Χρόνια Απροφρακτική Πνευμονοπάθεια

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Καρκίνος Ο Καρκίνος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες.Μπορεί να υπάρξει σε πολλά μέρη του.
Advertisements

Αίτια, συμπτώματα και διάγνωση της ιλαράς
ΚΑΠΝΙΣΜΑ.
ΓΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ “ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ”
Τι είναι ο καρκίνος Ο καρκίνος (όγκος) είναι η ανώμαλη ανάπτυξη κύτταρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία όγκων σε διάφορα σημεία του σώματος. Προέλευση της.
ΚΑΠΝΙΣΜΑ 1. Επιπτώσεις στης υγεία 2. Επιπτώσεις στην ψυχολογία 3. Τι θα κάνετε εσείς;
ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤOΥ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Η Γρίπη Θωμάς Αρμένης-Κωνσταντίνος Μυτιληνέλης Γ1’ Εργασία Βιολογίας.
KINΔΥΝΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ & Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Φ/Θ ΣΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Β’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ
ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύσΗ γίνεται συνήθως σετσιγάρο, πίπα, πούρο ή.
Εργασία βιολογίας Κων/νος Πετρίδης Γ2
Υπόθεμα: Θεραπευτική αντιμετώπιση για το τσιγάρο. Πρόληψη-θεραπεία
Το κάπνισμα και τα αποτελέσματά του
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέμα: Το κάπνισμα στη ζωή μας
1)Τι είναι οι αλλεργίες ; 2) Πώς προκαλούνται οι αλλεργίες ;
ΝΟΣΟΣ PARKINSON Εργασία: Άννα Μ..
ΚΑΠΝΙΣΜΑ.
2o ΕΠΑΛ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ
Dr. ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ ΘΩΜΑΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Β’ ΕΠΑ.Λ.
Ατομική Εργασία :Κάπνισμα
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
ΒΑΚΟΥΦΤΣΗΣ ΒΑΙΟΣ Τεχνολόγος Οχημάτων. Άκαυστοι υδρογονάνθρακες (HC) Έχουν τη δική τους ιδιαίτερη οσμή. Με την παρουσία οξειδίων του αζώτου και ηλιακού.
1 τσιγάρο στερεί 5,5 λεπτά ζωής…
''ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ'' ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αλεξιάδη Μαρία-Σέντα Α’1.
1η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤA ΤΟΥ AIDS
δΙΟΝΥΣΗς ΣΤΡΟΥΜΠΑΚΟΣ ΣΟΛΟΝΑς ΣΚΟΥΛΙΚΑΡΙς βασιλης σοφικιτης
Καπνός και αλκοόλ jpeg.jpg.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Γ’ ΕΠΑ.Λ. ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ.
Η μεταβολή του εισπνεόμενου αέρα μπορεί να επηρεάσει τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού Μπορεί να μεταβληθεί με: Ατμοσφαιρικούς ρύπους Προκαλούν.
Ονόματα μελών της ομάδας: 1) Αγγελάκη Θεοδοσία. 2) Κατσαρίκα Λαμπρινή. 3) Κοτανίδης Μηνάς. 4) Ντανιλτσένκο Αρτέμης.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ Στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα του καρκίνου του μαστού και της μαστεκτομής.Με.
« Κάπνισμα συνήθεια που δεν προάγει την υγεία μας» Εργασία των: Εργασία των: Κουτρουμάνη Ελευθερίας & Νικητάκη Αγγελικής.
ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ 2ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ Τμήματα ΓΠ2, ΓΝΣ.
Το Κάπνισμα Βλάπτει Σοβαρά Την Υγεία!
