ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
39ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
Advertisements

Κατασκευή σχολικού ιστότοπου Οι μαθητές της Α΄ Λυκειου που ανέλαβαν το project με θέμα «κατασκευή σχολικού ιστότοπου» χωρίστηκαν σε έξι ομάδες. Σε κάθε.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Συνεργάστηκαν:Κλέα Μποτση Εύα Πάκου και Χριστίνα Σερούκα
3ο Γυμνάσιο Κέρκυρας Αποτελέσματα Έρευνας
Σαπούνι συνταγές Μπούρα Αγνή Μουτζούρη Μαρία Πετριτζικλή Ταξία
Ερευνητικη εργασια (project) β’ ταξη τομεασ πληροφορικησ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΤΑ ΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΝΙΚΑΣ ……
Ομάδα εργασίας ( ΚΙΤΡΙΝΗ ) : Δημήτρης Γ. Βασίλης Κ. Μαρία Γ. Νεκταρία Λ. Συντονιστές καθηγητές : Καραΐσκου Ελισάβετ, Πιτσιλαδής Βασίλης.
Ο ΗΛΙΟΣ Ήλιος ο ηλιάτορας(1971)
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ Βασικές δεξιότητες μελέτης. Β. Βασιλείου.
Η ΕΛΙΑ Η ελιά μεγαλώνει με τη ζεστή φροντίδα του ήλιου.
ΛΑΔΙ.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας
«Το κάθε φύλλο της ελιάς έσταζε... φως» -
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Τρώμε ότ,ι πρέπει , όχι ό,τι να΄ναι »
“To κάθε φύλλο της Ελιάς έσταζε φως¨
Med Diet Όποιος προσέχει τον εαυτό του, με ακολουθεί Μεσογειακή Διατροφή 2 ο Γυμνάσιο Καλαμάτας Σχολ. Έτος:
Η ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΗΣ ΩΣ ΜΟΡΦΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Greek Foodosophy- Mall για παραγωγούς Η φρέσκια, νέα ιδέα εμπορίου.
Η Συγκομιδή της Ελιάς.
ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ Η πρωτογενής φροντίδα του σώματος, την οποία πρέπει να εφαρμόζει συστηματικά κάθε άτομο είναι η σωματική υγιεινή. Έχει ως στόχο την.
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΣΗ:ΑΘΗΝΑ ΓΚ.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Επιλέγω σωστά, τρώω υγιεινά»
Δράση: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΗΓΑΝΟΚΙΝΗΣΗ
Ο Γεωργός και τα Παιδιά του
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Θανάσης Θεοφιλόπουλος
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παρασκευή Γουργουλιάτου
ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η ελιά στον τόπο μας»
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΑΡΥΑΣ Β’ τάξη Σχ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Είμαστε ό,τι τρώμε»
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Μεσογειακή διατροφή, για μια καλύτερη ζωή»
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Λάδι, ο πράσινος χρυσός»
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «…Ελιά και Λάδι ……»
ΕΛΙΑ Το Πολύτιμο κι αγαπημένο δέντρο των Ελλήνων.
Η ελιά Βαρνάβας Φλωρίδης.
Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ Πολιτιστικό πρόγραμμα των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης του12 ου δημοτικού σχολείου Πατρών. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Μπεντενίτη Ειρήνη.
Το δένδρο της ελιάς. Η σχέση του με τα φάρμακα και τα καλλυντικά
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «Παραδοσιακά προϊόντα και υγιεινή διατροφή» ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ Συνεργαζόμενα Σχολεία : Γυμνάσιο Γαζίου - Ηράκλειο.
7ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδος Δ2’ Αλέξανδρος, Δημήτρης, Μάρκος
OIKOΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 14 ο μαθητικό συνέδριο με θέμα περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές της αειφορίας «Αυτός ο κόσμος.
Παρασκευή σαπουνιού Μάντζιου Μαρία χημικός. σαπούνια ονομάζονται τα άλατα των ανωτέρων μονοκαρβοξυλικών οξέων (παλμιτικού, στεατικού και ελαϊκού) με νάτριο.
Επίσκεψη στο Βιοάρωμα. Στις 7 Φεβρουαρίου 2012, η ομάδα μας επισκέφτηκε το Βιοάρωμα. H Βιοάρωμα αποτελεί μια μονάδα γύρω από τον χώρο των βοτάνων, με.
Διδασκαλία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο: Σχεδιασμός Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων Ι Ενότητα 7: Η Ελιά Διδάσκουσα: Βασιλική Φωτοπούλου Τμήμα Επιστημών της.
«Η ελιά» 142ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών Τμήμα Δ΄1. Μύθοι και αρχαιολογίa της ελιάς  Αγγειογραφίες  τοιχογραφίες  πιθάρια λαδιού - λυχνάρια  ιδεογράμματα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΜΠΕΛΙ: ΑΠΟ ΤΟN ΔΙΟΝΥΣΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ!!! ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΚΚΙΟΥ ΛΕΡΟΥ ΤΜΗΜΑ Δ2 Υπεύθυνη προγράμματος :
Ομφάκινον Ομφάκινον.
ΓΥΑΛΙ.
ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΝΕΑΡΗ ΗΛΙΚΙΑ Αθλητισμός:Ευχή ή Κατάρα
Το σχολείο που ήταν οι δικοί μου, το σχολείο που είμαι και το σχολείο που θα ήθελα να είμαι. Ο σκοπός αυτής της ερευνητικής εργασίας είναι οι μαθητές.
Δραστηριότητες από τον κόσμο της Φυσικής
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
5ο Δημοτικό Σχολείο Κω Το κοινωνικό Σχολείο, το πράσινο Σχολείο, το Σχολείο που καινοτομεί, το συνεργατικό Σχολείο.
Πρότυπο Πειραματικό 2/Θ ΔΣ Πανεπιστημίου Πατρών
ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ Πέρα από το πλύσιμο του σώματος, πρέπει να φροντίζουμε επίσης και να κρατούμε σε καθαρή και υγιεινή κατάσταση και κάποια επιμέρους.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η τροφή σου, το φάρμακό σου»
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Η Ε Λ Ι Α 6/ΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΑΙΦΥΤΟΥ ΤΑΞΗ: Δ’
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ Από τους μαθητές: Τσιλίκας Σάββας Τσαντίλας Αλέξανδρος Ηλιάσκος Ξενοφώντας Σωτηρόπουλος Κωνσταντίνος.
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Τάνια Κεχαγιά Μάνος Κρητικίδης Βασίλης Δημόπουλος
Ε, σεις στεριές και θάλασσες, τ’ αμπέλια κι οι χρυσές ελιές
1ο Γενικό Λύκειο Χολαργού Καραϊσκάκη και Β.Μελά 16 Χολαργός Τηλ: Ε-mail: ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΑΠΟ ΑΓΝΑ ΥΛΙΚΑ Αρωγοί.
Τα κολλάζ του Οδυσσέα Ελύτη
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΕΛΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΑΣ… Κα. Δεληγιάννη Κατερίνα Κος. Μακεδών Γιώργος

