Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

4η ομάδα Ιωάννα , Άννα , Κωνσταντίνος ,Τάσος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "4η ομάδα Ιωάννα , Άννα , Κωνσταντίνος ,Τάσος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 4η ομάδα Ιωάννα , Άννα , Κωνσταντίνος ,Τάσος
Βυζαντινό Τραπέζι ΓΕΩΡΓΙΑ ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ-ΛΑΔΙ-ΚΡΑΣΙ 4η ομάδα Ιωάννα , Άννα , Κωνσταντίνος ,Τάσος

2 ΓΕΩΡΓΙΑ-ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ-ΛΑΔΙ-ΚΡΑΣΙ
Πώς ονόμαζαν τα σταφύλια και γιατί; Τα σταφύλια τα ονόμαζαν στην καθαρεύουσα κρυστάλλινα, ίσως επειδή η συγκομιδή τους γινόταν όταν άρχιζαν τα κρύα και ίσως επειδή έτσι διαφανές που είναι οι ρόγες τους μοιάζουν με κρυστάλλους.

3 ΓΕΩΡΓΙΑ-ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ-ΛΑΔΙ-ΚΡΑΣΙ
Ποια ήταν η διατροφή των φτωχών πληθυσμών; Από πού προμηθεύονταν τα τρόφιμά τους;(α) Οι φτωχοί πληθυσμοί δεν έτρωγαν αρκετό κρέας, γιατί ήταν πολύ ακριβό και οι περισσότερες νηστείες το απαγόρευαν. Έτρωγαν όμως αρκετά όσπρια τα οποία προμηθεύονταν από τις απόμακρες περιοχές της αυτοκρατορίας. Επίσης έτρωγαν πολλά πουλερικά, εκτός από κότες και κόκορες.

4 ΓΕΩΡΓΙΑ-ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ-ΛΑΔΙ-ΚΡΑΣΙ
Ποια ήταν η διατροφή των φτωχών πληθυσμών; Από πού προμηθεύονταν τα τρόφιμά τους;(β) Έτρωγαν πολλά λαχανικά, όπως: μαρούλια, λάχανα, σπανάκι, καρότα, πράσα, κρεμμύδια και κουνουπίδια. Τους άρεσαν αρκετά οι σούπες με λαχανικά, όσπρια, ψάρια, ή παστό κρέας. Από τις πιο συνηθισμένες τροφές των Βυζαντινών ήταν τα αυγά.

5 ΓΕΩΡΓΙΑ-ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ-ΛΑΔΙ-ΚΡΑΣΙ
Ποια ήταν η διατροφή των φτωχών πληθυσμών; Από πού προμηθεύονταν τα τρόφιμά τους;(γ) Τα αυγά τα έτρωγαν βραστά, ψητά, τηγανιτά ή ωμά. Έτρωγαν επίσης πολλά ψάρια και θαλασσινά που πωλούνται αποκλειστικά από τους μπακάληδες. Τους άρεσε αρκετά το τυρί, το κρέας και το γάλα. Όλα αυτά τα θεωρούσαν από τις πιο σημαντικές τροφές τους και γι’ αυτό δεν έλειπαν ποτέ από το σπίτι.

6 ΓΕΩΡΓΙΑ-ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ-ΛΑΔΙ-ΚΡΑΣΙ
Τι λαχανικά καλλιεργούσαν; Τα λαχανικά που καλλιεργούσαν ήταν: μαρούλια, λάχανα, σπανάκι, καρότα, πράσα, κρεμμύδια, κουνουπίδια, άγρια χόρτα βολβοί, ραδίκια, κολοκύθια, σκόρδο, ραπανάκια, σέλινο, μελιτζάνες, αγκινάρες, ρόκα και ξερά λαχανικά όπως: κουκιά, φακές, φασόλια, ρεβίθια, λούπινα.

7 Υπήρχαν στη διατροφή τους οι ντομάτες και οι πατάτες;
ΓΕΩΡΓΙΑ-ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ-ΛΑΔΙ-ΚΡΑΣΙ Υπήρχαν στη διατροφή τους οι ντομάτες και οι πατάτες; Λαχανικά όπως η ντομάτα και η πατάτα ήταν άγνωστα στους Βυζαντινούς.

8 Πώς ονόμαζαν τα ροδάκινα;
ΓΕΩΡΓΙΑ-ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ-ΛΑΔΙ-ΚΡΑΣΙ Πώς ονόμαζαν τα ροδάκινα; Τα ροδάκινα τα ονόμαζαν μήλα και πολύ γνωστά ήταν της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης.

9 Πώς αποθήκευαν το κρασί και πού;
ΓΕΩΡΓΙΑ-ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ-ΛΑΔΙ-ΚΡΑΣΙ Πώς αποθήκευαν το κρασί και πού; Αποθήκευαν το κρασί σε μεγάλα ξύλινα βαρέλια τα “βαγένια” σε υπόγειους δροσερούς χώρους. Τα βαρέλια ήταν πολύ ακριβά καθώς τα κατασκεύαζαν οι ίδιοι τεχνίτες, οι «Βαγενάρηδες»

10 Έτρωγαν ξηρούς καρπούς; Από πού τους προμηθεύονταν;
ΓΕΩΡΓΙΑ-ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ-ΛΑΔΙ-ΚΡΑΣΙ Έτρωγαν ξηρούς καρπούς; Από πού τους προμηθεύονταν; Οι Βυζαντινοί έτρωγαν πολλούς ξηρούς καρπούς τους οποίους προμηθεύονταν από τα νότια παράλια του Πόντου, τα οποία είχαν απέραντα δάση με φουντουκιές. Οι ξηροί καρποί αποτελούσαν πολλές φορές επιδόρπιο για τους Βυζαντινούς. Κάποιοι ξηροί καρποί που συνήθιζαν είναι: τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα κάστανα, τα φιστίκια και τα κουκουνάρια.

11 Τι έτρωγαν στις νηστείες;
ΓΕΩΡΓΙΑ-ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ-ΛΑΔΙ-ΚΡΑΣΙ Τι έτρωγαν στις νηστείες; Σε πολυήμερες νηστείες (πριν τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και τον Δεκαπενταύγουστο) αλλά και κάθε Τετάρτη και Παρασκευή ο κόσμος έτρωγε μόνο λαδερά, όσπρια και σαλάτες.

12 Έτρωγαν φρούτα οι Βυζαντινοί; Οι Βυζαντινοί έτρωγαν πολλά φρούτα όπως:
ΓΕΩΡΓΙΑ-ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ-ΛΑΔΙ-ΚΡΑΣΙ Έτρωγαν φρούτα οι Βυζαντινοί; Οι Βυζαντινοί έτρωγαν πολλά φρούτα όπως: μήλα, αχλάδια, σύκα, ρόδια, κεράσια, ροδάκινα, πεπόνια, μούσμουλα σταφύλια, δαμάσκηνα, βερίκοκα, κυδώνια, κούμαρα και χουρμάδες.

13 Ποια δέντρα δεν ευδοκιμούσαν στην Θράκη;
ΓΕΩΡΓΙΑ-ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ-ΛΑΔΙ-ΚΡΑΣΙ Ποια δέντρα δεν ευδοκιμούσαν στην Θράκη; Στη Θράκη τα δέντρα που δεν ευδοκιμούσαν ήταν πολλά όπως οι συκιές τις οποίες δεν μπορούσε κανείς να βρει εκεί.

14 Πώς και πού διατηρούσαν τα φρούτα τους;
ΓΕΩΡΓΙΑ-ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ-ΛΑΔΙ-ΚΡΑΣΙ Πώς και πού διατηρούσαν τα φρούτα τους; Για τις κρύες μέρες του Χειμώνα αποθήκευαν φρούτα όπως σύκα και σταφύλια, τα οποία είχαν αποξηράνει, είτε απλώνοντάς τα στον ήλιο το Καλοκαίρι, είτε κρεμώντας τα σε κελάρια και αποθήκες.

15 Πού και γιατί καλλιεργούσαν ελιές;
ΓΕΩΡΓΙΑ-ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ-ΛΑΔΙ-ΚΡΑΣΙ Πού και γιατί καλλιεργούσαν ελιές; Ελιές καλλιεργούσαν στα παράλια της Μ.Ασίας και των Βαλκανίων αλλά και στα νησιά του Αιγαίου, παντού όπου το κλίμα ευνοούσε την καλλιέργεια της.

16 ΓΕΩΡΓΙΑ-ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ-ΛΑΔΙ-ΚΡΑΣΙ
Ποια ήταν η διαφορά των κρασιών της Θράκης από της Χαλκιδικής;(α) Αντιγραφή από πηγή: Τον 14ο αιώνα ο Θεόδωρος Μετοχίτης από το Διδυμότειχο, όπου βρισκόταν εξόριστος σε έναν χαιρετισμό είπε στον κύριο Μεθόδιο «…ο Θεός να σου ανταποδώσει την ευεργεσία σου, καλέ μου άνθρωπε. ….

17 Ποια ήταν η διαφορά των κρασιών της Θράκης από της Χαλκιδικής;(β)
ΓΕΩΡΓΙΑ-ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ-ΛΑΔΙ-ΚΡΑΣΙ Ποια ήταν η διαφορά των κρασιών της Θράκης από της Χαλκιδικής;(β) …Πράγματι, το κρασί που μου έστειλες έφτασε σε καλή κατάσταση. Μου είναι πολύ χρήσιμο αυτή την περίοδο της ασθένειας και της κακουχίας που περνάω εδώ: όχι μόνο γιατί το κρασί από τα Στάγειρα είναι ιδιαίτερα γλυκό και γνωστό για την εξαιρετική του ποιότητα, αλλά και επειδή μου είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πιω το ντόπιο κρασί της Θράκης. Με το που φτάνει ο Μάιος όλα τα ντόπια κρασιά ξινίζουν και δεν πίνονται»!

18 ΓΕΩΡΓΙΑ-ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ-ΛΑΔΙ-ΚΡΑΣΙ
Τι είναι τα μαγαρικά; Τα μαγαρικά ήταν πήλινα αχλαδόσχημα δοχεία. Το σχήμα τους διευκόλυνε στην φόρτωση τους στα αμπάρια των πλοίων.

19 ΓΕΩΡΓΙΑ-ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ-ΛΑΔΙ-ΚΡΑΣΙ
Τι ήταν το «κονδίτον»; Το κονδίτον ήταν το παλαιό κρασί που κάποιες φορές αναμειγνύονταν με μέλι και πιπέρι. Επίσης έπιναν και άλλα ποτά όπως: μπύρα, ρετσίνα αλλά και το «οξύκρατον» δηλ ξύδι και νερό. Άλλα οινοπνευματώδη ήταν ο «μηλίτης»,ο «μυρτίτης» και ο «απίτης» Χωρίς οινόπνευμα ήταν το «εύκρατον», δηλ. ζεστός ζωμός από πιπέρι, κύμινο και γλυκάνισο. Επίσης το «Θασσόρροφον» δηλ. ζουμί από αμύγδαλα σε νερό, το «ροδόμελι» και το «ελίγαλα».

20 ΠΗΓΕΣ ΒΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΙΕΣ (ΕΚΔΟΣΗ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ) ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΙΑ (ΕΚΔΟΣΗ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ  (ΤΑΜΑRA TALBOT RICE) ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ  (Π.ΚΑΛΑΜΑΡΑ) Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ  (GERALD WALTER)  ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -ΒΥΖ.ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΙΕΣ  (ΕΦ.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) Οι νηστήσιμες τροφές στην ελληνική παραδοσιακή διατροφή  (ΑΙΚ.ΠΟΛΥΜΕΡΟΥ,Ε.ΚΑΡΑΜΑΝΕΣ) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΥΜΑ (ΕΛ.ΣΤΑΜΠΟΓΛΗ -ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ) ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ  (ΕΦ.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) Μουσική επένδυση: Άγριον πουλί, μερώθου μου - Βυζαντινό τραγούδι (χειρόγραφο 1203 της Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους). 

21 4η ομάδα Ιωάννα , Άννα , Κωνσταντίνος ,Τάσος
Βυζαντινό Τραπέζι ΓΕΩΡΓΙΑ ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ-ΛΑΔΙ-ΚΡΑΣΙ 4η ομάδα Ιωάννα , Άννα , Κωνσταντίνος ,Τάσος

22 ΤΕΛΟΣ!!! Ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε!


Κατέβασμα ppt "4η ομάδα Ιωάννα , Άννα , Κωνσταντίνος ,Τάσος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google