Νοσήματα Αεραγωγών Ευδοξία Τσίγκου Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος
Άσθμα και ΧΑΠ Γιάννης Καλομενίδης Επ Καθηγητής Πνευμονολογίας Α Κλινική Εντατικής Θεραπείας.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ  ΑΠΟ ΤΟ 1985 Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΧΕΙ ΚΥΡΗΞΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ. Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ,
Ενημερωτική Εκδήλωση «Δεν καπνίζω, επιλέγω τη ζωή»
Φάρμακα που επιδρούν στο αναπνευστικό σύστημα. Παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος 1. Άσθμα (προσβάλλει το 4-5% των ΗΠΑ) Συμπτώματα: δύσπνοια, βήχα,
Ομάδα: Τζαγκαράκη Ειρήνη
ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ 1 Γυμνάσιο Άργους Α
Δημήτριος Κυφωνίδης Παιδίατρος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ (ΜΑ0241) 4η παράδοση
ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ. ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ  Βαρείς καπνιστές, παχύσαρκοι, άσθμα, Χ.Α.Π., περιοριστικές νόσοι (κύφωση, πνευμονική.
Είναι δύσκολο, αλλά αν θέλετε να έχετε ένα όμορφο, λαμπερό δέρμα, πρέπει να σταματήσετε το τσιγάρο - όχι μόνο το δικό σας, αλλά και των οικείων σας, διότι.
ΑΝΤΙ-ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ Ερευνητική εργασία Ονόματα: Αραβιάκη Ειρήνη Γερακιανάκης Μιχάλης Παπαδάκη Αναστασία Πετράκης Σπύρος Πονήρη Αθηνά.
ΕΠΙΓΛΩΤΤΙΤΙΔΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΦΩΝΙΔΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ « ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ » ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ.
Σ.Δ.ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΗΣΗ Η ΣΥΧΝΟΤΕΡΗ ΕΠΙΠΛΟΚΗ,2-3% ΚΥΗΣΕΩΝ
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ.
ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ στα πακέτα των τσιγάρων
Νόσος Αλτσχάιμερ ΟΝΟΜΑΤΑ: ΜΑΡΙΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ , ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΣΗ , ΜΑΡΚΕΛΑ ΚΟΣΙΝΤΖΗ.
ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ Αναπνευστικό Σύστημα
Το κΑπνισμα στη ζωΗ μασ Σχολικό Έτος: Υπεύθυνος καθηγητής:
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 6ο ΕΠΑΛ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνέπειες/Επιπτώσεις
Δημήτρης Μίλτος Γιάννης Π.
Κατσαδούρου Αγγελική1,Πατρίδου Αναστασία2,Μπλάγα Παρασκευή3
Από τον Παναγιώτη Ψυχογιό
Παιδικό άσθμα Οι σημειώσεις προετοιμάσθηκαν από
Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια-Βρογχικό άσθμα ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ
1) ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ) ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ 2) ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ – ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΈΝΑ ΤΣΙΓΑΡΟΣΥΣΤΑΤΙΚΑ – ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΈΝΑ ΤΣΙΓΑΡΟ 3) ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΑΣΘΕΝΕΙΕΣ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Χρόνια Απροφρακτική Πνευμονοπάθεια Χρόνια Απροφρακτική Πνευμονοπάθεια Φίλιππος Παλαιολόγος 11 Νοεμβρίου 2012

