Μετάφραση Απόδοση υπό Ηλία Πετράκου (Διπλωματούχου χημικού Αντιπροέδρου Σ.Β.Π.Ε)

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
1 Χ Ο υπό έκδοση νόμος για τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά Χρήστος Βλ. Γκόρτσος Αναπληρωτής Kαθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, Πάντειο.
Advertisements

(α) Διάθεση Μεριδίων ΟΣΕΚΑ (β) Διαδικασία Κοινοποίησης
Ο Ρόλος της Πληροφορίας στη Διαχείριση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας
ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 1.1 Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα.
Παγκόσμια Συμμόρφωση και Δεοντολογία και Κώδικας Επιχειρηματικής Συμπεριφοράς Ο τρόπος με τον οποίο εργαζόμαστε, κάθε μέρα, παντού Αθήνα Απρίλιος 2013.
Ο ρόλος και η πρακτική της Ελληνική Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με την ενίσχυση του πλουραλισμού στην αγορά των μέσων ενημέρωσης Ημερίδα «Πολιτικές.
Δημήτρης Ν. Τζουγανάτος Καθηγητής Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Κοινωνικές Επιχειρήσεις: Η πρόκληση της εποχής μας Αthens Information Technology Απόστολος.
Νέος Επενδυτικός Νόμος Ανάπτυξη στην πράξη – Απάντηση στην κρίση
ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ & ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ.
Η εκστρατεία για την αύξηση της ενημέρωσης για τα δικαιώματα των καταναλωτών.
ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ.
Πολιτική Ανταγωνισμού στο τομέα της ενέργειας
Φορολογία ακινήτων Φορολογικές διατάξεις που αποτρέπουν πιθανές επενδύσεις και προτάσεις για βελτίωση 6 Οκτωβρίου 2014 Γεωργία Σταματέλου Επικεφαλής Φορολογικού.
Το Περιβάλλον Του Αθλητικού Οργανισμού
Αξιώσεις καταναλωτών λόγω παράβασης του δικαίου ελεύθερου ανταγωνισμού
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ Ο.Ε. ΣΕ Α.Ε.
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 5 η Νικόλαος Καρανάσιος Προσωπικές Εταιρίες.
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 6 η Νικόλαος Καρανάσιος Εταιρίες Κεφαλαίων.
Η εισφορά του δικαίου του ανταγωνισμού στην ανάπτυξη ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΤΖΟΥΓΑΝΑΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Αρχές Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων
ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ
Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ιδιωτικού διεθνούς δικαίου Διδάσκουσα: Επίκουρη καθηγήτρια Χρ. Τσούκα 1 Η αρχή του κράτους προελεύσεως και η σημασία της.
«Ξαναδιαβάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση με την έκθεση των πέντε προέδρων και την νέα δια-θεσμική συμφωνία: Νέα στρατηγική σε παλιό σκηνικό;» Λουτράκι
Νομιμότητα και νομιμοποίηση στις δίκες καταλογισμών αιρετών οργάνων Δήμων Ευαγγελία Ελισάβετ Κουλουμπίνη Σύμβουλος Ελεγκτικού Συνεδρίου.
1 Ανώνυμη Εταιρεία Ι ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010.
ΕΝΟΤΗΤΑ 8η ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΤΕΡΕΛΟΣ.
Επιχειρηματικό Σχέδιο Ελαστικότητα Ζήτησης Επιχειρηματικό Σχέδιο.
Δημόσιος Vs Ιδιωτικός Τομέας Διαφορές - Ομοιότητες.
Κανόνες για τις συμφωνίες οριζόντιας συνεργασίας Δημήτρης Λουκάς Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εθνικών Δικαστών – Ε. Ε. Αθήνα,
Η προσωπική ευθύνη των διοικούντων νομικά πρόσωπα για τα εταιρικά φορολογικά χρέη πριν και μετά τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας - Ορισμένα ειδικότερα.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΘΕΣΜΟΣ α.Σ - β.Σ - γ.Λ - δ.Σ - ε.Λ. ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΘΕΣΜΟΣ 1.β – 2.α – 3.β – 4.β – 5.α – 6.α – 7.β – 8.α – 9.β – 10.β.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Ι B.Tζώρτζη Ειδική Επιστήμονας.
Στην Αμερική από το 1940 – 1960 κυριαρχούσε το υπόδειγμα σύζυγος – μητέρα – νοικοκυρά. Στην Ελλάδα το υπόδειγμα αυτό εμφανίζεται μέχρι τα μέσα της δεκαετίας.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΑΓΟΡΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΟΜΟΣ 4308/
Εταιρική Διακυβέρνηση
Εταιρική Διακυβέρνηση
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Ετερόρρυθμη Εταιρεία (Ε.Ε.)
Ετερόρρυθμη Εταιρεία (Ε.Ε.)
Ευαγγελία Μαρία Θωμά, Πρωτοδίκης – Υποψήφια ΔΝ
Αρχές Οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων , 1ο εξάμηνο
Δίκτυα Διανομής Δίκτυα Δικαιόχρησης
Διαγωνισμός EUROSCOLA 2015
Εταιρική Διακυβέρνηση
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 472/2013 για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται.
Τσίτσκαρη Ε. ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ… Τσίτσκαρη Ε.
Εκφοβισμός/ Παρενόχληση από Διευθυντή
Υπηρεσιακα συμβουλια - συνελευσεισ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Μαθητικές εκλογές Μικρός οδηγός
Πρόταση υιοθέτησης προγραμματικής συμφωνίας για την υλοποίηση έργων
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΓΟΡΑΣ.
Cyber Risk Insurance Front Line S.A. Insurance Brokers.
ΦΟΡΕΙΣ Κ.Α.Λ.Ο. ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΠΟΠΗ ΣΟΥΡΜΑΪΔΟΥ
Προσφυγή κατά παραλείψεως
7o Συνέδριο Χρηστών Πειραιάς, 21 Δεκεμβρίου 2016 Προγραμματιζόμενες αλλαγές στην πρόσβαση σε μικροδεδομένα στατιστικών ερευνών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ.
Παντείου Πανεπιστημίου
ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ: ΕΝΝΟΙΑ, ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Δίκαιο ελεύθερου ανταγωνισμού 10 Μαΐου 2018
Οριζόντιες αντι-ανταγωνιστικές συμπράξεις (εναρμονισμένη πρακτική)
Η ανοιχτή μέθοδος συντονισμού (ΑΜΣ)
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
EΕΥΘΥΝΗ ΜΕΛΩΝ Δ.Σ. – Τι αλλάζει;
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μετάφραση Απόδοση υπό Ηλία Πετράκου (Διπλωματούχου χημικού Αντιπροέδρου Σ.Β.Π.Ε)

 ΚΑΝΟΝΕΣ - Άρθρο 81 της Συνθήκης της Ε.Ε. - Άρθρο 82 της Συνθήκης της Ε.Ε. - Κανονισμός N° 1/2003

 Απαγορεύει : - Συμφωνίες - μεταξύ των επιχειρήσεων, αποφάσεις από τους συνδέσμους των επιχειρήσεων ή προσυμφωνημένες πρακτικές, - που έχουν ως αντικείμενό τους ή επηρεάζουν την πρόληψη, τον περιορισμό ή τη στρέβλωση του ανταγωνισμού εντός της ΕΕ - και που έχουν επίδραση στο εμπόριο εντός της ΕΕ

Προστατεύει από το να: Περιορίζεται ή εξαλείφεται ο ανταγωνισμός μεταξύ τ ων εταιριών, προκειμένου να αυξηθούν οι τιμές και τα κέρδη των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων χωρίς παραγωγή οποιωνδήποτε αντικειμενικών αντισταθμιστικών πλεονεκτημάτων. Στην πράξη : - Σταθεροποίηση των τιμών, ποσοστώσεις παραγωγής, κατανομή των αγορών, γεωγραφική κατανομή πελατείας, ή συνδυασμό ς αυτών των πρακτικών.

 Απαξίωση μια ς Π εριοριστική ς Σ υμφωνία ς  Συντονισμός μεταξύ των εταιριών  Άμεση ή έμμεση επαφή μεταξύ των επιχειρήσεων το αντικείμενο τ ης οποί ας είναι είτε να επηρεαστεί η συμπεριφορά της αγοράς είτε να ενημερωθεί για ποια συμπεριφορά σκοπεύουν να υιοθετήσουν στο μέλλον  Γ ραπτή συμφωνία δεν υπάρχει

 Απαγορεύει την κ ατάχρηση μιας κυρίαρχης θέσης από μια ή περισσότερες επιχειρήσεις  Επιδιώκει να είναι μια ρυθμιστική επίδραση στο εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών  Προϋπόθεση για τη ν κυριαρχία σε μια αγορά επάνω από 50% μεριδίου της ( κυριαρχία πιθανή σε λιγότερο από 50%)

 Οι « συμφωνίες κυρίων» μπορούν να είναι κενές και ανενεργοί  Η Επιτροπή ( ή τοπικές Αρχ ές ) μπορεί να ερευνήσει ( αιφνιδίως )  Επιβολή των προστίμων ( μέχρι 10% του κύκλου εργασιών του προηγούμενου έτους ).  Ιδιωτικές, δικαστικές ενέργειες για ζημιές εξαιτίας αθέμιτου ανταγωνισμού  Επί μέρους ευθύνη – επιβολή αυστηρότατων κυρώσε ων, (όπως σε εγκληματικές πράξεις) σε ορισμένες χώρες

 Ο Σ ύνδεσμος είναι αρμόδιος για τις δικές του παραβάσεις του Νόμου περί Ανταγωνισμού της Ε.Ε  Παράβαση του Νόμου περί Ανταγωνισμού της ΕΕ είναι επίσης δυνατή εάν ο Σύνδεσμος συμμετέχει σε παράβαση μέλους του

 Διαδικασίες της Επιτροπής της Ε.Ε. : Μέγιστο 10% του συνολικού κύκλου εργασιών του Συνδέσμου. Όμως,  Όπου η παράβαση του Συνδέσμου αφορά τις δραστηριότητες των μελών του : Μ έγιστο 10% του ποσού του συνολικού κύκλου εργασιών κάθε εμπλεκόμενου μέλους.

 Εάν ο Σύνδεσμος αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, είναι υποχρεωμένος να απαιτήσει τις εισφορές από τα μέλη του για να πληρώσει το πρόστιμο.  Όπου τέτοιες εισφορές δεν έχουν πληρωθεί στο Σύνδεσμο, η Επιτροπή μπορεί να απαιτήσει την πληρωμή του πρόστιμου άμεσα από οποιεσδήποτε επιχειρήσεις οι αντιπρόσωποι των οποίων ήταν μέλη των οργάνων λήψης αποφάσεων του Συνδέσμου.

 Όχι επιβολή κυρώσεων σ τις επιχειρήσεις που αποδεικνύεται ότι δεν έχουν εφαρμόσει την κατά παράβαση απόφαση του Συνδέσμου, είτε ότι δεν γνώριζαν την ύπαρξή της, είτε ότι έχ ουν απομακρυνθεί προτού να αρχίσει η Επιτροπή τη διαδικασία έρευνας.

1. Ανταλλαγ ή πληροφοριών  Έρευνες στις στατιστικές πληροφορίες, έρευνα αγοράς, πληροφορίες για τις τιμές,….  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ, ΟΜΩΣ … Εάν το επίπεδο διαφάνειας είναι πάρα πολύ υψηλό, ο προσδιορισμός των εμπιστευτικών ανταγωνιστικών πληροφοριών δεν είναι δυνατός  Πόσο λεπτομερείς, ευαίσθητες και επίκαιρες είναι οι πληροφορίες ;

2. Συστάσεις Δήλωση όπου κάποιος προωθεί μια πληροφορία σε κάποιον ως ενδεδειγμένη ή άξια αναφοράς και επομένως το προτείνει,, ή συμβουλεύει άλλο πρόσωπο ….  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ, ΌΜΩΣ…..  Υπάρχουν ανησυχίες για τον ανταγωνισμό σε περίπτωση ομοιόμορφης συμπεριφοράς των μελών.  Καμία ενθάρρυνση συμπεριφορών που παραβιάζουν τους κανόνες του Νόμου περί Ανταγωνισμού

3. Κανόνες Μέλους - Οδηγίες  Οι ανησυχίες περί ανταγωνισμού προκύπτουν, όταν η πρόσβαση είναι περιορισμένη ή ένα μέλος αποβάλλεται και η ιδιότητα μέλους είναι ουσιαστική για να ανταγωνιστεί στη συγκεκριμένη αγορά.  Οι αρνήσεις / οι αποβολές πρέπει να μπορούν να δικαιολογηθούν αντικειμενικά : - Μη - εκπλήρωση των νομικών όρων ( αμερόληπτοι όροι βασισμένοι στα λογικά αντικειμενικά πρότυπα ) - Αποβολή παρ’ όλο που οι προϋποθέσεις εκπληρώνονται ( επαναλαμβανόμενη παράβαση του νόμου, αναμενόμενη διαφωνία συμ φερόντων,…)

 Πριν από μια συνεδρίαση - Η οργάνωση της ημερήσιας διάταξης / έλεγχος της ημερήσιας διάταξης - Συσκεφτείτε με το νομικό σύμβουλο σε περίπτωση αμφιβολίας  Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης - Μην συζητήστε ή μην ανταλλάξτε συγκεκριμένες πληροφορίες της επιχείρησης ( πωλήσεις ή τιμές αγοράς, δαπάνες, όγκοι παραγωγής, όροι πωλήσεων, κ. λπ.) - Να υπάρχει αντιπρόσωπος παρόν σε κάθε συνεδρίαση στην οποία μπορούν να προκύψουν ζητήματα νόμου ανταγωνισμού. - Πάρ ε τε τα πρακτικά όλων των συνεδριάσεων

 Μετά από μια συνεδρίαση - Έλεγχος πρακτικών - ακόμα κι αν δεν είστε παρόντες

 Διαμαρτυρία  Σταματήστε τη συζήτηση  Διαχωρίστε τη θέση σας  Αποχωρήστε από τη συνεδρίαση ( αλλά μην φύγετε εάν είστε αντιπρόσωπος της ένωσης )  Σιγουρευτείτε ότι όλα είναι στα πρακτικά  Ελάτε σε επαφή με το νομικό τμήμα / το σύμβουλό σας