Γαλλική Γαστρονομία
Η ανακάλυψη ενός νέου πιάτου είναι κάτι πιο σπουδαίο για την ευτυχία των ανθρώπων απ’την ανακάλυψη ενός άστρου΄΄Μπριγιά Σαβαρέν΄΄
Γαστρονομική Αναδρομή η Γαλλική κουζίνα,ξεκίνησε τον 14ο αιώνα ,με αφετηρία τα παλάτια των Λουδοβίκων ,το παγκόσμιο ταξίδι της,με στόχο την τέρψη και κατάκτηση των ουρανίσκων.Διαβατήριο οι καινούριες γεύσεις,συνδυασμοί και θεαματικές παρουσιάσεις πιάτων.
Στο πέρασμα των χρόνων η Γαλλική κουζίνα ανακηρύχτηκε ιδρυτής της υψηλής γαστρονομικής τέχνης και στις ημέρες μας συνεχίζει να εξελίσσεται με νέες ιδέες με την υπογραφή΄΄Nouvelle Cuisine΄΄(Νέα Κουζίνα).
Το πρωτοποριακό πάντρεμα των υλικών,αποδεικνύεται διαχρονικά αξεπέραστο.Πουλερικά με φρούτα,σάλτσες με κρέμα και οινοπνευματώδη.Εκείνο που χαρακτηρίζει τη Γαλλική κουζίνα είναι οι καταπληκτικές σάλτσες.Ένα απλό ψητό κρέας μεταμορφώνεται με λίγες κουταλιές από την κατάλληλη σάλτσα.Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι η σάλτσα μπεσαμέλ γεννήθηκε στη Γαλλία από τον Μαρκήσιο Μπεσαμέλ
Ο πρόεδρος Charles de Gaulle είχε αποκαλέσει τη Γαλλία΄΄χώρα με τα 300 τυριά΄΄ για να απεικονίσει την ποικιλομορφία της γαλλικής γαστρονομίας.Υπάρχουν πάνω από 1000 είδη τυριών που μας δίνουν την δυνατότητα να ανακαλύπτουμε κάθε μέρα και μια νέα γεύση
Μερικά Γαλλικά τυριά είναι: Roquefort Παράγεται από γάλα προβάτου, και ωριμάζει στις φυσικές σπηλιές Καμπαλού. Βrie Το μπρι είναι ένα μαλακό τυρί φτιαγμένο από αγελαδινό γάλα μπορεί να παραχθεί με αποβουτυρωμένο ή ημιαποβουτυρωμένο γάλα. Camembert Το Καμαμπερ είναι γαλλικό τυρί από την περιοχή της Νορμανδίας La gruyère είναι είδος σκληρού κίτρινου τυριού. Παίρνει το όνομά του από την Ελβετική πόλη Γκρυγιέρ
Η Γαλλική κουζίνα ως έντεχνη έχει απαράβατους κανόνες. Τα κρέατα δεν είναιπαραψημένα,πρέπει να κρατάνε τους χυμούς τους και αρκετό αίμα Τα ψάρια συνδυάζονται με λαχανικά και ξηρούς καρπού,κυρίως αμύγδαλα Τα πουλερικά πρέπει να έχουν γεύση εσπεριδοειδών Τα λαχανικά,που έχουν το ρόλο διακριτικού παρτενέρ έχουν και αυτά κανόνες παρασκευής
Γαλλική Μπαγκέτα Μακρύ λεπτό καρβέλι-ψωμί ,δημοφιλής στη Γαλλία και σε άλλες γαλλόφωνες χώρες. Συνήθως, είναι κατασκευασμένη από λευκό ψωμί. Η μπαγκέτα έχει συνήθως μια σκληρή κρούστα στο εξωτερικό, αλλά μαλακό άσπρο ψωμί στο εσωτερικό.
Γαλλικές Γλυκές Αποδράσεις. Κρέπες Κις Λορέν Μαρόν Γλασέ Μους Καπουτσίνο Σαβαρέν Τάρτα Βανίλιας Μιλφέιγ Μακαρόν
Ξηρό κόκκινο για τα κρεατικά Βασική προϋπόθεση ενός γαλλικού γεύματος είναι το κρασί.Χωρίς αυτό η απόλαυση είναι λιγότερο από μισή.Διαλέξτε το κατάλληλο κρασί για το κατάλληλο πιάτο. Ξηρό κόκκινο για τα κρεατικά Λευκό ή κόκκινο για τα τυριά και το επιδόρπιο Ένα λικέρ ή ένα κονιάκ,είναι κατάλληλα για να κλείσουν με τον καλύτερο τρόπο ένα επιτυχημένο γεύμα.
Μερικά από τα πιο γνωστά κρασιά Σαμπάνια Ο αφρισμός του κρασιού οφείλεται σε μια μέθοδο που αποκαλείται΄΄σαμπανουάζ΄΄ η οποία ανακαλύφτηκε τον 18ο αιώνα από μοναχούς΄΄επιστάτες κελαριών΄΄,όπως ο Ντόν Περινιόν Κονιάκ Από τον 18ο αιώνα τα κρασιά της περιοχής Σαράντ έχουν μια αποκλειστική διαδικασία απόσταξης για να δώσουν το Cognac Bordeaux Από την περιοχή Μπορντώ,γη ονομαστών κρασιών σε ολόκληρο τον κόσμο Βοurgogne Τα κρσιά της Βουργουνδίας ωριμάζουν με περίφημες παραδοσιακές τεχνικές,και σε περιοχές με εξαιρετικής ποιότητας εδάφη
Le Grand Vefour Aπό τα πιο παλιά εστιατόρια του Παρισιoύ. Γαλλικά Εστιατόρια Le Grand Vefour Aπό τα πιο παλιά εστιατόρια του Παρισιoύ. Le Train Bleu μέσα στο σιδηροδρομικό σταθμό Gαre de Lyon.Εδώ δειπνούσαν οι πλούσιοι αριστοκράτες κατά την Belle Époque περιμένοντας το Orient Express που θα τους μετέφερε σε μέρη μακρινά