Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ή αλλιώς Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου είναι ο Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Κύπρου και Προκαθήμενος της Εκκλησίας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ή αλλιώς Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου είναι ο Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Κύπρου και Προκαθήμενος της Εκκλησίας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Θ.Ε.: ‘Η Δομή της Εκκλησίας’ ‘Εκλογή αρχιεπισκόπου στην Κύπρο’ Χριστόπουλος Νίκος Γ’3

2 Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ή αλλιώς Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου είναι ο Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Κύπρου και Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου καθώς επίσης και Επικεφαλής της Ιεράς Συνόδου της. Πρώτος Επίσκοπος, ιδρυτής και προστάτης υπήρξε ο Απόστολος Βαρνάβας.

3 Τίτλος Για να προστατευτεί ο λαός της Κύπρου από διάφορες αραβικές επιδρομές γύρω στον 7ο με 9ο αιώνα, ο τότε Αρχιεπίσκοπος με την βοήθεια του Αυτοκράτορα Ιουνστινιανού Β΄ του Ρινότμητου, μερίμνησε ώστε να μεταφερθούν οι πιστοί στην περιοχή της Κυζίκου. Η νέα «χώρα» που έζησαν οι Κύπριοι (σημ. Κύπρος) ονομάστηκε Νέα Ιουστινιανή προς τιμήν του Αυτοκράτορος που συνέβαλε στην ασφάλειά τους και υπήρξε η νέα έδρα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου - η οποία αναγνωρίστηκε με τον 39ο κανόνα της Πενθέκτης Συνόδου το 691 μ.Χ.- Έκτοτε, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, φέρει τον τίτλο: Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου.

4 Προνόμια Τα προνόμια που του παραχωρήθηκαν από το 478 και ισχύουν μέχρι και σήμερα είναι: να υπογράφει διά κινναβάρεως (με κόκκινο μελάνι), να φέρει πορφυρούν μανδύα κατά τις ακολουθίες και να κρατεί Αυτοκρατορικό Σκήπτρο αντί της Ποιμαντορικής Ράβδου

5 Εκλογή Προσόντα υποψηφίων
  Προσόντα υποψηφίων Το άρθρο 60 του Κ.Χ.Ε.Κ.* ορίζει ότι υποψήφιοι για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο μπορεί να είναι μόνο οι ακόλουθοι κληρικοί: Οι εν ενεργεία Μητροπολίτες και οι χωρεπίσκοποι. Οι άγαμοι κληρικοί, οι οποίοι έχουν τα προσόντα για εκλογή σε θέση μητροπολίτου ή χωρεπισκόπου. Τα προσόντα αυτά είναι η ηλικία του υποψηφίου, ο οποίος πρέπει να έχει συμπληρώσει το 30ο έτος, η κατοχή πτυχίου ορθόδοξης θεολογικής σχολής, να έχει «βίον ακατάγνωστον περί τε τα ήθη, την πίστην και την ευσέβειαν» και να έχει ευδόκιμη υπηρεσία σε θέση κληρικού για 5 χρόνια.   

6 Η εκλογή Αρχιεπισκόπου
Ο Αρχιεπίσκοπος εκλέγεται από εκλογική συνέλευση αποτελούμενη από τα ακόλουθα 2 εκλογικά σώματα: Το σώμα των Γ. Α. ( Γενικών Αντιπροσώπων/ μόνιμοι κάτοικοι της Κύπρου κ’ άνω των 30 ετών) Το σώμα των εξ’ οφίκιο εκλεκτόρων. Οι 5 τελευταίοι αρχιεπίσκοποι Κύπρου: 947 Λεόντιος Α΄ Μακάριος Β΄ Μακάριος Γ΄ Χρυσόστομος Α΄ 2006 Χρυσόστομος Β΄

7 ΠΗΓΕΣ


Κατέβασμα ppt "Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ή αλλιώς Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου είναι ο Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Κύπρου και Προκαθήμενος της Εκκλησίας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google