ΣΤΟΧΟΙ Ξηροί καρποί Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΟΣΠΡΙΑ Τα όσπρια χρησιμοποιούνται άμεσα για τη διατροφή του ανθρώπου, ενώ πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων. Ανάμεσα στα όσπρια,
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Όσπρια ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα όσπρια και να δινει παραδείγματα
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΘΑΝΑΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤ1 109 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Διατροφή & Άσκηση Όλο και πιο συχνά ακούει κανείς ότι η τακτική φυσική δραστηριότητα είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην απόκτηση.
ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Oι ξηροί καρποί αποτελούν μια υγιεινή, θρεπτική και νόστιμη διατροφική επιλογή και γι’ αυτό δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιό μας, όχι μόνο σε γιορτές.
ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΣΤΟΧΟΙ.Ο Μαθητής να μπορεί 1.Να αναφέρει χώρες που παράγουν καφέ 2.Κατονομάζει διάφορα είδη καφέ,όπως προσφέρονται στη Κυπριακή αγορά 3.Κατονομάζει.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά
ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΧΟΡΤΑΡΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑ:ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΛΑΔΙΑ Στόχοι Ο Μαθητής
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Δημητριακά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα δημητριακά
Βιταμίνες & Οφέλη.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ Α ΤΑΞΗ
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
Eυέλικτη ζώνη « Παιδί και υγιεινή διατροφή »
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Κατάρτιση διαιτολογίου
ΟΜΑΔΕΣ & ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
4o Γυμνάσιο Σπάρτης «Γ. Ρίτσος» Τάξη Α’ Τμήμα Α1 Σχ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Ο αθλητισμός και ψυχική υγεία.
11 ερωτήσεις για τη διατροφή
Ξηροί καρποί.
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά
Διατροφή και Ασθένειες
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΑΓΝΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ
Ομάδες τροφίμων.
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Ορθόδοξη Χριστιανική Διατροφή
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΣΤΟΧΟΙ Ξηροί καρποί Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:   ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: 1. Αντιληφθεί τη θέση των ξηρών καρπών στη διατροφή του ανθρώπου 2. Ορίζει τους ξηρούς καρπούς και να αναφέρει παραδείγματα 3. Σχολιάζει την θρεπτική αξία των ξηρών καρπών 4. Κατονομάζει τις χρήσεις των ξηρών καρπών στο διαιτολόγιο του ανθρώπου

φρούτα ,μονοί σπόροι με σκληρό κάλυμμα τα οποία πρέπει να σπάσουν για να ανοίξουν. Aποτελείται από το εξωκάρπιο ,το περικάρπιο(πυρήνας ),το μεσοκάρπιο(ξυλώδεις φλοιός) και το ενδοκάρπιο.Το πάχος των στρωμάτων αυτών αποτελεί στοιχείο για να καταταγεί ένας καρπός στους σαρκώδες η στους ξηρούς .Στους σαρκώδεις το περικάρπιο είναι μαλακό ενω στους ξηρούς το περικάρπιο είναι ξηρό. Αμύγδαλα ,Φιστίκια,κολοκυθόσπορος, Λινόσπορος.καρύδια Φυντούκια, Στραγάλια Ηλίοσπορος Κάστανα Καρύδια πεκάν κάσιους

Θρεπτική αξία Oι ξηροί καρποί κυρίως τα αμύγδαλα ,τα φυντούκια τα καρύδια και τα φυστίκια είναι μια κατηγορία τροφίμων που προσφέρουν στον οργανισμό ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Μικρή ποσότητα ξηρών καρπών τροφοδοτει τον οργανισμό με μεγάλες ποσότητες ενέργειας ακόρεστων λιπαρών οξέων –Ω -3 και Ω -6,φυτικών πρωτεινών , Αντιοξειδωτικών (α-τοκοφερόλη) Βιταμινων Β, Ανόργανων συστατικών όπως ασβέστιο,σίδηρο.μαγνήσιο ,χαλκό ,φυτικές ίνες. Η κατανάλωση των ξηρώνκαρπών σχετίζεται με την μείωση της «κακής»χοληστερόλης L.D.L σε ποσοστό 8-12% και αύξηση της «καλής»χολητερόλης –H.D.L σε ποσοστό 6-12%. Μείωση κατα 10,2% κατά μέσο όρο το επίπεδο των τριγυκεριδίων

Φυστίκια Αιγίνης Πλούσια σε πρωτείνη και νιασίνη η αλλιώς Βιταμίνη Β3.Δίνουν ενέργεια ,διατηρούν τα Κύτταρα υγιή ,ενω η νιασίνη συμβάλει στη Σωστή λειτουργία του πεπτικού και νευρικού Συστήματος Φυστίκια Περιέχουν λουτείνη με ισχυρή Αντιοξειδωτική δράση που προστατεύει τα μάτια από διάφορες παθήσεις

Αμύγδαλα Πλoύσια σε Βιταμίνη Ε και σίδηρο.Κάνουν καλό στα οστά και την καρδιά Κάσιους . Παρεχουν μαγνήσιο για Υγιή αγγεία ,οστά και μυικό ιστό

