Ποιές ποικιλίες τυριού υπήρχαν την εποχή του Βυζαντίου; Οι ποικιλίες τυριού που υπήρχαν ήταν: το ανθότυρο, η μυζήθρα, το κρητικόν, το περίφημο βλάχικον.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
3η Ομάδα Χρήστος Μ. Νίκος Α. Νίκος Ψ.
Advertisements

Ένας πατέρας με οικονομική άνεση, θέλοντας να διδάξει στο γιο του τι σημαίνει φτώχεια, τον πήρε μαζί του για να περάσουν λίγες μέρες στο χωριό, σε κάτι.
Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Ρώσους
8. Οι διάδοχοι του Μέγα Κωνσταντίνου Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε
Η καθημερινή ζωή στην ύπαιθρο στα χρόνια των Ισαύρων και των Μακεδόνων
Βυζαντινό Τραπέζι!!.
7η ομαδα ΑΓΟΡΑ- ΣΥΝΗΘΙΕΣ-ΧωΡΟΣ-ΕΠΙΠΛΑ ΘΑΝΑΣΗΣ, ΝΙΚΟΛΕΤΑ, ΠΑΥΛΙΝΑ
Οι διατροφικές συνήθειες και διάφορες συνταγές κατά τη Βυζαντινή εποχή
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 6η ΟΜΑΔΑ Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια). ΠΕΤΡΟΣ. ΓΙΑΝΝΗΣ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Διατροφή στην αρχαία Ελλάδα
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η δική μας έρευνα για τη διατροφή
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ “ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΖΩΤΤΗΣ Δ΄1.
Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
13. Ο Ιουστινιανός μεταρρυθμίζει τη διοίκηση και τη νομοθεσία
ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
Βυζαντινό Τραπέζι ΑΛΙΕΙΑ-ΨΑΡΙΑ-ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ Δάφνη-Γιώργος-Αλεξία.
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
4η ομάδα Ιωάννα , Άννα , Κωνσταντίνος ,Τάσος
To Βυζάντιο φτάνει στο απόγειο της ακμής του
Η ανάπτυξη των γραμμάτων και η μελέτη των αρχαίων Ελλήνων κεφ. 26
Η κατάκτηση της Κρήτης από τους Ενετούς Ιστορικά στοιχεία.
1.Ιστορική αναδρομή της Οικιακής Οικονομίας
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Η διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου
ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
Λάπωνες ένας αυτόχθονος λαός
Η ΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ (ΨΑΡΙΑ) (1)
Η καθημερινή ζωή των Ρωμαίων
Η καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Ποια είναι η μεσογειακή διατροφή;
Οι Ακρίτες και ο Πλούτος τους Κατά τη Λαίκη Παράδοση. Ουζούνης Γιώργος Α3 ΓΕΛ Χαλάστρας 20/10/20111.
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
Διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΡΩΜΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Διατροφή των Αρχαίων Τάξη: Στ 3 Μαίρη Τσιάκαλου Χαρά Σπύρου
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
Παρουσίαση Πρακτικής στην Κοινότητα (Α’ Εξάμηνο) Ιδιωτικό Διαιτολογικό Γραφείο Α. Παπαλαζάρου Γκίκας Κωνσταντίνος Α.Μ.:
Σχέσεις Βυζαντίου Δύσης Αγώνες για τη διατήρηση των ιταλικών κτήσεων portobuffalo.blogspot.com.
Οι συνθήκες ζωής των υποδούλων. Στο προηγούμενο μάθημα αναφέραμε ότι με την άλωση της Πόλης πολλές οικογένειες Βυζαντινών έφυγαν για να μην γίνουν σκλάβοι.
ᆭ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. Οι διατροφικές συνήθειες σε κάθε ήπειρο, και κατ’επέκταση σε κάθε χώρα, εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό.
και η μερική αναδιοργάνωση
Δυναστεία των Μακεδόνων Οι Μακεδόνες αυτοκράτορες κυβερνούν για 200 χρόνια την αυτοκρατορία. Κάνουν αλλαγές στη διοίκηση και τη νομοθεσία. Βασίλειος Α'
Η Καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο. Η Κωνσταντινούπολη ήταν χτισμένη στις πλαγιές επτά λόφων,γι' αυτό πολλοί την έλεγαν και "Επτάλοφη". Όλα τα σπίτια της έβλεπαν.
ΕΠΑΛ Ν.ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΣΧ.ΕΤΟΣ project:Διατροφή από την αρχαιότητα ως σήμερα. Υπεύθ.καθηγήτρια: Ζουμπουλίδου Ελένη. Μαθητές: Εφαρμογών 3.
Το χάσμα ανάμεσα στους Βυζαντινούς & τους Δυτικούς-Λατίνους
Β. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ 19ο ΑΙΩΝΑ
Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι;
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
Ηλίας Μπουναρτζής/ Η οικονομική ζωή Η σταδιακή παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έδωσε τη δυνατότητα στους υπόδουλους.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΓΕΥΜΑΤΑ ΠΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 6Η ΟΜΑΔΑ
4η Γεωργία-φρούτα-λαχανικά-λάδι-κρασί
25. Το Βυζάντιο φτάνει στο απόγειο της ακμής του
και η μερική αναδιοργάνωση
Οι συνθήκες ζωής των υποδούλων. Εν.2 κεφ.2 Ούρδας Ιωάννης 2013.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ποιές ποικιλίες τυριού υπήρχαν την εποχή του Βυζαντίου; Οι ποικιλίες τυριού που υπήρχαν ήταν: το ανθότυρο, η μυζήθρα, το κρητικόν, το περίφημο βλάχικον τυρίτσιν και το ασβεστότυρον.

