Η μέλισσα ένα ασπόνδυλο ζώο

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
To χρυσό τσακάλι.
Advertisements

Τι είναι οι μικροοργανισμοί ;
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΥΨΕΛΗΣ
Μία υποδειγματική κοινωνία
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Είναι γνωστό σε όλες μας πλέον ότι πολλά από τα συστατικά πού περιέχονται στα καλλυντικά μας είναι χημικές τοξικές ουσίες άλλες πιο.
ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΤΟ ΔΕΡΜΑ Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος.
Υδατάνθρακες.
ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΓΗ Τα πάντα οδηγούν εκεί!.
«Μέλισσα, ένα θαύμα της φύσης»
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
Χαρακτηριστικά μεγέθη εναλλασσόμενου ρεύματος και εναλλασσόμενης τάσης
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ
“To κάθε φύλλο της Ελιάς έσταζε φως¨
ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Ερωτήσεις Multiple choice.
Απίστευτο και όμως αληθινό
ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗ Κ΄ ΚΑΛΛΙΟΠΗ.
Η φωλιά των μελισσών. Κούφιοι κορμοί Κοιλότητες βράχων
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΦΥΤΑ ΚΟΥΡΤΕΣΗ ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΙΟΛΟΓΟΣ.
ΕΧΙΔΝΑ Οι Ταχυγλωσσίδες (Tachyglossidae) γνωστές και ως έχιδνες είναι οικογένεια της τάξης των μονοτρημάτων, τάξη ωοτόκων θηλαστικών. Υπάρχουν τέσσερα.
ΒΙΟΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΑΤΥΧΗΜΑ MINIMATA (ΙΑΠΩΝΙΑ)
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Project:”Διατροφή και υγεία”
ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Του ανθρώπου.
Άλμπουμ φωτογραφιών για τη Σχολική Δραστηριότητα : «Το Δάσος Πηγή Ζωής» Η ΜΕΛΙΣΣΑ του χρήστη Φιλιώ.
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
1ο Πρότυπο Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης
ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ.
ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ Μύκητες και αλκοολική ζύμωση Η . Γαβρίλης
Οι επιδράσεις των δασών στη ζωή των ανθρώπων
Μέλι. Πηγή ευζωίας και μακροζωίας
ΤΑ ΖΩΑ Των μαθητριών της Στ τάξης Ακριτίδου Χρυσή-Φωτεινή
O ΧΡΥΣΟΣ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ PROJECT Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων
Τα κάστανα Ευστράτιος Ευάγγελος Σωτηριάδης Τσώτσης 1ΟΠρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης τμήμα Δ2 Σχολικό έτος Π.Τ.Δ.Ε. – Α.Π.Θ.
3.3 Η μεταφορά και η αποβολή ουσιών στους ζωικούς οργανισμούς.
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας « …
ΟΙ ΜΕΛΙΣΤΑΛΑΧΤΕΣ Σχολείο: Γενικό Λύκειο Μύρινας Τάξη: Α
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Γ ΕΩΠΟ ΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ & ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΚΕΛΙΑ ΕΥΠΡΑΞΙΑ ΠΑΛΙΑΚΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
Λαχανικά. Τα λαχανικά χωρίζονται σε έξι ομάδες: Καρποί Πράσινα φυλλώδη Ρίζες Κόνδυλοι Βολβοί Άνθη.
Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;
¨Από το μέλι έρχομαι και στην κορφή …….. τα οφέλη¨ Η διατροφική αξία του μελιού και των άλλων προϊόντων της μέλισσας ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 1 ου ΕΠΑ.Λ ΑΛΜΥΡΟΥ.
Γ ΕΩΠΟ ΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ & ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΥΨΕΛΕΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΚΑΜΗΛΑΡΗΣ.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΙΙΙ
Γεια σας παιδιά, είμαι η Μάγια η μέλισσα. Τι λέτε πάμε να μάθουμε κάποια πράγματα για μας τις μέλισσες;
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΙΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙς ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΒΑΘΥΤΕΡΩΝ ΠΗΛΙΝΓΚ ΒΑΘΥ ΦΥΤΙΚΟ ΠΗΛΙΝΓΚ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΗΛΙΝΓΚ.
Μέλισσα ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΗ Λ. ΓΙΑΝΝΗ Κ. ΓΙΩΡΓΟ Λ. ΜΑΡΙΝΟ Δ. ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΗ Κ.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Σταχτοτσικνιάς - ardea cinerea
3.4 Η μεταφορά και η αποβολή ουσιών στον άνθρωπο
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ
Οι πτητικές ιδιότητες της μέλισσας
Παρουσίαση 4:Η ανατομία της μέλισσας
Μείγματα.
Μέλι: παραγωγή – προϊόντα - χρήσεις
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ Από τους μαθητές: Τσιλίκας Σάββας Τσαντίλας Αλέξανδρος Ηλιάσκος Ξενοφώντας Σωτηρόπουλος Κωνσταντίνος.
Πρωτεΐνες και συμπληρώματα διατροφής
Η ζάχαρη και τα υποκατάστατα της
Τεχνολογία Β’ Γυμνασίου
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
Η φύση είναι το σπίτι μας
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β΄ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΤΠΕ
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η μέλισσα ένα ασπόνδυλο ζώο

Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΝΤΟΜΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΖΕΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΘΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ,ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΚΗΦΗΝΕΣ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ. Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΖΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 4 ΧΡΟΝΙΑ. ΤΡΕΦΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΠΟΛΤΟ. ΓΕΝΝΑΕΙ 50000-60000 ΑΥΓΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ ΑΥΓΑ ,ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΜΗΤΕΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ. ΟΙ ΚΗΦΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΡΣΕΝΙΚΑ ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΤΟ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ. ΟΙ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΜΙΚΡΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΑΠΟ 40 ΜΕΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 6 ΜΗΝΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ. ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΟ ΚΕΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΚΗΡΗΘΡΩΝ. ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΕΤΑΝΕ ΑΠΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΣΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΚΑΙ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΓΥΡΗ ΚΑΙ ΝΕΚΤΑΡ.

μάτια φτερά κεραία προβοσκίδα Πόδια Κεντρί

Η κυψέλη

Η κερύθρα έχει εξαγωνικό σχήμα

Πλαίσιο με μέλι έτοιμο να το πάρει ο παραγωγός

Τα προϊόντα της μέλισσας Μέλι Βασιλικός πολτός Πρόπολη Κερί Γύρη Δηλητήριο Επικονίαση

Ελεύθερο μελίσσι

Το μέλι είναι η φυσική γλυκιά ουσία που παράγουν οι μέλισσες από το νέκταρ των φυτών, το οποίο συλλέγουν, μετατρέπουν αναμειγνύοντας με ειδικές ύλες του σώματός τους και το φυλάσσουν στις κερήθρες της κυψέλης.

Η πρόπολη είναι ρητινώδης κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά, την εμπλουτίζουν και την χρησιμοποιούν για να στεγανοποιήσουν και να απολυμάνουν το εσωτερικό της φωλιάς τους.

Το κερί Είναι το προϊόν που παράγουν σε μικρά λέπια οι νεαρές εργάτριες από 4 ζεύγη κηρογόνων αδένων.Το κερί είναι ένα μείγμα από 300 περίπου ουσίες.

Το δηλητήριο Είναι ένα πολύπλοκο μείγμα χημικών ουσιών που έχει φαρμακευτική δράση και επηρεάζει την φυσιολογία του οργανισμού. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα αποδείχτηκε ότι σκοτώνει τα καρκινογόνα κύτταρα.

Επικονίαση Οι μέλισσες βοηθούν στη γονιμοποίηση 60-70% των φυτικών ειδών. Άρα το ουσιαστικότερο « προϊόν» της μέλισσας είναι η επικονίαση, αφού αυτή η προσφορά της στη φύση ξεπερνάει την αξία όλων των προϊόντων της κυψέλης.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΚΡΕΜΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΡΕΦΕΤΑΙ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΛΥ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΙ; Oι μέλισσες μιας κυψέλης, πετάνε από λουλούδι σε λουλούδι και συλλέγουν γύρη και νέκταρ. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι μέλισσες αυτές μπορούν να πετάξουν σε ακτίνα 2 χλμ. και επισκέπτονται ημερησίως πάνω από 3 χιλιάδες λουλούδια και δέντρα. Όταν μαζέψουν αρκετό νέκταρ και γύρη και το φορτίο τους γίνει βαρύ επιστρέφουν στην κυψέλη τους, αποθηκεύουν την προμήθειά τους στα κελιά της κυψέλης και μετά φεύγουν ξανά και επαναλαμβάνουν την διαδικασία. Στη συνέχεια άλλες μέλισσες δημιουργούν με τα φτερά τους ένα ρεύμα αέρα έτσι ώστε να εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του νερού που υπάρχει στο νέκταρ και το μέλι να γίνει συμπυκνωμένο. Τέλος, οι μέλισσες σφραγίζουν τα κελιά με ένα πολύ λεπτό στρώμα κεριού. Όταν, σφραγιστούν τουλάχιστον τα 2/3 της κηρήθρας με κερί, ο μελισσοκόμος μπορεί να πάρει την κηρήθρα με το μέλι. Για να βγάλει το μέλι, πρέπει αρχικά να απολεπίσει την κηρήθρα, δηλαδή να αφαιρέσει το κερί από τα κελιά και στη συνέχεια να την τοποθετήσει σε ένα μελιτοεξαγωγέα που περιστρέφεται οπότε το μέλι βγαίνει από τα κελιά. Το μέλι μετά χρειάζεται μόνο φιλτράρισμα (απομακρύνονται κομματάκια κεριού, γύρης) για να συσκευασθεί σε βάζα και να πάει στα ράφια των καταστημάτων.

Το είδος κάθε μελιού εξαρτάται από την εποχή, την περιοχή και από την πρώτη ύλη που παράγεται. Τα μέλια χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες: • Στα μέλια που προέρχονται από μεγάλα δέντρα, όπως τα πεύκα και τα έλατα. • Στα μέλια που προέρχονται από τα βότανα και τα λουλούδια, όπως είναι το θυμαρίσιο και τα ανθόμελα. Οι κυριότερες διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις δύο κατηγορίες είναι ότι τα ανθόμελα είναι ανοιχτόχρωμα, πολύ ρευστά και με πολύ έντονο άρωμα και γεύση, ενώ τα μέλια από κωνοφόρα είναι πιο σκούρα, πιο παχύρευστα, πλουσιότερα σε μέταλλα και λιγότερο γλυκά.

Το μέλι κάνει καλό Απορροφάται άμεσα από τον οργανισμό οπότε μας προσφέρει μέσα σε λίγα λεπτά όλα τα πολύτιμα συστατικά του. • Δίνει ενέργεια στον οργανισμό και καταστέλλει καταστάσεις κόπωσης και εξάντλησης. • Έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του στομάχου και γενικά στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. • Είναι πλούσιο σε σίδηρο • Έχει αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών. • Προστατεύει τα δόντια σε αντίθεση με τη ζάχαρη. • Έχει πολλά στοιχεία που συμβάλουν στη προστασία από τον καρκίνο. • Μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη που προκαλεί πολλές αρνητικές παρενέργειες στην υγεία μας και έχοντας διπλάσια γλυκαντική ικανότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δίαιτα εξοικονομώντας το 50% των θερμίδων.

κυψέλη

Μεταφορά κυψελών γιατί;

μελισσοκόμος

Συλλογή μελιού

Παλιά εργαλεία μελισσοκόμων

Η μέλισσα και η σφήκα είναι το ίδιο έντομο; Η ΣΦΗΚΑ ΕΙΝΑΙ ΞΑΔΕΛΦΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ Η ΣΦΗΚΑ ΕΧΕΙ ΕΝΤΟΝΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟ ΧΡΩΜΑ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΟΤΑΝ ΤΣΙΜΠΑΝΕ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΕΝΩ ΟΙ ΣΦΗΚΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΣΦΗΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ ΕΝΤΟΜΑ, ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΕΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΚΡΕΑΣ