Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΤΟΥ 4ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΟΛΙΧΝΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΤΟΥ 4ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΟΛΙΧΝΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΤΟΥ 4ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΟΛΙΧΝΗΣ

2 Στο πλαίσιο του προγράμματος «Αειφόρο Σχολείο» η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου αποφάσισε να δενδροφυτεύσει τον αύλειο χώρο.

3 Ο Μ Α Δ Ε Σ Α Ε Ι Φ Ο Ρ Ο Υ Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο Υ

4 Υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος «ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ»
«ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ» Αζάς Στέργιος Τριανταφυλλίδου Κωνσταντία Τύπου Σοφία Κούβαρης Χρήστος Παπαθεοδώρου Μαρία Σουλτανίδης Στέφανος Κοσσίδης Θεόδωρος

5 Αρωγός της προσπάθειας μας ήταν ο δήμος του Π. Μελά
Αρωγός της προσπάθειας μας ήταν ο δήμος του Π. Μελά. Συναντήθηκε η ομάδα του αειφόρου σχολείου με τη γεωπόνο κυρία Νανά Χατζηαθανασιάδου (υπεύθυνη του Βοτανικού Κήπου του δήμου) και το γεωπόνο κύριο Χατζηηλιάδη Αλέξανδρο και καταστρώσαμε ένα σχέδιο δράσης.

6 Και να τι κάναμε…..

7 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ
ΑΠΟΤΥΠΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ

8 ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ
Με βάση το τοπογραφικό σχέδιο του σχολείου έγινε αποτύπωση του περιγράμματος της αυλής

9 Μακέτα 4ου Γυμνασίου Πολίχνης
Σχεδιάσαμε… ψηφιακά τη μακέτα του σχολείου

10 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΗΠΟ
Για την επιλογή των φυτών επισκεφθήκαμε το Βοτανικό κήπο του Δήμου Π. Μελά

11 ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΕΥΩΔΙΕΣ!!!!! ΧΡΩΜΑΤΑ!!!!

12 Συναντηθήκαμε για δεύτερη φορά με την ομάδα του Δήμου
Συναντηθήκαμε για δεύτερη φορά με την ομάδα του Δήμου. Έγινε παρουσίαση εργασίας σε μακέτα 3D με θέμα «πως φανταζόμασταν εμείς το πρασίνισμα του αύλειου χώρου του σχολείου», λαμβάνοντας υπόψη πολλούς παράγοντες όπως τον ήλιο, τη θέα, τη γειτνίαση κτλ. Προτείναμε είδη φυτών και οι επιστήμονες με τη τεχνογνωσία τους, μας βοήθησαν να πάρουμε αποφάσεις.

13

14 ΣΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΧΤΗΚΑΝ ΘΑ ΠΡΑΣΙΝΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΦΥΤΑ (ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ) ΣΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

15 ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΛΑ Η Αγγελική ευρύτερα γνωστή με το υποκοριστικό Αγγελικούλα είναι φυτό του γένους Πιττόσπορον και της οικογένειας των Πιττοσποροειδών που στην Ελλάδα καλλιεργείται ως διακοσμητικό και καλλωπιστικό φυτό σε γλάστρες και κήπους. Είναι θάμνος, πολυετής με ύψος που φτάνει τα 4 μέτρα και τα φύλλα του είναι στιλπνά και δερματώδη. Ωστόσο υπάρχουν και ποικιλίες νάνες. Οι καρποί είναι σκληροί μικροί και στρογγυλοί πράσινου χρώματος. Τα άνθη ανοίγουν την άνοιξη και είναι λευκά ή κιτρινωπά με ωραίο άρωμα που θυμίζει αυτό της πορτοκαλιάς. Είναι ανθεκτικό φυτό και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες περιποιήσεις.

16 ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ Το χαρακτηριστικό των αρωματικών φυτών είναι η παρουσία των αιθερίων ελαίων που τους δίνουν ένα ιδιαίτερο άρωμα. Με τον όρο αιθέρια έλαια εννοούνται πτητικές ενώσεις που προσδίδουν στο φυτό μια χαρακτηριστική οσμή, πρόκειται για τερπενικές ουσίες χαμηλού μοριακού βάρους (κυρίως μονο- (C10) και σεσκιτερπένια (C15). Με την επίδραση φυσικών εξωτερικών ερεθισμάτων, όπως ο άνεμος, αυξάνεται η ποσότητα των πτητικών ενώσεων που απελευθερώνονται στο περιβάλλον. Οι πτητικές ενώσεις παράγονται και συσσωρεύονται σε φυτικούς αδένες που βρίσκονται στα διάφορα μέρη των φυτών, όπως τα άνθη, τα φύλλα, οι βλαστοί, οι καρποί, οι ρίζες.

17 ΓΙΑΣΕΜΙ Το γιασεμί ή ίασμος (λατ. Jasminum) είναι γένος αγγειόσπερμων, δικότυλων φυτών το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Ελαιοειδών (Oleaceae). Υπάρχουν 300 περίπου είδη που απαντώνται στις εύκρατες και θερμές χώρες της γης . Είναι αναρριχώμενος θάμνος, συνήθως αειθαλής αλλά και φυλλοβόλος. Τα φύλλα του εναλλάσσονται είναι απλά ή τρίφυλλα και πτερωτά. Τα άνθη του είναι λευκά στα περισσότερα είδη αλλά και κίτρινα, λευκά-ροζ, ροζ, γαλάζια και μπλε. Είναι αρωματικά και αναδύουν ένα γλυκό πολύ ευχάριστο άρωμα. Ο καρπός του γιασεμιού είναι ράγα με δύο λοβούς. Είναι διακοσμητικό φυτό και καλλιεργείται σε γλάστρες και κήπους.

18 ΕΛΙΑ Η ελιά ή ελαιόδενδρο είναι γένος καρποφόρων δεντρων της οικογένειας των Ελαιοειδών,το οποίο συναντάται πόλύ συχνά και στην Ελλάδα.Είναι δέντρο αειθαλές, έχει φύλλα αντίθετα, λογχοειδή, δερματώδη, σκουροπράσινα στην άνω επιφάνεια και αργυρόχροα στην κάτω. Τα άνθη της είναι λευκωπά, μονοπέταλα και πολύ μικρά, σχηματίζουν ταξιανθία βότρυος και εμφανίζονται προς το τέλος Μαΐου, ενώ ο καρπός ωριμάζει και συλλέγεται κατά τα τέλη του φθινοπώρου και αρχές του χειμώνα. Ο κορμός της ελιάς είναι οζώδης και καλύπτεται από τεφρόφαιο φλοιό. Η ελιά ή ελαιόδενδρο ή λιόδεντρο (επιστ. Ελαία, Olea) είναι γένος καρποφόρων δέντρων της οικογένειας των Ελαιοειδών (Oleaceae), το οποίο συναντάται πολύ συχνά και στην Ελλάδα. Ο καρπός του ονομάζεται επίσης ελιά και από αυτόν παράγεται το ελαιόλαδο. Η ελιά υπήρξε το σύμβολο της θεάς Αθηνάς. Είναι δέντρο αειθαλές, έχει φύλλα αντίθετα, λογχοειδή, δερματώδη, σκουροπράσινα στην άνω επιφάνεια και αργυρόχροα στην κάτω. Τα άνθη της είναι λευκωπά, μονοπέταλα και πολύ μικρά, σχηματίζουν ταξιανθία βότρυος και εμφανίζονται προς το τέλος Μαΐου, ενώ ο καρπός ωριμάζει και συλλέγεται κατά τα τέλη του φθινοπώρου και αρχές του χειμώνα. Ο κορμός της ελιάς είναι οζώδης και καλύπτεται από τεφρόφαιο φλοιό

19 ΚΕΔΡΟΣ Ο κέδρος (Cedrus) είναι κωνοφόρο αειθαλές δέντρο που ανήκει στην οικογένεια των Πευκοειδών. Περιλαμβάνει τέσσερα είδη, γνωστότερο από τα οποία είναι ο κέδρος του Λιβάνου. Δάση από κέδρους συναντώνται στην Κρήτη, στην Κύπρο και στην Πελοπόννησο, στο όρος Πάρνωνας.Ο κέδρος χαρακτηρίζεται από το μεγάλο μέγεθος του κορμού του και την ογκώδη και ακανόνιστη κόμη των κλαδιών του. Δεν χρειάζεται πολύ νερό για να αναπτυχθεί, ούτε έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από το έδαφος. Τα φύλλα του είναι βελονοειδή και άκαμπτα, ενώ καθένα από αυτά διαθέτει δύο ρητινοφόρους αγωγούς. Το φύλλο ενός κέδρου παραμένει στο δέντρο από 3 ως 6 χρόνια.

20 ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ Βρίσκεται ως αυτοφυές στις περιοχές της Μικράς Ασίας, του Ιράν και της Ελλάδας καλλιεργείται δε και ως καλλωπιστικό σε όλη τη νότια Ευρώπη. Ψηλό δέντρο που φτάνει τα 30 μέτρα σε ύψος, ο κορμός του είναι ίσιος , τα φύλλα του μικρά και φέρουν λέπια είναι δε πολύ πυκνά και σκεπάζουν τα μικρά κλαδιά. Τοποθετείται σε διάφορα πάρκα , κατά μήκος των δρόμων , για τη δημιουργία αντιανεμικών φραγμάτων και σε αναδασώσεις. Η καλής ποιότητας ξυλεία του χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία.

