Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΑΚΗΣ ΜΠΕΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ε΄2. ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Η Αγία Σοφία βρίσκεται κοντά στα Παλάτια των Δεσποτών. Ήταν το καθολικό της Μονής Ζωοδότου και χτίστηκε.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΑΚΗΣ ΜΠΕΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ε΄2. ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Η Αγία Σοφία βρίσκεται κοντά στα Παλάτια των Δεσποτών. Ήταν το καθολικό της Μονής Ζωοδότου και χτίστηκε."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΑΚΗΣ ΜΠΕΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ε΄2

2 ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Η Αγία Σοφία βρίσκεται κοντά στα Παλάτια των Δεσποτών. Ήταν το καθολικό της Μονής Ζωοδότου και χτίστηκε το 1350 από τον πρώτο δεσπότη του Μυστρά Μανουήλ Καντακουζηνό. Είναι δικιόνιος σταυροειδής με τρούλο. Έχει νάρθηκα, στοά, παρεκκλήσια και τριώροφο κωδωνοστάσιο. Με τις εργασίες αναστήλωσης ξαναπήρε σε σημαντικό βαθμό την αρχική της μορφή. Οι τοιχογραφίες ανήκουν στη δεύτερη περίοδο της τέχνης του Μυστρά μετά το 1350.

3 ΟΔΗΓΗΤΡΙΑ O ναός της Oδηγήτριας κτίστηκε από τον Παχώμιο, λίγα χρόνια μετά την αποπεράτωση των γειτονικών Aγίων Θεοδώρων. H παλαιότερα μνημεία της εκκλησίας γίνεται σ’ έναν κώδικα από τη Mόσχα, γραμμένο από τον Νικηφόρο Μοσχόπουλο κι αφιερωμένο από τον ίδιο στα 1311/12 στη Μονή της «Υπερύγιας Θεοτόκου του Bροντοχίου". Στους τοίχους του νοτιοδυτικού παρεκκλησίου υπάρχουν τέσσερα χρυσόβουλλα, με τα οποία παραχωρούνται γαίες και προνόμια στη μονή. Το νεότερο απ’ αυτά χρονολογείται στα 1322, όταν φαίνεται ότι είχε ολοκληρωθεί η αποπεράτωση του ναού.

4 ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ

5 ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ


Κατέβασμα ppt "ΜΑΚΗΣ ΜΠΕΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ε΄2. ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Η Αγία Σοφία βρίσκεται κοντά στα Παλάτια των Δεσποτών. Ήταν το καθολικό της Μονής Ζωοδότου και χτίστηκε."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google