Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κοστολόγηση Μάθημα 17.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κοστολόγηση Μάθημα 17."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κοστολόγηση Μάθημα 17

2 ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΠΑΡ
ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ο/η μαθητής/τρια να είναι ικανός/η να: Εξηγεί τη χρησιμότητα του ελέγχου του μπάρ. Αναφέρει και να περιγράφει τους δύο βασικούς τρόπους ελέγχου πωλήσεων του μπάρ. Εξάγει συμπεράσματα από τη μελέτη των αποτελεσμάτων του ελέγχου του μπάρ. Αναφέρει τους τρόπους υπολογισμού της ποσότητας των ποτών σε ανοικτές φιάλες κατά την απογραφή των αποθεμάτων του μπάρ.

3 ΠΟΙΑ Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΜΠΑΡ
Για να τηρούνται από το προσωπικό οι σωστές διαδικασίες π.χ. να τηρούν το ωράριο εργασίας και τους κανόνες διάθεσης ποτών. Για να αποθαρρύνει το προσωπικό από τάσεις υπεξαίρεσης χρημάτων. ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΜΠΑΡ Εβδομαδιαίος Δεκαπενθήμερος Μηνιαίος, (θεωρείται ο πιο πρακτικός και εφαρμόζεται από πολλές επιχειρήσεις).

4 ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΠΟΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΚΟΣΤΟΥΣ
Αρχικό απόθεμα (είναι το τελικό απόθεμα του προηγούμενου μήνα) €400 Ποτά από την αποθήκη €5000 ──── Σύνολο ποτών στο μπάρ €5400 Τελικό απόθεμα €650 Διορθώσεις (μεταφορές, ποτά διεύθυνσης) €50 Κόστος ποτών €4700 Χ 100 ─────── Πωλήσεις €16000 Ποσοστό κόστους ποτών %

5 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Όταν υπάρχουν δύο λογαριασμοί με το ίδιο ποσό να χρησιμοποιήσει ένα λογαριασμό για να εισπράξει δύο φορές. Να εισπράττει χρήματα χωρίς να παρουσιάσει λογαριασμό ιδιαίτερα στους πελάτες που κάθονται στο μπαρ. Μεγαλύτερες μερίδες η να κερνά ποτά σε πελάτες. Να φέρνει κρυφά στο μπαρ μπουκάλες από το σπίτι του και να τις διαθέτει προς πώληση για δικό του λογαριασμό. Απώλειες από σπασίματα η λάθος καταγραφή των ποτών.

6 ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΠΟΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΏΛΗΣΕΙΣ
Αρχικό απόθεμα σε τιμές πώλησης (είναι το τελικό απόθεμα του προηγούμενου μήνα) €1240 Ποτά από την αποθήκη €21430 ──── Σύνολο ποτών στο μπάρ €22670 Τελικό απόθεμα €1480 Διορθώσεις (μεταφορές, ποτά διεύθυνσης) €35 Θεωρητικές πωλήσεις €21155 Πραγματικές πωλήσεις €21100 Ελλείψεις €-55

7 ΠΩΣ ΚΑΤΑΜΕΤΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΤΑ ΣΤΟ ΜΠΑΡ
Κατά προσέγγιση [υπολογίζεται το υπόλοιπο σε δέκατα της φιάλης]. Χρήση ογκομετρικού σωλήνα Χρήση ειδικής κλίμακας (χάρακα) [ρίγα σε σχήμα φιάλης ή πλαστικό διαφανές αριθμημένο.] Αυτοματοποιημένο σύστημα [χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών].  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΕ ΨΗΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΠΟΤΩΝ Μεγαλύτερες ποσότητες από τις καθορισμένες. Κέρασμα ποτών σε πελάτες. Υπεξαίρεση χρημάτων από τον μπάρμαν. Απώλεια ποτών από σπασίματα. Λάθη στη καταγραφή ποτών.

8 ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΣΤΟΧΩΝ:
Εξηγεί τη χρησιμότητα του ελέγχου του μπάρ. Αναφέρει και να περιγράφει τους δύο βασικούς τρόπους ελέγχου πωλήσεων του μπάρ. Εξάγει συμπεράσματα από τη μελέτη των αποτελεσμάτων του ελέγχου του μπάρ. Αναφέρει τους τρόπους υπολογισμού της ποσότητας των ποτών σε ανοικτές φιάλες κατά την απογραφή των αποθεμάτων του μπάρ.

9 Εργασία στο σπίτι: Απαντήστε τις ερωτήσεις......

10 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ: Φύλλο εργασίας


Κατέβασμα ppt "Κοστολόγηση Μάθημα 17."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google