«Ανάπτυξη στάσεων και συμπεριφορών που διακρίνουν το δημοκρατικό πολίτη". ΘΕΜΑ : «Σκέφτομαι δημοκρατικά, δημιουργώ εικαστικά» Μετά από μελέτη και έρευνα.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Πρότυπο Εκπαιδευτήριο Ευρωπαϊκή Παιδεία
Advertisements

Διδακτικές στρατηγικές Oδηγίες για βέλτιστες συνθήκες μάθησης Gagné.
 εργαλείο δυναμικής διαχείρισης γεωμετρικών σχημάτων και αλγεβρικών παραστάσεων  δυνατότητα δυναμικής αλλαγής των αντικειμένων :  είναι δυνατή η μετακίνηση,
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Σκοταράς Νικόλαος, Σχ. Σύμβουλος ΠΕ12, Δρ. Ε.Μ.Π Ιστοσελίδα :
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Μαρια Κουτάτζη ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012.
ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ.  Κ ανένα παιδί απ’ έξω  Ό λα τα παιδιά ενταγμένα στη μαθησιακή διαδικασία εκπαιδευτικός συνδιαμορφωτής του υλικού  Ο.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ, ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ.
Γνωστικά εργαλεία είναι: οι εκπαιδευτικές εφαρμογές των Τ. Π. Ε
Πόση ενέργεια ξοδεύει η γειτονιά μου, Πόσο συμμετέχω εγώ σε αυτό? ΣΥΝOΠΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΙΑΣ ΕΕ.
«ΠΙΡΠΙΡΟΥΝΑ» Πειραματισμός για τη διδασκαλία της παραδοσιακής μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Δέσποινα Μπογδάνη – Σουγιούλ Ιούνιος 2002.
1 ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Προετοιμασία μαθήματος με.
Οι επιρροές του κοινωνικού περιβάλλοντος
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ενότητα 2.2 Σύγχρονες προσεγγίσεις στη Διδακτική μεθοδολογία
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ «ΔΙΑΛΟΓΟ»
ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρόταση αποτελεσματικής μαθησιακής διαδικασίας για το μάθημα : Προγραμματιστικά εργαλεία για το διαδίκτυο. Εισηγητής: Msc Νίκος Νίκας.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών Πληροφορικής.
Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΩΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
Το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα του ελληνικού Νηπιαγωγείου
ΕΝΟΤΗΤΑ 01 ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ – ΟΡΓΑΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Ημερίδα : «Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση » Οι ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία Οι ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Δημιουργική Απασχόληση
Bάσεις σχεδιασμού (μια πολύ μικρή εισαγωγή).
1 ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ‘ΑΛΛΟΥ’ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ.
Δεύτερη συνάντηση Μάχιμων Εκπαιδευτικών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Γιατί οι Ερευνητικές Εργασίες (ΕΕ) είναι καινοτομία;
ΤΕΧΝΗ καινοτομώ και δημιουργώ. Σεμινάρια Μνημειακής Τέχνης Με στόχο την αισθητική διαμόρφωση του περιβάλλοντα σχολικού χώρου. Οι καθηγητές παρακολούθησαν.
Revelation Natural Art. εργαλείο γραφικών γενικής χρήσης με πολλαπλές σχεδιαστικές δυνατότητες δυνατότητες δημιουργικής γραφής σύνθεσης πρωτότυπων ιστοριών.
Χρήση και αξιοποίηση ΤΠΕ στην διδακτική διαδικασία
Τι άλλαξε στα νέα αναλυτικά προγράμματα;. Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Ένα συνεκτικό.
Τα μαθηματικα στην τεχνη και στη φυση
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
Στέκομαι, περπατώ…φρενάρω
Γνωριμία με το βιβλίο της… Γ’ ΤΑΞΗΣ. Αυτή τη σχολική χρονιά θα γνωρίσετε σύγχρονα ρεύματα μουσικής δημιουργίας από τον ελληνικό και τον παγκόσμιο μουσικό.
ΚΑΤΑΝΟΩ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ SCRATCH Χρήστος Μανώλης, Πληροφορικός ΠΕ 19 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015 Ομάδα ανάπτυξης 6 ο εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης.
Ονοματεπώνυμο: Γκουτζήκα Όλγα ΑΕΜ:3120 Εξάμηνο: Στ’ Μάθημα: Εκπαιδευτική Πολιτική Διδάσκουσα: Tάχου-Ηλιάδου.
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
ΘΕΜΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Φοιτητής : Πάτακας Δημήτριος ΑΕΜ : 3279 Εξάμηνο : Στ΄ Μάθημα :
Πηγή: Ματσαγγούρας, Η. (2000) Ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και μάθηση
Παναγιώτης Γ. Μουσταΐρας Δρ Κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης
Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του Διαδικτύου και η ευρεία του αποδοχή από τις νεαρές ηλικίες καλλιέργησαν την ιδέα της αξιοποίησής του ως ένα εργαλείο στην.
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
Βιολογία Γυμνασίου.
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Επιστήμες της Αγωγής
Ψηφιακό Παιγνίδι στην προσχολική ηλικία
Εναλλακτικές εφαρμογές αξιολόγησης
Α’ Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ:
Τ.Π.Ε. Επιμόρφωση Β1 Επιπέδου
Πολίτη Τριανταφυλλιά 1ο ΔΣ Ελευθερούπολης
Εισηγητής: Msc Νίκος Νίκας
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΙΛΥΣΗΣ Στην τεχνολογική εκπαίδευση, η διδασκαλία μέσω επίλυσης προβλημάτων έχει γίνει το επίκεντρο των διδακτικών.
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Διαφοροποιημένη διδασκαλία και εναλλακτική αξιολόγηση
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
To Teach Curricular Subjects
Μεταγράφημα παρουσίασης:

