1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δημιουργώντας στην αυλή μας.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Advertisements

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΞΥΔΙΑ
Ρίγανη Αχλαδοκάστρου Ρίγανη Αχλαδοκάστρου.
ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ
Αρωματικά φυτά και βότανα
Βλάχου Χριστίνα Γεωπόνος Επιστήμονας&Τεχνολόγος Τροφίμων
Εκπαιδευτής: Κωτσοβίνου Ευαγγελία
ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ
ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Ενιαίου Λυκείου Εμπεσού Οι μεταλλάξεις στα τρόφιμα και τις ιατρικές εφαρμογές Προβληματισμοί και προοπτικές Εμπεσός
1ο Γυμνάσιο Κρύας Βρύσης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΜΑ : Η αυλή μας χώρος μόρφωσης, παιχνιδιού, δημιουργίας.
ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ
ΤΟ ΚΡΑΣΙ : ΠΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ;
2010 Σ Α Λ Τ Σ Ε Σ.
ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΤΟΥ 4ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΟΛΙΧΝΗΣ.
Λαϊκή Συνέλευση Άνω Πόλης Συνέλευση Κάθε Δευτέρα 18.00
Το σύνολο των φυτών μιας συγκεκριμένης περιοχής
Oι ξηροί καρποί αποτελούν μια υγιεινή, θρεπτική και νόστιμη διατροφική επιλογή και γι’ αυτό δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιό μας, όχι μόνο σε γιορτές.
ΣΤΟΧΟΙ Ξηροί καρποί Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
«ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΒΟΤΑΝΩΝ»
ΘΥΜΑΡΙ ΚΑΙ ΡΙΓΑΝΗ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ.
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΛΕΒΑΝΤΑΣ Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου
ΒΟΤΑΝΑ : ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
Ερευνητική εργασία «ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ»
ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΛΑΔΙΑ Στόχοι Ο Μαθητής
ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΡΩΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ
«Θεραπευτικά φυτά και οι ιδιότητές»
ΥΠΟΘΕΜΑ 2ο : ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ
ΒΟΤΑΝΑ.
ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Αναγνώριση φυτών-Τρόπος καλλιέργειας Εκπαιδευτής: Κωτσοβίνου Ευαγγελία.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΣΑΛΤΣΕΣ - SAUCES.
Αφροδισιακές τροφές.
Eucalyptus (Ευκάλυπτος ο σφαιριόκαρπος)
Από την αρχαιότητα, τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ıκανότη- τες. Όλα τα αρχαία μυστικά του κόσμου των βοτάνων (διάκριση,
Κυριότερα φαρμακευτικά φυτά
Παρασκευή σαπουνιών 7 ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας. Στις 16/10/2014  Ομάδα μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου με τη βοήθεια εκπαιδευτικών τους παρασκεύασαν με επιτυχία.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Αρωματικά φυτά Θεραπευτικά βότανα.
ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΛΑΜΑ.
Όταν το λάδι συνάντησε τα βότανα! Μία καινοτόμος δράση συνεργασίας των περιβαλλοντικών ομάδων: 1 ου Γυμνασίου Πύργου με τίτλο :«Βότανα και αρωματικά φυτά.
Μία εναλλακτική πρωτοβουλία συνεργασίας στον τομέα των αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών Δρ. Αικατερίνη Παπαδοπούλου ΜΥΡΕΨΩΣ.
201 ΑΣΑΚ – ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΚΜΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 11)
ΜΑΘΗΜΑ 7. ΒΑΣΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ) ΑΘΑΝΑΤΟΣ. ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΚΑΛΥΠΤΟ, ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΜΙΓΝΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΑΛΛΩΝ.
ΒΟΤΑΝΑ ΧΑΡΟΥΛΑ ΝΕΝΝΕ ΒΙΟΛΕΤΑ ΛΙΚΕΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΤΑΛΙΑΝΗΣ.
Βότανα κ’ Θεραπείες. Στην αρχαιότητα, βότανα αποκαλούσαν όλα τα φαρμακευτικά φυτά που κατά την μάσηση παρουσίαζαν πικράδα, γλυκάδα ή και αρωματική γεύση.
Μεσογειακή Βλάστηση ΝΙΚΟΛΑΣ ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΧΑΚΗΣ Σχολικό Έτος , τάξη Α’, ΓΥΜΝΑΣΙΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΤΣΟΠΡΙΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ.
ΦΥΤΟΛΟΓΙΑ.
 Τα Αρωματικά Φυτά αποτελούν μια σπουδαία παράδοση για την Κρήτη.  Βοτανολογικές μελέτες αποκαλύπτουν ότι το νησί έχει από τα πιο ενδιαφέροντα οικοσυστήματα.
Βαλσαμόχαρτο - Σπαθόχορτο
Αυτά είναι τα 4 βότανα μπροστά στα οποία οι επιστήμονες υποκλίνονται
Πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων σχολικού έτους Μαστιχοκαλλυντικά
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
Θεραπευτικές ιδιότητες βοτάνων που υπάρχουν στο σχολείο μας
ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ Ο γνωστός σε όλους μαϊντανός είναι αρωματικό, διετές φυτό που φθάνει τα 80 εκ. ύψος.
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΜΠΛΙΑΤΣΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ Κιν Λαγού Λάρισα ΛΕΚΚΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ Κιν
5ο Δημοτικό Σχολείο Κω Το κοινωνικό Σχολείο, το πράσινο Σχολείο, το Σχολείο που καινοτομεί, το συνεργατικό Σχολείο.
ΟΠΙΟΥΧΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Οι οπιούχες ουσίες περιέχουν το όπιο, την ρητίνη που
COMENIUS MULTILATERAL SCHOOL PARTNERSHIP EUROPEAN MULTIGUIDE
ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΒΟΤΑΝΑ ΠΟΥ ΦΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Ετοιμαστείτε για το Quiz γνώσεων της δάφνης
ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.  Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι γνώριζαν τη βότανα στη λαϊκή θεραπευτική δράση των φυτών. Διάφορες ουσίες των φυτών χρησιμοποιούνται.
ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΜΑΣ ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Ο ΥΓΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ
1ο Γενικό Λύκειο Χολαργού Καραϊσκάκη και Β.Μελά 16 Χολαργός Τηλ: Ε-mail: ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΑΠΟ ΑΓΝΑ ΥΛΙΚΑ Αρωγοί.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δημιουργώντας στην αυλή μας

