Μορφεσ και δυνατοτητεσ κομποστοποιησησ στο νησι τησ κω

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Νηστικάκη Νατάσσα, Χημικός Μηχανικός Ε. Μ. Π, ΜΒΑ, Ph
Advertisements

10 Συμβουλές για να Μειώσουμε τα Απορρίμματα του Σχολείου μας
LIFE + RECYCLING SYMPRAXIS 1 Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ PHILOXENIA 2010 LIFE+: RECYCLING SYMPRAXIS «Συμπράξεις δημόσιων- ιδιωτικών φορέων για τη βελτιστοποίηση.
«Ανάπτυξη Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2020». Στο Βόλο αλλάζουμε συμπεριφορά, αλλάζουμε κλίμα! Εύη Καραϊσκου,
Περιβαλλοντικη Αγωγη Μαθητές/τριες της Α΄ τάξης Σχολ. Έτος:
«Ανάπτυξη Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2020». Στο Βόλο αλλάζουμε συμπεριφορά, αλλάζουμε κλίμα! Εύη Καραϊσκου,
ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ.
Απορρίμματα Μαρία Σαρίδου Δ’4.
Εφαρμογή της διαλογής βιοαποβλήτων στην πηγή σε Αθήνα και Κηφισιά Η 1 η πιλοτική στην Ελλάδα LIFE10 ENV/GR/605 Όλγα Σκιάδη, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc.
Βιολογικές καλλιέργειες
Διαχείριση απορριμμάτων
«Κομποστοποίηση Οργανικού Κλάσματος οικιακών απορριμμάτων»
Οικιακή κομποστοποίηση πρασίνων στο ξενοδοχείο GRECOTEL PELLA BEACΗ - Επίδειξη κάδου οικιακής κομποστοποίησης.
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
Η ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΚΟΠΟ ΘΕΛΟΥΝ ΤΡΟΠΟ…
ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΗΣΗ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΛΙΧΝΗΣ
επιπτώσεις από την εφαρμογή της τεχνολογίας
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ 10 συμβουλές ΣΤ΄2.
ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Γυμνάσιο Αντιρρίου.
Λιγότερα σκουπίδια άρα ένα καλύτερο αύριο
Μεσόγειος sos. H Μεσόγειος Είναι μια κλειστή θάλασσα που αντιπροσωπεύει το 1% των θαλάσσιων εκτάσεων του πλανήτη και το 6% των ναυτοεμπορικών δραστηριοτήτων.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ολοκληρωμένη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων 20 Φεβρουαρίου 2014 μέσω δράσεων πρόληψης, μείωσης, χωριστής.
ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Τι είναι η κομποστοποίηση Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία.
Οικιακή Κομποστοποίηση
ΘΑΝΑΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤ1 109 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ 1Ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΙΟΥ ΜΑΘΗΤΕΣ:
ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ # 2.
Συνέπειες των απορριμμάτων για το περιβάλλον.
ΑΘΗΝΑ ΣΩΠΑΣΟΥΔΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΙΟΥ ΚΑΙ Δ2
1.1 Τι είναι η Χημεία και γιατί τη μελετάμε.
Ανακύκλωση χαρτιού Δέσποινα Φραντζέσκου.
ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Δράση: ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΥΛΙΚΩΝ ΚΟΜΠΟΣΤ.
ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών
Ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων
Η Καταναλωτική μας συμπεριφορά
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Στα πλαίσια της ομάδας «Περιβαλλοντική.
Κομποστοποίηση...; α) παρασκευή κομπόστας από φρούτα που περίσσεψαν στο σπίτι ή β) μετατροπή οργανικών απορριμάτων σε λίπασμα.
ΕΛΕΝΗ ΒΑΜΙΑΝΑΚΗ Α1.
Διαχείριση απορριμμάτων Ανακύκλωση
ΤΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ
2Ο ΓΕΛ.ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Τι είναι ανακύκλωση; Οφέλη Ανακυκλώσιμα προϊόντα
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα δεν είναι σκουπίδια
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωση απορριμμάτων είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται μια συσκευή.
1. Τι είναι τα οικολογικά σχολεία; i. Είναι τα σχολεία που έχουν ωραίο κήπο! ii. Είναι τα καθαρά σχολεία της Κύπρου! iii. Είναι τα σχολεία που συμμετέχουν.
ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 1.Τι είναι τα οικολογικά σχολεία; i.Είναι τα σχολεία που έχουν ωραίο κήπο!Είναι τα σχολεία που έχουν ωραίο κήπο! ii.Είναι.
ΤΟΜΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
Φύση και άνθρωπος – έννοιες αλληλένδετες!. Τα εργοστάσια, είναι ο κυριότερος παράγοντας στη μόλυνση του περιβάλλοντος. Τα διάφορα βιομηχανικά απόβλητα.
Μαρία Μάρκου ΔΊ Το περιβάλλον, [ αέρας, νερό, έδαφος ] είναι ο χώρος που ζούμε.Πολλές δραστηριότητες μας το ρυπαίνουν. Σημαντική ρύπανση του περιβάλλοντος.
ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
Λάθη που κάνουμε στην ανακύκλωση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ( )
Τα λάθη που κάνουμε στην ανακύκλωση
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΥ ΣΤ΄1
Ρύπανση του εδάφους.
Πρόγραμμα Κομποστοποίησης ΕΕΕΕΚ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
Ανακύκλωση Γυαλιού ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤ’1 Αίας Ζαννέττος
«Μονάδες μηχανικής & βιολογικής επεξεργασίας.»
Διαχείριση απορριμμάτων
Κάδοι ανακύκλωσης Σωτηρούλλα Κατσικίδη. Ο κάδος αυτός χρησιμοποιείται στην ανακύκλωση του πλαστικού π.χ. πλαστικά μπουκάλια.
ΝΤΑΝΙΕΛ ΚΑΛΑΙΤΣΙΔΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΟΡΠΑΣ,
Κομποστοποίηση και αναγκαιότητα της χρήσης κόμποστ στη γεωργική παραγωγή της Κύπρου Ερικ Σουκιούρογλου, 4/12/2017.
«Κομποστοποίηση Οργανικού Κλάσματος οικιακών απορριμμάτων»
Η εμπειρία της Ανακύκλωσης στο Νησί της Χίου
Θέμα: Διαχείριση απορριμμάτων
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μορφεσ και δυνατοτητεσ κομποστοποιησησ στο νησι τησ κω ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΠΡ/ΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡ/ΝΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΩ

Τι εΙναι ΤΟ κομπΟΣΤ? ΤΟ κομπΟΣΤ(compost) είναι προϊΟν αποικοΔΟμησηΣ οργανικΩν υλικών

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Διαλογή οργανικών απορριμμάτων στην πηγή •Μείωση όγκου αποκομιδής απορριμμάτων •Μείωση του κόστους κίνησης, διαχείρισης και συντήρησης απορριμματοφόρων •Μείωση εργατικού και λειτουργικού κόστους (πετρέλαιο κλπ) •Οι κάδοι απορριμμάτων ΔΕΝ μυρίζουν

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Περιορισμός περιβαλλοντικής επιβάρυνσης •Μείωση παραγωγής μεθανίου (μείωση ατμοσφαιρικής επιβάρυνσης) •Παραγωγή εδαφοβελτιωτικού (κομπόστ) •Μείωση χρήσης χημικών (λιπάσματα, φυτοφάρμακα) •Αύξηση & βελτίωση ποιότητας και παραγωγής λαχανικών και λουλουδιών.

Φλούδες φρούτων και λαχανικών •Σάπια φρούτα και λαχανικά Τι κομποστοποιειται? Παραδειγματα οικιακων οργανικων υλικων που κομποστοποιουνται Φλούδες φρούτων και λαχανικών •Σάπια φρούτα και λαχανικά •Τσόφλια από αυγά •Κόκκαλα ψαριών, θρυμματισμένα κελύφη από όστρακα, γαρίδες κτλ •Υπολείμματα καφέ •Υπολείμματα χλοοκοπής κι αγριόχορτα πριν σποριάσουν •Θρυμματισμένα κλαριά •Πεσμένα φύλλα •Κοπριά φυτοφάγων ζώων •Χαρτί κουζίνας •Παλιά ρούχα από βαμβάκι, μαλλί ή μετάξι •Στάχτες από ξύλα κτλ

Συνηθη Οικιακα Οργανικα Υλικα

Τι δεν κομποστοποιειται Μεγάλα κόκκαλα Μαγειρεμένα φαγητά, λάδια, βούτυρα Ζιζάνια που έχουν σποριάσει Στάχτη από ορυκτό κάρβουνο Κλαριά από πεύκα, κυπαρίσσια κτλ (μόνο αφού καούν, μπαίνει η στάχτη) Μεταλλικά αντικείμενα (κουτάκια αλουμινίου, χρυσόχαρτα από σοκολατάκια) Γυαλιά (μπουκάλια, τζάμια) Πλαστικά (σακούλες, φιάλες κλπ) Χάρτινες συσκευασίες με επένδυση πλαστικού ή αλουμινίου κ.α.

Διαδικασια κομποστοποιησησ Κατά τη διαδικασία της κομποστοποίησης, μικροοργανισμοί –κυρίως θερμόφιλοι- διασπούν και μετασχηματίζουν τα ανεπεξέργαστα οργανικά υλικά σε νέα, με διαφορετικές ιδιότητες και ουδέτερο pH. Κατά την αερόβια ζύμωση, αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες συντελούν στην καταστροφή των περισσότερων παθογόνων οργανισμών (55 ̊C) καθώς και των σπόρων ζιζανίων (62 ̊C).

Χρηση κομποστ στον κηπο και στην γεωργια. Αυξάνει την ικανότητα του εδάφους στην κατακράτηση της απαραίτητης ποσότητας νερού και αέρα Βελτιώνει τη δομή του εδάφους και υποστηρίζει την ανάπτυξη ωφέλιμης εδαφοπανίδας (γαιοσκώληκες κλπ) Απελευθερώνει θρεπτικά συστατικά με αργούς ρυθμούς, όπως τα χρειάζονται τα φυτά. Περιέχει φυσικά μυκητοκτόνα και μικροοργανισμούς που προστατεύουν τα φυτά από ασθένειες. Εξυγιαίνει το επιβαρυμένο έδαφος (υπερλίπανση, κατάχρηση χημικών, τοξικά μέταλλα). Περιορίζει τη διάβρωση του εδάφους. Παρατείνει την καλλιεργητική περίοδο.

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟ

Προγραμμα αποτυπωσησ δρομολογιων με χρηση gis

Προγραμμα αποτυπωσησ θεσεων καδων με χρηση gis

Προγραμμα αποτυπωσησ θεσεων καδων με χρηση gis

Προγραμμα αποτυπωσησ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ-ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ με χρηση gis

ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ Σε όλα τα νοικοκυριά θα διανεμηθούν πόρτα - πόρτα: Μικροί κάδοι κουζίνας 7-10 lt Βιοδιασπώμενες & Κομποστοποιήσιμες σακούλες Σημαντική δράση για την έναρξη της διαδικασίας διαλογής

ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ Κάδοι δίτροχοι (καφέ) σε κεντρικά σημεία πλησίον των πράσινων κάδων για τα μικτά απορρίμματα (120 lt – 240 lt – 360 lt) •Ατομικοί Κάδοι για κάθε εστιατόριο ή άλλο μεγάλο παραγωγό (35 lt – 50 lt)

ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ Ατομικοί Κάδοι για κάθε μονοκατοικία ή/και κατοικία με 2 διαμερίσματα (35 lt – 50 lt) •Κάδοι δίτροχοι (καφέ) στις πολυκατοικίες (είτε θα ανήκει στην πολυκατοικία είτε θα βρίσκεται σε κεντρικό σημείο) (120 lt – 240 lt – 360 lt)

ΠΩΣ γινεται η συλλογη και μεταφορα Συλλογή με μικρό ή μεγαλύτερο απορριμματοφόρο χαμηλής συμπίεσης Σταθερό πρόγραμμα συλλογής (ημέρα-ώρα) για περιοχές με σύστημα πόρτα-πόρτα Online παρακολούθηση του συστήματος συλλογής

Ευαισθητοποιηση πολιτων

Ευχαριστώ για την προσοχή σασ E-mail επικοινωνίας: d.roumeliotis@kos.gr