«Ανάπτυξη στάσεων και συμπεριφορών που διακρίνουν το δημοκρατικό πολίτη". ΘΕΜΑ : «Σκέφτομαι δημοκρατικά, δημιουργώ εικαστικά» Μετά από μελέτη και έρευνα γύρω από το θέμα δημιουργήσαμε ανεξάρτητες ατομικές-ομαδικές εργασίες έχοντας πάντα κατά νού το τελικό μνημειακό αποτέλεσμα. Δόθηκε πολλή ελευθερία στο υλικό κατασκευής όπως και στην προσωπική κατανόηση της έννοιας ‘Δημοκρατία’. Ακριβώς όπως και η ιδέα της Δημοκρατίας η οποία απαιτεί συνεργασία ανεξάρτητων ατόμων με ελεύθερες επιλογές, δικές τους απόψεις και την παρρησία να τις εκφράζουν ελεύθερα χωρίς φόβο ή πάθος.

ΞΥΛΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΝΗΜΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ, ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΟΙΧΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ)

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΣΥΝΘΕΤΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΤΗ ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΑΝΤΛΗΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΣΤΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΝ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ, ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ, ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΙΣΗ.

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΕΝΟΤΗΤΑΣ -Να αντιληφθούν ότι η τέχνη χρησιμοποιεί σύμβολα. -Να εξοικειωθούν με την ειδική ορολογία των διαφορετικών κατηγοριών τέχνης. -Να αναπτύξουν ικανότητα χειρισμού πηγών, συλλογής και επεξεργασίας υλικού έρευνας. -Να κατανοήσουν το ρόλο του έργου τέχνης στην κοινωνία της κάθε εποχής. -Να διακρίνουν τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του θέματος που μελετούν και να τα αναλύουν εικαστικά με δυναμικό και εκφραστικό χαρακτήρα. -Να αποδίδουν το θέμα τους με εκφραστικό χαρακτήρα και προσωπικό ύφος.

-Να αναγνωρίζουν το ρόλο και τη σημασία της διερευνητικής και δημιουργικής προσέγγισης στη διεξαγωγή μιας έρευνας. -Η εφαρμογή (πειραματισμός) της γνώσης σε διάφορα υλικά -Να ασκήσουν την αισθητηριακή τους αντίληψη και κριτική ικανότητα -Να γνωρίσουν μερικά από τα πιο σημαντικά έργα νεώτερης ζωγραφικής -Να αναπτύξουν τη γλωσσική ικανότητα και την αυτοπεποίθησή τους -Να λειτουργήσουν δημοκρατικά με βάση προκαθορισμένους κανόνες

-Power Point -Ενημερωτικά φυλλάδια διδακτικού υλικού- φύλλα εργασίας -Βιβλίο παγκόσμιας ιστορίας της τέχνης της γ’ γυμνασίου -Βιβλίο Ιστορία της Μοντέρνας Γλυπτικής του Χέρμπερτ Ρήντ. -Βιβλίο ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ του Ε.Η. GOMBRICH -Βιβλίο: STYLES, SCHOOLS AND MOVEMENTS, Amy Dempsey -Διαδίκτυο -Γνωριμία με Κύπριους Καλλιτέχνες

-Φύλλο αλουμινίου -Σύρμα -Χάρτινα κουτιά και ρολά, -πηλός -εργαλεία γλυπτικής -πένσα, σφυρί -μολύβια -πολυουρεθάνη -κοπίδια -ξύλο (marine wood)

-Γραμμή: συνεχόμενη, διακοπτόμενη, λεπτή, χοντρή, καμπυλωτή, οριζόντια,διαγώνια, κάθετη -Τονικότητα,φωτοσκίαση, φόρμα, σχήμα, όγκος. - Γλυπτά, ανάγλυφα, περίοπτα, τρισδιάστατα - Κίνηση, αναλογίες, τοποθέτηση, χώρος, όγκος - Μνημειακή Τέχνη - υφή, σχήμα, φόρμα - πλαστικότητα -θετικός –αρνητικός χώρος -κλίμακα

