Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΤΟΧΟΙ Ξηροί καρποί Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΤΟΧΟΙ Ξηροί καρποί Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΤΟΧΟΙ Ξηροί καρποί Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: 1. Αντιληφθεί τη θέση των ξηρών καρπών στη διατροφή του ανθρώπου 2. Ορίζει τους ξηρούς καρπούς και να αναφέρει παραδείγματα 3. Σχολιάζει την θρεπτική αξία των ξηρών καρπών 4. Κατονομάζει τις χρήσεις των ξηρών καρπών στο διαιτολόγιο του ανθρώπου

2 φρούτα ,μονοί σπόροι με σκληρό κάλυμμα τα οποία πρέπει να σπάσουν για να ανοίξουν. Aποτελείται από το εξωκάρπιο ,το περικάρπιο(πυρήνας ),το μεσοκάρπιο(ξυλώδεις φλοιός) και το ενδοκάρπιο.Το πάχος των στρωμάτων αυτών αποτελεί στοιχείο για να καταταγεί ένας καρπός στους σαρκώδες η στους ξηρούς .Στους σαρκώδεις το περικάρπιο είναι μαλακό ενω στους ξηρούς το περικάρπιο είναι ξηρό. Αμύγδαλα ,Φιστίκια,κολοκυθόσπορος, Λινόσπορος.καρύδια Φυντούκια, Στραγάλια Ηλίοσπορος Κάστανα Καρύδια πεκάν κάσιους

3

4 Θρεπτική αξία Oι ξηροί καρποί κυρίως τα αμύγδαλα ,τα φυντούκια τα καρύδια και τα φυστίκια είναι μια κατηγορία τροφίμων που προσφέρουν στον οργανισμό ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Μικρή ποσότητα ξηρών καρπών τροφοδοτει τον οργανισμό με μεγάλες ποσότητες ενέργειας ακόρεστων λιπαρών οξέων –Ω -3 και Ω -6,φυτικών πρωτεινών , Αντιοξειδωτικών (α-τοκοφερόλη) Βιταμινων Β, Ανόργανων συστατικών όπως ασβέστιο,σίδηρο.μαγνήσιο ,χαλκό ,φυτικές ίνες. Η κατανάλωση των ξηρώνκαρπών σχετίζεται με την μείωση της «κακής»χοληστερόλης L.D.L σε ποσοστό 8-12% και αύξηση της «καλής»χολητερόλης –H.D.L σε ποσοστό 6-12%. Μείωση κατα 10,2% κατά μέσο όρο το επίπεδο των τριγυκεριδίων

5 Φυστίκια Αιγίνης Πλούσια σε πρωτείνη και νιασίνη η αλλιώς Βιταμίνη Β3.Δίνουν ενέργεια ,διατηρούν τα Κύτταρα υγιή ,ενω η νιασίνη συμβάλει στη Σωστή λειτουργία του πεπτικού και νευρικού Συστήματος Φυστίκια Περιέχουν λουτείνη με ισχυρή Αντιοξειδωτική δράση που προστατεύει τα μάτια από διάφορες παθήσεις

6 Αμύγδαλα Πλoύσια σε Βιταμίνη Ε και σίδηρο.Κάνουν καλό στα οστά και την καρδιά Κάσιους . Παρεχουν μαγνήσιο για Υγιή αγγεία ,οστά και μυικό ιστό

7 Καρύδια Φυσική πηγή Ω3 λιπαρών οξέων. Συμβάλουν στην γενική υγεία του οργανισμού και ιδιαίτερα στη νοητική ευεξία Οι ξηροί καρποί έχουν αρκετές Θερμίδες .Καλο είναι να τους καταναλώνετε με μέτρο. Μια χούφτα 3-4 φορές τη βδομάδα

8 ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ Μην αποθηκεύεται τραυματισμένους καρπούς . Μην αποθηκέυεται ξηρούς καρπούς με άλλα προιόντα που έχουν έντονες μυρωδιές Διατηρείτε την ψυκτική αλυσίδα σε όλο το σύστημα αποθήκευσης –τυποποίησης-διακίνησης. Ακτινοβολία,θερμική κατεργασία και ελεγχόμενη ατμόσφαιρα προσφέρουν προστασία στον έλεγχο των βλαβερών εντόμων. Ξηροί καρποί χωρίς το σκληρό περιτύλιγμα πρέπει να προστατεύονται απο τη ζέστη ,τον αέρα,το φως και την υγρασία. Ξηροί καρποί με περιτύλιγμα πρέπει να φυλάγονται και να σκεπάζονται σε δροσερό μέρος η στο ψυγείο.(Αλατισμένα η και μη)Τα μη αλατισμένα διατηρούνται περισσότερο

