Κοστολόγηση Μάθημα 15.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Advertisements

Γεωργαλλίδης Δημήτρης Καθηγητής Πληροφορικής
IKRP Rokas & Partners Περίληψη νομικού πλαισίου για τις αλλοδαπές εταιρείες.
I.I.E.K DATA Τμήμα: Μαγειρικής Τέχνης Μάθημα: Στοιχεία Κοστολόγησης
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (9η)
Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης
Ερευνητική Εργασία Α’ Λυκείου
Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης
Κοστολόγηση Μάθημα 13.
Τεχνολογία Εστιατορικης Τεχνης
Κοστολόγηση Μάθημα 16.
ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΦΑΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥ
Τραπεζοκομία Μαθημα 1ον.
Τραπεζοκομία Μαθημα 1ον.
Παράγοντες που επηρεάζουν τη Σύνθεση του μενού 3
Κοστολόγηση Μάθημα 15.
Μάθημα 14ο «Ισοδύναμα κλάσματα» Δάσκαλος: Γιάννης Στυλιανού
5.7 ΑΠΟΔΟΣΗ ΜΙΑΣ ΜΗΧΑΝΗΣ 5.8 ΙΣΧΥΣ.
Μέση τιμή από Νίκος Ψαρουδάκης Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Msc Αντωνία Μανιάτη.
Κοστολόγηση Μάθημα 14.
ΑΕΠΠ 1ο Κεφάλαιο Γεωργαλλίδης Δημήτρης Καθηγητής Πληροφορικής 1 Ο Λύκειο Ρόδου.
Κοστολόγηση Μάθημα 19.
\bgf.
Κοστολόγηση Μάθημα 4ον.
Κοστολόγηση Μάθημα 5ον.
Επιμέλεια Ξενοφώντος Μάριος Καμπούρης Χρυσόστομος
Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης
Κοστολόγηση Μάθημα 15.
Μάθημα: Μπαρ - Φλαμπέ Ενότητα: 2 Προσωπικό του Μπαρ.
Οργάνωση και Λειτουργία Επισιτιστικών Τμημάτων
Κοστολόγηση Μάθημα 18.
Κοστολόγηση Μάθημα 12.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
Κοστολόγηση Μάθημα 16.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Έννοια του Κόστους & οι Διακρίσεις του
Κοστολόγηση Μάθημα 10.
Κεφάλαιο 1 - Εισαγωγή και Τεχνολογία του Μπαρ
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ
Κοστολόγηση Μάθημα 3ον.
CHOCO DREAMS. Οικονομικά στοιχεία και ίδρυση της επιχείρησης.
Κοστολόγηση Μάθημα 17.
Κοστολόγηση Μάθημα 1ον.
Κοστολόγηση Μάθημα 19.
Φυλλο του Καθηγητη. Teacher’s Age Ποιο ειναι το αντικειμενο διδασκαλιας σας?
Καταγραφή Εξοπλισμού. Καταγραφή Εξοπλισμού ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ο/η μαθητής/τρια να είναι ικανός/η να: Ορίζει την καταγραφή του εξοπλισμού. Εξηγεί τη χρησιμότητα.
Εισαγωγή στο Εδεσματολόγιο
Π. Μαυρογένης Υλικό μέρος και Λογισμικό των συστημάτων μηχανογράφησης των χώρων εστίασης ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Αναφέρει το Υλικό μέρος των συστημάτων μηχανογράφησης.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ.
ΕΝΟΤΗΤΑ:6 ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΦΑΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΜΕΡΟΣ Α΄ ΣΤΟΧΟΙ:
ΠΙΓΓΟΥΡΑΣ/PINGOURAS1 Κεφάλαιο 9 Ασκήσεις. ΠΙΓΓΟΥΡΑΣ/PINGOURAS2 Άσκηση 19 Τιμές Αγοράς = Τιμές Συντελεστών + Έμμεσοι Φόροι – Επιδοτήσεις Προϊόν Α: Τιμές.
Ερμηνεία Όρων που Χρησιμοποιούνται στο Μάθημα Απόδοση Προϊόντων Ο όρος «απόδοση προϊόντος» περιγράφει το ποσοστό της πρώτης ύλης που θα καταλήξει στο πιάτο,
Λογιστική Κόστους Ενότητα # 6: Επιμερισμός Κόστους Βοηθητικών Τμημάτων Διδάσκουσα: Σάνδρα Κοέν Τμήμα: Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΣ – ΟΓΚΟΥ – ΚΕΡΔΟΥΣ (ΑΝΑΛΥΣΗ ΝΕΚΡΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ)
1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΒΑΣΩ Χ’’ ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016 Joannides+Co Limited 13, Agiou Prokopiou street CY-2406.
1 Το Σύστημα της Διαρκούς Απογραφής Η Διαρκής Απογραφή είναι: –ένα λογιστικό σύστημα το οποίo επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της κίνησης των αποθεμάτων.
ΒΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ – ΑΝΑΛΥΣΗ ΝΕΚΡΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ Γ. Καμπουρίδης 9/26/ Βασικά Οικονομικά Μεγέθη - Ανάλυση Νεκρού Σημείου.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ Ορισμός: Ο λογαριασμός Αποτελεσμάτων Χρήσεως παρουσιάζει τα έσοδα, έξοδα και το καθαρό κέρδος ή καθαρή ζημία μιας επ/σης.
Λογιστική Κόστους Ενότητα # 7: Οριακή Κοστολόγηση
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ
Εισηγήτρια: Τσιμεράκη Βαρβάρα, ACCT, MSc
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Συστήματα χρηματοοικονομικής διοίκησης
Λογιστική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Ανάλυση Νεκρού Σημείου
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Ι 4ο εξάμηνο ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ ΛΟΥΚΙΑ
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ
Αποτελεσματική Διοίκηση Επιχειρήσεων
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Κοστολόγηση Μάθημα 15

Κοστολόγηση μερίδας φαγητού ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ο/η μαθητής/τρια να είναι ικανός/η να: Ονομάζει τα στοιχεία κόστους και πωλήσεων φαγητών και ποτών. Ορίζει και να υπολογίζει με μαθηματικές πράξεις το μεικτό κέρδος. Λύει ασκήσεις εφαρμόζοντας την σχέση μεικτού κέρδους και κόστους τροφίμων

Στοιχεία κόστους: είναι το συνολικό κόστος των τροφίμων και ποτών που παρασκευάζονται και πωλούνται στους πελάτες σε μια επισιτιστική επιχείρηση (κουζίνα, εστιατόριο και μπαρ) και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:   1. Κόστος τροφίμων: είναι το κόστος των υλικών ή ποτών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ενός φαγητού ή ποτού που προορίζεται για πώληση. 2. Κόστος εργατικών: περιλαμβάνει το σύνολο των μισθών του προσωπικού, τις συνεισφορές του εργοδότη προς τα διάφορα ταμεία (Κοινωνικές Ασφαλίσεις, Πρόνοιας και Υγείας κλπ.) καθώς και το κόστος του φαγητού που παίρνει το προσωπικό. Επίσης μπορεί να περιλαμβάνει και το κόστος διαμονής του προσωπικού στην περίπτωση που αυτή προσφέρεται από την επιχείρηση. Περιλαμβάνει επίσης τις αμοιβές του έκτακτου προσωπικού.

3. Γενικά έξοδα: Είναι το σύνολο των εξόδων λειτουργίας της επιχείρησης όπως ενοίκια, υγραέριο, ηλεκτρισμός, πετρέλαιο, εκτυπωτικά, γραφική ύλη, έξοδα διαφημίσεων, πλυντηρίου, υλικών καθαρισμού, συντήρησης, ασφαλειών, τηλεφώνων.  

ΜΕΙΚΤΟ ΚΕΡΔΟΣ Ορισμός: Είναι το κέρδος (μεικτό κέρδος)που αποκομίζει ο επιχειρηματίας όταν αφαιρέσει από την τιμή πώλησης φαγητών και ποτών της ημέρας το κόστος παραγωγής των φαγητών.   Ορισμός 1: Είναι το κόστος των εργατικών εξόδων +το κόστος των γενικών εξόδων+ το καθαρό κέρδος της επιχείρησης. Ορισμός 2: Είναι το ποσό που απομένει στον επιχειρηματία όταν αφαιρεθεί από τη τιμή πώλησης το κόστος των τροφίμων.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΙΚΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΙΚΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΜΕΙΚΤΟ ΚΕΡΔΟΣ= ΚΑΘΑΡΟ ΚΕΡΔΟΣ+ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ+ΓΕΝΙΚΑ ΕΞΟΔΑ 2. ΜΕΙΚΤΟ ΚΕΡΔΟΣ= ΠΩΛΗΣΕΙΣ-ΚΟΣΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Παράδειγμα 1 υπολογισμού μεικτού κέρδους: Οι πωλήσεις ενός εστιατορίου για το 2004 ήταν €24,000 και το κόστος των υλικών ήταν €9,600 πόσο είναι το μεικτό κέρδος;   ΜΕΙΚΤΟ ΚΕΡΔΟΣ= ΠΩΛΗΣΕΙΣ-ΚΟΣΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ =€24,000-€9600=€14,40 Παράδειγμα 2 υπολογισμού μεικτού κέρδους: Τα εργατικά έξοδα ενός εστιατορίου για το 2004 ήταν €7,200 και τα γενικά έξοδα €4,320 ενώ το καθαρό κέρδος υπολογίστηκε στις €2,880. Πόσο είναι το μεικτό κέρδος; ΜΕΙΚΤΟ ΚΕΡΔΟΣ= ΚΑΘΑΡΟ ΚΕΡΔΟΣ + ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ + ΓΕΝΙΚΑ ΕΞΟΔΑ =€2,880+€7,200+€4,320=€14,400

Παράδειγμα 3 υπολογισμού μεικτού κέρδους: Οι πωλήσεις ενός εστιατορίου για το μήνα Αύγουστο 2005 ήταν €10,000 και το κόστος τροφίμων €3,200. Πόσο είναι το μεικτό κέρδος;   ΜΕΙΚΤΟ ΚΕΡΔΟΣ= ΠΩΛΗΣΕΙΣ-ΚΟΣΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ = €10,000- €3,2000=€ 6,800 Παράδειγμα 4 υπολογισμού μεικτού κέρδους: Οι πωλήσεις ενός εστιατορίου για το μήνα Δεκέμβριο 2005 ήταν €16,000 και το κόστος τροφίμων €6,000. Πόσο είναι το μεικτό κέρδος; ΜΕΙΚΤΟ ΚΕΡΔΟΣ= ΠΩΛΗΣΕΙΣ-ΚΟΣΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ=€16,000- €6,000= €10,000

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΣΤΟΧΩΝ: Ονομάζει τα στοιχεία κόστους και πωλήσεων φαγητών και ποτών. Ορίζει και να υπολογίζει με μαθηματικές πράξεις το μεικτό κέρδος. Λύει ασκήσεις εφαρμόζοντας την σχέση μεικτού κέρδους και κόστους τροφίμων

Εργασία στο σπίτι: Απαντήστε τις ερωτήσεις......

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ: Φύλλο εργασίας