ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΡΤΟΠΟΙΟ
Η ομάδα μας επισκέφτηκε, τον Φεβρουάριο, το αρτοποιείο «Λεχούδης» στον Ίασμο και είχε την ευκαιρία να πάρει συνέντευξη από έναν αρτοποιό.
1)Ο ανταγωνισμός των σούπερ μάρκετ απειλεί την παραγωγή των φούρνων της γειτονιάς ; Ναι, απειλεί τους φούρνους της γειτονιάς. Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ δουλεύουν με μικρότερο ποσοστό στο κέρδος. Γι’ αυτό οι τιμές τους είναι πιο χαμηλές. Ωστόσο αν ένας φούρνος έχει πολλά πρατήρια τότε συμφέρει.
2)Το εργαστήριό σας τι είδη ψωμιού παράγει; Ποια είναι η εικόνα του ψωμιού στην αγορά του ν. Ροδόπης; Κυρίως οι καταναλωτές αγοράζουν άσπρο ψωμί, αλλά και πολύσπορο, ολικής άλεσης, του παππού, το χωριάτικο, του βουνού και άλλα. Τη συνταγή δε του παππού τη ζητούσαν πολλοί, αλλά παραμένει μυστική. .
3)Επηρέασε η οικονομική κρίση την αγορά του ψωμιού ή των αρτοσκευασμάτων; Πράγματι, την επηρέασε. Περισσότερο επηρέασε την κατανάλωση των αρτοσκευασμάτων, γιατί με την κρίση τα θεωρούν οι πελάτες είδος πολυτελείας.
4)Τι γνώμη έχετε για την τιμή του ψωμιού; Είναι ακριβό το ψωμί; Πώς δικαιολογείτε τις μεγάλες διαφορές στην τιμή του ψωμιού; Η τιμή εξαρτάται από την τιμή του αλευριού. Υπάρχουν φθηνά αλεύρια αλλά και πολύ ακριβά ως και δύο ευρώ το κιλό.
5) Σκέφτεστε στα πλαίσια του ανταγωνισμού να μειώσετε τις τιμές; Δεν είναι μόνο οι τιμές που παίζουν ρόλο, αλλά και άλλα πράγματα, όπως η ποιότητα των προϊόντων. Ακόμη και η συμπεριφορά του προσωπικού, όπως και το περιβάλλον, επηρεάζουν τον ανταγωνισμό.
So, in large urban centres, where employees work until late in the afternoon, they are forced to eat ready made meals (junk food), something that reduces the consumption of bread. In the countryside, as lifestyle has not been urbanised, the consumption of bread has not changed significantly.
6) Apart from bread, what else do you produce? We make sandwiches which are consumed a lot in Komotini, especially when university students are in the town.
7) What are the advantages and disadvantages of baker’s art? The bakers and bakery workers work night shifts.
8) What message would you send to students about the baker’s profession? Whatever has to do with nutrition, has future.
Thank you