Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Μέλισσα, ένα θαύμα της φύσης»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Μέλισσα, ένα θαύμα της φύσης»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Μέλισσα, ένα θαύμα της φύσης»
1ο Δημοτικό Σχολείο Τυρνάβου ΣΤ1’ Τάξη Επιμέλεια : κ. Ζήσκου Ελένη Π.Ε. 70 κ. Αλεξάς Πασχάλης Π.Ε. 20 κ. Μαντές Κων/νος Π.Ε.

2 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ Εμφανίστηκε στον πλανήτη πριν από εκατομμύρια χρόνια. Από τους προϊστορικούς χρόνους άνθρωποι ήξεραν να παίρνουν και να χρησιμοποιούν το μέλι στην διατροφή τους. Στην αρχαία Ελλάδα η μέλισσα, το μέλι και το κερί κατείχαν περίοπτη θέση. Οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν το μέλι σε διάφορες θρησκευτικές τελετές. Χρησιμοποιήθηκε για τη φροντίδα, την ομορφιά και την ταρίχευση των νεκρών.

3 Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ
Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ Η μέλισσα είναι έντομο . Ζει σε οργανωμένες κοινωνίες, τα μελίσσια. Κάθε κοινωνία αποτελείται από μια βασίλισσα, μερικές εκατοντάδες κηφήνες και χιλιάδες εργάτριες. Αυτή η κοινωνία: – Δεν έχει κεντρική εξουσία. – Δεν τη διευθύνει κανείς. Οι μέλισσες: – βγάζουν συλλογικές αποφάσεις – αναθέτουν τα καθήκοντα τους – διαιρούν την εργασία τους – επικοινωνούν που βρίσκονται τα λουλούδια Όλες οι συλλογικές συμπεριφορές τους σου παίρνουν το μυαλό!

4 Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΙ ΚΗΦΗΝΕΣ Είναι η μητέρα όλων των μελισσών.
Είναι η μητέρα όλων των μελισσών. Αποστολή της ο πολλαπλασιασμός της οικογένειας. ΟΙ ΚΗΦΗΝΕΣ Είναι το αρσενικό άτομο του μελισσιού. Ζευγαρώνουν με την βασίλισσα καθώς είναι στον αέρα. Μετά το ζευγάρωμα πεθαίνουν. Ζουν 2 μήνες το πολύ. Ο κύριος ρόλος τους η γονιμοποίηση της βασίλισσας.

5 ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ ΟΙ ΑΚΟΥΡΑΣΤΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ
Αποτελούν τον βασικό πληθυσμό. Δεν μπορούν να αναπαραχθούν. Καθαρίζουν τα κελιά. Ταΐζουν και περιποιούνται την βασίλισσα και τα αυγά. Επεξεργάζονται το νέκταρ και το μετατρέπουν σε μέλι. Πακετάρουν γύρη μέσα στα κελιά. Χτίζουν κηρήθρες. Φρουρούν την είσοδο. Συλλέγουν γύρη και νέκταρ. Αερίζουν την κυψέλη. Εντοπίζουν και απομακρύνουν άρρωστα άτομα από την αποικία για να τη διατηρήσουν υγιή.

6 ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ Η γαμήλια τελετή των μελισσών
Η γαμήλια τελετή των μελισσών Η βασίλισσα γονιμοποιείται μόνο μια φορά. Εγκαταλείπει τη φωλιά της συνοδευόμενη από κηφήνες. Το ζευγάρωμα γίνεται στον αέρα. Μετά επιστρέφει στην κυψέλη. Οι φύλακες εργάτριες επιτρέπουν τη βασίλισσα να περάσει μόνο εάν έχει γονιμοποιηθεί. Μετά το γαμήλιο ταξίδι οι κηφήνες είναι καταδικασμένοι σε θάνατο.

7 ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ Είναι η ομορφιά της γονιμοποίησης.
Ταξιδεύοντας από άνθος σε άνθος μεταφέρουν γύρη και γονιμοποιούν τα φυτά. Παρέχουν αυτή την πολύτιμη υπηρεσία της επικονίασης στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Χωρίς την επικονίαση, η τροφή που καταλήγει στο πιάτο μας θα ήταν λιγότερη. Τα πιο θρεπτικά είδη για την διατροφή μας θα πλήττονταν σοβαρά από την εξαφάνιση. Η αξία της επικονίασης από τις μέλισσες δεν εξαργυρώνεται ούτε μεταφράζεται με κάποιες ελεεινές ανθρώπινες εφευρέσεις. Μηδέν μέλισσες, μηδέν επικονίαση, μηδέν φρούτα και λαχανικά.

