Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΘΕΟΔΩΡΑ!!!!

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΘΕΟΔΩΡΑ!!!!"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΘΕΟΔΩΡΑ!!!!

2 Η γνωριμία με τον Ιουστινιανό Η θέση της στη στάση του Νίκα
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ζωή της Θεοδώρας Η γνωριμία με τον Ιουστινιανό Η θέση της στη στάση του Νίκα Οι μεταρρυθμίσεις της υπέρ των γυναικών Ο θάνατος της Θεοδώρας

3 Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ

4 Γεννήθηκε το 500 μ. Χ. στην Αμμόχωστο της Κύπρου
Γεννήθηκε το 500 μ.Χ. στην Αμμόχωστο της Κύπρου. Σε μικρή ηλικία έμεινε ορφανή από πατέρα, έτσι συμμετείχε από πολύ νωρίς σε κωμικές παραστάσεις χαμηλού επιπέδου στον ιππόδρομο. Αργότερα έγινε εταίρα και γνώρισε τον αξιωματούχο Εκήβολο, ο οποίος την ανέβασε στα υψηλά στρώματα κοινωνίας.

5 Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟ

6 Μετά το χωρισμό της με τον Εκήβολο , γνωρίζει τον Ιουστιανό με τον οποίο ερωτεύονται κεραυνοβόλα. Παρά τα 15 χρόνια που τους χωρίζουν, ο Ιουστινιανός μαγεύεται από την ομορφία και την ευφυΐα της, αφου την αποκαλούσε «σοφή του βασίλισσα» . Την ανυψώνει στο αξίωμα της πατρικίας και μόνο μετά το θάνατο της θείας του Ευφημίας καταφέρνει να την παντρευτεί το 524.

7 Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΑ
Δεν σωζόμεθα δια της φυγής, παρά να αποθάνωμεν αδόξως, προτιμότερον να αποθάνωμεν ενδόξως αγωνιζόμενοι. Κάλλιστον εντάφιον η βασιλεία.

8 Στη στάση του Νίκα όταν ο Ιουστινιανός βρέθηκε ανίκανος να διαχειριστεί, αποφασίζει να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη. «Ακόμη κι αν μόνη σωτηρία είναι η φυγή, εγώ δεν πρόκειται να φύγω. Όποιος φοράει το στέμμα δεν έχει νόημα να ζήσει αν το χάσει. Δεν θέλω να δω τη μέρα που θα πάψουν να με αποκαλούν Αυτοκράτειρα. Αν επιθυμείς να φύγεις, τότε καλώς. Χρήματα έχεις, τα καράβια σου είναι έτοιμα να αποπλεύσουν και η θάλασσα ανοιχτή. Όσο για μένα, θα μείνω εδω. Μου αρέσει εκείνο το παλιό ρητό που λέει ότι η πορφύρα είναι το ωραιότερο σάβανο». Με αυτά τα λόγια του έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να τον ακολουθήσει.

9 ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΙΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

10 Σημαντικό ρόλο έπαιξε στις μεταρρυθμίσεις υπερ των γυναικών αλλά και άλλων νόμων. Απαγόρευση αγοράς δημόσιων αξιωμάτων, βελτίωση της κοινωνικής θέσης των γυναικών, κατάργηση της προίκας, εξάλειψη της πορνείας, υπερμάχος των αμβλώσεων.

11 Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ

12 Η Θεοδώρα πέθανε στις 28 Ιουνίου 548 μ. Χ
Η Θεοδώρα πέθανε στις 28 Ιουνίου 548 μ. Χ. , σε ηλικία μόλις 48 ετών, με αιτία θανάτου καρκίνο του μαστού. Η ταφή της έγινε στο Ναό των Αγίων Αποστόλων. Το μονόγραμμα της είναι χαραγμένο στα κιονόκρανα της Αγίας Σοφίας. Επιπλέον η επιγραφή «ὑπέρ μνήμης καὶ ἀναπαύσεως τῆς γεναμένης ἡμῶν βασιλίδος Θεοδώρας» σώζεται μέχρι και σήμερα στη δοκό της οροφής στο μοναστήρι του όρους Σινά. Ο Ιουστινιανός δεν ξεπέρασε ποτέ το θάνατό της.

13 ΠΗΓΕΣ: Wikipedia Aixmi Σαν σήμερα Β΄1 Αντωνοπούλου Τάνια
Βαρδακώστα Γεωργία Κερανάκη Αγγελιάννα Κούρου Μελίνα Πιπεροπούλου Άννα


Κατέβασμα ppt "Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΘΕΟΔΩΡΑ!!!!"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google