Ειδικά θέματα τραπεζικής Ζητήματα χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η δομή του τραπεζικού συστήματος-Αποτελεσματικότητα
Advertisements

1. 2 Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Π. ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ “ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ“ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΊΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ  Είναι πλέον κατανοητό από όλους.
Σχέση ισοτιμίας και εισοδήματος
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (2ηδιάλεξη)
Δικαιοσύνη και Χρηματιστηριακή Νομοθεσία ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ο. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΜΜΩΝΑΣ.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (9η)
Τραπεζική Ι Κ.1 Ο ρόλος και η λειτουργία ενός τραπεζικού οργανισμού
Μάθημα 2ο Τα τραπεζικά στοιχεία.
ΤΟ ΧΡΗμα ΩΣ εμπΟρευμα ΟΜΑΔΑ : γερκου α. αϊβαζιδου ειρ
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’
ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΟ. ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ • αναγκάζει τους επιχειρηματίες να σκεφτούν τα σημαντικά ζητήματα μιας επιχείρησης. • εξετάζει όλες.
Διαμεσολάβηση και πραγματική οικονομία
Μάθημα 6ο Οι τράπεζες και ο ρόλος τους στη δημιουργία χρήματος.
Κόστος Κεφαλαίου και Αξιολόγηση Επενδύσεων σε Καθεστώς Κινδύνου
Κόστος και οφέλη από τη χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση
Μια θεωρητική και διεθνής προσέγγιση
ΠΑΡΑΓΩΓΗ 5η Διάλεξη.
Κεφάλαιο 3: Ειδικές περιπτώσεις στην κεφαλαιακή διάρθρωση και τον υπολογισμό της Καθαράς Παρούσας Αξίας.
Εποπτεία της κεφαλαιαγοράς
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ
1 Οι δικαιολογητικές βάσεις της ρυθμιστικής παρέμβασης για την προστασία του καταναλωτή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και το ισχύον ευρωπαϊκό και ελληνικό.
Ασκήσεις - Εφαρμογές Διάλεξη 3η
Προσφορά και Ζήτηση Χρήματος
Κεφάλαιο 6 Το μοντέλο της πλήρους απασχόλησης Β μέρος
Χρηματοοικονομικά μέσα: Γνωστοποίηση και παρουσίαση (ΔΛΠ 32) Αναγνώριση και αποτίμηση (ΔΛΠ 39) Το ΔΛΠ 32 αποτελεί τον οδηγό για την παρουσίαση των χρηματοοικονομικών.
Δ.Λ.Π. 1 Παρουσίαση των Οικονομικών Καταστάσεων
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 7η Περί Χρήματος. ΧΡΗΜΑ Χρήμα (Money) οτιδήποτε γενικά αποδεκτό στις συναλλαγές. Λειτουργεί ως:  Μέτρο υπολογισμού αξιών και.
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ενότητα 1: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ.
Εισαγωγή στη διαχείριση χαρτοφυλακίου Ως επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ορίζουμε Μ ια περιουσία που αποτελείται από μία ή περισσότερες κατηγορίες επενδυτικών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΝΑΛΑΓΕΣ ΑΡΓΥΡΗ ΚΑΤΩΠΟΔΗ.
Κόστος κεφαλαίου Κόστος ευκαιρίας:
ΟΡΙΣΜΟΣ Λογιστική είναι ο κλάδος της εφαρμοσμένης Οικονομικής επιστήμης που ασχολείται με την ανάλυση, κατάταξη, καταγραφή και συσχέτιση των οικονομικών.
Οικονομικά Μαθηματικά Ενότητα 7: Καθαρή Παρούσα Αξία Γιανναράκης Γρηγόρης Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Εισαγωγή στην Οικονομική Ι Θεωρία παραγωγής και κόστους.
 Η περιληπτική εικόνα της απογραφής της επιχείρησης, ο οποίος περιέχει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης κατά ομοειδείς κατηγορίες σε μια δεδομένη.
Μακροοικονομία Διάλεξη 4. Χρήμα 1) Μέσο Ανταλλαγής -να είναι αποδεκτό από όλα τα μέλη της κοινωνίας -να μην υπόκειται σε φθορά και αλλοίωση με την πάροδο.
Τι είναι Χρηματοδοτική Διοίκηση;...τομέας των χρηματοοικονομικών ο οποίος ασχολείται κυρίως με τη διοίκηση μιας επιχείρησης Βασικές Χρηματοοικονομικές.
Χρηματοοικονομική Ανάλυση …η διαδικασία άντλησης οικονομικών πληροφοριών από τα χρηματοοικονομικά στοιχεία μιας εταιρείας. Η χρηματοοικονομική ανάλυση.
ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αναστασία Κοπανέλη (Υποψ. Δρ. Χρηματοοικονομίας, MSc, MSc, MSc) / Πανεπιστημιακός Υπότροφος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής.
«Χρηματοπιστωτική Κρίση »«Χρηματοπιστωτική Κρίση » Εργασία στο μάθημα ¨Μακροοικονομική Θεωρία ¨ Υπεύθυνη Διδάσκουσα: κ. Αθηνά Ζερβογιάννη.
Απλή Κεφαλαιοποίηση Κεφάλαιο ονομάζουμε το χρηματικό ποσό που όταν δανειστεί ή αποταμιευτεί αποκτά παραγωγική ικανότητα. Οι χρηματοοικονομικές αγορές αναπτύχθηκαν.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
1 Σχέση ισοτιμίας και εισοδήματος Οικονομική πολιτική Βραχυχρόνιες-μακροχρόνιες επιπτώσεις.
Οικονομική Επιχειρήσεων Τμήμα Λογιστικής ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ Λάρισα 2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ Δρ. Μάριος Τρίγκας Ph.D. Οικονομικής & Καινοτομίας Επιχειρήσεων.
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Απλή Κεφαλαιοποίηση Κεφάλαιο ονομάζουμε το χρηματικό ποσό που όταν δανειστεί ή αποταμιευτεί αποκτά παραγωγική ικανότητα. Οι χρηματοοικονομικές αγορές.
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Σημειώσεις για το μάθημα: Επιτόκια
Αξιολόγηση Εναλλακτικών Επιλογών.
ΠΡΟΤΥΠΟ ΥΠ’ΑΡΙΘΜΟΝ 7: ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΑΜΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ
ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
∆ιαχείριση Επενδύσεων Ασφαλιστικών Ταµείων στη σύγχρονη εποχή
Αξιολόγηση επενδύσεων
ΚΟΣΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.
Διοίκηση Οικονομικών Μονάδων Διοικητική Επιχειρήσεων & Τραπεζών
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης
Χρηματοδότηση της Επιχείρησης σας
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές Ενότητα No.5: Πρόσβαση των πολύ μικρών επιχειρήσεων αγροτικών.
Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Σημειώσεις για το μάθημα: Επιτόκια
Απλή Κεφαλαιοποίηση Κεφάλαιο ονομάζουμε το χρηματικό ποσό που όταν δανειστεί ή αποταμιευτεί αποκτά παραγωγική ικανότητα. Οι χρηματοοικονομικές αγορές.
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
ΜΕΤΑ-ΚΕΫΝΣΙΑΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Μάθημα [GD3021]: ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Η αγορά Ευρωνομισμάτων
Αναλυση χρηματοοικονομικων καταστασεων
Στρατηγική κατανομή περιουσίας δημόσιων Ταμείων: Το σύγχρονο πρότυπο
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ειδικά θέματα τραπεζικής Ζητήματα χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης Μάνθος Ντελής Μάθημα 1ο Εισαγωγή στη χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση

Ειδικά θέματα τραπεζικής οικονομικής Διαλέξεις ειδικών θεμάτων τραπεζικής οικονομικής Διδασκαλία με βάση τις σημειώσεις που θα συμπληρώνονται από τους φοιτητές Αναγκαία η παρακολούθηση του μαθήματος για τη συμπλήρωση των σημειώσεων και τη συζήτηση στην τάξη Το μάθημα συνεχίζει τη διδασκαλία του μαθήματος Τραπεζική Οικονομική του κ. Μυλωνίδη και καταπιάνεται με θέματα χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης Στην ιστοσελίδα www.etechlogic.net/manthos αναρτώνται οι σημειώσεις του μαθήματος

Χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση Επιχειρήσεις που μεσολαβούν μεταξύ θετικών και αρνητικών αποταμιευτών, δηλαδή καταθετών και δανειζόμενων Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότερη λειτουργία των αγορών Οι δανειζόμενοι επιθυμούν βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα δάνεια, ελάχιστο δυνατό επιτόκιο, ελαχιστοποίηση του κινδύνου και του κόστους διαμεσολάβησης Οι δανειστές επιθυμούν μεγιστοποίηση της ρευστότητας και της απόδοσης και ελαχιστοποίηση του κινδύνου που αναλαμβάνουν δίνοντας το δάνειο

Συνεπώς οι χρηματοπιστωτικοί διαμεσολαβητές επιδίδονται Σε τακτικές μείωσης του ρίσκου Σε τακτικές μείωσης των λειτουργικών δαπανών Αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους Δηλαδή με άλλα λόγια οι χρηματοπιστωτικοί διαμεσολαβητές δημιουργούν εισροές και εκροές για δανειστές και δανειζόμενους οι οποίες είναι πιο ελκυστικές από ότι θα ήταν αν οι δανειστές και οι δανειζόμενοι συναλλάσσονταν απευθείας μεταξύ τους.

