Αναζητώντας τον μυστηριώδη ποιητή… Μία ιστοεξερεύνηση για τη Λογοτεχνία της Θεωρητικής Κατεύθυνσης της Γ΄ Λυκείου Γεωργία Παντίδου gpantidou@gmail.com.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση εκπαιδευτικού σεναρίου Νότα Σεφερλή
Advertisements

Α. Αναλυτικό Α’ Γυμνασίου
ΗΜΕΡΙΔΑ «Λόγος και Αντίλογος για την Επιλογή και Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών : Τάσεις και Προβληματισμοί» Σάββατο, 13 Απριλίου 2013 Ανάπτυξη Μηχανισμών.
ΙΣΤΟΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ (WEBQUESTS) γιατί ιστοεξερευνήσεις;;; πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν; τι είναι; 1.
Η αξιοποίηση της ιδέας του σεναρίου στη διδασκαλία της ΑΕΓΓ στο Λύκειο
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ, ΙΣΤΟΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΠΥΛΩΝ
 Ερώτημα – Προβληματισμός: Περιέργεια- Πρόκληση-Εξερεύνηση  Χρόνος για ποιοτική εργασία μαθητών  Συζήτηση τρόπων εργασίας -σκέψης μαθητών Παρέμβαση.
Μ. Βιβίτσου, Ν. Λαμπροπούλου, Αλ. Γκίκας, Ι. Χαρδαλούπα
Γνωστικά εργαλεία είναι: οι εκπαιδευτικές εφαρμογές των Τ. Π. Ε
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ WEBQUEST;.  Είναι μια εικονική διάταξη διδασκαλίας και μάθησης μέσα στο διαδίκτυο.  Όλες οι πληροφορίες γι’ αυτή τη διαδικασία προέρχονται.
ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ Σεμινάρια Φεβρουαρίου 2009 Μ. Τορτούρης
Tο project από τα μάτια των μαθητών ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ Το καλοκαίρι του 2011, όταν άκουγα στην τηλεόραση για ένα καινούριο μάθημα– την ερευνητική.
Στάδια διεξαγωγής εκπ/κής έρευνας
Ερευνητική Εργασία Β2 Λυκείου Γ.Ε.Λ. Βαθέος Αυλίδος.
Διοργανώνουμε ένα συνέδριο. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ  Στόχοι: έρευνα, δημιουργικότητα, συνεργασία, ευρηματικότητα, παραγωγή έργου, ευθύνη, γνώσεις, αυτενέργεια. 
Εισαγωγή στο περιβάλλον της Scratch (Συνομιλία με φιγούρες )
8ο Δ.Σ. Κορίνθου Νέα Προγράμματα Σπουδών
Εισηγητής:Στέφανος Μέτης
Τίτλος εκπαιδευτικής δραστηριότητας: «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο» Όνομα Εκπαιδευτικού: Μιχαηλίδης Θανάσης Σχολείο: Δ.Σ. Ερατεινού-Πετροπηγής- Ποντολιβάδου.
Γραφήματα & Επίπεδα Γραφήματα
Εν. 2.4 Γενικού Μέρους Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Το εκπαιδευτικό σενάριο Νότα Σεφερλή
Αναπτύσσοντας δεξιότητες αναζήτησης στον Παγκόσμιο Ιστό: Η χρήση των WebQuest.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΤΥΧΗ ΤΟΥ Κάππας Κων/νος Επιμορφωτής ΤΠΕ -
Σενάρια διδασκαλίας ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
ΟΜΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:……………………………… ΤΙΤΛΟΣ ΙΣΤΟΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ: (το θέμα της ιστοεξερεύνησης)………………………………………….. Θα αναφέρετε το μάθημα στο οποίο θα γίνει η ιστοεξερεύνηση.
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εργασία στο μάθημα : «Εικονική πραγματικότητα και Εκπαιδευτικές εφαρμογές τεχνητής.
Το λογισμικό wiki παρέχει τη δυνατότητα στα μέλη μιας ομάδας χρηστών, να καταθέτουν ισότιμα τη συμβολή τους (ιδέες, φωτογραφίες, πηγές κ.α.) στην παραγωγή.
Οθόνες από το εκπαιδευτικό λογισμικό: Υπόδειγμα προγράμματος οριοθέτησης διδασκαλίας και εκπαίδευσης στην ιστορία και γεωγραφία με τη μαθητική αυτενέργεια.
ΤΙΤΛΟΣ ΚΑΛΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ
Γρήγορα αποτελέσματα με την Εφαρμογή Lync Windows Store Lync 2013.
Διδασκαλία των Θρησκευτικών με Νέες Τεχνολογίες
Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Πληροφορικής
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (PROJECT) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ 2 ΓΕΛ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ.
