Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

4η Γεωργία-φρούτα-λαχανικά-λάδι-κρασί

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "4η Γεωργία-φρούτα-λαχανικά-λάδι-κρασί"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 4η Γεωργία-φρούτα-λαχανικά-λάδι-κρασί
Ε’1 Π.Π.Δ.Σ.ΘΕΣ/ΝΙΚΗ Αναστασια α.-ΚΑΤΙΑ Δ.-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Κ.

2 4η Γεωργία-φρούτα-λαχανικά-λάδι-κρασί
1. Ποια ήταν η διατροφή των φτωχών πληθυσμών; 2. Από πού προμηθεύονταν τα τρόφιμά τους; 1. Έτρωγαν πολλά λαχανικά όπως: σπανάκι, χρυσολάχανο, γογγύλια, κουνουπίδι, μαρούλια, λάχανα, καρότα, πράσα, κρεμμύδια και κουνουπίδι. 2.Τα τρόφιμά τους τα προμηθεύονταν από απόμακρες περιοχές της Αυτοκρατορίας.

3 4η Γεωργία-φρούτα-λαχανικά-λάδι-κρασί
Τι λαχανικά καλλιεργούσαν; Τα λαχανικά που καλλιεργούσαν ήταν: μαρούλια, λάχανα, σπανάκι, καρότα, πράσα, κρεμμύδια, σκόρδο, ραδίκια, μελιτζάνες, βολβούς, σέλινο, ρόκα, αγκινάρες και ξέρα λαχανικά όπως κουκιά, φακές, φασόλια.

4 4η Γεωργία-φρούτα-λαχανικά-λάδι-κρασί
Υπήρχαν στη διατροφή τους οι ντομάτες και οι πατάτες; Λαχανικά όπως οι ντομάτες και οι πατάτες δεν υπήρχαν στη διατροφή τους γιατί τους ήταν άγνωστα.

5 4η Γεωργία-φρούτα-λαχανικά-λάδι-κρασί
1. Έτρωγαν ξηρούς καρπούς; 2. Από πού τους προμηθεύονταν; 1. Οι Βυζαντινοί έτρωγαν πολλούς ξηρούς καρπούς. Μάλιστα πολλές φορές αποτελούσαν επιδόρπιο για τους Βυζαντινούς. 2. Τους προμηθεύονταν από τα νότια παράλια του Πόντου.

6 4η Γεωργία-φρούτα-λαχανικά-λάδι-κρασί
Πώς ονόμαζαν τα ροδάκινα; Τα ροδάκινα τα ονόμαζαν μήλα και ήταν πολύ γνωστά στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

7 4η Γεωργία-φρούτα-λαχανικά-λάδι-κρασί
Πώς ονόμαζαν τα σταφύλια και γιατί; Τα σταφύλια τα ονόμαζαν κρυστάλλινα γιατί η συγκομιδή τους ήταν όταν άρχιζαν τα κρύα.Επίσης γιατί οι ρόγες τους ήταν σαν κρύσταλλοι .

8 4η Γεωργία-φρούτα-λαχανικά-λάδι-κρασί
Τί έτρωγαν στις νηστείες; Στις πολυήμερες νηστείες (πριν τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και τον δεκαπενταύγουστο αλλά και κάθε Τετάρτη και Παρασκευή) ο κόσμος έτρωγε μόνο λαδερά και σαλάτες.

9 4η Γεωργία-φρούτα-λαχανικά-λάδι-κρασί
Πώς αποθήκευαν το κρασί και πού; Το κρασί το αποθήκευαν σε μεγάλα ξύλινα βαρέλια τα οποία ονόμαζαν «βαγένια» σε υπόγειους χώρους.Τότε τα βαρέλια ήταν πολύ ακριβά.

10 4η Γεωργία-φρούτα-λαχανικά-λάδι-κρασί
Έτρωγαν φρούτα οι Βυζαντινοί; Οι βυζαντινοί έτρωγαν πολλά φρούτα όπως μήλα, αχλάδια, σύκα, ροδάκινα , κεράσια, ρόδια, πεπόνια, μούσμουλα ,σταφύλια, δαμάσκηνα, βερίκοκα, κυδώνια, κούμαρα και χουρμάδες

11 γεωργία-φρούτα-λαχανικά-λάδι-κρασί
Τι είναι τα «μαγαρικά»; Τα μαγαρικά είναι πήλινα αχλαδόσχημα δοχεία. Το σχήμα τους διευκόλυνε στη φόρτωση τους στα αμπάρια των πλοίων.

12 4η Γεωργία-φρούτα-λαχανικά-λάδι-κρασί
Τι ήταν το «κονδίτον»; Το κονδίτον ήταν το παλαιό κρασί που κάποιες φορές αναμειγνύονταν με μέλι και πιπέρι. Επίσης έπιναν και άλλα ροφήματα όπως μπύρα, ρετσίνα αλλά και το «οξίκρατον». Το οξίκρατον ήταν ξύδι με νερό. Επίσης έπιναν το «θασσόρροφο» δηλ. ζουμί από αμύγδαλα σε νερό και μετά στο ροδομέλι. Το οξίκρατον και το θασσόρροφο ήταν από τα πιο αγαπητά ροφήματα των βυζαντινών.

13 4η Γεωργία-φρούτα-λαχανικά-λάδι-κρασί
Ποια ήταν η διαφορά των κρασιών της Θράκης από της Χαλκιδικής; Το κρασί από τα Στάγειρα (Χαλκιδική) είναι ιδιαίτερα γλυκό και γνωστό για την εξαιρετική του ποιότητα, όμως το ντόπιο κρασί της Θράκης μόλις έρθει ο Μάιος ξινίζει.

14 4η Γεωργία-φρούτα-λαχανικά-λάδι-κρασί
Πού και γιατί καλλιεργούσαν ελιές; Ελιές καλλιεργούσαν στα παράλια της Μ. Ασίας και των Βαλκανίων, αλλά και στα νησιά του Αιγαίου, όπου επικρατούσαν καλές κλιματικές συνθήκες.

15 4η Γεωργία-φρούτα-λαχανικά-λάδι-κρασί
Πώς και πού διατηρούσαν τα φρούτα τους; Για τις κρύες μέρες του χειμώνα αποθήκευαν τα φρούτα τους, όπως τα σύκα και τα σταφύλια, τα οποία είχαν αποξηράνει στον ήλιο το καλοκαίρι.

16 4η Γεωργία-φρούτα-λαχανικά-λάδι-κρασί πηγές
ΒΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΙΕΣ (ΕΚΔΟΣΗ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΥΜΑ (ΕΛ.ΣΤΑΜΠΟΓΛΗ -ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ) ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ (ΤΑΜΑRA TALBOT RICE) ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ (Π.ΚΑΛΑΜΑΡΑ) ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ (ΕΦ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

17 4η Γεωργία-φρούτα-λαχανικά-λάδι-κρασί
Ε’1 Π.Π.Δ.Σ.ΘΕΣ/ΝΙΚΗ Αναστασια α.-ΚΑΤΙΑ Δ.-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Κ.


Κατέβασμα ppt "4η Γεωργία-φρούτα-λαχανικά-λάδι-κρασί"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google