Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γ ΕΩΠΟ ΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ & ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΥΨΕΛΕΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΚΑΜΗΛΑΡΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γ ΕΩΠΟ ΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ & ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΥΨΕΛΕΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΚΑΜΗΛΑΡΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γ ΕΩΠΟ ΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ & ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΥΨΕΛΕΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΚΑΜΗΛΑΡΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝ ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ: Πασχάλης Χαριζάνης

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι μέλισσες ανήκουν στην τάξη των Υμενοπτέρων. Ο τύπος των στοµατικών µορίων είναι λείχων-µυζητικός. Ο αριθμός των στοματικών μορίων είναι 8: άνω χείλος, κάτω χείλος, δύο άνω γνάθοι, δύο κάτω γνάθοι, υποφάρυγγας και επιφάρυγγας. Οι άνω γνάθοι είναι δυνατές, σχήματος κουταλιού και κοίλες από την εσωτερική πλευρά, χρησιμοποιούνται δε για πολλούς σκοπούς, όπως προώθηση της γύρης στην στοματική κοιλότητα, κομμάτιασμα και κατεργασία του κεριού και της πρόπολης, τροφοδοσία του γόνου με βασιλικό πολτό και της βασίλισσας με νέκταρ, την απομάκρυνση άχρηστων υλικών και νεκρών μελισσών, το άνοιγμα των κελιών κ.ά.μέλισσεςτάξηΥμενοπτέρων

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο φλοιός του σταφυλιού αποτελεί το 5-12% του βάρους της ώριμης ράγας και περιλαμβάνει την εφυμενίδα και την επιδερμίδα. Καλύπτεται εξωτερικά με στρώμα κηρού (άχνη ή επιδερμικό κηρό ή κέρινη ανθηρότητα). Η άχνη αποτελείται από στοιβάδα κηρωδών λεπίων, πλάτους 0,1 μm, τα οποία επικαλύπτονται μεταξύ τους και ρόλο να συμβάλλει στην ωραιότητα και ελκυστικότητα της ράγας, αποτελώντας εμπόδιο στην απώλεια ύδατος της ράγας, ενισχύει την άμυνα στα εγκαύματα που προκαλούν οι ηλιακές ακτίνες, συμβάλλει στην αντοχή στις προσβολές σε παθογόνα και έντομα και συγκρατεί τους ζυγομύκητες.

4 ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σκοπός της εργασίας είναι να αποσαφηνίσουμε τον βαθμό αλήθειας της φήμης σχετικά με τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν οι μέλισσες στην παραγωγή των σταφυλιών. Μετά από πραγματοποίηση του πειράματος 3 φορές, συμπεράναμε ότι τα στοματικά μόρια των μελισσών είναι αδύναμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σχίσουν τις ράγες του σταφυλιού και να μυζήσουν τους χυμούς τους. Αντίθετα σε περίπτωση που οι ράγες του σταφυλιού έχουν σχιστεί λόγω εξωτερικών παραγόντων, οι μέλισσες προσελκύονται από τη γεύση και το άρωμα του χυμού των σταφυλιών.

5 Τοποθέτηση σταφυλιών μέσα στην κυψέλη (Κορυνθιακή σταφύδα) Τα σταφύλια στερεώνονταν στο καπάκι της κυψέλης σε άδειο πάτωμα πάνω από δυνατό μελίσσι. Το ένα τσαμπί είχε τρυπημένες ρόγες και το άλλο άθικτες.

6 Ατρύπητο σταφύλι (με πράσινο σκοινί) Τρυπημένο σταφύλι (με κόκκινο σκοινί) Μια εβδομάδα μέσα στην κυψέλη

7 Πρίν την τοποθέτηση στην κυψέλη Μια εβδομάδα μετά την τοποθέτηση στην κυψέλη Τοποθέτηση σταφυλιών μέσα στην κυψέλη (σταφύδα σουλτανίνα)

8 Ατρύπητο σταφύλι Τρυπημένο σταφύλι Μετά από μια εβδομάδα στην κυψέλη

9 Ατρύπητο σταφύλιΤρυπημένο σταφύλι

10 Ατρύπητο σταφύλι Τρυπημένο σταφύλι Μετά από μια εβδομάδα στην κυψέλη

11 ΣΧΟΛΙΑ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Στις φωτογραφίες βλέπουμε ότι τα τρυπημένα σταφύλια έχουν 'χάσει' σημαντικό μέρος των χυμών τους λόγω της δραστηριότητας των μελισσών, αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σημείωση: Δεν πρέπει να μας παραπλανεί το γεγονός ότι στις φωτογραφίες των ατρύπητων σταφυλιών υπάρχουν πολλές μέλισσες. Υποθέτουμε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μέλισσες έλκονται περισσότερο από το άρωμα του χυμού των ατρύπητων σταφυλιών, αφού εκεί βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση και η σύσταση του χυμού τους δεν έχει αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό, όπως τα τρυπημένα σταφύλια.

12 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Χαριζάνης, Π. 1996. Μέλισσα και Μελισσοκομική Τεχνική. Β’ Έκδοση, Θεσσαλονίκη. 263 σελ. Σταυρακάκης, Μ. 2008. Γενική Αμπελουργία. Αθήνα. 153 σελ. http://www.omse.gr


Κατέβασμα ppt "Γ ΕΩΠΟ ΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ & ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΥΨΕΛΕΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΚΑΜΗΛΑΡΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google