1η ΟΜΑΔΑ ΒΛΑΣΗΣ ΔΑΛΑΒΙΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΡΑΤΑΡΑΚΗ ΝΙΚΗ ΔΟΥΡΟΥ-ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ

2η ΟΜΑΔΑ ΑΝΕΤΑ ΣΑΝΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΕΡΓΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΕΜΜΑΝΟΥΙΛΗΔΗ ΓΙΩΤΑ ΓΙΩΓΟΥ

3η ΟΜΑΔΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΑΓΚΤΖΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΑΜΗΤΣΑΣ ΦΑΙΔΡΑ ΚΑΨΙΜΑΛΗ

4η ΟΜΑΔΑ ΕΥΓΕΝΙΑ ΜΠΟΤΣΗ ΑΛΕΞΗΣ ΚΕΡΠΕΛΗΣ ΒΑΣΙΑ ΑΥΓΟΥΣΤΗ

ΥΠΟΘΕΜΑΤΑ 1η ΟΜΑΔΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ. (ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ, ΜΙΝΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ, ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ) 2η ΟΜΑΔΑ: ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΜΥΘΟΙ (ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, ΠΟΙΗΜΑΤΑ, ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ, ΜΥΘΟΙ, ΘΡΗΣΚΙΕΣ) 3η ΟΜΑΔΑ: ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ (ΒΡΩΣΙΜΗ ΕΛΙΑ, ΜΕ ΒΡΩΣΙΜΗ ΕΛΙΑ, ΠΑΡΑΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ) 4η ΟΜΑΔΑ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ (ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΛΑΔΙΟΥ, ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ, ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ)

Οι κατασκευές μας Σαπούνι. Καλούπια για τα σαπούνια. Διακόσμηση για την παρουσίαση των σαπουνιών.

Για την παρασκευή των σαπουνιών χρησιμοποιήσαμε τα παρακάτω υλικά. Ελαιόλαδο Νερό Φοινικέλαιο Καρυδέλαιο Καυστική σόδα Άρωμα Τριαντάφυλλο Άρωμα Λεβάντα Άρωμα Κανέλας

Τι χρειαστήκαμε για την παρασκευή του σαπουνιού Βήμα 1ο :Σιγουρευτήκαμε πως έχουμε όλα τα υλικά πριν αρχίσουμε την ζύγιση τους Βήμα 2ο :Σε μια κανάτα με νερό προσθέτουμε με προσοχή την καυστική σόδα ανακατεύοντας την συνέχεια. Βήμα 3ο : Αφήνουμε το διάλυμα να θερμαίνεται μέχρι τους 80 βαθμούς. Βήμα 4ο : Παρατηρούμε το θερμοκρασία των λαδιών και της σόδας, τοποθετώντας ένα θερμόμετρο. Βήμα 5ο : Όταν τα λάδια και το υγρό διάλυμα είναι περίπου σε θερμοκρασία 50ο C, αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μέχρι τη στιγμή που θα πήξουν λίγο.

Βήμα 6ο : Προσθέτουμε αιθέριο έλαιο λίγο πριν πήξει και τα ανακατεύουμε λίγο ακόμα. Βήμα 7ο : Αδειάζουμε το μίγμα στο καλούπι. Τέλος αφού κρυώσει το σαπούνι μας( μετά από 1 μέρα περίπου), το ξεφορμάρουμε και έπειτα μετά από μερικές ήμερες μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία κοπής αλλά και της διακόσμησης!

Για την κατασκευή των καλουπιών Χρειαστήκαμε 3 μεγάλες σανίδες, 30 βίδες και 10 γωνιές για να τα ενώσουμε. Κόψαμε τις σανίδες έτσι ώστε να φτιάξουμε τρία καλούπια ένα μεγάλο και δύο μικρότερα. Για να κλείσουμε τα καλούπια κόψαμε κομμάτι από τις σανίδες και τα τοποθετήσαμε στις άκρες.

ΤΑ ΚΑΛΟΥΠΙΑ ΜΑΣ!

Λίγη Ποίηση!! Ε, σεις στεριές και θάλασσες    Ελιά και ποίηση        Ε, σεις στεριές και θάλασσες τ’ αμπέλια κι οι χρυσές ελιές ακούστε τα χαμπέρια μου μέσα στο μεσημέρι μου. Σ’ όλους τους τόπους και αν γυρνώ Μόνον ετούτο αγαπώ.    Καταμεσήμερο Ιουλίου Που κι αν ακόμα δεν υπήρχαν ελαιώνες Θα τους είχε επινοήσει Οδυσσέας Ελύτης

Και ένα μικρό απόσπασμα από το ποίημα ‘Η ελιά’ του Κ. Παλαμά. Είμαι του ήλιου η θυγατέρα Η πιο από όλες χαϊδευτεί, Χρόνια η αγάπη του πατέρα Σ’ αυτόν τον κόσμο με κρατεί. Όσο να γύρω νεκρωμένη Αυτόν το μάτι μου ζητεί. Ειμ’ η ελιά η τιμημένη. Όπου κι αν λάχω κατοικία Δε μ’ απολείπουν οι καρποί, ως τα βαθειά μου γηρατειά Δε βρίσκω στη δουλειά ντροπή..

