Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΛΕΒΑΝΤΑΣ Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΛΕΒΑΝΤΑΣ Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΛΕΒΑΝΤΑΣ Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου
Γαλλόφωνοι μαθητές της Α’ τάξης Υπεύθυνη καθηγήτρια Τακουή Βακιρτζιάν ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΛΕΒΑΝΤΑΣ

2 Ι. ΤΟ ΦΥΤΟ Η λεβάντα (lavandula) είναι φρυγανώδες φυτό της οικογένειας των Χειλανθών. Ενδημεί στις μεσογειακές χώρες, την Αραβική χερσόνησο, τη Ρωσία και την Αφρική. Υπάρχουν περίπου 40 είδη λεβάντας που διαφοροποιούνται από το σχήμα τους μέχρι και την περιεκτικότητά τους σε αιθέρια έλαια. Τα πιο γνωστά είναι: 1.angustifolia (στενόφυλλη / αγγλική) 2.dentata (οδοντωτή / γαλλική) 3.latifolia (πλατύφυλλη/ Spike) 4.stoechas (στοιχάς / ισπανική)

3 Lavandula angustifolia X Lavandula latifolia
Yπάρχουν επίσης υβρίδια κάποιων ειδών που συμβολίζονται με ένα Χ στην αρχή της ονομασίας τους. Lavandula angustifolia X Lavandula latifolia Φυσικό υβρίδιο lavandin

4 Η καλλιέργεια Η λεβάντα ευδοκιμεί
σε ξηρά, αμμώδη και χαλικώδη εδάφη, πλούσια σε ασβέστιο, σε ηλιόλουστες θέσεις και σε υψόμετρο από μ. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, παραφυάδες και μοσχεύματα. Όμως Το υβρίδιο λεβάντας (lavandin) δεν παράγει σπόρους. Ο πολλαπλασιασμός με σπόρο δεν δίνει ομοιόμορφα φυτά. Οι παραφυάδες δεν είναι επαγγελματικός τρόπος πολλαπλασιασμού.

5 Ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα δίνει ομοιόμορφα φυτά και γρήγορη παραγωγή.

6 Η φύτευση γίνεται το φθινόπωρο ή την άνοιξη σε απόσταση ενός μέτρου μεταξύ των γραμμών και εκατοστών μεταξύ των φυτών. H λεβάντα ανθίζει από τέλος Ιουνίου μέχρι τέλος Αυγούστου.

7 Η συλλογή Γίνεται όταν το φυτό βρίσκεται σε πλήρη άνθηση και ο καιρός είναι καλός και ξηρός. Σε μικρά χωράφια οι εργάτες χρησιµοποιούν δρεπάνια. Σε µεγάλες εκτάσεις χρησιμοποιούνται ειδικές χορτοκοπτικές μηχανές. Το φυτό παρουσιάζει πλήρη απόδοση μετά από 4-6 χρόνια φυτά ανά στρέμμα δίνουν 200 κιλά άνθη (περίπου κιλά αιθέριο έλαιο).

8 Ασθένειες Η καταπολέμηση ζιζανίων γίνεται με: σκαλίσµατα & βοτανίσµατα
χρήση ζιζανιοκτόνων εδαφοκάλυψη Η καταπολέμηση ασθενειών γίνεται με : φυτοφάρμακα (κόστος 3,5 €/ κ.αποξ.λεβάντας) βιολογικές τεχνικές (11,5 €/ κ. » »)

9 ΙΙ. ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΒΑΝΤΑΣ
Η λεβάντα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου χρόνια. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν στην ταρίχευση των νεκρών και στον αρωματισμό, όπως άλλωστε οι Φοίνικες και οι Άραβες. Πρώτοι όμως χρησιμοποίησαν τα αρωματικά έλαια της στο μπάνιο, στη μαγειρική και στον αρωματισμό του περιβάλλοντος οι Ρωμαίοι. Το φυτό αναφέρεται στη Βίβλο με το όνομα νάρδος.

