ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Πρότυπο Εκπαιδευτήριο Ευρωπαϊκή Παιδεία
Advertisements

Τίτλος εκπαιδευτικής δραστηριότητας: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΧΝΙΔΙΑ
5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ "ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ"
Περιβαλλοντικό πρόγραμμα 2012 Κεφαλονίτικα παιχνίδια-Τα μήλα Έλλη Κουνάδη.
ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΥΡΓΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ Μ. Μ. Ε
Οι εκπαιδευτικοί: Τουλιόπουλος Φώτης
Σχέδιο Δράσης Σ.Δ.Ε. Αγρινίου
Το ΔιαδΙκτυο στη ζωΗ μαΣ
Σκοταράς Νικόλαος, Σχ. Σύμβουλος ΠΕ12, Δρ. Ε.Μ.Π Ιστοσελίδα :
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Μαρια Κουτάτζη ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012.
ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΙΙ: ΤΥΠΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ.
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ.  Κ ανένα παιδί απ’ έξω  Ό λα τα παιδιά ενταγμένα στη μαθησιακή διαδικασία εκπαιδευτικός συνδιαμορφωτής του υλικού  Ο.
6ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας Α΄ τάξη - ερευνητική εργασία Σχ
Παιδί και παιχνίδι Παρουσίαση στους Γονείς την ημέρα επίδοσης της βαθμολογίας του Α΄τριμήνου 2009 Tου Μίτση Παναγιώτη, δασκάλου του 5ου Δημ. Σχ. Χολαργού.
Η φιλοσοφία του Pro-Skills
6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ‘’ΠΙΝΟΚΙΟ’’
Το φθινόπωρο μέσα από τα μάτια των παιδιών
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Φυσική Άσκηση & Υγεία»
Το παιδικό παιχνίδι Εισαγωγικά σχόλια και ερμηνευτικές υποθέσεις
Όνομα:Ελευθερία+Γιώτα
Γιατί ένα πολιτιστικό πρόγραμμα;. Τα Πολιτιστικά προγράμματα προϋπήρχαν του θεσμού. Θετικό γιατί υπάρχει ενδιαφέρον και παράδοση. Αρνητικό γιατί δεν είναι.
Page  1 Ο.Παλιάτσου Γαλλική Επανάσταση 1 ο Γυμνάσιο Φιλιππιάδας.
1ο Γενικό Λύκειο Έδεσσας «Νικόλαος Οικονομίδης»
1. Πιστεύετε ότι υπάρχουν διακρίσεις σε σχέση με:.
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΧΟΡΟΥ ΧΟΡΟΣ ΠΥΛΑΙΑΣ
6 Μαρτίου 2013, ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού
ΘΕΜΑ : « Διαπροσωπικές σχέσεις των νέων»
Ασφάλεια στο διαδίκτυο
Στοιχεία Διοίκησης Επιχειρήσεων
Οι εκπαιδευτικοί: Τουλιόπουλος Φώτης
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Η σημασία της αυτογνωσίας στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ.
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
Πρόταση αποτελεσματικής μαθησιακής διαδικασίας για το μάθημα : Προγραμματιστικά εργαλεία για το διαδίκτυο. Εισηγητής: Msc Νίκος Νίκας.
EDG220 C: Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και εκπαιδευτική τεχνολογία Ακαδημαϊκό έτος: Υποχρεωτική εργασία: Τίτλος θεματικής ενότητας: Κυκλοφορώ με ασφάλεια.
Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών Πληροφορικής.
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο
Ο ΟΡΚΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΑΔΕΡΦΟΥ
Προφορική (Απευθείας ) Επικοινωνία
1 Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ Σ.Δ.Ο. Τμήμα: Διαχείριση Πληροφοριών Ον.Επ.: Μπίκος Κωνσταντίνος Μάντη Χρυσάνθη Χατζημάρκου Αθηνά Καπίταλη Ζωή Εισηγητής: Χατζής Θέμα:
Αναλυτικά Προγράμματα για τα Δημόσια Σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας Σεμινάρια Σεπτεμβρίου 2010 Κουτσίδης Γιώργος 1.
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ.
ΤΜΗΜΑ Γ΄ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΕΠΑΛ
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας « Βοηθώ Πρώτος » Σχολικό έτος ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας.
Β΄ Τάξη 1ου Κύκλου Ειδικότητα: Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων
1.4 Επικοινωνία και προβλήματα – Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας
Νοηματική επικοινωνία Γλώσσα του σώματος Body Language
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού
ΘΕΜΑ: ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.
Το δικαιωμα ςτο παιχνιδι
Στέκομαι, περπατώ…φρενάρω
Αναπτυξιακή Ψυχολογία
Άποψη πρόσοψης Point Ν. Κόσμου
ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Στο προηγούμενο μάθημα είχαμε μιλήσει για το παιχνίδι, τον ορισμό του, τη σημασία του, τα είδη του παιχνιδιού κατά τον Piaget , και το.
Παραδοσιακά Παιχνίδια
«Ελπίδα Ζωής» Αγγελική Μπαβέλλα- Επιστημονικά Υπεύθυνη-ψυχολόγος
Βιωματική Δράση Α΄Τάξης 2ου Γυμνασίου Πεύκης
Άποψη πρόσοψης Point Ν. Κόσμου
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Επιστήμες της Αγωγής
Ψηφιακό Παιγνίδι στην προσχολική ηλικία
ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Η ανάπτυξη του παιδιού Καλαϊτζίδης Αγάπιος.
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ & ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΛΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Εισηγητής: Msc Νίκος Νίκας
Ο κοινωνικός περίγυρος - Μορφές διαπροσωπικών σχέσεων.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 2ο ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΑΞΗ Β Υπεύθυνες καθηγήτριες: Κατσαρή Κωνσταντίνα Δρέλλια Ευαγγελία ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ: Αναγνωστοπούλου Φεοφανή Καδούλη μαρία Κετούγια Αρτεμισία Κολώνια Ελευθερία Μάρκος Φίλιππος Μελά Μαρία-Κων/να Σκεπετάρης Παναγιώτης Σουροβέλη Μαρία Τσάτσου Νικολέττα Κανιώτη Δήμητρα Μήτσου Βελησσαρία Παπαευθυμίου Κωνσταντίνα

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να κατανοήσουν οι μαθητές την μεγάλη αξία του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του παιδιού, να γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο τα παραδοσιακά παιχνίδια,που έπαιζαν τα παιδιά παλαιότερα και να τα συγκρίνουν με τα παιχνίδια των παιδιών σήμερα.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το παιχνίδι κατέχει ξεχωριστή θέση στη ζωή του παιδιού ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το παιχνίδι κατέχει ξεχωριστή θέση στη ζωή του παιδιού.Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα,ζωτική ανάγκη και θεμελιακή δραστηριότητα. Ορισμός Το παιχνίδι αποτελεί μια πολυσύνθετη διαδικασία.Σύμφωνα με το Φρόυντ(Freud): Το παιχνίδι αποτελεί προσπάθεια του ατόμου να ικανοποιήσει ορμές, να εκπληρώσει επιθυμίες και να αντιμετωπίσει επώδυνες εμπειρίες που απειλούν το αναπτυσσόμενο άτομο.

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Πλεονεκτήματα παιχνιδιού Μέσα από το παιχνίδι το παιδί: - Διασκεδάζει - Διαμορφώνει ιδέες για το πώς λειτουργεί ο κόσμος - Επικοινωνεί με τους άλλους - Κοινωνικοποιείται - Προετοιμάζεται για την ενήλικη ζωή - Αποκτά αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση - Μαθαίνει να επιλύει προβλήματα - Εξελίσσεται ο προφορικός του λόγος - Αντιμετωπίζει καλύτερα τους φόβους και τις στενάχωρες καταστάσεις - Διευρύνει τις εμπειρίες του - Εκφράζει τα συναισθήματά του - Μαθαίνει να διαχειρίζεται καλύτερα το θυμό και την επιθετικότητά του - Γίνεται πιο δημιουργικό

Ο Piaget διέκρινε 3 είδη-βαθμίδες παιχνιδιού Α) Το παιχνίδι άσκησης ή αισθησιοκινητικό παιχνίδι Β) Το συμβολικό παιχνίδι Γ) Το κοινωνικό παιχνίδι ή το παιχνίδι με κανόνες

ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Κριτήρια επιλογής παιδικών παιχνιδιών-αντικειμένων 1 Κριτήρια επιλογής παιδικών παιχνιδιών-αντικειμένων 1.Η ηλικία του παιδιού οδηγεί στη σωστή επιλογή του μεγέθους του παιχνιδιού. 2.Το υλικό κατασκευής, η στερεότητα και η καλή ποιότητα του παιχνιδιού, για να αντέχει στην καθημερινή χρήση. 3.Η μορφή και το χρώμα του πρέπει να είναι ευχάριστα και ξεκάθαρα, ώστε να μην προβληματίζει τα παιδιά. 4.Να παρέχει ασφάλεια από τυχόν τραυματισμούς. 5.Ο τρόπος χρήσης του παιχνιδιού από το παιδί να είναι απλός και κατανοητός. 6.Να προσφέρει όσο γίνεται περισσότερες δυνατότητες για παιχνίδι(συνδυασμός δραστηριοτήτων). 7.Να προάγει τη φαντασία και να δημιουργεί προϋποθέσεις μάθησης. 8.Να ανταποκρίνεται στο βαθμό ανάπτυξης του παιδιού.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

Παραδοσιακά παιχνίδια Παιχνίδια για πολύ μικρά παιδιά Είναι παιχνίδια καθιστικά , δεν απαιτούν μετατοπίσεις κι όλη η χάρη τους στηρίζεται στον παιχνιδιάρικο στίχο και τις εκφραστικές χειρονομίες. 1.Ο λαγός 2.Δύο καλογεράκια 3.Στον κήπο 4.Η εκκλησούλα 5.Μπούντου μπουνταλάκια 6.Η Γιασεμιά 7.Παιχνίδι με τα ποδαράκια 8.Και τρανό… 9.Η σαρδελίτσα 10.Το περιβόλι 11.Κρύφτι κρύφτι ρίτσα 12.Τσάκα το καλό παιδί 13.Βίντρι βίντρι βάκι 14.Ή κουμπάρα 15.Γιαγιά, έχεις φωτιά; 16.H γάτα 17.Πλάθω κουλουράκια 18.Μια ωραία πεταλούδα 19.Ανέβα μήλο

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Παιχνίδια ομαδικά για μικρά παιδιά Τα παιχνίδια αυτά είναι η πρώτη μύηση των μικρών στον κόσμο των κανόνων. Δεν απαιτούν μεγάλη επιδεξιότητα κι είναι πάντα πολύ διασκεδαστικά. Συχνά υπάρχουν στην παρέα κι ένα-δυό μεγαλύτερα παιδιά που κατευθύνουν το παιχνίδι. 1.Η Κολοκυθιά 2.Πετάει-πετάει 3.Η μικρή Ελένη 4.Γύρω-γύρω όλοι 5.Δεν περνάς κυρα-Μαρία 6.Η Μαργαρίτα 7.Ο παπάς 8.Περπατώ εις το δάσος 9.Φράγκο λελέγκο

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Το παιχνίδι των παιδιών σήμερα Στην εποχή μας, ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών είναι οι Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές.Επειδή τα παιδιά μέχρι 3 ετών γνωρίζουν τον κόσμο γύρω τους, μέσα από τις αισθήσεις τους (ακοή,αφή,όραση,όσφρηση,γεύση), ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής δεν ενδείκνυται γι’ αυτή την ηλικία.Όσο μεγαλώνουν, οι ενήλικες είναι αυτοί που θα μάθουν στα παιδιά να χειρίζονται με μέτρο τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή. Οι Υπολογιστές μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη των παιδιών μόνο αν χρησιμοποιηθούν σωστά. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν όχι μόνο χειρισμό αλλά και βασικές γνωστικές δεξιότητες, όπως να μετράνε, να κατηγοριοποιούν, να αντιστοιχίζουν. Παρά τα πλεονεκτήματά του το παιχνίδι με τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως αντικατάσταση των παραδοσιακών δραστηριοτήτων και των παραδοσιακών παιχνιδιών των παιδιών. Επίλογος Η αξία και η σημασία λοιπόν είναι πολύ μεγάλη για την κοινωνική, συναισθηματική, σωματική, γλωσσική και γνωστική ανάπτυξη του παιδιού.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΗΜΕΡΑ