Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ εργασια στο μαθημα της οικιακησ οικονομιασ τμημα : α1 δημητρα βλαχιωτη ολγα βογκλη σοφια ανδρικοπουλου δημητρα δενδρινελλη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ εργασια στο μαθημα της οικιακησ οικονομιασ τμημα : α1 δημητρα βλαχιωτη ολγα βογκλη σοφια ανδρικοπουλου δημητρα δενδρινελλη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ εργασια στο μαθημα της οικιακησ οικονομιασ τμημα : α1 δημητρα βλαχιωτη ολγα βογκλη σοφια ανδρικοπουλου δημητρα δενδρινελλη χριστινα κατσικεα

2 Τι μασ προβληματιζει… Τα τελευταία τρία σχεδόν χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας Αυξάνονται καθημερινά τα νοικοκυριά ξοδεύουν όλο και λιγότερα χρήματα για τη διατροφή τους Αυξάνεται ο αριθμός των συνανθρώπων μας που πεινάνε Αυξάνονται οι τόνοι τροφίμων που πετάμε Αυξάνονται τα ποσοστά παχυσαρκίας Αυξάνονται τα ποσοστά νευρικής ανορεξίας και βουλιμίας Αυξάνεται το στρες στην καθημερινότητά μας

3 Τι αποκαλυπτουν οι ερευνεσ
Το 78% των νοικοκυριών αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην κάλυψη αναγκών Το 68,4% των νοικοκυριών κάνει περικοπές στην κατανάλωση ειδών διατροφής Το 50% των νοικοκυριών διαθέτει μόνο το 2,2% του εισοδήματός του για τρόφιμα Το 88% των νοικοκυριών περιόρισε δαπάνες για εστιατόρια Το 13% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι το εισόδημά του δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των αναγκαίων

4 Το 20,1% του ελληνικού πληθυσμού απειλούνταν από τη φτώχεια από το 2010
Το 22,7% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι στερείται διατροφής Το 4,2% του μη φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι στερείται διατροφής

5 Δεδομένα από χώρες που βρέθηκαν σε οικονομική κρίση πριν από το 2000, δείχνουν ότι στις περιόδους αυτές οι διατροφικές επιλογές παύουν να είναι υγιεινές, αφού οι άνθρωποι καταφεύγουν σε αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων και σε τροφές χαμηλής ενεργειακής αξίας. Η διατροφή παύει να είναι ποιοτική, δεν ενισχύεται ο οργανισμός από βιταμίνες ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικές ουσίες και έτσι έχουμε αύξηση ασθενειών, ακόμη και του κοινού κρυολογήματος.

6 Η οικονομικη κριση μασ οδηγει σε ανθυγιεινεσ διατροφικεσ συνηθειεσ…
Μείωση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών Μείωση κατανάλωσης ψαριού επειδή θεωρείται ακριβό Αύξηση κατανάλωσης συσκευασμένων τροφίμων που είναι πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά Αύξηση κατανάλωσης γρήγορου και φτηνού φαγητού Αύξηση κατανάλωσης γλυκών και σοκολάτας Σε οικονομικότερες επιλογές τροφίμων που ενδεχομένως είναι κατώτερης ποιότητας Μείωση φυσικής δραστηριότητας

7 Ποσο επηρεαζεται η υγεια μασ
Αύξηση στρες Αύξηση ποσοστών παχυσαρκίας Αυξημένες τιμές χοληστερίνης Αυξημένα ποσοστά διαβήτη Αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης

8 Παιδικη διατροφη και οικονομικη κριση
παιδιά στην Ελλάδα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η κακή διατροφή στην παιδική ηλικία οδηγεί σε παχυσαρκία, καρδιοπάθειες και μεταβολικό σύνδρομο στο μέλλον. Η κακή – χαμηλής ποιότητας διατροφή μιας ολόκληρης γενιάς παιδιών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα δεκαετίες αργότερα.

9 Η μονη λυση ειναι η επιστροφη στη Μεσογειακη διατροφη
Η ιστορία έχει δείξει ότι ο λαός μας έχει επιβιώσει πολλές φορές σε εποχές κρίσης. Επιβίωσε ακολουθώντας τη Μεσογειακή Διατροφή. Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά αυτός ο τρόπος διατροφής πρέπει να γίνει πράξη και όχι απλά αντικείμενο συζήτησης. Είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή και για το πορτοφόλι μας αλλά κυρίως για την υγεία την δική μας.

10 Μεσογειακη διατροφη Η παραδοσιακή ελληνική μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει: Υψηλή κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών (με τη μορφή κυρίως του ελαιόλαδου και χαμηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών. Υψηλή κατανάλωση φρούτων , λαχανικών, όσπριων και δημητριακών ολικής αλέσεως. Μέτρια κατανάλωση ψαριών. Χαμηλή κατανάλωση κρέατος και υποπροϊόντων του όπως αλλαντικά. Μέτρια κατανάλωση κρασιού που λαμβάνεται μαζί με τα γεύματα.