Τι είναι η ΧΑΠ ; Πάνω από 210 εκατομμύρια παγκοσμίως νοσούν Κάθε ώρα πεθαίνουν περίπου 250 άνθρωποι, (αριθμός μεγαλύτερος από τους θανάτους που οφείλονται στον καρκίνο των πνευμόνων και στον καρκίνο του μαστού μαζί).

Τι είναι η ΧΑΠ ; Είναι μια εξελισσόμενη και μη πλήρως αναστρέψιμη ασθένεια. Περιλαμβάνει δυο παθήσεις των πνευμόνων: (1) τη χρόνια βρογχίτιδα και (2) το εμφύσημα. Και οι δυο καταστάσεις προκαλούν απόφραξη στους σωλήνες απ ’τους οποίους διέρχεται ο αέρας που εισπνέουμε και εκπνέουμε. Πολύ συχνά οι δυο αυτές νόσοι συνυπάρχουν στον ίδιο ασθενή, γι’ αυτό τους έχει δοθεί κοινή ονομασία (ΧΑΠ).

Ποιά είναι τα συμπτώματα της ΧΑΠ; Η δύσπνοια, ο βήχας και η παραγωγή πτυέλων. Κατά την άσκηση μπορεί να εμφανισθεί: συριγμός ή και σφίξιμο στο θώρακα, καθώς και φούσκωμα.

Από τι προκαλείται η ΧΑΠ; Η πιο σημαντική αιτία που προκαλεί ΧΑΠ στο 90% περίπου των περιπτώσεων είναι το κάπνισμα. Η παθητική έκθεση στον καπνό του τσιγάρου συνεισφέρει στα συμπτώματα του αναπνευστικού, περιορίζει τη λειτουργία των πνευμόνων και μπορεί να οδηγήσει στην μετέπειτα ανάπτυξη της ΧΑΠ. Βεβαίως δεν αναπτύσσουν όλοι οι καπνιστές ΧΑΠ, γεγονός που σημαίνει ότι και άλλοι παράγοντες τροποποιούν τους κινδύνους για κάθε άτομο. Τέτοιοι είναι γενετικοί, περιβαλλοντικοί, επαγγελματικοί καθώς και διατροφικοί.

Ποια είναι η πορεία της ΧΑΠ; Η φυσική πορεία της νόσου χαρακτηρίζεται από αργή και προοδευτική μείωση της αναπνευστικής λειτουργίας. Η πορεία αυτή είναι συνεχής και πολλές φορές παρουσιάζει επιδεινώσεις που καλούνται παροξύνσεις. Συχνότερο αίτιο παροξύνσεων αποτελούν οι λοιμώξεις του τραχειοβρογχικού δέντρου. Η ΧΑΠ είναι μια νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό των δραστηριοτήτων, σε αναπνευστική ανεπάρκεια και σε κακή ποιότητα ζωής.

Διάγνωση της ΧΑΠ; Ποιός; Η διάγνωση της ΧΑΠ πρέπει να θεωρείται πιθανή σε κάθε ασθενή με ιστορικό έκθεσης στους παράγοντες κινδύνου (ιδίως σε χρόνιους καπνιστές) Συμπτώματα: προοδευτική δύσπνοια χρόνιο βήχας παραγωγή πτυέλων Μέθοδος διάγνωσης Σπιρομέτρηση.

Πρόληψη της ΧΑΠ; Ο μόνος τρόπος για την ελάττωση του αριθμού των ασθενών με ΧΑΠ είναι η μείωση του αριθμού των καπνιστών

Θεραπεία της ΧΑΠ; Το καλύτερο, αποδεδειγμένα, φάρμακο για την ΧΑΠ είναι η διακοπή του καπνίσματος. ΟΧΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ = ΟΧΙ ΧΑΠ

Θεραπεία της ΧΑΠ; Οριστική θεραπεία δεν υπάρχει. Στόχος της θεραπείας είναι η επιβράδυνση της επιδείνωσης της νόσου των αεραγωγών και η ανακούφιση των συμπτωμάτων. Τα γενικά μέτρα για όλους τους ασθενείς με ΧΑΠ περιλαμβάνουν την διακοπή του καπνίσματος, καθώς και τον εμβολιασμό με αντιγριππικό και πολυδύναμο αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο.  Τα εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά αποτελούν την κύρια θεραπεία για τα  συμπτώματα που προκαλούνται από τη ΧΑΠ Στη σοβαρή ΧΑΠ τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα ελαττώνονται επικίνδυνα και η χορήγησε κάθε περίπτωση που προκύπτει κάτι απρόοπτο. ση συμπληρωματικού οξυγόνου είναι ευεργετική. Ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται τακτικά και συστηματικά από πνευμονολόγο.

Πληροφορίες για τη ΧΑΠ; http://www.hts.org.gr/home ΧΑΠ: http://www.hts.org.gr/887