά Φρούτα κομπόστα Λαχανικά (κατεψυγμένα, κονσέρβα, εμφιαλωμένα) Όσπρια Τυρί, γάλα (σκόνη, εβαπορέ, παστεριωμένο) Αλλαντικά Αυγά (σκόνη, κατεψυγμένα) Αρωματικά χόρτα και μπαχαρικά Αλεύρι Ζυμαρικά (ραβιόλες, κρέπες) Ρύζι πάρμποϊλ Βρεφικές τροφές Παγωτό Πατάτες (ξεφλουδισμένες, κονσέρβα, σκόνη) Ξηροί καρποί