Ποιά ήταν τα προϊόντα της κτηνοτροφίας ; Τα κτηνοτροφικά προϊόντα ήταν το κρέας, το γάλα και το τυρί.

Έτρωγαν λουκάνικα; Από πού τα αγόραζαν; Έτρωγαν λουκάνικα; Από πού τα αγόραζαν; Οι βυζαντινοί έτρωγαν λουκάνικα καπνισμένα και τα αγόραζαν από τον μπακάλη και όχι από τον κρεοπώλη.

Ποιά ήταν τα κριτήρια με τα οποία διάλεγαν το κρέας; Οι βυζαντινοί δεν έτρωγαν κρέας γιατί Ποιά ήταν τα κριτήρια με τα οποία διάλεγαν το κρέας; Οι βυζαντινοί δεν έτρωγαν κρέας γιατί αλλοιωνόταν, αλλοιωνόταν, στις νηστείες απαγορευόταν, στις νηστείες απαγορευόταν, ορισμένα ζώα πωλούνταν μόνο στην αγορά της Πόλης ορισμένες μόνο εποχές και ορισμένα ζώα πωλούνταν μόνο στην αγορά της Πόλης ορισμένες μόνο εποχές και γιατί τα κρέατα καλής ποιότητας ήταν ακριβά. γιατί τα κρέατα καλής ποιότητας ήταν ακριβά.

Ποιά είδη πουλερικών προτιμούσαν; Ποιά είδη πουλερικών προτιμούσαν; Οι Βυζαντινοί προτιμούσαν τις πάπιες, τις χήνες, τα περιστέρια, τα παγώνια, τις πέρδικες, τα κοτσύφια, τις τσίχλες και άλλα.

Πώς μαγείρευαν το κρέας και το ψάρι τους; Πώς μαγείρευαν το κρέας και το ψάρι τους;  Τα ψάρια τα μαγείρευαν βραστά, ψητά, τηγανητά.  Το κρέας το μαγείρευαν ψητό και καρβουνίσιο.

Ποιά μέρη ενός ζώου έτρωγαν; Ποιά μέρη ενός ζώου έτρωγαν; Βρώσιμα θεωρούνται όλα τα μέρη ενός ζώου: η κεφαλή, η ουρά, τα πόδια και τα εντόσθια των ζώων αποτελούσαν κρέας για φάγωμα.

Ποια ήταν η διατροφή των πληθυσμών της ενδοχώρας;. Στην ενδοχώρα –στα ορεινά της Βαλκανικής χερσονήσου και στα απέραντα βοσκοτόπια της Μικράς Ασίας- οι άνθρωποι τρέφονταν διαφορετικά από ότι στα παράλια. Εκεί τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας αποτελούσαν τη βάση της καθημερινής διατροφής.

Μια πηγή: Στο βίο του Αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος υπάρχει η ιστορία ενός μεγαλοκτηνοτρόφου που ζούσε στην Παφλαγονία… Μια πηγή: Στο βίο του Αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος υπάρχει η ιστορία ενός μεγαλοκτηνοτρόφου που ζούσε στην Παφλαγονία… Ήταν μια φορά στη χώρα των Παφλαγόνων, ένας πολύ πλούσιος άνθρωπος ο Φιλάρετος. Με τα χρόνια μοίρασε τα αγαθά του στους φτωχούς και ζούσε με στερήσεις στο παλιό αρχοντικό του. Εκείνο τον καιρό βασίλευε στην Κων/πολη η ευσεβής αυτοκράτειρα Ειρήνη μαζί με τον γιο της τον Κων/νο.

Τι μισθό έπαιρναν εκείνη την εποχή; Πόσο κόστιζε το κρέας, το λάδι και το ψάρι; Ο μισθός τους ήταν κατώτερος από ένα χρυσό νόμισμα. Κρέας: Μισό χρυσό νόμισμα. Ψάρι: 11 σκουμπριά 1 νόμισμα χαμηλής αξίας. Λάδι:1 υπέρπυρο ανά 20 λίτρα.

Ποιές ήταν οι δύο μεγαλύτερες αγορές της Αυτοκρατορίας; Οι δύο μεγαλύτερες αγορές της Αυτοκρατορίας ήταν: ττης Θεσσαλονίκης και ττης Κωνσταντινούπολης.

Ποιά ήταν η σημασία του νησιού της Κέρκυρας για την Αυτοκρατορία; Ποιά ήταν η σημασία του νησιού της Κέρκυρας για την Αυτοκρατορία; Η Κέρκυρα ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής αλατιού (στο δυτικότερο άκρο της αυτοκρατορίας). Τον 14 ο αιώνα, η Βενετία κατέλαβε το νησί για να εξασφαλίσει την εκμετάλλευση πλούσιων αλυκών της. Σήμερα, το χωριό Αλυκή στην Ανατ. Κέρκυρα θυμίζει ακόμη αυτούς τους εμπορικούς δρόμους του νησιού με τη Γαληνότατη Δημοκρατία της Βενετίας.

Π ότε αρχίζει ο 11ος αιώνας; Ο 11 ος αιώνας αρχίζει το 1001 και τελειώνει το 1100.

Πόσο % ήταν οι μοναχοί στο σύνολο του κράτους; (Α΄) Ο αριθμός των μοναχών στην Πόλη έφτανε το 20% του συνολικού πληθυσμού, δηλαδή ένα σημαντικό ποσοστό. Από τους λαϊκούς πάλι πρέπει να ξεχωρίσουμε μια άλλη ομάδα, το στρατό.

Π όσο % ήταν οι μοναχοί στο σύνολο του κράτους; (Β΄) Οι ιδιαιτερότητες στον ανεφοδιασμό τροφίμων για τις 2 αυτές ομάδες επιβεβαιώνονται από τα είδη του μοναστικού ανεφοδιασμού στα μοναστηριακά τυπικά και από τον κατάλογο των τροφίμων, που προβλέπει ο Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος για τις εκστρατείες του βυζαντινού στρατού. Είναι ένας κατάλογος που χαρακτηρίζει γενικότερα τον εφοδιασμό για ταξίδια.

ΒΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΙΕΣ (ΕΚΔΟΣΗ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ) ΒΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΙΕΣ (ΕΚΔΟΣΗ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ) ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΙΑΙ (ΕΚΔΟΣΗ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ) ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ (ΤΑΜΑRA TALBOT RICE) ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ (Π.ΚΑΛΑΜΑΡΑ) Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ (GERALD WALTER) ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -ΒΥΖ.ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΙΕΣ (ΕΦ.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) Οι νηστήσιμες τροφές στην ελληνική παραδοσιακή διατροφή (ΑΙΚ.ΠΟΛΥΜΕΡΟΥ,Ε.ΚΑΡΑΜΑΝΕΣ) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΥΜΑ (ΕΛ.ΣΤΑΜΠΟΓΛΗ -ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ) ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ (ΕΦ.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΙΑΙ (ΕΚΔΟΣΗ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ) ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ (ΤΑΜΑRA TALBOT RICE) ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ (Π.ΚΑΛΑΜΑΡΑ) Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ (GERALD WALTER) ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -ΒΥΖ.ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΙΕΣ (ΕΦ.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) Οι νηστήσιμες τροφές στην ελληνική παραδοσιακή διατροφή (ΑΙΚ.ΠΟΛΥΜΕΡΟΥ,Ε.ΚΑΡΑΜΑΝΕΣ) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΥΜΑ (ΕΛ.ΣΤΑΜΠΟΓΛΗ -ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ) ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ (ΕΦ.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΤΕ