ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ Μέγας Βασίλειος Γρηγόριος Θεολόγος

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Χειμερινό Τρίμηνο 2005 Η ΒΙΒΛΟΣ
Advertisements

Οι ιεραπόστολοι της Ευρώπης
Α΄ Προς Κορινθίους Επιστολή
Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ
1ο πρότυπο πειραματικό δημοτικό σχολείο Π.Τ.Δ.Ε-Α.Π.Θ.
Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός
Η ομάδα του Πολιτιστικού Προγράμματος Θρησκευτικού Περιεχομένου του 4ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας παρουσιάζει…
Νικόλαος Κοπέρνικος. Παιδική ηλικία και μόρφωση Αγαπημένε μου φίλε, Θα σου πω μια ιστορία για τον πιο ονομαστό και φημισμένο σε όλο τον κόσμο, πολίτη.
ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ.
Αρχαίας Μεγάλης Ελλάδας
ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΥΣ
ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ.
Κατά την Παλαιά Διαθήκη, ο σκοπός της δημιουργίας του ανθρώπου είναι... α. να φθάσει σε κοινωνία με τον Θεό β. να επιβληθεί στη γυναίκα γ. να ενωθεί.
14. Αιρέσεις : εσωτερική πληγή της Εκκλησίας
Μαριάμ Μακάρ Ορέστης Μπίτρο
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΜΑΡΙΑ ΒΛΑΣΣΗ.
Τρεισ ιεραρχεσ Γιάννη Τζωρτζίνα Γιασλακιώτη Σίλια.
Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
ΟΙ ΑΓΙΟΙ: ΚΙΡΙΛΛΟΣ & ΜΕΘΟΔΙΟΣ
Μ Ο Ν Α Χ Ι Σ Μ Ο Σ Μ Ο Ν Α Χ Ι Σ Μ Ο Σ ΘΕΣΜΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΚΑΙ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ: ΤΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗ ΘΕΙΑ ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΗ ΘΕΙΑ ΛΑΤΡΕΙΑ.
Βυζαντινό μουσείο, Αθήνα
Τι λένε οι Τρεις Ιεράρχες για τον πλούτο
Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ
Μετάνοια - Εξομολόγηση
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ : ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΤΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ
Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας
8. Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ.
Οι Τρεις Ιεράρχες Oι τρεις Ιεράρχες της Εκκλησίας μας, ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος γιορτάζουν στις 30 Ιανουαρίου.
ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ.
Οι Τρεις Ιεράρχες Οι Τρεις Ιεράρχες ήταν από τους πιο φωτισμένους ανθρώπους της εποχής τους: είναι οι προστάτες μαθητών και δασκάλων στα σχολεία γιορτάζεται.
17. Χριστιανικά άσκηση- Μοναχισμός
Βασίλης Αυγέρης Ηρακλής Βασίλη Κώστας Γωνιωτάκης
Φιλοσοφία & Γράμματα Αυτό που ονομάζουμε Βυζαντινή Φιλοσοφία, αποτελεί μια άρρηκτη ενότητα της ιστορίας του δόγματος και της χρήσης της ζωντανής φιλοσοφικής.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ
13. Χριστιανισμός – Ελληνισμός : μια ιδιότυπη συνάντηση
Οι Τρεις Ιεράρχες Οι Τρεις Ιεράρχες ήταν από τους πιο φωτισμένους ανθρώπους της εποχής τους: είναι οι προστάτες μαθητών και δασκάλων στα σχολεία γιορτάζεται.
Ο Μέγας Βασίλειος.
ΜΑΘΗΜΑ: ΘΡΗΣΚΕΥΤΗΚΑ ΥΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΒΛΕΤΣΑ Β1 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:
ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
‘’ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΝ 5οπ.χ. αιώνα’’  ΙΣΤΟΡΙΑ  Είναι η εποχή που έζησαν οι τρεις μεγάλοι αρχαίοι Έλληνες ιστορικοί:  1. Ηρόδοτος  2. Θουκυδίδης  3. Ξενοφών.
Κύριλλος και Μεθόδιος. Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος ήταν αδέλφια, μοναχοί, με μεγάλη ιεραποστολική δράση. Σε αυτούς αποδίδεται ο εκχριστιανισμός των.
BONSAI Η ΑΡΜΟΝΙΑ Η καλη συμπεριφορα συνισταται στο να εισαι ειλικρινης σε ολα και να ενωσεις την ψυχη σου με την θεληση του συμπαντος δηλαδη να κανουμε.
ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ ΛΕΒΕΝΤΟΥΛΑ ΚΑΜΑΤΑΚΗ ΣΤ2 1 Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Βασίλειον τὸν μέγαν, καὶ τὸν Θεολόγον Γρηγόριον,
4 ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡ0ΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (Κ.Α) Ετήσιο Πρόγραμμα Τάξης Γ΄2
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΤΟΣ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΟΥΡΙΑ
Επιφανείς Έλληνες της Τεργέστης
Μέγας Βασίλειος Πέρρα Μαρία Φεφέ Αικατερίνη Παπαδόπουλος Νίκος
«Οι Τρεις Ιεράρχες μιλούν για την ειρήνη και τον πόλεμο»
Ο Ναζιανζηνός ως ποιητής ΟΙ ΣΘΕΝΑΡΟΊ ΘΕ 2 ΚΕ
Η συνΑντηση του ΧριστιανισμοΥ με τον ΕλληνισμΟ
21. Το Βυζάντιο εκχριστιανίζει τους Σλάβους
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ
Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΘΕΟΔΩΡΑ!!!!
Οι Τρεις Ιεράρχες Οι Τρεις Ιεράρχες ήταν από τους πιο φωτισμένους ανθρώπους της εποχής τους: είναι οι προστάτες μαθητών και δασκάλων στα σχολεία γιορτάζεται.
Οι Τρεις Ιεράρχες Οι Τρεις Ιεράρχες ήταν από τους πιο φωτισμένους ανθρώπους της εποχής τους: είναι οι προστάτες μαθητών και δασκάλων˙ στα σχολεία γιορτάζεται.
Ημέρα Μνήμης Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ 19 Ιανουαρίου
ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ.
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ Ο Μέγας Βασίλειος ( μ.Χ.)
15. Η Αγία Σοφία, ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής
ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ.
Οι Τρεις Ιεράρχες Οι Τρεις Ιεράρχες ήταν από τους πιο φωτισμένους ανθρώπους της εποχής τους: είναι οι προστάτες μαθητών και δασκάλων στα σχολεία γιορτάζεται.
Οι Τρεις Ιεράρχες Οι Τρεις Ιεράρχες ήταν από τους πιο φωτισμένους ανθρώπους της εποχής τους: είναι οι προστάτες μαθητών και δασκάλων στα σχολεία γιορτάζεται.
Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ Μέγας Βασίλειος Γρηγόριος Θεολόγος Ιωάννης Χρυσόστομος

Είναι και οι τρεις Άγιοι. Και οι τρεις μεγάλοι. Άνθρωποι των γραμμάτων. Πρωτότυποι και δημιουργοί.

Ο Μέγας Βασίλειος (329-379 μ.Χ.) Ο Βασίλειος, αποδείχτηκε πατέρας του λαού και… δημιουργώντας τη (Ορφανοτροφείο, Γηροκομείο, Σχολείο, Νοσοκομείο, Ναό κ.α.) οργάνωσε για πρώτη φορά εκείνο, που σήμερα ονομάζεται κοινωνική πολιτική.

Σπούδασε: Ελληνική φιλολογία, φιλοσοφία, ρητορική, γεωμετρία, αστρονομία, νομικά ιατρική! Και όλες αυτές τις επιστήμες τις γνώριζε τόσο τέλεια, που άλλος δε θα μπορούσε να γνωρίζει ούτε τη μία από αυτές...

«Άνθρωπος που δεν συμβουλεύεται άλλον, μοιάζει με το καράβι, που δεν έχει καπετάνιο και το πηγαίνουν όπου θέλουν οι άνεμοι»... (Μ.Βασίλειος)

«Όταν περάσει η ημέρα και τελειώσει η εργασία… θα πρέπει να ανακρίνουμε τη συνείδησή μας… και αν κάναμε κάτι λάθος θα πρέπει να το ομολογούμε και να το διορθώνουμε». (Μ. Βασίλειος)

βλαβερές κι επικίνδυνες τροφές, έτσι δεν πρέπει να διαβάζουμε « Όπως δεν τρώμε βλαβερές κι επικίνδυνες τροφές, έτσι δεν πρέπει να διαβάζουμε ακατάλληλα βιβλία, που καταστρέφουν την ψυχή». « Άνθρωπος που δεν δέχεται συμβουλές, είναι εχθρός του εαυτού του». (Μέγας Βασίλειος)

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος (329-390 μ.Χ.) Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος (329-390 μ.Χ.) Σπούδασε: Ελληνική φιλολογία, φιλοσοφία, ρητορική, γεωμετρία, αστρονομία! Ονομάστηκε Θεολόγος γιατί διατύπωσε το δόγμα για την Αγία Τριάδα. Υπήρξε Πατριάρχης Κων/πόλεως για 10 χρόνια.

«Μη θαυμάσεις υπερβολικά τίποτε απ’ όσα είναι προσωρινά, αλλά .., και μη παραβλέψεις τίποτε απ’ όσα είναι αιώνια». (Γρηγόριος ο Θεολόγος)

μόνον ό,τι είναι χρήσιμο.» όμως έχουμε κοινή μητέρα «Να μιμείσαι το έργο της σοφής μέλισσας, που με πολλή σοφία τρυγάει από κάθε άνθος μόνον ό,τι είναι χρήσιμο.» «Να τιμούμε τη μητέρα μας. Ο καθένας έχει τη δική του μητέρα. Όλοι όμως έχουμε κοινή μητέρα την Πατρίδα και αυτήν πρέπει να τιμούμε ιδιαίτερα». Γρηγόριος Θεολόγος

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος (347-407 μ.Χ.)       Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος θεωρούσε την αγιότητα ως απαραίτητο και αποτελεσματικό όπλο για την επίδραση μέσα στην κοινωνία.

Σπούδασε: Ρητορική, νομικά. Τα κηρύγματά του προσέλκυαν χιλιάδες κόσμου. Ήταν σπουδαίος συγγραφέας. Κάθε Κυριακή η Θεία Λειτουργία που διαβάζουμε είναι δική του. Υπήρξε Πατριάρχης Κων/πόλεως για 6 χρόνια.

από γονείς μεγάλους σε πλούτο και σε αξίωμα, όσο το να γίνει «Δεν έχει τόση αξία να γεννηθεί κανείς από γονείς μεγάλους σε πλούτο και σε αξίωμα, όσο το να γίνει ο ίδιος μεγάλος.» «Το χρυσάφι δε βρέθηκε για να δενόμαστε μ’ αυτό – εννοώντας τις χρυσές αλυσίδες και τα κοσμήματα-, αλλά για να λύνουμε τους δεμένους.» (Ιωάννης Χρυσόστομος)

«Μονάχος του, ο νέος δεν κατορθώνει την αρετή». (Ιωάννης ο Χρυσόστομος) Τι είναι αυτό ;.webm

«Όποιος από τη νεανική του ηλικία αναλαμβάνει τον αγώνα της αρετής, δεν δαπανά το χρόνο του κατόπιν στο να θεραπεύει τραύματα, αλλ’ από το ξεκίνημά του λαμβάνει τα βραβεία...». (Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Απολυτίκιο Τριών Ιεραρχών - 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ.mp4 Κοσμάς ο Αιτωλός.pptx