Ερωτηματολόγιο Στα πλαίσια της ερευνητικής εργασίας με θέμα την ΕΛΙΑ συντάξαμε ένα ερωτηματολόγιο και το μοιράσαμε στους μαθητές του σχολείου για να δούμε κατά πόσο γνωρίζουν για τις ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων της ελιάς

1η Ομάδα ερωτήσεων Διατροφική αξία του ελαιολάδου

Συμπεράσματα της 1ης ομάδας ερωτήσεων Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι: το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών είναι ενήμερο για την διατροφική αξία του λαδιού. Γνώριζαν ότι είναι απαραίτητο συστατικό για μια υγιεινή διατροφή και για την υπεροχή του σε σχέση με άλλα σπορέλαια. ‘Όμως πιστεύουν ότι δεν είναι κατάλληλο για τηγάνισμα και ότι χάνει κάποιες ιδιότητες στο μαγείρεμα.

2η Ομάδα ερωτήσεων Χρήση του ελαιολάδου στην ατομική υγιεινή

2η Ομάδα ερωτήσεων Χρήση του ελαιολάδου στην ατομική υγιεινή

Συμπεράσματα της 2ης ομάδας ερωτήσεων Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι: οι περισσότεροι μαθητές πιστεύουν ότι το ελαιόλαδο συμβάλει στην πρόληψη νοσημάτων. Επίσης απάντησαν ότι τα προϊόντα από την ελιά είναι καλά για την περιποίηση μαλλιών, προσώπου και σώματος.

3η Ομάδα ερωτήσεων Προμήθεια και κριτήρια επιλογής ελαιολάδου

Συμπεράσματα της 3ης ομάδας ερωτήσεων Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι: Οι περισσότερoι αγοράζουν λάδι από γνωστό τους παραγωγό, αλλά έχουν σαν κύριο κριτήριο την ποιότητα.

Τα συμπεράσματα από την εργασία μας! Μάθαμε: Πώς να φτιάχνουμε σαπούνια. Την ιστορία της ελιάς, Τη χρησιμότητα του λαδιού στη ζωή μας. Για την καλλιέργεια της ελιάς όταν πήγαμε στο «ΑΛΣΟΣ ΣΥΓΚΡΟΥ» στο Ι.Γ.Ε. Κατά την επίσκεψή μας στην έκθεση «Ελαιοτεχνία» διαπιστώσαμε την εμπορευματοποίηση των προϊόντων της Πώς να προωθούμε τα προϊόντα που παρασκευάσαμε. Πως με δικά μας έσοδα, πουλώντας μετοχές μιας εικονικής επιχείρησης που έστησε το τμήμα Οικονομίας & Διοίκησης, αγοράσαμε τα υλικά για τις κατασκευές μας. Τέλος το κυριότερο που μάθαμε ήταν να συνεργαζόμαστε και να αλληλοβοηθιόμαστε!!!!

Από την επίσκεψη μας στην έκθεση ελιάς

Οι ομάδες των παιδιών που συνεργάστηκαν για την ‘ελιά’

Αν θέλετε να δείτε όλη τη δουλειά μας, μπορείτε να την δείτε στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα oliverocks.weebly.com, η οποία στήθηκε με υλικό που δημιουργήθηκε απ’ όλες τις ομάδες, αλλά με τη σημαντική βοήθεια και τεχνογνωσία των δύο καθηγητών μας. Σας ευχαριστούμε