Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το ΔιαδΙκτυο στη ζωΗ μαΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το ΔιαδΙκτυο στη ζωΗ μαΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το ΔιαδΙκτυο στη ζωΗ μαΣ
Δράσεις στο Κ.Υ Ευόσμου Δάντση Φωτεινή, Γενικός Ιατρός Διευθύντρια Κ.Υ Ευόσμου

2 Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι οι διαδραστικές τεχνολογίες, όπως το διαδίκτυο και το κινητό τηλέφωνο, αποτελούν χρηστικά εργαλεία: επικοινωνίας μάθησης δημιουργίας διασκέδασης εργασίας

3 Θετικά του Διαδικτύου Με τη συνεχή εξέλιξη των νέων τεχνολογιών οι χρήστες του διαδικτύου είναι πια σε θέση να πραγματοποιούν: -ηλεκτρονικές αγορές -συναλλαγές με το Δημόσιο – τράπεζες -εκπαίδευση -εργασία εξ΄ αποστάσεως

4 Αρνητικά του Διαδικτύου
επιδράσεις στη σωματική υγεία (πολύωρη έκθεση στην οθόνη, καθιστικός τρόπος ζωής) εθισμός στο διαδίκτυο διαδικτυακός τζόγος διαδικτυακή πορνογραφία διαδικτυακά παιχνίδια - ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης

5 - ανάδυση νέων τύπων αντικοινωνικών συμπεριφορών που εκφράζονται με :
παρενόχληση εκφοβισμό ηλεκτρονικό έγκλημα διαδικτυακές αυτοκτονίες

6 Ένας ενήλικας είναι σε θέση να κρίνει και να αποφύγει τους κινδύνους που θα συναντήσει στο διαδίκτυο, για ένα παιδί όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Η ευθύνη της προστασίας του παιδιού βρίσκεται, όπως και στο φυσικό κόσμο, στα χέρια των γονέων. Η γνώση των πιθανών κινδύνων και των τρόπων αποφυγής τους αποτελεί βασικό στοιχείο ασφάλειας.

7 Το πιο πρόσφατο ποσοτικό Ευρωβαρόμετρο (27 κράτη – μέλη της Ε
Το πιο πρόσφατο ποσοτικό Ευρωβαρόμετρο (27 κράτη – μέλη της Ε.Ε) γύρω από τη γνώμη των γονέων για τη χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά τους, τη γνώση μέτρων ασφάλειας και τις στρατηγικές που εφαρμόζουν για να ελέγχουν τη χρήση του Διαδικτύου, μας δίνει για την Ελλάδα τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία :

8 5 στους 10 Έλληνες γονείς δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το Διαδίκτυο ( 3/10 παιδιά ηλικίας 6-10 ετών, 6/10 ηλικίας και 8/10 ηλικίας κάνουν χρήση του μέσου) 27% των γονέων δηλώνει ότι τα παιδιά έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από ίντερνετ καφέ 3/10 Έλληνες γονείς δεν κάθονται ποτέ μαζί με τα παιδιά τους όταν αυτά σερφάρουν

9 Το 35% των γονέων δεν θέτει κανέναν περιορισμό στις διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών τους
Μόνο 1 στους 10 Έλληνες γονείς απαγορεύει το κατέβασμα μουσικής, ταινιών και παιχνιδιών 7 στα 10 Ελληνόπουλα δεν έχουν ζητήσει ποτέ βοήθεια από τους γονείς τους σε σχέση με πιθανά προβλήματα που αντιμετώπισαν στο διαδίκτυο.

10 Οι Έλληνες ανησυχούν πιο πολύ από όλους τους Ευρωπαίους για το ενδεχόμενο να αποκαλύψουν τα παιδιά τους τα προσωπικά τους δεδομένα στο Διαδίκτυο(52%). Οι Έλληνες γονείς είναι πρώτοι στην Ευρώπη αναφορικά με το βαθμό ανησυχίας για το ενδεχόμενο απομόνωσης από την πολύωρη ενασχόληση με το Διαδίκτυο(66%). Ανησυχία για το ενδεχόμενο να συναντήσουν ακατάλληλο σεξουαλικό/βίαιο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο(81%) ή περιεχόμενο που παρακινεί στην ανορεξία τον αυτοτραυματισμό και την αυτοκτονία(76%)

11 56% των Ελλήνων γονέων έχουν εγκατεστημένο λογισμικό φιλτραρίσματος διαδικτυακού περιεχομένου ή και λογισμικό ελέγχου των διαδικτυακών δραστηριοτήτων. 32% δε λαμβάνει κανένα μέτρο με το αιτιολογικό ότι εμπιστεύεται το παιδί του ή ότι δεν ξέρει να το χρησιμοποιεί. 78% ανησυχεί για το ενδεχόμενο σεξουαλικής αποπλάνησης (grooming) και ηλεκτρονικής παρενόχλησης (cyber bulling).

12 95% πιστεύουν ότι περισσότερη/καλύτερη εκπαίδευση και καθοδήγηση σχετικά με το διαδίκτυο μέσα στο σχολείο θα βοηθούσε τα παιδιά να σερφάρουν με περισσότερη ασφάλεια. 94% πιστεύουν ότι περισσότερες καμπάνιες ενημέρωσης για τους πιθανούς online κινδύνους θα βοηθούσε αυτούς και τα παιδιά τους να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με περισσότερη ασφάλεια.

13 Όπως δε χρειάζεται να έχουμε δίπλωμα οδήγησης για να μάθουμε τα παιδιά μας να διασχίζουν με ασφάλεια το δρόμο, έτσι και στο Διαδίκτυο δε χρειάζεται να γνωρίζουμε κάθε bit ή Byte για να προστατέψουμε τα παιδιά μας από τις κακοτοπιές.

14 Να τα μάθουμε να είναι υπεύθυνα
Να τα εφοδιάσουμε με σωστή πληροφόρηση και εκπαίδευση Να τα βοηθάμε όποτε μας το ζητάνε Να είμαστε ενημερωμένοι και Να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο με σωστό τρόπο, όντας υπεύθυνα, σωστά ενημερωμένα και επάγρυπνα.

15 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Κ. Υ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Κ.Υ.ΕΥΟΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΙΟΣ 2012 ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 3 ΓΥΜΝΑΣΙΑ 28 696 5 ΛΥΚΕΙΑ 29 604 8 ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ 57 1300

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 – ΜΑΙΟΣ 2013 21 ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ 127 2967 ΣΧΟΛΕΙΑ
ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 12 ΓΥΜΝΑΣΙΑ 90 2070 8 ΛΥΚΕΙΑ (5 ΓΕΛ-3 ΕΠΑΛ) 35 863 1 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 2 34 21 ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ 127 2967

17 Διοργάνωση διήμερου εκπαιδευτικού σεμιναρίου για 67 εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με το Γραφείο Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

18 Σας Ευχαριστώ πολύ


Κατέβασμα ppt "Το ΔιαδΙκτυο στη ζωΗ μαΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google