Το κόστος της Λιτότητας: Ο αντίκτυπος της στα δικαιώματα των γυναικών και στην ισότητα μεταξύ των φύλων στην Ευρώπη Σουσάνα Παύλου Πρόεδρος Κυπριακού Λόμπυ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
«Κυβερνητικές προτάσεις για το Ασφαλιστικό» © VPRC – Μάρτιος / Δ.1 © VPRC – Μάρτιος 2008 ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ.
Advertisements

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Στοιχεία και αριθμητικά δεδομένα (1) : Επιδείνωση κοινωνικών δεικτών  Πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό.
Ράλλης Γκέκας Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Ε.Τ.Α.Α. A.E. Ε.Ε.Τ.Α.Α. A.E.
Δημήτριος Κοντός πρ. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εργασίας
‘’Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Κατάρτιση και Εκπαίδευση Ενηλίκων’’ ( Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 2011/ C372 / 01 ) Αθήνα,8 και 9 Ιουλίου 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
Υ Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Κ Α Ι Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Κ Η Σ Α Σ Φ Α Λ Ι Σ Η Σ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ.
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011 Νοικοκυρεύουμε την οικονομία Στηρίζουμε την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική Υπουργός Οικονομικών 15 Σεπτεμβρίου 2010.
Η Κύπρος ετοιμάζεται για το ευρώ… …το νόμισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
1 Αξιολόγηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ» Σύμβουλος Αξιολόγησης Λευκωσία, 14/11/2011.
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Αντιγόνη Παπαδοπούλου Ευρωβουλευτής (ΔΗΚΟ, Σ&Δ) 25 Ιουνίου 2014.
Κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Κοινωνικές Επιχειρήσεις: Η πρόκληση της εποχής μας Αthens Information Technology Απόστολος.
1 ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ Πνευματικό Κέντρο 3 Μαρτίου 2008 “ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ- ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ ” Άννα Καραμάνου τ. ευρωβουλευτής.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ.
Απασχόληση και Διεύρυνση εμπειρίες από διασυνοριακές περιοχές
Page  1 Προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας για την Ανώτερη Εκπαίδευση Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΣΠΑΙΤΕ ΕΠΠΑΙΚ 2010 – 2011 Για το μάθημα της Γ’ Λυκείου: Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Οικονομολόγος: Δέσποινα Αναστασάκη.
ΗΜΕΡΙΔΑ: Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ – Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 24 / 5 / 2013 Το έργο για την αναδιάρθρωση της δημόσιας.
Δεκέμβριος 2009 Οι δαπάνες υγείας και η δημοσιονομική πολιτική μετά την κρίση Σάββας Ρομπόλης και Ηλίας Ιωακείμογλου Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ.
Η Οπτική του Φύλου στις Τοπικές Πολιτικές
Ευρωπαϊκη ενωση Το μετέωρο βήμα….
1 η Ημερίδα φαρμακοποιών Κρήτης Φαρμακοποιοί και οικονομική κρίση Ευρωπαϊκή ανάλυση Εισηγήτρια : Χατζέλλη Μαριάνθη Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.
Προϋπολογισμός, γυναίκες και άντρες… Πού πήγε η ισότητα; Αντιγόνη Λυμπεράκη Νοέμβριος 2013.
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.
1 Γυναίκες και επιστήμη: μια πρώτη διερεύνηση Λάουρα Αλιπράντη Κύρια Ερευνήτρια, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.
Τούλα Πατσάλη Διεύθυνση Διαρθρωτικών Ταμείων και Ταμείου Συνοχής Γραφείο Προγραμματισμού ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ.
CONFIDENTIAL Ο ρόλος της Τεχνολογίας στην ανάκαμψη της οικονομίας Μάνος Ραπτόπουλος25 Ιουλίου 2012 Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος SAP Hellas & Cyprus.
Γυναίκες και επιστήμη: μια πρώτη διερεύνηση Dr Λάουρα Mαράτου-Αλιπράντη Κύρια Ερευνήτρια, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, EΚΚΕ.
Διανεμητικές επιπτώσεις της λιτότητας και της ύφεσης Μάνος Ματσαγγάνης Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών.
Κοινωνικό κράτος και κρίση Με έμφαση στις ανισότητες ανάμεσα στα φύλα Χρήστος Κουτσαμπέλας Κέντρο Οικονομικών Ερευνών, Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Θεόδωρος Μητράκος Τράπεζα της Ελλάδος Πάνος Τσακλόγλου
Θέμα: «Φύλο και Εργασία σε ένα Μεσαίο Αστικό Κέντρο. Η Περίπτωση των Γυναικών της Λάρισας» Ρόδος 2009 Διπλωματική εργασία Μαρίνου Ελένη ΟΝΟΜΑΒΑΘΜΙΔΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕΡΟΣ 1 Οι κατευθύνσεις της αναπτυξιακής και οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα ΜΕΡΟΣ.
European Commission 1 Μετανάστευση: Αποτελεσματική Πολιτική και Ανοιχτή Κοινωνία ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΛΑΣ ΚΑΜΙΝΑΡΑ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ.
Στηρίξτε τη φαρμακευτική περίθαλψη για τους Έλληνες ασθενείς Νοέμβριος 2013.
Εργαστήρι – Στρατηγικές της Αριστεράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης ως εργαλείο προώθησης του σεβασμού.
ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΠ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ-
Διάσκεψη Σερρών Ιουνίου 2004 Ερίκ Γκαζόν Σύμβουλος σε θέματα Εργασιακών Σχέσεων & Απασχόλησης Ποιές είναι οι προοπτικές απασχόλησης στους νόμους.
Περιφερειακή Πολιτική ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Δεκέμβριος 2004 EL Κανονισμοί 1 Πολιτική συνοχής ( ) Πρόταση της Επιτροπής για νέους κανονισμούς 14 Ιουλίου.
Στρατηγική «Ευρώπη 2020» ICT - θέσεις εργασίας - οικονομική ανάπτυξη - καθημερινότητα.
Ανεργία Φυσικό ποσοστό ανεργίας (ΦΠΑ): μέσο ποσοστό ανεργίας γύρω από το οποίο κυμαίνεται το ποσοστό ανεργίας ΦΠΑ t.
1 Προϋπολογισμός 2007 Δεκέμβριος Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Κρατικού προϋπολογισμού ; Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και κάθε προϋπολογισμός,
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
Ιστορική Αναδρομή Η Ευρωπαϊκή Ιδέα, δηλαδή η ιδέα μιας κοινής ανθρωπιστικής Ευρώπης, αποτέλεσε όραμα πολλών φιλοσόφων (π.χ. Καντ, Κομένιος, Ουγκώ). Οι.
3η Ημερίδα Τομέα Kοινοτικής Νοσηλευτικής& Π.Φ.Υ. ΕΣΝΕ 5 Νοέμβρη 2005 Η Ομοσπονδία Νοσηλευτών Επαγγελματικής Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση - FOHNEU- Ο ρόλος.
Η Διεθνής Κρίση και η Ανεργία Μια Αμφ ί δρομη Σχ έ ση.
Ευαγγελία Σουμέλη Ανώτερη Ερευνήτρια ΓΕΦΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: ΚΥΠΡΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ.
ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Δίκτυο Europe Direct για την Ελλάδα Αθήνα, 10 Ιουνίου 2014 Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα1 Ανεργία των Νέων και Εγγύηση για την Νεολαία (Youth Guarantee)
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης
ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ.
ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΗΝΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Νικολίνα Ιωάννου Γ’4 Μαριλένα Κωνσταντίνου Γ΄4 Ελένη Διονυσίου Γ’4 Εύη Πέτρου Γ’9 Κωνσταντίνος Κούκος Γ’4 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ: Χριστόδουλος.
Τα Αποτελέσματα των Δράσεων της ΑΝ.Ε.ΒΟ. Α.Ε. Γεώργιος Γκάγκας Διαχειριστής της Πράξης.
{ Κοινωνικοοικονομικό & εργασιακό περιβάλλον εν μέσω οικονομικής κρίσης Απόψεις – Στάσεις μιας ομάδας φοιτητών Κυραγγέλου Χριστίνα Αρ. Μητρώου 6983.
Α. ΔΕΔΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  ΔΥΟ ΑΡΧΕΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ◦ PATH DEPENDENCE ◦ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  ΕΛΛΕΙΨΗ.
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ 1. Μέσω των δημοσίων δαπανών πραγματοποιούνται όλοι οι στόχοι του κράτους, όπως : 1.Η ανακατανομή των πόρων της οικονομίας. 2.Η επέκταση.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι, ΑΚ. ΕΤΟΣ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ) 1 Η ΟΜΑΔΑ: «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ.
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εργαστήριο Πολιτικής Οικονομίας και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης Πρακτική Άσκηση Ονοματεπώνυμο:
Η Επίδραση της Οικονομικής Κρίσης σε Κοινωνικούς Δείκτες και Δείκτες Υγείας Γεώργιος Πιερράκος Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας Δήμητρα Λατσού Εργαστηριακός.
Δημόσιος Vs Ιδιωτικός Τομέας Διαφορές - Ομοιότητες.
Μερικά βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς εργασίας: εργατικό δυναμικό, δομή της απασχόλησης, ανεργία Συνεχής αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας.
Μάθημα: Πολιτική Παιδεία
Σημαντικά προβλήματα των συστημάτων Υγείας
ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Συνταξιοδοτικό Σύστημα της Κύπρου
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
Η Ευρωπαϊκή οικονομία: ισχυρότερη μαζί
Κοινωνική Έρευνα.
Κοινωνική ανισότητα, φτώχεια και κοινωνική ένταξη στην ΕΕ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Το κόστος της Λιτότητας: Ο αντίκτυπος της στα δικαιώματα των γυναικών και στην ισότητα μεταξύ των φύλων στην Ευρώπη Σουσάνα Παύλου Πρόεδρος Κυπριακού Λόμπυ Γυναικών

1. Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών 2. Το κόστος της Λιτότητας– Ο αντίκτυπος: Εργασία και μισθοδοσία Αποκοπές στη δημόσια υπηρεσία και στις δημόσιες παροχές Μείωση στη χρηματοδότηση για τα δικαιώματα των γυναικών και για την ισότητα των φύλων Συστάσεις Συμπεράσματα Παρουσίαση

Η μεγαλύτερη οργάνωση (ομπρέλα) των γυναικών στην Ευρώπη με οργανώσεις μέλη πάνω των 2000 Η φωνή των Ευρωπαίων Γυναικών 30 Εθνικούς Συντονιστές 21 Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο οργανώσεις μέλη

Η φωνή των ευρωπαίων γυναικών

1.Απολύσεις και περικοπές στο δημόσιο τομές 2.Περικοπές σε υπηρεσίες και παροχές 3.Μειωμένος προϋπολογισμός στα δικαιώματα των γυναικών και στην ισότητα των Ο αντίκτυπος των μέτρων λιτότητας – 3 κύριοι άξονες

Ο δημόσιος τομέας έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ισότητας των φύλων στην απασχόληση - 38% των εργαζομένων γυναικών στην ΕΕ εργάζονται στον δημόσιο τομέα - Ποιοτικές θέσεις εργασίας (εργασιακή ασφάλεια, συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, οι πολιτικές συμφιλίωσης) - Καλύτερη μισθοδοσία - Οι δημόσιες υπηρεσίες δίνουν στις γυναίκες τη δυνατότητα αμειβόμενης απασχόλησης Απολύσεις και περικοπές στο δημόσιο τομέα

Οι γυναίκες αποτελούν το 69,2% των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα στην ΕΕ: οι αλλαγές σε θέσεις εργασίας του δημοσίου τομέα και στους μισθούς επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες Οι περικοπές έπληξαν και πλήττουν περισσότερο τους γυναικοκρατούμενους τομείς εργασίας όπως την υγεία και την εκπαίδευση: ο κατώτατος μισθός των εκπαιδευτικών στην Λετονία μειώθηκε κατά 30% στις 6000 € το χρόνο. Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων αυξήθηκε από 13,4% σε 17,6%. Απολύσεις στην Ελλάδα (-25%), το Ηνωμένο Βασίλειο (-20%), τη Ρουμανία (-10%) και τη Λετονία (-10%) Οι μισθολογικές περικοπές ή πάγωμα σε τουλάχιστον 13 χώρες Απολύσεις και περικοπές στο δημόσιο τομέα

Οι γυναίκες πλήττονται από την ανεργία στον ίδιο βαθμό που πλήττονται και οι άντρες από το Ποσοστό απασχόλησης των γυναικών: από την πρόοδο στη στασιμότητα Μέσος όρος: 62.3% το 2011; 62.8% το 2008; 60% το 2005 Το ποσοστό απασχόληση των γυναικών έχει πέσει στο επίπεδο του 2005 σε 12 countries Προσωρινό πάγωμα ή μια μόνιμη απειλή για την οικονομική ανεξαρτησία γυναικών; Αντίκτυπο στις γυναίκες στην απασχόληση

Αύξηση της ανασφάλειας της απασχόλησης Οι περικοπές των μισθών στο δημόσιο τομέα σπρώχνει τις γυναίκες σε οικονομική ανασφάλεια Ο ωριαίος μισθός μια νοσοκόμας με προσωρινή σύμβαση στην Πορτογαλία το 2012 είναι € 4, € 2 λιγότερα από το 2011 Με τις περικοπές σημαίνει μειώσει του μέσου όρου των μισθών των γυναικών, και αυτό θα σημαίνει οπισθοδρόμηση στην πρόοδο στη μείωση των διαφορών στις αμοιβές των δύο φύλων Ο μέσος όρος του χάσματος αμοιβών των φύλων είχε μειωθεί Θετική αυτή τάση έχει ήδη αντιστραφεί στη Ρουμανία και τη Λετονία. Συνθήκες εργασίας και αμοιβή

Η μείωση των διαφορών μεταξύ των φύλων στην απασχόληση δεν είναι ένα σημάδι επίτευξης της ισότητας των φύλων! Αντικατοπτρίζει την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας για άνδρες και γυναίκες Εκθήλυνση των συνθηκών εργασίας Οι γυναίκες βρίσκονται σε πιο επισφαλή θέση όταν είναι άνεργες Οι διαφορές των φύλων ως προς την πρόσβαση και στο επίπεδο των επιδομάτων ανεργίας Η απλήρωτη εργασία αυξάνεται και μαζί της και το χάσμα αμοιβών μεταξύ των φύλων Πέρα από τα στατιστικά στοιχεία για την απασχόληση

Η μειωμένη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών μπορεί να οδηγήσει σε επανιδιωτικοποίηση της φροντίδας στο σπίτι και στην ενίσχυση των παραδοσιακών κοινωνών ρόλων Δημόσια νηπιαγωγεία έχουν κλείσει (Ελλάδα/ Πορτογαλία) Μειωμένες δραστηριότητες μετά το σχολείο (Ιταλία) Περιορισμένες υπηρεσίες φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες (Ιρλανδία ) Μείωση στα επιδόματα για τα έξοδα φροντίδας παιδιών (Ην. Βασίλειο) Οι δυσκολίες των γυναικών να συνδυάσουν την επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή ήδη αυξάνονται! Περικοπές στις υπηρεσίες και τα επιδόματα; Από οικονομική κρίση σε κρίση φροντίδας;