1. ΕΡΕΥΝΑ-ΜΕΛΕΤΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 2. ΠΟΙΚΙΛΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ. 3. ΤΟΝΟΣ (ΤΟΝ. ΚΛΙΜΑΚΑ) 4. ΥΦΗ 5. ΟΓΚΟΣ- ΦΟΡΜΑ 6. ΚΥΒΙΣΜΟΣ 7. ΧΡΩΜΑ (βασικά- συμπληρωματικά- αντίθετα, χρωματικός κύκλος) 8.-ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΕ ΞΥΛΟ.(ΜΕΓΕΝΘΥΣΗ- ΚΛΙΜΑΚΑ) 9.ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ 10.ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ

Η δημοκρατία χρειάζεται υπεύθυνους πολίτες. Πολίτες που να αναλαμβάνουν το μερίδιο της ευθύνης τους για όσα γίνονται. Πολίτες με ευρύτητα πνεύματος, απαλλαγμένους από φανατισμό, που ξέρουν να σέβονται την προσωπικότητα του διπλανού τους και να του αναγνωρίζουν το δικαίωμα να είναι διαφορετικός από αυτούς. Και από την άλλη μεριά, η πολιτεία οφείλει να σέβεται τους πολίτες της και να φροντίζει για το καλό όλων. Να δίνει σε όλους χωρίς διάκριση το δικαίωμα να μορφωθούν και να αναπτυχθούν ως προσωπικότητες. Να παρέχει ευκαιρίες για όλους και να στηρίζεται στην αξιοκρατία. Καθένας έχει μια θέση, ανεξάρτητα από το ποια είναι αυτή, στην οποία μπορεί να αποδώσει καλύτερα και να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία. Ισοκράτης, π.Χ., Αθηναίος ρήτορας

ΥΦΗ…

Οπτική ΕΝΤΥΠΩΣΗ 1872 (π.χ ιμπρεσσιονισμός 19 ος αι. Κλωντ Μονέ, Ρενουάρ, Ντεγκά) Ψυχική (π. χ εξπρεσσιονισμός 20 ος αι. Έντβαρτ Μούνκ, Έρνστ Κίρχνερ ) Συμβολική (π. χ θρησκευτική Βυζαντινή τέχνη 4 ος -15 ος αι.)  ΚΡΑΥΓΗ 1893

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΝ’ ΩΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ... ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ...

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ… ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ…

Kατά την άποψη μου στο Project αυτό οι επιλογές όσον αφορά τους στόχους, τις δραστηριότητες και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, εξυπηρετούσαν τόσο τις απαιτήσεις της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης αλλά και κατ’ επέκτασιν το σκεπτικό του προοιμίου των νέων αναλυτικών προγραμμάτων το οποίο αναφέρει ανάμεσα σε άλλα οτι κάποιες από τις δεξιότητες που απαιτούνται στην κοινωνία του 21 ου αι. είναι: η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη, η ικανότητα μετατροπής της θεωρίας σε πράξη (μεταφορά σχεδίου σε τρισδιάστατη κατασκευή), οι ικανότητες-δεξιότητες ανάλυσης και σχεδιασμού (ανάλυση φόρμας σε γεωμετρικά σχήματα), η προθυμία και ικανότητα για συλλογική εργασία και ανταλλαγή πληροφοριών, η ενσυναίσθηση και οι δεξιότητες διαπροσωπικής επικοινωνίας - αλληλεπίδρασης (συνεργατική μάθηση).

Επίσης η έρευνα, οι αναφορές σε κινήματα, έργα και καλλιτέχνες από την ιστορία της τέχνης και ο πειραματισμός όσον αφορά το σχέδιο, τα μέσα και τα υλικά λειτούργησαν εμπλουτιστικά. Παράλληλα κατά τη διάρκεια δημιουργίας-εξέλιξης των φύλλων το κάθε παιδί εργάστηκε στο βαθμό που μπορούσε ανάλογα με το δικό του ρυθμό και προσωπικές ικανότητες. (μετασχηματιστικά στοιχεία). Προσπαθήσαμε να παρέχουμε στους μαθητές πολλαπλές ευκαιρίες εμπλοκής σε ποικίλες δραστηριότητες οι οποίες στόχευαν στην αναζήτηση εναλλακτικών προσεγγίσεων στη λύση προβλημάτων, στην αντιμετώπιση προκλήσεων, στη διαχείριση του απρόβλεπτου και κυρίως στη διατύπωση ερωτημάτων Καταλήγοντας θα ήθελα να τονίσω πως μέσα σ’ έναν κόσμο, όπου η ποικιλία και η διαφορετικότητα δεν αποτελούν πλέον την εξαίρεση αλλά τον κανόνα, το μάθημα της Τέχνης γενικά και ειδικά τα έργα τέτοιου τύπου- μνημειακού χαρακτήρα λειτουργούν ως ιδανικό μέσο συνύπαρξης των διαφόρων πολιτισμών. Στη Τέχνη άλλωστε το διαφορετικό αποτελεί προνόμιο κι όχι μειονέκτημα. Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα δικαίωσε τους κόπους μας και επιβράβευσε με το καλύτερο τρόπο όλη μας την προσπάθεια

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ…