Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

COMENIUS MULTILATERAL SCHOOL PARTNERSHIP EUROPEAN MULTIGUIDE

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "COMENIUS MULTILATERAL SCHOOL PARTNERSHIP EUROPEAN MULTIGUIDE"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 COMENIUS MULTILATERAL SCHOOL PARTNERSHIP 2012-2014 EUROPEAN MULTIGUIDE
FLORA OF ARKADIA, GREECE Et in Arkadia ego

2 Δενδρόκεδρος Ο Δενδρόκεδρος απαριθμεί 40 είδη και συναντάται στο βόρειο ημισφαίριο, σε περιοχές από το επίπεδο της θάλασσας ως τις κορυφές των βουνών. Η μόνη περιοχή στην Ευρώπη που αναπτύσσεται είναι ο Πάρνωνας της Αρκαδίας, όπου σχηματίζει μεγάλα δάση, και ως εκ τούτου, η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως «Μνημείο της Φύσης». Ο Δενδρόκεδρος (ή Γουινίπερος) έχει κωνική μορφή που φτάνει σε ύψος 20μ. Έχει πολύ μεγάλα φρούτα, που το διακρίνουν εύκολα από τα συγγενικά του είδη.

3 Τσάι του βουνού Φύεται στα βουνά της Ελλάδα, όπως και στο Μαίναλο, τον Ταύγετο και τον Πάρνωνα της Αρκαδία. Το ύψος του είναι 40 cm. Το κοτσάνι είναι απλό ή διακλαδισμένο και τα λουλούδια είναι κίτρινα. Χρησιμοποιείται ως αφέψημα. Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη, αντιθρομβωτική, αντι- υπερτασική, σπασμολυτική, καταπραϋντική, αντιβακτηριακή και αντιοξειδωτική δράση. Επίσης, χρησιμοποιείται για την πρόληψη της αναιμίας. Ενεργεί ως ένας αναστολέας της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

4 Δρυς (βελανιδιά) Στην Ελλάδα, βρίσκεται σε υψόμετρο 800-1000 μέτρων.
Δρυς (βελανιδιά) Στην Ελλάδα, βρίσκεται σε υψόμετρο μέτρων. Αυτά τα δέντρα είναι ψηλά και αιωνόβια, φτάνουν σε ύψος 25 μέτρων και σχηματίζουν μεγάλα δάση. Ο καρπός της βελανιδιάς είναι το βελανίδι, χρήσιμο για ζωοτροφές και στη βυρσοδεψία. Το ξύλο του είναι σχετικά ακριβό επειδή είναι βαρύ, σκληρό και δεν σαπίζει εύκολα, γι' αυτό χρησιμοποιείται στην κατασκευή επίπλων.

5 Κουτσουπιά (κέρκις) Ο επιστημονικός όρος κέρκις στα αρχαία ελληνικά σημαίνει “σαϊτα υφαντικής”. Είναι ένα μικρό δέντρο με μέτρα ύψος και με πλούσια ανθοφορία. Τα λουλούδια έχουν μια ευχάριστα όξινη γεύση, και τρώγονται σε ανάμεικτη σαλάτα. Το ξύλο είναι μεσαίου βάρους, κάπως εύθραυστο, με ανοικτό καστανό χρώμα, ενώ στο κέντρο του κορμού το χρώμα είναι καφεκόκκινο.

6 Ελληνική Ρίγανη Πολυετές φυτό και ποώδη. Η ποιότητά του θεωρείται η καλύτερη παγκοσμίως. Πέρα από το χαρακτηριστικό άρωμα και την γεύση που χαρίζει στο φαγητό, έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Έχει αντιδιαρροϊκή, αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή δράση. Ως αφέψημα, χρησιμοποιείται για την αδυναμία των εντέρων, για το βήχα, βοηθά στην υπέρταση και αθηροσκλήρωση. Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης (ριγανέλαιο) χρησιμοποιείται για τον πονόδοντο.

7 Βότανο βάλσαμο Βότανο που φύεται στα δάση.
Τα φύλλα είναι φωτεινό κίτρινο- πορτοκαλί και τα πέταλα είναι συνήθως κίτρινο. Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν για την επούλωση των πληγών από ξίφη, και ως εκ τούτου το φυτό πήρε το όνομα σπαθόχορτο. Φαρμακευτικές ιδιότητες: διουρητική, επουλωτική, εμμηναγωγό και αιμοστατική δράση.

8 Μαντζουράνα Στην Ελλάδα, είναι γνωστή από την αρχαιότητα, όπου είχε χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο ενάντια στο στομάχι και την εντερική δυσφορία. Σήμερα φυτεύεται σε κήπους για το άρωμα και την ομορφιά. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό, συνήθως στο κρέας και τα ψάρια, καθώς επίσης και ως ποτό. Το αιθέριο έλαιο που λαμβάνεται από τα φύλλα, έχει αντισηπτική και αντι- σπασμωδική δράση και χρησιμοποιείται επίσης στην αρωματοποιία.

9 Γαρύφαλλο Πολυετή, ποώδη, αρωματικό και καλλωπιστικό φυτό.
Πολυετή, ποώδη, αρωματικό και καλλωπιστικό φυτό. Επίσης, ονομάζεται Δίανθος, το οποίο σημαίνει «λουλούδι του Δία". Είναι ένα φυτό που καλλιεργείται πάνω από 2000 χρόνια. Το κόκκινο γαρύφαλλο είναι το σύμβολο και το έμβλημα της επανάστασης, της μαχητικότητας και του επίμονου αγώνα του λαού.

10 Team involved: Georgopoulos Leonidas and Liontou Labrini –teachers of the 5th grade of our School, with their students, and Antonios Terzis – School Headmaster and Program Coordinator.


Κατέβασμα ppt "COMENIUS MULTILATERAL SCHOOL PARTNERSHIP EUROPEAN MULTIGUIDE"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google