Καλλωπισμός

Καθαριότητα

Φυτεύσεις

Ανακύκλωση

Κήπος αρωματικών

Δενδρολίβανο Rosmarinus officinalis Οι τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα του δενδρολίβανου χρησιμοποιούνται ως αρωματικό σε πολλά φαγητά. Στα ψητά δίνει μία ιδιαίτερη γεύση. Στη ζαχαροπλαστική το χρησιμοποιούν κυρίως στα γλυκά του κουταλιού. Άλλες χρήσεις Από τα φύλλα του δενδρολίβανου εξάγεται ένα υγρό που χρησιμοποιείται στην παρασκευή φαρμάκου για τους ρευματισμούς, για τους διάφορους ερεθισμούς του στόματος καθώς και για το βήχα. Από τους βλαστούς εξάγεται αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στη σαπωνοποιία, καθώς και με κατάλληλη επεξεργασία στην παρασκευή εντομοκτόνων.βλαστούς αιθέριο έλαιο αρωματοποιίασαπωνοποιίαεντομοκτόνων

Λεβάντα Lavandula angustifolia Το αιθέριο έλαιο που περιέχουν τα φύλλα της χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και για τη θεραπεία νευρασθενειών. Έχει επίσης αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στην επούλωση τραυμάτων.αιθέριο έλαιοφύλλα Σε μεγάλες δόσεις η λεβάντα δρα ως υπνωτικό και ναρκωτικό. Οι ιαματικές της ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και αναφέρονται στο Διοσκουρίδη, τον Πλίνιο και το Γαληνό. ΔιοσκουρίδηΠλίνιοΓαληνό