Βασικό διάγραμμα Απευθείας δανεισμός intermediary lender borrower market

Βασικό διάγραμμα Χρήση διαμεσολαβητή intermediary lender borrower market

Βασικό διάγραμμα Χρήση οργανωμένων αγορών—Οι διαμεσολαβητές είναι και οι ίδιοι χρήστες των αγορών intermediary lender borrower market

Παράδειγμα Έστω ότι διαθέτετε 500 Ε για δανεισμό. Θα προτιμούσατε Να τα δανείσετε σε κάποιον που θα απαντούσε στην αγγελία σας Να τα τοποθετήσετε σε ένα fund Οι περισσότεροι θα προτιμούσαν τη 2η επιλογή διότι: α) Γλιτώνετε τα έξοδα διαφήμισης β) Μειώνετε τον κίνδυνο γ) Μπορείτε να πάρετε πίσω τα χρήματα όταν το επιθυμείτε

Η διαμεσολάβηση δημιουργεί εισροές και εκροές No intermediary Lender Borrower liability asset liability asset Intermediary Lender B/Soc Borrower liability asset liability asset liability asset loan = deposit = loan = loan = 500 500 500 500 loan = 500 loan = 500

Δημιουργείται ένα ενδιαφέρον φαινόμενο Μια αύξηση στο δανεισμό περιλαμβάνει Αύξηση εισροών και εκροών Αύξηση του ισολογισμού του διαμεσολαβητή Συνεπώς οι μεταβολές στο παραγόμενο προϊόν του διαμεσολαβητή απεικονίζονται στους ισολογισμούς τους Σε τι διαφέρει αυτό από τις άλλες επιχειρήσεις;

Οι διαμεσολαβητές επιτελούν και άλλες σημαντικότατες λειτουργίες Δημιουργούν χρήμα και ρευστότητα Λειτουργούν συστήματα πληρωμών Παρέχουν χρηματοοικονομικά προϊόντα όπως ασφάλειες και προγράμματα συνταξιοδότησης Παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου Τα παραπάνω οδηγούν στη διάκριση μεταξύ διαφορετικών διαμεσολαβητών

Διάκριση των διαμεσολαβητών Λήπτες καταθέσεων--Τράπεζες (εμπορικές, επενδυτικές, στεγαστικές, τοπικές συνεταιριστικές τράπεζες) Μη λήπτες καταθέσεων--Εταιρίες συνταξιοδότησης, αφαλίσεων, αμοιβαίων κεφαλαίων, επενδύσεων κλπ.

Χρηματοπιστωτικοί φορείς Οι διαμεσολαβητές δε δρουν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον Δανείζουν και δανείζονται στη διατραπεζική αγορά με συνέπεια την έντονη μεταξύ τους συσχέτιση Οι διαμεσολαβητές δανείζουν τους υπόλοιπους οικονομικούς φορείς με συνέπεια να έχουν ενεργό ρόλο στην «πραγματική οικονομία» Ο ρόλος τους αυτός αφορά και το μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής Η αλληλεπίδρασή τους και ο ενεργός τους ρόλος στην παραγωγή καθιστά τους χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές «ειδικές επιχειρήσεις» Οι εποπτικές αρχές και οι κεντρική τράπεζα ελέγχουν την ομαλότητα λειτουργίας των διαμεσολαβητών, και συναποφασίζουν το θεσμικό πλαίσιο και τους κανόνες λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος

Οι τράπεζες Στο προηγούμενο κεφάλαιο είδαμε ότι οι διαμεσολαβητές Προωθούν το δανεισμό Δημιουργούν ρευστότητα και χρήμα Λειτουργούν το σύστημα πληρωμών Παρέχουν υπηρεσίες όπως οι ασφάλειες και συνταξιοδοτικά προγράμματα Παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου Από αυτές τις δραστηριότητες οι τράπεζες εξειδικεύονται στα 1, 2, 3

