Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης Μάθημα 3ον
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ο/η μαθητής/τρια να είναι ικανός να: Αναφέρει τους παράγοντες, που καθορίζουν το μέγεθος των χώρων εστίασης. Αναφέρει τα χαρακτηριστικά σημεία που συμβάλλουν στη διακόσμηση των χώρων εστίασης
Α. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ Είδος ξενοδοχείου: ανάλογα με την ποιότητα κατασκευής του και τη κατάταξη του σε αστέρες (5*, 4*, 3*) Χωρητικότητα ξενοδοχείου: ανάλογα με τον αριθμό των δωματίων και πόσους πελάτες μπορούν να φιλοξενήσουν ανάλογος θα είναι και ο χώρος εστίασης. Είδος εστιατορίου: ταβέρνα, καφετερία, ψαροταβέρνα, εθνική κουζίνα, κλασσική (γκουρμετ), μοντέρνα (fusion), κλπ. Είδος πελατείας: ηλικιωμένοι, οικογενειακό, επιχειρηματίες, νεολαία, σύνεδροι κλπ.
Α. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ Προσφερόμενες υπηρεσίες: εξειδικευμένη εξυπηρέτηση (silver service), υπηρεσία δωματίου(room service), γρήγορη εξυπηρέτηση με σνακ (fast service), αυτοεξυπηρέτηση με μπουφέ (self-service) κλπ. Είδος εκδηλώσεων: όπως είναι οι γαμήλιες δεξιώσεις, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, βαφτίσεις, αρραβώνες σεμινάρια, πάρτι γενεθλίων, απογευματινά τσάγια, business lunch κλπ. Διαθέσιμος χώρος και λειτουργικότητα: ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο που υπάρχει ο χώρος πρέπει να διαρρυθμιστεί ανάλογα για να είναι λειτουργικός και να τακτοποιηθούν όσο περισσότερα καθίσματα και τραπέζια.
B. ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΧΩΡΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ Σκοπός: είναι η δημιουργία και διαμόρφωση ξεχωριστής ατμόσφαιρας και χαρακτήρα του χώρου εστίασης ώστε να κάνει πιο άνετη και πιο ζεστή τη παραμονή των πελατών.
Γ. ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ Πάτωμα: πρέπει να είναι καλυμμένο με χαλί, ξύλο, γυαλί, μάρμαρο ή κεραμικό. Τοίχοι: μπορούν να είναι επενδυμένοι με ειδικό χαρτί τοίχου, ταπετσαρία, με ξύλο ή με απλό σουβά και μπογιά. Οροφή: μπορεί να είναι επίπεδη ή να διαφέρουν τα ύψη της [θόλοι και κρεμαστοί πολυέλαιοι, κρυφο φωτισμό) και να είναι καλυμμένοι με ψευδοτάβανο ή σουβά.
Γ. ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ Τραπέζια: πρέπει να είναι σωστά τοποθετημένα για να μπορεί το προσωπικό και οι πελάτες να διακινούνται άνετα. Φωτισμός: πρέπει να επιλέγεται με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να ταιριάζει με το χαρακτήρα του εστιατορίου. Αερισμός (φυσικός ή τεχνητός): πρέπει να ανανεώνεται για λόγους υγιεινής και άνεσης πελατών. Επίπλωση: Η εμφάνιση και ποιότητα του εξοπλισμού αντανακλούν το επίπεδο την εικόνα και το γόητρο της επιχείρησης.
Ανακεφαλαίωση: Α. Παράγοντες που καθορίζουν το μέγεθος των χώρων εστίασης σε ξενοδοχεία: Είδος ξενοδοχείου, Χωρητικότητα ξενοδοχείου, Είδος εστιατορίου, Είδος πελατείας, Προσφερόμενες υπηρεσίες, Είδος εκδηλώσεων , Διαθέσιμος χώρος και λειτουργικότητα Διακόσμηση χώρων εστίασης Γ. Σημεία που συμβάλλουν στη εσωτερική διαρρύθμιση των χώρων εστίασης Πάτωμα, Τοίχοι, Οροφή, Τραπέζια, Φωτισμός, Αερισμός (φυσικός ή τεχνητός), Επίπλωση
Εργασία στην τάξη: Αναφέρετε τους παράγοντες, που καθορίζουν το μέγεθος των χώρων εστίασης.
Εργασία στο σπίτι: Ποιο σκοπό έχει η διακόσμηση των χώρων εστίασης και αναφέρετε τέσσερα σημεία που συμβάλουν στη διακόσμηση των χώρων εστίασης.