Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η κατάκτηση της Κρήτης από τους Ενετούς Ιστορικά στοιχεία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η κατάκτηση της Κρήτης από τους Ενετούς Ιστορικά στοιχεία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η κατάκτηση της Κρήτης από τους Ενετούς Ιστορικά στοιχεία

2

3 Η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους συνοδεύεται από τη διανομή των εδαφών της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η Κρήτη παραχωρείται στον αρχηγό των σταυροφόρων Βονιφάτιο Μομφερατικό, δώρο όμως ασύμφορο και βαρύ καθώς ο Βονιφάτιος δεν είχε κανένα μέσο να καταλάβει το νησί. Ο πονηρότατος δόγης της Βενετίας Ερρίκος Dandolo, παρότι 90χρονος και τυφλός, επωφελήθηκε από την απροσδόκητη ευκαιρία.

4

5 Στις 12 Αυγούστου 1204 ο αρχηγός των σταυροφόρων υπογράφει με τους Βενετούς μία συνθήκη που γίνεται γνωστή ως «Εκχώρηση της Κρήτης». Σύμφωνα μ' αυτήν ο Βονιφάτιος εκχωρεί στο Βενετικό κράτος αντί του ευτελούς ποσού των 1.000 αργυρών μάρκων, τα δικαιώματά του στο νησί.

6

7 Οι Βενετοί όμως, απασχολημένοι με την εξασφάλιση άλλων κτήσεων τους, δεν κατέλαβαν εγκαίρως την Κρήτη και αυτή η αργοπορία πληρώθηκε ακριβά. Το 1206 Γενουάτες πειρατές, αποβιβάζονται στην Κρήτη προσποιούμενοι τους εμπόρους. Γρήγορα καταλαμβάνουν το Χάνδακα και θέτουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο τμήμα του νησιού. Ο αρχηγός τους Ερρίκο Πεσκατόρε αυτοανακηρύσσεται «Άρχοντας Κρήτης». Οι Βενετοί όμως, απασχολημένοι με την εξασφάλιση άλλων κτήσεων τους, δεν κατέλαβαν εγκαίρως την Κρήτη και αυτή η αργοπορία πληρώθηκε ακριβά. Το 1206 Γενουάτες πειρατές, αποβιβάζονται στην Κρήτη προσποιούμενοι τους εμπόρους. Γρήγορα καταλαμβάνουν το Χάνδακα και θέτουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο τμήμα του νησιού. Ο αρχηγός τους Ερρίκο Πεσκατόρε αυτοανακηρύσσεται «Άρχοντας Κρήτης».

8

9 Η πρώτη εκστρατεία των Βενετών για την κατάληψη της Κρήτης, το 1207 αποτυγχάνει, αλλά τον επόμενο χρόνο μια νέα και καλύτερα οργανωμένη εκστρατευτική δύναμη αποβιβάζεται στο νησί και πετυχαίνει την κατάληψη του. Στο εξής, και για 450 περίπου χρόνια η Βενετική παρουσία σφραγίζει τη ζωή των κατοίκων της Κρήτης. Το λάβαρο, με το Φτερωτό Λέοντα, έμβλημα της Γαληνοτάτης, κυματίζει πλέον σε όλα τα δημόσια κτίρια.

10


Κατέβασμα ppt "Η κατάκτηση της Κρήτης από τους Ενετούς Ιστορικά στοιχεία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google