10 Στη μεσαιωνική και αναγεννησιακή Ευρώπη χρησιμοποιήθηκε πολύ για τον καθαρισμό και αρωματισμό των ρούχων. Η φήμη της εξαπλώθηκε γρήγορα τον 17ο αιώνα, κατά τη διάρκεια της μεγάλης πανούκλας στο Λονδίνο, όταν οι γιατροί πρότειναν σε όλους, ασθενείς και μη, να δέσουν ένα κλωνάρι λεβάντας στον καρπό του χεριού τους για να προστατευτούν από τη θανατηφόρα αρρώστια. Γνωστή για τις φαρμακευτικές, τις χαλαρωτικές, και εντομοαπωθητικές ιδιότητές της, η λεβάντα χρησιμοποιείται ευρέως στη φαρμακευτική, την αρωματοποιία, τη σαπωνοποιία, τη ζαχαροπλαστική, τη διακόσμηση και τη μόδα. ,

11

12 ΙΙΙ. Η ΛΕΒΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΗΓΚΙΑ
ΙΙΙ. Η ΛΕΒΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΗΓΚΙΑ Η Προβηγκία είναι η πιο τουριστική και ταυτόχρονα γραφική, περιοχή της νότιας Γαλλίας. Σημαντικότερες πόλεις της είναι η Μασσαλία, η Νίκαια, η Τουλόν και η Αβινιόν. Το τοπίο της χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη γεωγραφική, γεωλογική και κλιματική ποικιλία. Τίποτα όμως δεν μπορεί να προετοιμάσει τον επισκέπτη για την επίθεση που θα δεχτούν οι αισθήσεις του όταν δει από κοντά τα απέραντα λιβάδια της λεβάντας !

13

14

15

16

17 Η λεβάντα πρωτοκαλλιεργήθηκε εδώ το 1928.
Το 1981 θεσπίστηκε η Ελεγχόμενη Ονομασία Προέλευσης (Ε.Ο.Π.) «Αιθέρια έλαια λεβάντας της ορεινής Προβηγκίας», ώστε να προστατευθεί το εξαιρετικό αιθέριο έλαιο της τοπικής λεβάντας angustifolia από το αντίστοιχο βουλγαρικό προϊόν.

18 Στη Προβηγκία βρίσκουμε το 95% της παραγωγής της χώρας
Στη Προβηγκία βρίσκουμε το 95% της παραγωγής της χώρας. Ανά 10 στρέμματα φυτεύονται φυτά λεβάντας angustifolia = κιλά αιθέριου ελαίου. Στην ίδια έκταση,αντίστοιχα, φυτεύονται φυτά φυσικού υβριδίου (lavandin) = κιλά αιθέριου ελαίου. Σήμερα παράγονται περίπου 90 τόνοι αιθέριου ελαίου με Ε.Ο.Π τόνοι αιθέριου ελαίου lavandin.

19 Κι εμείς, ακολουθώντας τους δρόμους της λεβάντας,
γνωρίσαμε από κοντά τα είδη της, παρακολουθήσαμε την απόσταξή της, εμπνευστήκαμε και δημιουργήσαμε: χριστουγεννιάτικες συνθέσεις με λεβάντα επιστολόχαρτα και ημερολόγιo σαπούνια και κηραλοιφές

20 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!
Αλμπάνη Ερωφίλη Βολυράκης Νίκος Δασκαλάκη Γεωργία Καγιαλής Αντώνης Κατεβαίνη-Μπίτζου Ειρήνη Κυριακοπούλου Θεοδώρα Μιχαλόπουλος Άρης Νυστικάκης Στράτος Ορφανού Έλλη-Άννα Παπανικολάου Κωνσταντίνα Πατραμάνη Μαρίνα Σαββάκη Σοφία Σφακιανάκη Άννα Σφακιανάκη Βανέσα Ψυχογυιού Κατερίνα


Κατέβασμα ppt "ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΛΕΒΑΝΤΑΣ Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google