Οι περικοπές απειλούν την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών, διότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν τις δημόσιες υπηρεσίες περισσότερο από τους άνδρες και βασίζονται περισσότερο στις κοινωνικές παροχές Περικοπές σε υπηρεσίες υγείας (Πορτογαλία, Ρουμανία, Ελλάδα) Περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα (π.χ. για άτομα με αναπηρίες - Ιρλανδία) Περικοπές στις συντάξεις και νέοι κανονισμοί (Ελλάδα, Ιρλανδία, Γαλλία) Αύξηση του ΦΠΑ επιβαρύνει τους χαμηλόμισθους ( Ρουμανία, Τσεχία) Περικοπές σε υπηρεσίες για γυναίκες θύματα βίας (Ισπανία Ην. Βασίλειο. Ιρλανδία ) σε περίοδο αύξηση που οι καταγγελίες αυξάνονται Σωρευτική δημοσιονομική επίπτωση: μονογονιών γυναικών και ηλικιωμένων συνταξιούχων γυναικών που ζουν μόνες τους πλήττονται περισσότερο; Στο Ην. Βασίλειο οι μονογονιοί χάνουν υπηρεσίες που στοιχίζουν 18.5% του εισοδήματος τους Περικοπές σε άλλες υπηρεσίες και επιδόματα

Κατάρρευση ινστιτούτων ισότητας των φύλων Αποδυνάμωση των ινστιτούτων και θεσμών για την ισότητα των φύλων που υπονομεύει διεθνείς δεσμεύσεις για τα δικαιώματα των γυναικών Κλείσιμο ή συγχώνευση οργανισμών και θεσμών (Ρουμανία, Ισπανία, Ιρλανδία, Δανία) Δραστική μείωση στην χρηματοδότηση (Ιρλανδία, Ην. Βασίλειο) Μήπως έχουν υποστηρικτικές πολιτικές και χρηματοδότησης για την ισότητα των φύλων που συνδέεται με την ανάκαμψη του οικονομικού κύκλου; Μήπως οι πολιτικές ισότητας των φύλων αποτελούν «πολυτέλεια»; Μειωμένη χρηματοδότηση για τα Δικαιώματα των Γυναικών

Ο αγώνας επιβίωσης των γυναικείων οργανώσεων Μειωμένη χρηματοδότηση για τις γυναικείες οργανώσεις είναι ζωτικής σημασίας για τις υπηρεσίες που προσφέρουν: Όλα τα είδη οργανώσεων επηρεάζονται Περικοπές στο δημόσιο προϋπολογισμό Μειωμένα κονδύλια από κρατικό και ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις Δυσκολία στην ανεύρεση εθελοντών Μήπως η μειωμένη χρηματοδότηση αποσιωπά τις γυναικείες φωνές Μειωμένη χρηματοδότηση για τα Δικαιώματα των Γυναικών

Προς Κράτη Μέλη Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γυναικείες οργανώσεις Εισηγήσεις

Κράτη Μέλη (βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα): Επένδυση στα δικαιώματα των γυναικών/ ισότητας των φύλων Αποτροπή περεταίρω περικοπών που επιδεινώνουν τις συνθήκες διαβίωσης των γυναικών Εκτίμηση των επιπτώσεων στις γυναίκες και άνδρες- στους προϋπολογισμούς και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις Gender budgeting – διασφάλιση ότι οι επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας να κατανέμονται ομοιόμορφα European Commission: Ηγετικό ρόλο στο μετριασμό των επιπτώσεων των μέτρων λιτότητας για τα φύλα – μέσω του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου: διεργασίες EU 2020 Εφαρμογή πολιτικών για την εξασφάλιση οικονομικής σταθερότητας και ευημερίας μακροπρόθεσμα. Συγκέντρωση δεδομένων πέραν απ/ό την αγορά εργασίας Καλύτερος συντονισμός: για την ισότητα των φύλων, την εργασίας και την οικονομία. Women’s organisations: Κινητοποίηση γύρω από τις δημοσιονομικές πολιτικές, ανεξάρτητη αξιολόγηση του αντίκτυπου των προϋπολογισμών, περισσότερες διαβουλεύσεις Εισηγήσεις

Περισσότερες πληροφορίες: Ευχαριστώ για την προσοχή σας