11 ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

12 Συμβουλεσ για σωστη διαχειριση…..
Φτιάχνουμε λίστα με τα τρόφιμα που πραγματικά χρειαζόμαστε και δεν αγοράζουμε τίποτα περιττό. Προτιμούμε τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής, γιατί είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυσικά πιο οικονομικά. Προκειμένου να μην αποκλείσουμε ένα φρέσκο τρόφιμο επειδή είναι ακριβό το αντικαθιστούμε με κατεψυγμένο, που είναι η αμέσως επόμενη καλύτερη επιλογή. Δεν βγάζουμε το ψάρι από τη διατροφή μας λόγω κόστους. Περιορίζουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε 1 φορά την εβδομάδα. Προγραμματίζουμε το μενού της εβδομάδας και εφοδιαζόμαστε μόνο με τα απαραίτητα υλικά για την παρασκευή του.

13 Συμβουλεσ για σωστη διατροφη
Δεν πετάμε μαγειρεμένο φαγητό. Αν περισσεύουν μαγειρεμένα όσπρια ή κρέας μπορούμε να τα καταψύξουμε σε μερίδες και να τα καταναλώσουμε κάποια άλλη φορά μέσα στο μήνα. Φροντίζουμε να καταναλώνουμε όσπρια 1-2 φορές στην εβδομάδα. Είναι εξαιρετικά υγιεινή επιλογή. Φροντίζουμε να συνοδεύουμε το γεύμα μας με ψωμί ολικής άλεσης ή πατάτες ή ρύζι ή μακαρόνια ολικής άλεσης που η τιμή τους είναι ακόμα χαμηλή. Υπολογίζουμε πόσο γάλα καταναλώνουμε ημερησίως και προμηθευόμαστε ανάλογα με της ανάγκες της οικογένειάς μας.

14 Συμβουλεσ για σωστη διαχειριση
Μειώνουμε την κατανάλωση επεξεργασμένων βιομηχανοποιημένων τροφίμων (πατατάκια, γαριδάκια, σοκολάτες, αναψυκτικά) και βγαίνουμε σωματικά και οικονομικά κερδισμένοι. Δεν αγοράζουμε αναψυκτικά. Η τιμή τους είναι υψηλή και η θρεπτική αξία τους μηδενική. Επιλέγουμε προϊόντα από τον τόπο μας για να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία. Είμαστε τυχεροί, γιατί ζούμε σε μία χώρα που παράγονται σχεδόν τα πάντα . Μπορούμε να προμηθευόμαστε όσπρια, ρύζι, ξηρούς καρπούς που αποθηκεύονται από ντόπιους παραγωγούς σε μεγαλύτερες ποσότητες πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές.

15 Για τα παιδια… Η οικονομική κρίση επηρεάζει και τη διατροφή των παιδιών. Τα παιδιά έχουν μεγαλύτερες ανάγκες για σωστή διατροφή με επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά κυρίως λόγω ανάπτυξης και απαιτήσεων της καθημερινότητάς τους. Αν δεν τραφούν σωστά αυτή την περίοδο θα έχουν θέματα υγείας στην ενήλικη ζωή τους που θα σχετίζονται με την κακή διατροφή τους τώρα. Να αφιερώνεται ο απαραίτητος χρόνος στη διατροφή των παιδιών. Να μαθαίνουν τα παιδιά να καταναλώνουν πρωινό γεύμα στο σπίτι. Να λαμβάνουν το κολατσιό τους για το σχολείο. Πρέπει να υπάρχει πάντα καλομαγειρεμένο φαγητό στο σπίτι γιατί είναι η πιο υγιεινή και πιο συμφέρουσα επιλογή.

16 Συμπερασματα Υιοθετούμε σωστές διατροφικές συνήθειες.
Φροντίζουμε τη διατροφή των παιδιών. Βάζουμε τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή μας. Κάνουμε σωστή διαχείριση των οικογενειακού προϋπολογισμού. Βλέπουμε τα πράγματα θετικά. Είμαστε ένας λαός ο οποίος, όπως έχει δείξει η ιστορία μπορεί να επιβιώσει και σε ακόμα δυσκολότερες οικονομικές συνθήκες. Δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό και γινόμαστε το καλό παράδειγμα για τα παιδιά.


Κατέβασμα ppt "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ εργασια στο μαθημα της οικιακησ οικονομιασ τμημα : α1 δημητρα βλαχιωτη ολγα βογκλη σοφια ανδρικοπουλου δημητρα δενδρινελλη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google