Καρύδια Φυσική πηγή Ω3 λιπαρών οξέων. Συμβάλουν στην γενική υγεία του οργανισμού και ιδιαίτερα στη νοητική ευεξία Οι ξηροί καρποί έχουν αρκετές Θερμίδες .Καλο είναι να τους καταναλώνετε με μέτρο. Μια χούφτα 3-4 φορές τη βδομάδα

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ Μην αποθηκεύεται τραυματισμένους καρπούς . Μην αποθηκέυεται ξηρούς καρπούς με άλλα προιόντα που έχουν έντονες μυρωδιές Διατηρείτε την ψυκτική αλυσίδα σε όλο το σύστημα αποθήκευσης –τυποποίησης-διακίνησης. Ακτινοβολία,θερμική κατεργασία και ελεγχόμενη ατμόσφαιρα προσφέρουν προστασία στον έλεγχο των βλαβερών εντόμων. Ξηροί καρποί χωρίς το σκληρό περιτύλιγμα πρέπει να προστατεύονται απο τη ζέστη ,τον αέρα,το φως και την υγρασία. Ξηροί καρποί με περιτύλιγμα πρέπει να φυλάγονται και να σκεπάζονται σε δροσερό μέρος η στο ψυγείο.(Αλατισμένα η και μη)Τα μη αλατισμένα διατηρούνται περισσότερο

Που χρησιμοποιούνται οι ξηροί καρποί; Φιστίκια Οι ξηροί καρποί χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική, στη βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών. Πιο συγκεκριμένα, στη μαγειρική μπορούν να συμπεριληφθούν σε διάφορες συνταγές φαγητών, σε σαλάτες, ή ακόμα και στην παρασκευή ψωμιού. Στη ζαχαροπλαστική πολλά γλυκά περιέχουν ξηρούς καρπούς, όπως κέικ, σιροπιαστά κ.ά. Επιπλέον, στη βιομηχανία τροφίμων βρίσκονται σε διάφορα προϊόντα, όπως σοκολάτες και παγωτά. Η βιομηχανία καλλυντικών χρησιμοποιεί το εκχύλισμα διαφόρων ξηρών καρπών για την παρασκευή αρωμάτων, κρεμών και άλλων προϊόντων ομορφιάς. Τέλος, μπορούν να καταναλωθούν ωμοί, ψημένοι, αλατισμένοι, ή και καραμελωμένοι ως σνακ μέσα στη μέρα, καθώς και ως συνοδευτικό ποτού σε μια νυχτερινή έξοδο.

Β Α Γ Κατονομάστε ξηρούς καρπούς που γνωρίζεται και Κατονομάστε ξηρούς καρπούς που γνωρίζεται και συμπληρώστε ανάλογα απο που τους παίρνουμε Α.Δέντρα Β.Θάμνους Γ.Ποώδη φυτά-(μικρό ύψος) Α Β Γ

Δέντρο Θάμνος Ποώδη Ανανας Μούρα Λωτός Ρόδι Φραγκοστάφυλο πεπόνια Δέντρο Θάμνος Ποώδη Ανανας Μούρα Λωτός Ρόδι Φραγκοστάφυλο πεπόνια Παπάγια Φραμπουάζ καρπούζι Ακτινίδια Βατόμουρο Μάνγο Μύρτιλο Χουρμάδες Λαγοκέρασο Rambutans- (Τριχωτά λίτσι

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Aξιολόγηση 1.Να δώσετε τον ορισμό για τους ξηρούς καρπούς.Δώστε παραδείγματα 2.Γιατί οι ξηροί καρποί έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους χορτοφάγους. 3.Κατονομάστε τα θρεπτικά στοιχεία που βρίσκονται σε σημαντικές ποσότητες στους ξηρούς καρπούς Το διάβασμα είναι για το μυαλό ό,τι η γυμναστική είναι για το σώμα.Joseph Addison, 1672-1719,

Εργασία στη τάξη -------------------- ------------------------ Εργασία στη τάξη Να ονομάσετε τους πιο κάτω ξηρούς καρπούς και να αναφέρετε μία χρήση για τον κάθε ένα από αυτούς. -------------------- ------------------------ ----------------------------- ------------------------------ ------------------------------------

Βάλτε Σωστό/Λάθος ανάλογα σε κάθε πρόταση Ξηροί καρποί είναι φρούτα με μαλακό κάλυμμα τα οποία πρέπει να σπάσουν για να ανοίξουν Οι ξηροί καρποί περιέχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη . Οι ξηροί καρποί αποθηκεύονται σε δροσερό σκοτεινό μέρος. Το φως αλλοιώνει τη γεύση των ξηρών καρπών Οι ξηροί καρποί είναι μεγάλης βιολογικής αξίας Οι ξηροί καρποί χρησιμοποιούνται μόνο στη ζαχαροπλαστικοί Οι ξηροί καρποί θεωρείτε μια απο τς καλυτερες θρεπτικές αξίες από τους χορτοφάγους Τα μη αλατισμένα διατηρούνται περισσότερο Οι ξηροί καρποί μας δίνουν ­­­­­­­­---------------------------------------- ΚΡΙΤΣ - ΚΡΑΤΣ