Καθεδρικός ναός Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Παναγία η Κανακαριά Στη Λυθράγκωμη, ένα χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου στη περιφέρεια της τουρκοκρατούμενης Καρπασίας βρίσκεται ένα σπάνιο δείγμα της.
Advertisements

Βυζαντινή Δράμα Τρία βυζαντινά μνημεία της πόλης
Ναοί & Μοναστήρια της περιοχής Βατίκων
Ιωάννα Ιωάννου Μαρίνα Χατζηχάννα Στ’ τάξη
Η Αγία Σοφία και η Οδηγήτρια του Μυστρά
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
Γιαννης Πουρσανιδης Ε’1
ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΗ
ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΖΩΤΤΗΣ Δ΄1.
Θρησκευτικός Τουρισμός
Σημαντικές εκκλησίες και Τεμένη στη πόλη της Λευκωσίας
H εκκλησία της Παναγίας Κανακαριάς
Πραγα η «χρυση πολη».
ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ
Εκατομμυριούχος Ποιος θεωρείται προστάτης της Εκκλησίας της Κύπρου; Ο Απόστολος Παύλος Ο Απόστολος Βαρνάβας.
Λ Ε Υ Κ Ω Σ Ι Α Σκοπός μαθήματος
12. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ορθοδοξίας
20. Η αποσαφήνιση της αλήθειας για τις εικόνες
ΠΑΦΟΣ Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΜΑΡΙΑ ΒΛΑΣΣΗ.
Τρεισ ιεραρχεσ Γιάννη Τζωρτζίνα Γιασλακιώτη Σίλια.
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ’ Από Αντρέα Καρεσίου και Μαίρη Τσακαλίδου
Το Πάθος και η Ανάσταση του Χριστού
Βυζαντινό μουσείο, Αθήνα
4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας Μάρτιος 2012
ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ
Η πόλη της Κερύνειας – εισαγωγικά Θέση Ονομασία Ιστορία
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΡΥΣΕΛΕΟΥΣΗΣ ΕΜΠΑΣ
Μουσεία της Λευκωσίας Σκοπός του μαθήματος
Μονή Κύκκου.
ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Βαγγέλης αθανασιου κατερινα βουτσα
Ειρήνη Αλεξίου Σοφία Μάντρα
ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΤΟ ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΟΚΡΑΤΙΑΣ.
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Μαρία , Δημήτρης Μαρία , Μαργαρίτα
Κατερίνα Α & Θέμης Κ Πληροφορίες Άγιοι Θεόδωροι, με το χαρακτηριστικό πασίγνωστο οκτάγωνο τρούλο, η μεγαλύτερη και αρχαιότερη εκκλησία του Μυστρά. Διατηρεί.
Δημοσθένης Σταθάτος Γιώργος Σκουλάς.  O ναός του A γίου Δημητρίου είναι το αρχαιότερο σωζόμενο μνημείο της πόλης. H ίδρυση του τοποθετείται στη δεκαετία.
ΜΑΚΗΣ ΜΠΕΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ε΄2. ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Η Αγία Σοφία βρίσκεται κοντά στα Παλάτια των Δεσποτών. Ήταν το καθολικό της Μονής Ζωοδότου και χτίστηκε.
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΜΥΡΤΙΑΣ ΑΙΤΩΛΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΙΝ – ΒΑΝΤΟΥΖ Ο πληθυσμός της πρωτεύουσας του Λιχτενστάιν «Βαντούζ» είναι κάτοικοι και είναι το 1/7 «14%» περίπου σε σχέση με τον πληθυσμό.
Ο ναός του Αγίου Αντωνίου βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του παλαιού πυρήνα της Επισκοπής. Ανήκει στον τύπο του μονόχωρου καμαροσκέπαστου, ο οποίος.
ΑΓΊΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.
ΜονH της ΧΩραΣ Βυζαντινά Μονοπάτια.
Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Θρησκευτικά Γ1 Νίκος Γιαννιός Δ.Ε. :7.
παναγια παμμακαριστοσ
ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΠΑΡΑΣΧΗ ΔΗΜΗΤΡΑ Ευρύτερη θεματική προγράμματος:
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
ΚΥΠΡΟΣ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ. Η Κύπρος βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου, πολύ κοντά στην Τουρκία, το Ισραήλ, τη Συρία και την.
5.Μέρη του ναού Κυρίως ναός-Νάρθηκας-Αύλειος χώρος.
Κύριλλος και Μεθόδιος. Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος ήταν αδέλφια, μοναχοί, με μεγάλη ιεραποστολική δράση. Σε αυτούς αποδίδεται ο εκχριστιανισμός των.
ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
Η ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ. Αναφέρεται με το όνομα αυτό, που σημαίνει κυριολεκτικά την πόλη τη χωμένη στην άμμο, από τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Και πράγματι, η Αμμόχωστος υπήρξε.
Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ. Χρόνος Ανέγερσης Ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης κτίστηκε στα μέσα του 11ου αιώνα.
Ιστορία της Κύπρου Το Όνομά Μου ΠΠΓ Αγίων Αναργύρων.
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΑΤΣΑΛΙΔΟΥ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑ Η Περιστερώνα είναι ένα χωριό περίπου 32 χιλιόμετρα δυτικά από την πρωτεύουσα Λευκωσία, στους πρόποδες της.
12. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ορθοδοξίας
Περιστερώνα Η εκκλησία μας Βιργινία Κούσπαρου.
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΥΣΤΡΑ Αγιος Δημήτριος (Μητρόπολη) κτίσθηκε το Βασιλική ξυλόστεγη, με ωραία γλυπτά στο τέμπλο και τοιχογραφίες. Στο προαύλιο της βρίσκεται.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ή αλλιώς Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου είναι ο Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Κύπρου και Προκαθήμενος της Εκκλησίας.
Εκκλησίες στη Λακατάμεια
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Σε μια από τις πιο μαγευτικές γωνίες του Βοσπόρου, ο ναός του Αγίου Δημητρίου Ξηροκρήνης, χτισμένος πάνω στα ερείπια.
Εικονογραφικοί κύκλοι
ΕικονογραφικοΙ κυκλοι δυτικησ τεχνησ
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗ ΔΥΣΗ
Εξωκλήσια σε όλο τον κόσμο
ΑΜΦΙΠΟΛΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Καθεδρικός ναός Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας Βρίσκεται στην πόλη της Λευκωσίας στον περίβολο του αρχιεπισκοπικού μεγάρου. Είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο,έναν από τους αποστόλους του Χριστού Η εκκλησία κτίστηκε στην τοποθεσία όπου βρισκόταν προηγουμένως μεσαιωνικό εκκλησάκι Βενιδικτίνων Μια επιγραφή πάνω από το υπάιθριο της δυτικής εισόδου της εκκλησίας αναφέρει ότι θεμελιώθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Νικηφόρο το 1662 και συμπληρώθηκε γύρω στα 1672

Αρχιτεκτονική Οι εξωτερικοί τοίχοι της είναι αδιακόσμητοι Πάνω από τους θυρεούς υπάρχει ζωντανό ανάγλυφο με τη Σταύρωση και τους δωρητές, έναν άνδρα και μια γυναίκα Το ανάγλυφο αυτό είναι ένα από τα λίγα δείγματα της μεσαιωνικής γλυπτικής που σώθηκαν στην Κύπρο και χρονολογείται γύρω στο 14ο ή 15ο αιώνα Στο πάτωμα,στο κέντρο της εκκλησίας,βρίσκεται μαρμαρένια πλάκα με σκάλισμα του δικέφαλου αετού που είναι το έμβλημα της Ανατολικής Ορθόδοξης εκκλησίας Επίσκοποι και Αρχιεπίσκοποι,όταν ενθρονίζονται στέκουν πάνω σε αυτή την πλάκα και δίνουν τον όρκο της πίστης στην ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία

Οι Επίσκοποι και Αρχιεπίσκοποι πάνω σ’αυτή την πλάκα όταν παίρνουν τον όρκο πίστης στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στην ενθρόνιση τους. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος εξελέγη την Κυριακή 13/11/77 στην εκκλησία Του Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία.

Κειμήλια και τοιχογραφίες Σήμερα η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη είναι ο καθεδρικός ναός της Λευκωσίας Από τα αξιόλογα κειμήλια της εκκλησίας είναι η εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, έργο του γνωστού κρητικού ζωγράφου Πουλάκη ,που στάλθηκε από τη Βενετία το 1672 Στο αρχικό εικονογραφικό πρόγραμμα ανήκουν οι σκηνές από τα θαύματα του Χριστού,που είναι ζωγραφισμένες στο δυτικό τμήμα της εκκλησίας Επίσης εικονίζεται το Όραμα του Ανθέμιου,η ανεύρεση του λειψάνου του Αποστόλου Βαρνάβα ,η προσφορά του Ευαγγελίου στον αυτοκράτορα Ζήνωνα και αυτοκράτορας που παραχωρεί τα προνόμια στον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Το εικονοστάσιο της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη είναι από τα ωραιότερα ξυλόγλυπτα εικονοστάσια του 18ου αιώνα

Μοναστήρι Αγίου Ηρακλειδίου Βρίσκεται στην περιοχή της αρχαίας Ταμασού, κοντά στο χωριό Πολιτικό. Ο Ηρακλείδιος γεννήθηκε στην Λαμπαδού,χωριό που πιστεύεται ότι βρισκόταν κοντά στη Γαλάτα/Κακοπετριά Βαπτίστηκε από τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα όταν ήρθαν στην Κύπρο στον ποταμό Σολέας Καρκώτη Όταν ο Βαρνάβας ήλθε για δεύτερη φορά στην Κύπρο χειροτόνησε τον Ηρακλείδιο Μητροπολίτη και τον έβαλε υπεύθυνο της εκκλησίας στην Ταμασσό,όπου πέθανε και θάφτηκε. Από ανασκαφές που έγιναν αποκάλυψαν τάφο σε κρύπτη όπου πιστεύεται ότι είναι εκείνος του Αγίου Ηρακλειδίου Το κρανίο του φυλάγεται σε κασετίνα στην εκκλησία

Μοναστήρι Αγίου Ηρακλειδίου Το μοναστήρι εγκαταλείφθηκε για κάμποσο καιρό και το ανάλαβαν πρόσφατα Ελληνίδες Καλόγριες Εκτός από τα διάφορα αντικείμενα προς πώληση, οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν ελαιόλαδο,μέλι και γλυκό αμυγδάλου Οργανωμένες ομάδες μπορούν να επισκεφθούν την Μονή Δευτέρα,Τρίτη και Πέμπτη 09:00-12:00 Ο Άγιος γιορτάζεται στις 17 Σεπτεμβρίου όπου γίνεται και πανηγύρι Η διαδρομή από την Λευκωσία προς το μοναστήρι είναι διαμέσου των χωριών Λακατάμιας,Δευτεράς, Ψημολόφου,Πολιτικό Αξίζει να επισκεφθεί ένας την Ταμασσό/Πολιτικό όπου μπορεί να απολαύσει την γνήσια υπάιθρια ζωή