21 ΛΕΒΑΝΤΑ Η λεβάντα (επ. ονομ. Lavandula) είναι γένος φυτών που ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (Labiatae). Το γνωστότερο γένος είναι η λαβαντούλα, που περιλαμβάνει γύρω στα 25 είδη. Είναι ιθαγενές των παραμεσόγειων περιοχών. Επίσης, απαντάται στα Κανάρια Νησιά, στην Ινδία και σε άλλες ασιατικές χώρες. Το αιθέριο έλαιο που περιέχουν τα φύλλα της χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και για τη θεραπεία νευρασθενειών. Έχει επίσης αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στην επούλωση τραυμάτων.. Οι ιαματικές της ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και αναφέρονται στο Διοσκουρίδη, τον Πλίνιο και το Γαληνό. Πρόκειται για φυτό φρυγανώδες και πολύκλαδο, με όρθιους βλαστούς που φύονται από τη βάση. Είναι, συνεπώς, θάμνος, με ύψος 30 έως 80 εκατοστά.

22 ΛΙΓΟΥΣΤΡΟ Το λιγούστρο είναι ένας από τους πιο γνωστούς θάμνους στην ελλάδα. Και αυτό γιατί μεγαλώνει γρήγορα. Έχει πράσινα φύλλα και μπορεί να φτάσει τα 5 μέτρα. Κάνει λευκά λουλούδια και στην συνέχεια σχηματίζει μωβ μπλε σκούρους καρπούς. Θέλει μέτριες ποσότητες νερού και λιπάσματος. Χρειάζεται ηλιόλουστα σημεία. Αντέχει το κρύο. Συνήθως το χρησιμοποιούμε για φυτοφράχτες αλλά και σαν μικρό δένδρο. Πολύ διαδεδομένο και για πεζοδρόμια. Είναι από τα πιο οικονομικά φυτά.

23 ΠΥΞΑΡΙ Το συναντάμε στην Ευρώπη, τη δυτική Ασία και την Β. Αφρική, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό, κατάλληλο για χαμηλούς φυτικούς φράχτες και για περίτεχνα κλαδέματα. Φύλλα: μικρά, ωοειδή, στιλπνά, σκουροπράσινα που φύονται ανά ζεύγη σε αντίθετη διάταξη. Άνθη: ασήμαντα, μικρά πρασινωπά που εμφανίζοντια τον Απρίλιο σε φυτά που δεν κλαδεύονται.Αν υπάρχει ένα φυτό που να μπορεί να διαμορφωθεί σχεδόν σε ότι σχήμα μπορεί να βάλει ο νους μας τότε αυτό είναι σίγουρα το πυξάρι.

24 ΡΟΔΙΑ Η ροδιά είναι φυτό του γένους πουνική (Punica) της οικογένειας πουνικίδες (Punicaceae). Ανήκει στην τάξη μυρτώδη (Myrtales). To γένος πουνική περιλαμβάνει δύο είδη, με σημαντικότερη την Πουνική τη ροιά ή Ροιά η κοινή(Punica granatum). Αυτή είναι γνωστή με τα κοινά ονόματα ροδιά, ροϊδιά, ρογδιά και ρωβιά (στην Κύπρο). Καλλιεργείται κυρίως για τους καρπούς της, από τους οποίουςπαρασκευάζονται δροσιστικά ποτά και σιρόπια(γρεναδίνη),όπως επίσης και για καλλωπιστικούς σκοπούς(νάνες και διπλανθείς ποικιλίες κυρίως). Καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο και ευδοκιμεί σε θερμές περιοχές, στα νησιά και στις εσωτερικές πεδιάδες. Είναι φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο, με μεγάλα μονήρη άνθη, συνήθως κόκκινα και σπανιότερα λευκά.

25 ΦΛΑΜΟΥΡΙΑ Δένδρο φυλλοβόλο πολυετές, ανήκει στην οικογένεια των Tiliaceae, μπορεί να φθάσει σε ύψος τα μ. Έχει καρδιοειδη πριονωτά σκουροπράσινα φύλλα και άνθη ανοιχτοκίτρινα με γλυκιά μυρωδιά, μελιτογώνα, κρεμαστά τα οποία εμφανίζονται στις αρχές του καλοκαιριού και κιτρινοπράσινους καρπούς. Τα άνθη και τα φύλλα είναι αυτά τα οποία χρησιμοποιούνται για φαρμακευτικούς σκοπούς.

26 ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟ;
ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΙΣ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΑΞΗ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΜΑΣ. ΠΗΡΑΜΕ ΤΙΣ ΤΣΑΠΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΤΥΑΡΙΑ ΚΑΙ ΠΙΑΣΑΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟ;

27

28 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ

29 ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ ΜΑΣ!!!!!!
ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

30 O ΚΥΡΙΟΣ ΣΟΥΛΤΑΝΙΔΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΘΗΚΕ ΤΟΝ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΤΑ ΦΥΤΑ

31 ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ

32 ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΠΡΑΣΙΝΙΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ ΑΦΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΕΝΑN ΑΠΡΟΣΚΛΗΤΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ

33 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΤΟΥ 4ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΟΛΙΧΝΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google