Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ορθόδοξη Χριστιανική Διατροφή

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ορθόδοξη Χριστιανική Διατροφή"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ορθόδοξη Χριστιανική Διατροφή
Θρησκευτική Νηστεία Ορθόδοξη Χριστιανική Διατροφή

2 Θρησκευτική Νηστεία Η Ορθόδοξη Χριστιανική Διατροφή είναι η μοναδική με τακτική εναλλαγή από παμφάγα σε δίαιτα χορτοφαγικού τύπου Η Χριστιανική Νηστεία: Απαγορεύει την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας και παράγωγα του, το ψάρι*, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά Επιτρέπει την κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης, όπως τα όσπρια, τα λαδερά, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα ζυμαρικά και το ψωμί. Επιτρέπει την κατανάλωση θαλασσινών και σαλιγκαριών *Κατά την διάρκεια της νηστείας μπορεί να καταναλωθεί, συγκεκριμένες όμως μέρες

3 Θρεπτικά Συστατικά που Συνθέτουν τη Νηστεία:
Η νηστεία απαιτεί ένα καθημερινό διαιτολόγιο απαλλαγμένο από την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, πλούσιο σε μονοακόρεστα από το ελαιόλαδο και τις ελιές και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα από τα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς και άλλους σπόρους. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά στοιχεία και βιταμίνες, που προστατεύουν συνολικά από παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος και η υπερλιπιδαιμία. Ταυτόχρονα είναι αρκετά πλούσια σε συνολικά λιπαρά, σε υδατάνθρακες (άμυλο) και πουρίνες (ουσίες που ανεβάζουν το ουρικό).

4 Τα Οφέλη της Νηστείας Στην διάρκεια της νηστείας η αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια μειώνονται σημαντικά λόγω της απαγόρευσης κατανάλωσης ζωικών προϊόντων. Η υιοθέτηση αυτής της τακτικής φαίνεται ότι προλαβαίνει την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου Ένα βασικό διατροφικό πλεονέκτημα της νηστείας είναι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών (μέση κατανάλωση φυτικών ινών στις αναπτυγμένες χώρες είναι 12-18γρ/ημέρα με συνιστώμενη ποσότητα τα 25-30γρ/ημέρα) που λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και οσπρίων φτάνει τα 30-42γρ/ημέρα. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και προφυλάσσουν από ορισμένες μορφές καρκίνου Με την αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ακατέργαστων δημητριακών θωρακίζει τον οργανισμό με καροτονοειδή (β-καροτίνη, λυκοπένιο), φλαβονοειδή (κουερσετίνη και λουτεϊνη) και βιταμίνες με αντιοξειδωτική δράση και τονώνουν ανοσοποιητικού συστήματος

5 Τα Οφέλη της Νηστείας Προσοχή!
Αν δοθεί έμφαση στην αποφυγή υπερβολικών ποσοτήτων ελαιολάδου και αμύλου, στους σωστούς συνδυασμούς αμυλούχων τροφίμων και στην παράλληλη αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, με ταυτόχρονη προσαρμογή της θεραπευτικής αγωγής, τα άτομα με Σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να ακολουθήσουν τη νηστεία, έχοντας ακόμα και καλύτερη ρύθμιση. Προσοχή! Άτομα που έχουν υψηλές τιμές ουρικού οξέος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικά κατά την περίοδο της νηστείας και πρέπει να αποφεύγουν τη συχνή κατανάλωση οσπρίων, τα λαχανικά, όπως το σπανάκι, και να αποφεύγουν και τα θαλασσινά.

6 ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ, ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ
Συμβάλλει στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών παλμών Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης Ελαττώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» (LDL) χοληστερόλης Μπορεί να μειώσει το σωματικό βάρος Ενδέχεται να αυξήσει τα επίπεδα ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που σχετίζονται αρνητικά με τα καρδιαγγειακά και την κατάθλιψης Προλαβαίνει την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Χαρίζει ευεξία και μακροζωία (λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών)

7 Θρησκευτική Νηστεία & Διατροφικές Ελλείψεις
Αναμφίβολα, η νηστεία όταν γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα συμβάλλει πραγματικά στη σωματική μας αποτοξίνωση. Ιδιαίτερη προσοχή και την γνώμη του ειδικού χεριάζετε όταν νηστεύουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα Είναι σημαντικό λοιπόν, κατά την περίοδο της νηστείας η διατροφή μας να είναι προσεκτικά σχεδιασμένη, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος έλλειψης σε διάφορα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό.

8 Πρωτεΐνες Οι πρωτεΐνες που προέρχονται από τρόφιμα φυτικής προέλευσης είναι χαμηλής βιολογικής αξίας σε σχέση με αυτές των ζωικών τροφών. Δεν είναι επαρκείς «ποιοτικά», γιατί δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και στην σωστή αναλογία για τον οργανισμό. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να υπάρχει μεγάλη ποικιλία στις τροφές που προσλαμβάνονται. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το σουσάμι, τα προϊόντα σόγιας. Τροφές με υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες που καταναλώνονται κατά τη νηστεία είναι τα θαλασσινά.

9 Συνδυασμοί Τροφών με Συμπληρωματικές Πρωτεΐνες
Συμπληρωματικές Πρωτεΐνες: Όσπρια + Δημητριακά, Ξηροί καρποί και Σπόροι Όσπρια + Δημητριακά Λαχανικά+ Όσπρια, Δημητριακά, Ξηροί καρποί και Σπόροι Ξηροί καρποί και Σπόροι + Όσπρια Φακές + ρύζι Σαλάτα με κόκκινα φασόλια ή μαυρομάτικα + καλαμπόκι Όσπρια + ψωμί, Σαλάτα από φακές + πλιγούρι

10 Ασβέστιο, Βιταμίνη D & Σίδηρος
Ασβέστιο και Βιταμίνη D: Την περίοδο της νηστείας δεν καταναλώνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα κι αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου. Τα παιδιά και οι έφηβοι, που βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης, δεν θα πρέπει να νηστεύουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς τις οδηγίες διαιτολόγου. Καλές πηγές ασβεστίου και βιταμίνης D είναι: το ταχίνι, τα αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, βερίκοκα, σύκα), το γάλα σόγιας/ρυζιού, τα εμπλουτισμένα προϊόντα. Η απουσία γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική έλλειψη. Σίδηρος: Ο μη αιμικός σίδηρος (τρόφιμα φυτικής προέλευσης) δεν απορροφάται το ίδιο με τον αιμικό σίδηρο (τρόφιμα ζωικής προέλευσης). Για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου, συνοδεύστε το γεύμα με ένα τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C ή σε μηλικό οξύ. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι: το αλεύρι ολικής άλεσης, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα όσπρια.

11 Βιταμίνη Β12, Σελήνιο & Ψευδάργυρος
Βιταμίνη Β12:Μια σημαντική βιταμίνη που βρίσκεται κατά κυρίως στα ζωικά τρόφιμα. Η μειωμένη πρόσληψη οδηγεί στην ανάπτυξη αναιμίας. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12 είναι: καραβίδες, γαρίδες, αστακοί, στρείδια, μύδια, προϊόντα τοφού, εμπλουτισμένα προϊόντα Σελήνιο: Καρύδια Βραζιλίας (Brazilian nuts), δημητριακά, θαλασσινά Ψευδάργυρος: Θαλασσινά, δημητριακά, ξηροί καρποί

12 Θρησκευτική Νηστεία & Μεσογειακή Διατροφή
Η Ορθόδοξη Θρησκευτική Νηστεία είναι σημαντικό συστατικό της Παραδοσιακής Διατροφής της Κρήτης και θα πρέπει να τονιστεί στα προγράμματα διατροφής που προωθούν το πρότυπο τη Μεσογειακό Διατροφής

13 Μελέτες για τα Οφέλη της Ορθόδοξης Νηστείας
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσίασαν σαφή ένδειξη για τα οφέλη για την υγεία του μέσω της βέλτιστης ομοιοστασίας λιπιδίων και γλυκόζης ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Δεδομένων των περιορισμών των διαθέσιμων στοιχείων, απαιτούνται περισσότερες μελέτες προτού καταλήξουμε σε σαφή συμπεράσματα σχετικά με τις επιδράσεις της Ορθόδοξης Νηστείας στην ανθρώπινη υγεία.

14 Μελέτες για τα Οφέλη της Ορθόδοξης Νηστείας
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η περιοδική χορτοφαγία που συνιστά η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία συμβάλλει στην ευνοϊκή κατατομή διαφόρων βιολογικών δεικτών υγείας ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η προσήλωση στις ορθόδοξες χριστιανικές διατροφικές οδηγίες δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κατάσταση του Fe και δεν συνδέεται με σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό ανεπάρκειας Fe. Κατά την περίοδο της Ορθόδοξης νηστείας οι μεταβολές στους δείκτες Fe ήταν πιο επωφελείς από τα άτομα που ακολουθούσαν την νηστεία παρά από τα άτομα της ομάδας ελέγχου.

15 Μελέτες για τα Οφέλη της Ορθόδοξης Νηστείας
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η προσκόλληση στις ελληνορθόδοξες περιόδους νηστείας συμβάλλει στη μείωση του προφίλ των λιπιδίων στο αίμα, συμπεριλαμβανομένης μιας μη σημαντικής μείωσης της HDL χοληστερόλης και της πιθανής επίδρασης στην παχυσαρκία.

16 Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας


Κατέβασμα ppt "Ορθόδοξη Χριστιανική Διατροφή"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google