9 Που χρησιμοποιούνται οι ξηροί καρποί;
Φιστίκια Οι ξηροί καρποί χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική, στη βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών. Πιο συγκεκριμένα, στη μαγειρική μπορούν να συμπεριληφθούν σε διάφορες συνταγές φαγητών, σε σαλάτες, ή ακόμα και στην παρασκευή ψωμιού. Στη ζαχαροπλαστική πολλά γλυκά περιέχουν ξηρούς καρπούς, όπως κέικ, σιροπιαστά κ.ά. Επιπλέον, στη βιομηχανία τροφίμων βρίσκονται σε διάφορα προϊόντα, όπως σοκολάτες και παγωτά. Η βιομηχανία καλλυντικών χρησιμοποιεί το εκχύλισμα διαφόρων ξηρών καρπών για την παρασκευή αρωμάτων, κρεμών και άλλων προϊόντων ομορφιάς. Τέλος, μπορούν να καταναλωθούν ωμοί, ψημένοι, αλατισμένοι, ή και καραμελωμένοι ως σνακ μέσα στη μέρα, καθώς και ως συνοδευτικό ποτού σε μια νυχτερινή έξοδο.

10 Β Α Γ Κατονομάστε ξηρούς καρπούς που γνωρίζεται και
Κατονομάστε ξηρούς καρπούς που γνωρίζεται και συμπληρώστε ανάλογα απο που τους παίρνουμε Α.Δέντρα Β.Θάμνους Γ.Ποώδη φυτά-(μικρό ύψος) Α Β Γ

11 Δέντρο Θάμνος Ποώδη Ανανας Μούρα Λωτός Ρόδι Φραγκοστάφυλο πεπόνια
Δέντρο Θάμνος Ποώδη Ανανας Μούρα Λωτός Ρόδι Φραγκοστάφυλο πεπόνια Παπάγια Φραμπουάζ καρπούζι Ακτινίδια Βατόμουρο Μάνγο Μύρτιλο Χουρμάδες Λαγοκέρασο Rambutans- (Τριχωτά λίτσι

12 Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Aξιολόγηση 1.Να δώσετε τον ορισμό για τους ξηρούς καρπούς.Δώστε παραδείγματα 2.Γιατί οι ξηροί καρποί έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους χορτοφάγους. 3.Κατονομάστε τα θρεπτικά στοιχεία που βρίσκονται σε σημαντικές ποσότητες στους ξηρούς καρπούς Το διάβασμα είναι για το μυαλό ό,τι η γυμναστική είναι για το σώμα.Joseph Addison,  ,

13 Εργασία στη τάξη -------------------- ------------------------
Εργασία στη τάξη Να ονομάσετε τους πιο κάτω ξηρούς καρπούς και να αναφέρετε μία χρήση για τον κάθε ένα από αυτούς.

14 Βάλτε Σωστό/Λάθος ανάλογα σε κάθε πρόταση
Ξηροί καρποί είναι φρούτα με μαλακό κάλυμμα τα οποία πρέπει να σπάσουν για να ανοίξουν Οι ξηροί καρποί περιέχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη . Οι ξηροί καρποί αποθηκεύονται σε δροσερό σκοτεινό μέρος. Το φως αλλοιώνει τη γεύση των ξηρών καρπών Οι ξηροί καρποί είναι μεγάλης βιολογικής αξίας Οι ξηροί καρποί χρησιμοποιούνται μόνο στη ζαχαροπλαστικοί Οι ξηροί καρποί θεωρείτε μια απο τς καλυτερες θρεπτικές αξίες από τους χορτοφάγους Τα μη αλατισμένα διατηρούνται περισσότερο Οι ξηροί καρποί μας δίνουν ­­­­­­­­ ΚΡΙΤΣ - ΚΡΑΤΣ


Κατέβασμα ppt "ΣΤΟΧΟΙ Ξηροί καρποί Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google