Δάφνη Laurus nobilis) Τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται ως άρτυμα στη μαγειρική (νοστιμίζει φαγητά όπως τα όσπρια) και στη συσκευασία ξηρών καρπών, όπως σύκα ή σταφίδες.μαγειρικήόσπριασύκασταφίδες Το αιθέριο έλαιο που έχουν τα φύλλα και οι καρποί (δαφνέλαιο) χρησιμοποιείται για την παρασκευή εντομοκτόνων και παρασιτοκτόνων.αιθέριο έλαιοεντομοκτόνων Ένα αραιό αφέψημα από αυτά χρησιμοποιείται ως παρασιτοκτόνο οργανισμών που παρασιτούν σε άλογα.άλογα

Φασκόμηλο Salvia officinalis Τα φύλλα έχουν αντισηπτικές, αποχρεμπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες. Το φυτό έχει τονωτικές και καρδιοτονωτικές ιδιότητες ενώ χρησιμοποιείται και κατά των νευραλγιών. Η φασκομηλιά χρησιμοποιείται στη θεραπευτική με τη μορφή αφεψήματος εσωτερικά ως ανθιδρωτικό (ιδιαίτερα κατά του νυχτερινού ιδρώτα φυματικών και νευρασθενών).

Λουίζα Aloysia triphylla ή Alloysia citriadora Σαν τσάι διευκολύνει περιπτώσεις δυσπεψίας. Στη μαγειρική χρησιμοποιείται σε σάλτσες, γλυκίσματα και παγωτά. Αν αποξηρανθεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ιματιοθήκες για τα έντομα ή σαν pot-pouri.

Λεβαντίνη Sabtolina Chamaecyparissus Το αιθέριο έλαιο της Λεβαντίνης έχει μία σημαντική διαφορά από το αιθέριο έλαιο της Λεβάντας. Περιέχει περίπου 7% καμφορά και για το λόγο αυτό έχει πιο "φαρμακευτικό" άρωμα. Το αιθέριο έλαιο της Λεβαντίνης "μοιράζεται" πολλές ιδιότητες με εκείνο της Λεβάντας. Θεωρείται πως συμβάλλει στη "χαλάρωση" του νου, απαλλάσσει από τη νευρικότητα και πως λειτουργεί ως φυσικό αντικαταθλιπτικό. Έχει αντισηπτικές και αναλγητικές ιδιότητες. Η Λεβαντίνη έχει όμως και κάποιες "ξεχωριστές" ιδιότητες. Έτσι θεωρείται πως βοηθάει στην φυσική ανάπλαση των κυττάρων της επιδερμίδας - είναι ιδανική για τη μείωση της εμφάνισης "σημαδιών" που έχουν προκληθεί από την ακμή, την ανεμοβλογιά, τις δερματοπάθειες και τις χειρουργικές επεμβάσεις(ουλές).

Συνεργασίες: Α. Με τη δημοτική αρχή και συγκεκριμένα με την τεχνική υπηρεσία που ασχολείται με τη διαμόρφωση των ανοιχτών χώρων του δήμου. Β. Με το δασαρχείο προκειμένου να προμηθευτούμε δενδρύλλια, θάμνους και ποώδη φυτά. Γ. Με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων για τις εργασίες στην αυλή.

Συμμετείχαν Μπάμπης, Γιώργος, Λεωνίδας, Χαρά, Δημήτρης, Κώστας, Χρήστος, Ιωάννα, Ξένια, Τάσος, Ιωάννα, Γιάννης, Αδάμ, Θεοδώρα, Αντωνία, Στέλλα. Υπεύθυνοι καθηγητές: Μαυρίδου Γεωργία Πράσσας Ελευθέριος