Η’ Δημοτικό Σχολείο Πάφου - Ιορδάνειο Ιστορία Δ’ Τάξης

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Advertisements

Τα ελληνιστικά βασίλεια σελ:
8. Οι διάδοχοι του Μέγα Κωνσταντίνου Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε
Πέρσες και Άβαροι συμμαχούν εναντίον του Βυζαντίου
συμμαχούν εναντίον του Βυζαντίου
Η περιγραφή της μάχης του
ΙΣΤΟΡΙΑ Δ΄ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Π ε ρ ι κ λ ή ς ε μ φ ύ λ ι ο ς λ ό γ ι α ο ι ρ ο π μ ε
ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΛΙΘΟΥ.
Η Οθωμανική αυτοκρατορία
Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ (499 – 498 π.Χ.)
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Κατοικήθηκε ήδη από την Παλαιολιθική εποχή Πρώτα ίχνη ελληνικής παρουσίας στην Ύστερη Χαλκοκρατία ( π.Χ. ) Χωρίζεται σε Άνω και Κάτω.
Αλέξανδρος ο Μέγας Ο Αλέξανδρος ο Μέγας ή Αλέξανδρος Γ' ο Μακεδών, υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους στρατηγούς της ιστορίας, που σε ηλικία μόλις 33.
Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.
Αίγυπτος Η Αίγυπτος είναι μια ωραία χώρα έχει τις πιο όμορφες πόλεις όπως η Αλεξάνδρεια, το Κάιρο και το Λευκό του Νείλου.
Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Μυκηναϊκός πολιτισμός Αχαιοί οι πρώτοι Έλληνες
Ανακαλύπτοντας την εποχή του Μ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αναδρομή στην Ιστορία της Α΄Λυκείου. Αρχαία Ελλάδα Σπουδαίοι πολιτισμοί, όπως οι Αιγύπτιοι, οι Φοίνικες, οι Εβραίοι, οι Χετταίοι και οι Βαβυλώνιοι, μέχρι.
Η μάχη των Πλαταιών και η ναυμαχία της Μυκάλης
Ο Μ. Αλέξανδρος καταλαμβάνει τη Μ. Ασία και την Αίγυπτο
Γιώργος Φοίβος Κωνσταντίνος Δημήτρης Λέντι
Δημοτικό Σχολείο Άγιων Τριμιθιάς Ιστορία Δ’ Τάξης
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Από τον Ηρακλή στον Σούπερμαν. Οι ήρωες στο πέρασμα του χρόνου
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 431π.Χ π.Χ..
Όνομα συγγραφέα: Καρ. Τηλέμαχος, Α2 Ιστορία Αρχαίου Κόσμου Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Βαρβακείου Σχολής O Μέγας Αλέξανδρος και οι κατακτήσεις.
Στις αρχές του 9ου αιώνα οι Βούλγαροι κατοικούσαν στο Βυζάντιο με την υποχρέοση να εμποδίζουν άλλους λαούς να κατοικούν εκεί. Αυτοί δεν το έκαναν και.
Η Μακεδονία, μια νέα ελληνική δύναμη Βασικά σημεία του μαθήματος.
ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΕΝΗΘΗΚΕ ΤΟ 356 π.Χ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ,Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ. ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Β’.ΜΕΤΑ.
Μυκηναϊκός πολιτισμός
Η ναυμαχία της Σαλαμίνας Οι πρωταγωνιστές
ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Βασιλιάς της Μακεδονίας. Γεννήθηκε το 356 π.Χ. και πέθανε το 323 π.Χ. Ο Αλέξανδρος, γνωστός στην αρχαιότητα ως Μακεδόνας και στους νεότερους.
20. Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους
Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βουλγάρους και τους Ρώσους
Η Αθήνα γίνεται η πιο ισχυρή πόλη
H αυτοκρατορία του Μ. Αλεξάνδρου χωρίζεται Βασικά σημεία του μαθήματος.
Κλασική εποχή, μάχη στα Λεύκτρα 371 π.Χ.
ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Κυπροκλασική Περίοδος
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
H ηγεμονία της Θήβας Βασικά σημεία του μαθήματος.
ΚΥΠΡΟΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ π.Χ. Ιστορία Δ’ Τάξης Δημοτικό Σχολείο Άγιων Τριμιθιάς Στέλιος Οδυσσέως.
Η βυζαντινή Κύπρος Κεφάλαιο 37 ο Η παρουσίαση διαμορφώθηκε από τον Πέτρο Σαμούχο.
Οι Φοίνικες ήταν αρχαίος σημιτικός λαός, που κατοικούσε στα παράλια της ανατολικής Μεσογείου...
Ο Π ΕΡΣΙΚΟΣ Κ ΙΝΔΥΝΟΣ Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ : τις αφορμές και τις αιτίες των περσικών πολέμων την 1 η εκστρατεία των Περσών τη 2 η εκστρατεία.
Παιχνίδι με ερωτήσεις Ο Μ. Αλέξανδρος έζησε α β γ δ Α Λάθος Β Λάθος Γ Σωστό Δ Λάθος.
‘’ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ’’ ‘’Μέγας Αλέξανδρος’’ ‘’356π.χ.-323π.χ.’’ ΣύζυγοςΡωξάνη ΣτατείραΡωξάνη Στατείρα της ΠερσίαςΠαρυσάτιδαΠαρυσάτιδα.
Η Άνοδος της Μακεδονίας. Μετά την πτώση των Αθηνών, η μόνη ηγετική δύναμη στην Ελλάδα ήταν η Σπάρτη και ισχυρότερος άνδρας της εποχής, ο Λύσανδρος Η Σπάρτη.
Η εκστρατεία και το έργο του
6. ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
Μέγας Αλέξανδρος Η μεγάλη εκστρατεία.
Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου.
Η εκστρατεια του Μ. Αλεξανδρου
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ Ο ΜΑΚΕΔΩΝ
‘’ ΚΥΠΡΟΣ-ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ’’
Ο Φίλιππος Β΄και η ένωση των Ελλήνων
ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
‘’Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ’’
ΘΗΒΑ Σχολείο : 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας Τάξη : Β4
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
Η ζωή του Φαρνάβαζου Ο Φαρνάβαζος ήταν αξιωματούχος της Αχαιμενιδικής Αυτοκρατορίας από βασιλική γενιά. Η γέννησή του τοποθετείται πριν από το 444 π.Χ.
Ελληνιστικός κόσμος ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 323 π.Χ. (θάνατος Μ. Αλεξάνδρου) έως 30 π.Χ. (κατάληψη της Αιγύπτου από Ρωμαίους) < ελληνίζω: συμπεριφέρομαι ως Έλληνας.
Μεγάλες αλλαγές στη διοίκηση της αυτοκρατορίας
Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε Ανατολική και Δυτική ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2011.
ΟΙ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΙ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η’ Δημοτικό Σχολείο Πάφου - Ιορδάνειο Ιστορία Δ’ Τάξης ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ Η’ Δημοτικό Σχολείο Πάφου - Ιορδάνειο Ιστορία Δ’ Τάξης Στέλιος Οδυσσέως

Μακεδονία, μια νέα ελληνική δύναμη... Οι Μακεδόνες τον 4ο π.Χ. αιώνα απέκτησαν μεγάλη δύναμη. Ο βασιλιάς Φίλιππος ο Β’ δημιούργησε ισχυρό στρατό και αντιμετώπισε με επιτυχία τους εχθρούς της χώρας του στο βορρά. Μακεδονική Φάλαγγα: Ο Φίλιππος εφοδίασε τους στρατιώτες με μικρή ασπίδα και μακρύ δόρυ, τη σάρισα, που είχε μήκος 5 μέτρα περίπου. Η Μακεδονική Φάλαγγα, όταν βάδιζε παραταγμένη, έμοιαζε με φρούριο που κινείται. Το 338 π.Χ. νίκησε τους Αθηναίους και τους Θηβαίους στη Χαιρώνεια. Αναλαμβάνει αρχηγός της εκστρατείας κατά των Περσών.

Όμως... Το σχέδιο του σχέδιο του Φίλιππου ματαιώνεται... Το 337 π.Χ. δολοφονείται!!! Το 336 π.Χ., βασιλιάς της Σαλαμίνας ανακυρήσσεται ο Αλέξανδρος, γιος του Φιλίππου. Η ιστορία θα τον ονομάσει «Μέγα», λόγω της μεγάλης του προσφοράς στον πολιτισμό.

H εκστρατεία του Αλέξανδρου (1) Το σχέδιο του Φίλιππου ανέλαβε να πραγματοποιήσει ο Αλέξανδρος. Το 334 π.Χ. Ξεκινά με πολύ στρατό για την Περσία. Έφτασε στην Τροία όπου τίμησε ξεχωριστά τον Αχιλλέα. Στη συνέχεια νίκησε τον περσικό στόλο στο Γρανικό ποταμό και στην Ισσό (333 π.Χ.) «Έλυσε» το Γόρδιο Δεσμό. Μετά από αυτές τις μάχες κατευθύνθηκε προς την Αίγυπτο, όπου οι Αιγύπτιοι του έκαναν λαμπρή υποδοχή (332 π.Χ.).

H εκστρατεία του Αλέξανδρου (2) Ο βασιλιάς των Περσών, ο Δαρείος ο Γ’, προσπάθησε να εμποδίσει τον Αλέξανδρο να προχωρήσει στο εσωτερικό της χώρας του. Η πράξη του αυτή δεν είχε αποτέλεσμα. Ο Αλέξανδρος κατατρόπωσε τον Περσικό στρατό στα Γαυγάμηλα το 331 π.Χ. Ενθουσιασμένος ο Αλέξανδρος βάδισε προς την Ινδία. Αργότερα ο Δαρείος δολοφονείται και ο Αλέξανδρος ανακυρήσσει τον εαυτό του ως βασιλιά της Περσίας. Εκεί οι στρατιώτες του κουρασμένοι από την ταλάιπωρία και πικραμένοι από τη συμπεριφορά του. Ο Αλέξανδρος αποφάσισε να γυρίσουν πίσω. ‘Επειτα από πολλές δυσκολίες έφτασαν στα Σούσα.

Δημοτικό Σχολείο Αγίων Τριμιθιάς Ιστορία Δ’ Τάξης H εκστρατεία του Αλέξανδρου ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ Δημοτικό Σχολείο Αγίων Τριμιθιάς Ιστορία Δ’ Τάξης

Ο Μέγας Αλέξανδρος και η Κύπρος... Το 333 π.Χ. μετά την ήττα των Περσών από τον Αλέξανδρο στην Ισσό, οι Κύπριοι βασιλιάδες εκδηλώνουν υποστήριξη προς αυτόν. Συμμαχούν μαζί του. Εκείνος τους απελευθερώνει. Προνόμια Κυπρίων: Οι βασιλιάδες διατηρούν τα βασίλειά τους. Χρησιμοποιούν τα νομίσματα που έκοβε ο Αλέξανδρος. Τους απαλλάσσει από την πληρωμή φόρων. Τιμά ιδιαίτερα τον Πνυταγόρα, βασιλιά της Σαλαμίνας. Του δίνει την πόλη της Ταμασσού, που ήταν πλούσα σε χαλκό. Πολλοί Κύπριοι διορίζονται σε υπεύθυνες θέσεις (στρατός, ναυτικό, διοίκηση επαρχιών κ.α.).

Η απέραντη αυτοκρατορία...

Ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου... Από τα Σούσα, ο Αλέξανδρος πήγε στη Βαβυλώνα, οπου αρρώστησε βαριά και πέθανε. Σημασία Εκστρατείας: Η εκστρατεία του Αλέξανδρου έχει φέρει πολλές αλλαγές. Οι άνθρωποι γνώρισαν περισσότερα για μακρινές χώρες, τον πολιτισμό τους, τα ζώα, τα φυτά. Αρκετοί Έλληνες εγκαταστάθηκαν στις νέες πόλεις. Διαδόθηκε ο ελληνικός πολιτισμό μέχρι την Ινδία και την Αίγυπτο. Εξαπλώθηκε και μιλήθηκε η ελληνική γλώσσα σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο.

Η διαδοχή... Ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε χωρίς να ορίσει διάδοχο. Οι στρατηγοί του διαφώνησαν και άρχισαν τις συγκρούσεις μεταξύ τους Τελικά η αυτοκρατορία χωρίστηκε στα ακόλουθα κράτη: (α) της Μακεδονίας, (β) της Συρίας (γ) της Αιγύπτου και (δ) της Περγάμου.