Αποστόλης Καλέμας - Γιάννης Μόκιας Επιμόρφωση Β Επιπέδου ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ (BLOG) Blog = Web + Log =δικτυακή καταχώρηση.
Διδακτική προσέγγιση βασισμένη σε δραστηριότητες αξιοποιώντας το διαδίκτυο.
Καλέμας Απόστολος Επιμόρφωση Β Επιπέδου ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ (BLOG) Blog = Web + Log =δικτυακή καταχώρηση.
Αναπτύσσοντας δεξιότητες αναζήτησης στον Παγκόσμιο Ιστό: Η χρήση των WebQuests webquest.
Κυριακή Σεβεντεκίδου, ΠΕ02
Δρ. Χατζηπαντελή Αθανασία
Δομή και λειτουργία του ΕΠΕΣΠΠΕ Εικονικού Περιβάλλοντος Εργασίας για το Σχεδιασμό Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρακολουθήστε μια εισαγωγική,
Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο …και να μην επιστρέψει: ένα διδακτικό σενάριο για τη σωματική τιμωρία Τάξη: Στ’ Δημοτικού Μαρία Παπαδοπούλου
Εκπαιδευτικό Σενάριο : “ Μαθαίνω για το κακόβουλο λογισμικό και προστατεύομαι ” Ζαμπέτογλου Γεώργιος ΕκπαιδευτικόςΠληροφορικής ΠΕ.
Ομαδική εργασία Ελένη Μπαμπίλα Σχολική Σύμβουλος.
ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Δομή & και Αξιολόγηση εκπαιδευτικών σεναρίων. Διδασκαλία μέσω παραδείγματος Ανοίξτε την παρακάτω ιστοσελίδα και διαβάστε το σενάριο βασισμένο στο «Πούσι»
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑΣ ΣΟΦΙΑ ΠΟΠΟΡΗ. Το συγκεκριμένο σενάριο εργασίας αφορά τη διδασκαλία των παρακάτω αντικειμένων της ενότητας 14.4 Τα είδη και οι νόμοι.
«Από το σκοτάδι στο φως» Οδυσσέας Ελύτης – Vincent Van Gogh Μία διδακτική πρόταση Γεωργία Παντίδου, Φιλόλογος, M.Ed., Επιμορφούμενη Επιμορφώτρια Β’ επιπέδου.
Πηγή: Ματσαγγούρας, Η. (2000) Ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και μάθηση
Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του Διαδικτύου και η ευρεία του αποδοχή από τις νεαρές ηλικίες καλλιέργησαν την ιδέα της αξιοποίησής του ως ένα εργαλείο στην.
Έλεγχος Υπόθεσης για το μέσο ενός πληθυσμού
Ανασκόπηση βιβλιογραφίας
Παιδαγωγική Συνεδρία Λυκείου Αγ. Νικολάου 15/11/2010
Διερευνητική ανακαλυπτική μάθηση
Εναλλακτικές εφαρμογές αξιολόγησης
Α.ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ –ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝ.ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
Αναζητώντας στοιχεία για την ζωή των προσφύγων στην Ελλάδα
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 9η Σύνταξη Πτυχιακής Εργασίας
Το μάθημα των “Νέων Ελληνικών” στα ΕΠΑΛ: Ζητήματα διδασκαλίας
Project ΘΕΜΑ: Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ, ΤΡΑΓΙΚΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ, ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΑΛΛΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ Ιωάννα Κομνηνού.
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Διδασκαλία με την μέθοδο project
Πάμε για ψώνια; (5) Βιβλίο σελ.47
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (30%)
Λογοτεχνία Αλίκη.
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ, ΙΣΤΟΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΠΥΛΩΝ
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΑΝΤΙΛΟΓΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Η Συνθετική Δημιουργική Εργασία ως εναλλακτική μορφή αξιολόγησης της Αγγλικής Γλώσσας στο Γυμνάσιο: Ένα παράδειγμα Χριστίνα Κάλφογλου Πειραματικό Γυμνάσιο.
Βιβλιογραφική Ανασκόπηση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αναζητώντας τον μυστηριώδη ποιητή… Μία ιστοεξερεύνηση για τη Λογοτεχνία της Θεωρητικής Κατεύθυνσης της Γ΄ Λυκείου Γεωργία Παντίδου gpantidou@gmail.com

Αναζητώντας τον μυστηριώδη ποιητή… ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Εισαγωγή «Μελαγχολία Ιάσωνος Κλεάνδρου Ποιητού εν Κομμαγηνή 595 μ. Χ.» «Ο Δαρείος» Σ’ αυτά τα δυο ποιήματα ο Κ. Π. Καβάφης χρησιμοποιεί δυο ποιητές ως πρωταγωνιστές: τον Ιάσωνα Κλεάνδρου και τον Φερνάζη. Οι περισσότεροι μελετητές υποστηρίζουν ότι και οι δύο ποιητές αποτελούν προσωπεία του Καβάφη. Είναι, όμως, έτσι; Αν δεν κρύβεται ο ίδιος ο Καβάφης πίσω από τους ποιητές αυτούς, τότε ποιον/ποιους κρύβει; Θέλετε να το ερευνήσουμε;

Αποστολή Η αποστολή σας είναι η εξής: Αξιοποιώντας τις πληροφορίες που θα βρείτε στους επιλεγμένους δικτυακούς τόπους (σε άρθρα, εικόνες κλπ.) και τον ομώνυμο πίνακα του Ν. Εγγονόπουλου, θα μπορέσετε να προτείνετε μία εναλλακτική προσέγγιση στα ποιήματα αυτά. Να αποκαλύψετε το/τα πρόσωπο/πρόσωπα που κρύβει ο Καβάφης πίσω από τα προσωπεία των δύο ποιητών, Ιάσωνα Κλεάνδρου και Φερνάζη, και να τεκμηριώσετε με επιχειρήματα την άποψή σας. Η κάθε ομάδα θα παρουσιάσει τα πορίσματά της χρησιμοποιώντας το λογισμικό παρουσιάσεων.

Διαδικασία Χωρίζεστε σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων και αναλαμβάνει ο καθένας από έναν ρόλο: δύο ερευνητές στο διαδίκτυο, ένας γραμματέας που κρατά σημειώσεις και ένας συντονιστής και εκπρόσωπος της ομάδας στην τελική παρουσίαση. Οι πηγές που θα χρησιμοποιήσετε είναι οι ακόλουθες: Για την «Μελαγχολία…595 μ.Χ.» δείτε: Μελαγχολία Ιάσωνος Κλεάνδρου ποιητού εν Κομμαγηνή 595 μ.Χ. «Αι σκέψεις ενός γέροντος καλλιτέχνου» Κ. Π. Καβάφη Βιβλιογραφικά

Για τον «Δαρείο» δείτε τα εξής: «Ο Δαρείος» και Μια ερμηνευτική πρόταση πάνω στον «Δαρείο» του Τ. Τσέκου. Άρθρα που θα σας βοηθήσουν στην αποστολή σας: Καβάφης, ο Τέλειος «Ολίγο θα τον ξαναγγίξω. Ύστερα Καβαφολογικά» Γ. Δάλλα «Η ειρωνική γλώσσα του Καβάφη» Ν. Βαγενά

«…ποιητής ωμολογημένης πρωτοτυπίας» Δ.Δασκαλόπουλου «Η τόλμη του Καβάφη και οι προκαταλήψεις για το έργο του» Μ. Σουλιώτη «Διαβαίνουμε κι ένα τραγούδι θα μείνει» Χ.Βλαβιανού «Το σκώμμα, όπλο ενδολογοτεχνικού πολέμου» Π.Μπουκάλα Δείτε το ακόλουθο βίντεο: Ο Ρ. Αποστολίδης και ο Κ. Γεωργουσόπουλος μιλούν για τον Καβάφη

Σχετικά με τον πίνακα του Ν Σχετικά με τον πίνακα του Ν. Εγγονόπουλου «Η θυσία του ποιητού Ιάσωνος Κλεάνδρου εν Κομμαγηνή» δείτε τα ακόλουθα: Νίκος Εγγονόπουλος ο Βυζαντινός «Ιστορία και πολιτική στο έργο του Ν. Εγγονόπουλου» Μ. Άνθη

«Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΙΑΣΩΝΟΣ ΚΛΕΑΝΔΡΟΥ ΠΟΙΗΤΟΥ ΕΝ ΚΟΜΜΑΓΗΝΗ» ΝΙΚΟΥ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΥ Ο πίνακας του Νίκου Εγγονόπουλου θα σας βοηθήσει να αποκρυπτογραφήσετε το/τα πρόσωπο/α που κρύβει ο Καβάφης πίσω από τα προσωπεία των δύο ποιητών –αν δεν είναι ο ίδιος, βέβαια….

ΟΔΗΓΙΕΣ Σκόπιμο θα ήταν να βάλετε σε ιεραρχική σειρά τις διαδικτυακές πηγές που έχετε στη διάθεσή σας (και όποιες άλλες εντοπίσετε στο Διαδίκτυο), ώστε να επιλέξετε εκείνες που θεωρείτε ότι θα σας οδηγήσουν πιο γρήγορα στη λύση του μυστηρίου. Καλό θα ήταν να κάνετε μία υπόθεση και στη συνέχεια να δείτε αν τα στοιχεία που συγκεντρώνετε σταδιακά την επιβεβαιώνουν ή όχι. Μη διστάζετε να αναθεωρήσετε την αρχική σας υπόθεση, αν χρειαστεί. Ακόμη και αν φτάσετε γρήγορα στη λύση του μυστηρίου, μην ξεχνάτε πως χρειάζεστε επιχειρήματα και αποδείξεις για να στηρίξετε την άποψή σας, και αυτά υπάρχουν στις πηγές (άρα χρειάζεται έρευνα)!

Αφού συγκεντρώσετε τα στοιχεία σας και καταλήξετε στην επιχειρηματολογία σας, δημιουργείτε την παρουσίασή σας (.ppt) από κοινού, φροντίζοντας να είστε όσο πιο σύντομοι και περιεκτικοί μπορείτε και, βέβαια, χωρίς να ξεχνάτε να αναφέρετε τις πηγές απ’ όπου αντλήσατε το υλικό σας. Δώστε ένα όνομα στην ομάδα σας και ετοιμαστείτε για την παρουσίασή σας!

Αξιολόγηση Η αξιολόγηση θα είναι ομαδική Αξιολόγηση Η αξιολόγηση θα είναι ομαδική. Για να αξιολογήσετε τις άλλες ομάδες θα ακολουθήσετε το παρακάτω μοντέλο: ΒΑΣΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ: η ομάδα έφτασε σε ένα συμπέρασμα αξιοποιώντας μικρό αριθμό πηγών. Τα επιχειρήματά της κρίνονται σε μικρό βαθμό (ή και καθόλου) λογικά και πειστικά. Η προσέγγιση ήταν επιτυχημένη στα ακόλουθα σημεία…….. και έπασχε στα ακόλουθα……. Η παρουσίαση ήταν επιτυχημένη στα ακόλουθα σημεία…….. και έπασχε στα ακόλουθα…….

ΜΕΤΡΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ: η ομάδα έφτασε σε ένα συμπέρασμα αξιοποιώντας περίπου τις μισές πηγές. Τα επιχειρήματά της κρίνονται λογικά και πειστικά. Η προσέγγιση ήταν επιτυχημένη στα ακόλουθα σημεία…….. και έπασχε στα ακόλουθα……. Η παρουσίαση ήταν επιτυχημένη στα ακόλουθα σημεία…….. και έπασχε στα ακόλουθα…….

ΑΝΩΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ: η ομάδα έφτασε σε ένα συμπέρασμα αξιοποιώντας όλες τις διαθέσιμες πηγές. Τα επιχειρήματά της κρίνονται λογικά και πειστικά. Η προσέγγιση ήταν επιτυχημένη στα ακόλουθα σημεία…….. και έπασχε μόνο στο εξής:……. Η παρουσίαση ήταν επιτυχημένη στα ακόλουθα σημεία…….. και έπασχε μόνο στο εξής:…….

Συμπέρασμα Ολοκληρώνοντας την ιστοεξερεύνηση οι μαθητές/τριες (υποψήφιοι/ες θεωρητικών σχολών) θα έχουν ασκηθεί στη διερεύνηση φιλολογικής κριτικής και αρθρογραφίας και στη συνακόλουθη οικοδόμηση προσωπικής ερμηνείας πάνω στα ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη. Κατόπιν τούτου, θα έχουν σχηματίσει τη δική τους άποψη, την οποία θα είναι σε θέση να τεκμηριώνουν και να υποστηρίζουν.

Η ιστοεξερεύνηση συντελεί αποφασιστικά στη δημιουργία κριτικής σκέψης, αφού τα παιδιά δεν ψάχνουν ατέρμονα στο Διαδίκτυο αλλά αξιοποιούν ήδη επιλεγμένες πηγές, τις οποίες επεξεργάζονται δημιουργικά και κριτικά, ώστε να παραγάγουν τον προσωπικό τους λόγο και άποψη. Αν επιθυμούν, μπορούν να επεκτείνουν την αναζήτησή τους και σε άλλες πηγές, είτε του Διαδικτύου, είτε βιβλιογραφικές.

Αν ο/η εκπαιδευτικός, εκτός από το δικό του φύλλο εργασίας, επιθυμεί να δώσει επιπρόσθετο φύλλο και δραστηριότητες, μπορεί να τα αναζητήσει εδώ. Χρήσιμες πληροφορίες για τις ιστοεξερευνήσεις υπάρχουν στο σχετικό άρθρο των Κ. Παπανικολάου και Μ. Γρηγοριάδου (3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εκπ/κών για τις ΤΠΕ, Σύρος 2005). Επιπλέον στον Δικτυακό τόπο για τις WebQuest: http://webquest.sdsu.edu/