8 ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΟΥΝ
Η μέλισσα είναι τόσο μικρή αλλά και τόσο πολύτιμη. Χορεύει και επικοινωνεί με το δικό της μοναδικό τρόπο για να παράγει το θρεπτικό μέλι, το βιολογικό προϊόν, της φύσης. Χορεύει πάνω από τις κυψέλες για να πληροφορήσει τις άλλες μέλισσες, που μπορούν να βρουν τροφή ή να χτίσουν καινούρια φωλιά.

9 Τις φιγούρες του χορού οι άλλες μέλισσες τις αντιλαμβάνονται με την αφή και την ακοή.
Συμπλήρωμα του μηνύματος αποτελεί η οσμή του νέκταρος ή της γύρης που μεταφέρει «η χορεύτρια». Ο χορός μας δείχνει : Το είδος και την ποιότητα της τροφής Την απόσταση της τροφής από την κυψέλη Την κατεύθυνση σε σχέση με τον ήλιο Το είδος της τροφής.

10 Η εξαφάνιση των μελισσών
Φταίνε πολλά πράγματα: Φυτοφάρμακα Αδέξιοι μελισσοκομικοί χειρισμοί Έλλειψη παιδείας για τη χρησιμότητα Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα των κινητών τηλεφώνων. Όλα αυτά πηγάζουν από την ανθρώπινη απληστία και την απομάκρυνση των ανθρώπων από ένα φυσικό τρόπο ζωής.

11 ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ
Το μέλι Οι μέλισσες δουλεύουν για μας και μας χαρίζουν πλήθος προϊόντων. Δίνει ενέργεια, διώχνει την κούραση, βοηθά την ανάρρωση. Βοηθά στο γαστρικό έλκος, αντιβηχική δράση, αντιπυρετικό, καρδιοπροστατευτικό, ηπατοπροστατευτικό, ηρεμιστικό. Αντισηπτικό και αντιτοξικό. Προστατεύει από τον καρκίνο. Ανακουφίζει τη δυσπεψία. Δεν έχει ημερομηνία λήξης.

12 Γύρη Διατροφικό συμπλήρωμα.
Βελτιώνει την σωματική και διανοητική λειτουργία. Αυξάνει την ικανότητα για εργασία. Καταπραΰνει τα νεύρα. Καταπολεμά την αϋπνία. Αυξάνει την όρεξη. Ενισχύει τις φλέβες και τις αρτηρίες. Γύρη

13 Βασιλικός πολτός Επιδρά θετικά στον μεταβολισμό, την ανάπτυξη, την μακροζωία. Οξυγονώνει τα κύτταρα. Δυναμώνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Αυξάνει τις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις. Τονώνει τη μνήμη, την αντοχή, την γονιμότητα. Προστατεύει από τον καρκίνο και είναι αντιμικροβιακό.

14 Κερί Αναμμένο φτιάχνει ατμόσφαιρα. Δημιουργεί ευεξία.
Βοηθά το άρωμά του. Είναι αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες και μαλακτικό. Βοηθά στην επούλωση των πληγών. Κερί

15 Πρόπολη Είναι δομικό υλικό και φάρμακο. Σκοτώνει όλα τα παθογόνα,
μύκητες, βακτήρια και ιούς. Προστατεύει από την γήρανση και τον καρκίνο. Είναι αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδη, αντιαλλεργική και αντιδιαβητική.

16 ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ Αντιφλεγμονώδες Αντιμικροβιακό Αντικαρκινικό
Καταπολεμά καρδιακά νοσήματα. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Θεραπεία και πρόληψη καρκίνου. Θεραπεύει ρευματοπάθειες και αρθρίτιδες. ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ

17 ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑ Μέλι και ομορφιά, συνυπάρχουν αιώνες.
Τρέφει το δέρμα. Καθοριστικό ρόλο στην περιποίηση, την ανανέωση και ανάπλαση της επιδερμίδας. Βελτιώνει την ακμή.

18 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ
Η μέλισσα μας διδάσκει πολλά πράγματα: Συνεργασία- συλλογικότητα Εργατικότητα Πίστη στον αρχηγό Αυτάρκεια Αυτονομία Αλληλοσεβασμό Αλληλοκατανόηση Αυτοθυσία Οργάνωση-καταμερισμός εργασιών

19 Κοντοθανάσης Τριαντάφυλλος
Η Ομάδα εργασίας μας ! Αγοραστός Δημήτρης Βουλγαρούλης Βασίλης Γεωργάκη Ουρανία Γιαννούλα Ευτέρπη Δάφτης Ιωάννης Κάλαϊ Άντζελα Καλαμπαλίκη Μαριάννα Καραλάζος Λάμπρος Καραούζα Φαίδρα Κατσακιώρης Χρήστος Κοντοθανάσης Τριαντάφυλλος Μαλιόγκας Γεδεών Μάτσια Παναγιώτα Μουράκας Δημήτρης Ντέλλας Βασίλης Πανταζής Ιωάννης


Κατέβασμα ppt "«Μέλισσα, ένα θαύμα της φύσης»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google