Είδη τραπεζών Και οι ίδιες οι τράπεζες εξειδικεύονται σε ιδιαίτερα δάνεια και πιστώσεις Η πλέον γνωστή κατηγορία είναι οι εμπορικές τράπεζες, οι οποίες παρέχουν δάνεια και δέχονται καταθέσεις από οποιοδήποτε οικονομικό άτομο. ΘΑ ασχοληθούμε με αυτές τις τράπεζες εκτενώς στη συνέχεια του μαθήματος Οι επενδυτικές τράπεζες (π.χ. πρώην ΕΤΒΑ) συνήθως συναλλάσσονται με μεγάλους οργανισμούς και επιχειρήσεις και παρέχουν συν τις άλλοις υπηρεσίες χάραξης στρατηγικών, συμβουλευτικές υπηρεσίες κ.α. (στο εξωτερικό υπάρχει και διάκριση μεταξύ investment and corporate) Οι investment ασχολούνται πλέον κυρίως με αγοραπωλησίες και χαρτοφυλάκια οικονομικών προϊόντων και παραγώγων Με αυτό το κομμάτι θα ασχοληθούμε κυρίως στο παρόν μάθημα. Παρακάτω θα αναλύσουμε περιληπτικά τις υπόλοιπες επιχειρήσεις χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης

Building societies Ξεκίνησαν και συνεχίζουν να λειτουργούν στις ΗΠΑ και το ΗΒ σαν οργανισμοί κοινής ωφέλειας Η αρχική τους υπόσταση συνδεόταν με την παροχή ρευστότητας για την κατασκευή πρώτης κατοικίας Για αρκετά χρόνια οι καταθέσεις σε αυτές τις τράπεζες ήταν κοινή συνισταμένη για τα νοικοκυριά Από το 1980 και έπειτα οι τεράστιες τεχνολογικές αλλαγές και η χρήση των καταθέσεων σαν μέσο πληρωμών συνέβαλλαν στη μεταμόρφωσή τους σε τράπεζες τοπικού ή και εμπορικού χαρακτήρα Οι περισσότερες πάντως παραμένουν τοπικού χαρακτήρα προσφέροντας μικρή γκάμα προϊόντων, κυρίως στεγαστικών δανείων

Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές Δεν δέχονται καταθέσεις και συνεπώς ο τρόπος λειτουργίας τους είναι αρκετά διαφορετικός Οι πρώτες είναι επιχειρήσεις που προσφέρουν ασφάλιση από διάφορα αθέμιτα γεγονότα έναντι συγκεκριμένης αμοιβής Οι δεύτερες δέχονται αμοιβές τις οποίες επιστρέφουν τοκισμένες την περίοδο της σύνταξης Και οι δύο διαχειρίζονται τα κεφάλαια που λαμβάνουν με τον τρόπο που αυτές επιθυμούν Διατηρούν χαρτοφυλάκια ομολόγων, μετοχών και παραγώγων Μπορούν να διατηρούν μακροπρόθεσμες ομολογίες λόγω της φύσης του κύκλου εργασιών τους και να εισπράττουν καλύτερο τόκο Λόγω των παραπάνω βρίσκονται αντιμέτωπες με αρκετά διαφορετικά είδη κινδύνου, συνάδουν όμως με τον κίνδυνο ρευστότητας

Αμοιβαία κεφάλαια Η λογική είναι να δοθεί πρόσβαση στου επενδυτές να συμμετέχουν σε ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο οικονομικών προϊόντων και παραγώγων Κάθε αμοιβαίο κεφάλαιο συντίθεται από ομάδα αρχικών μετόχων στη βάση της αγοράς οικονομικών προϊόντων συγκεκριμένου επιπέδου ρίσκου Διαφορετικά αμοιβαία σημαίνουν διαφορετικό επίπεδο ρίσκου Το κύριο οικονομικό προϊόν είναι οι μετοχές, συνεπώς τα αμοιβαία δεν έχουν συγκεκριμένη απόδοση

Εταιρείες επενδύσεων Κάνουν την δουλειά των αμοιβαίων, είναι όμως ΑΕ ή ΕΠΕ Σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη σύστασή τους μπαίνουν στο χρηματιστήριο Ανάλογα με την ευρωστία τους διαμορφώενται και η τιμή τους στο ταμπλό

Διαμεσολάβηση Πώς μεσολαβούν οι παραπάνω επιχειρήσεις μεταξύ θετικών και αρνητικών αποταμιευτών;