Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μεσόγειος sos. H Μεσόγειος Είναι μια κλειστή θάλασσα που αντιπροσωπεύει το 1% των θαλάσσιων εκτάσεων του πλανήτη και το 6% των ναυτοεμπορικών δραστηριοτήτων.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μεσόγειος sos. H Μεσόγειος Είναι μια κλειστή θάλασσα που αντιπροσωπεύει το 1% των θαλάσσιων εκτάσεων του πλανήτη και το 6% των ναυτοεμπορικών δραστηριοτήτων."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μεσόγειος sos

2

3 H Μεσόγειος Είναι μια κλειστή θάλασσα που αντιπροσωπεύει το 1% των θαλάσσιων εκτάσεων του πλανήτη και το 6% των ναυτοεμπορικών δραστηριοτήτων λαμβάνει χώρα εκεί.

4  Η Μεσόγειος είναι η κοιτίδα του ανθρώπινου πολιτισμού. Είναι το οικοσύστημα που μας καθόρισε από την αρχαιότητα κι ακόμη σηματοδοτεί την ύπαρξή μας!  Το θαλάσσιο περιβάλλον και οι οργανισμοί απειλούνται καθημερινά από την ανθρώπινη δραστηριότητα.  Η έγνοια μας λοιπόν και η φροντίδα για τον περιορισμό των απορριμμάτων στη θάλασσα σχετίζεται άμεσα με τη διατήρηση ζωής στον πλανήτη.

5

6 η υπερβολική ανάπτυξη της χλωρίδας (κυρίως του φυτοπλαγκτού) σε λίμνες, θάλασσες, ποτάμια που δέχονται μεγάλες ποσότητες οργανικών υλών {κυρίως από χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα}και άλατα αζώτου και φωσφόρου{πχ βλέπε απορρυπαντικά}. Αυτές λοιπόν οι ουσίες καταλήγουν στο υδάτινο οικοσύστημα με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται πολυάριθμοι μικροοργανισμοί. Αυτοί οι μικροοργανισμοί καταναλώνουν πολύ οξυγόνο. Ετσι ξεμένουν από οξυγόνο οι θαλάσσιοι οργανισμοί!! Τα ψάρια πεθαίνουν!

7 Αλιεία εμπορική: απώλεια αλιευτικών εργαλείων ψυχαγωγική

8 Το 80% των σκουπιδιών στις θάλασσες μπαίνει από χερσαίες πηγές από ποτάμια και αγωγούς υδάτων από δράσεις αναψυχής

9

10

11

12 Οι χρήσεις αναψυχής στην παραλία έχουν σημαντικότατες επιπτώσεις στο οικοσύστημα. κουτάκια αποτσίγαρα χαρτιά σακούλες πλαστικά μπουκάλια καπάκια, μικρά πλαστικά Θα μεταναστεύσουν στο βυθό κάποιου νησιού

13

14

15

16 Τα πλαστικά είναι μια απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον. Οι πρώτες έρευνες για το βαθμό ύπαρξης απορριμμάτων στον Πατραϊκό κόλπο ξεκίνησαν πριν από 15 μόνο χρόνια! Το σκουπίδι που στοχοποιείται κατά κύριο λόγο είναι η πλαστική σακούλα. Κι ενώ η Ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι αυστηρή, η κάθε κυβέρνηση κάνει τα δικά της χωρίς φυσικά κανένα αποτέλεσμα.

17

18

19 Εκεί θα αλλάξουν ιδιότητες και συμπεριφορές. Μετατρέπονται σε καρκινογόνες ουσίες που θα καταλήξουν στην τροφική αλυσίδα.

20 Γιατί μας ενδιαφέρουν τα πλαστικά ως απορρίμματα; 1) Δημιουργούν ένα ψεύτικο πυθμένα 2) Προκαλούν αισθητική υποβάθμιση: οι άνθρωποι αποφεύγουν το χυδαίο οπότε απομακρύνονται 3) Αλλάζει το υπόστρωμα, αλλάζουμε δλδ τον πυθμένα

21 4) Απειλείται η θαλάσσια ζωή. 5) Μεταναστεύουν τα είδη απορριμμάτων και ο κίνδυνος μεταφέρεται και σε άλλους πυθμένες. 6) Τα πλαστικά παρ ότι βιοδιασπώμενα όταν κατακερματίζονται μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα. 7) Τα άλμπατρος περνούν τα πλαστικά για τροφή κι έτσι αργότερα βρίσκουμε τα κουφάρια τους με τη κοιλιά γεμάτη σακούλες.

22

23 Μια φάλαινα πέθανε έχοντας στην κοιλιά της 500 σακούλες!

24

25 Γαύροι, τόνοι και κολιοί με ίνες πλαστικού στο πιάτο μας; Με τον όρο «Μικροπλαστικά» εννοούνται οι μικροσκοπικές ίνες ή σωματίδια, που είναι μη ορατές στο ανθρώπινο μάτι και δημιουργούνται από τη διάσπαση κάθε τύπου πλαστικού. Η πλαστική σακούλα πχ γίνεται πολύ μικρά κομματάκια πολύ γρήγορα χάρη στον αέρα, τα κύματα, το αλάτι και τις ακτίνες του ήλιου και γίνονται τροφή για ψάρια και θαλάσσιους ασπόνδυλους οργανισμούς. Μάλιστα, ο διασκορπισμός των πλαστικών που διασπώνται είναι τόσο μεγάλος, που τελικά βρίσκονται ως αόρατες ίνες παντού στο περιβάλλον.

26

27

28 Λαοί με πολύ χαμηλό βιοτικό επίπεδο και προβλήματα φτώχιας

29 ΒΛΕΠΩ / ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΓΙΝΟΜΑΙ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ BEAT THE MICRO BEAD (Κάποια προϊόντα προσωπικής φροντίδας περιέχουν μικροσφαιρίδια τόσο μικρά δλδ πλαστικά που δε συγκρατούνται από το βιολογικό καθαρισμό ) Κατάργηση της σακούλας;

30

31   Σας ευχαριστώ πολύ!  Γυμνάσιο Οβρυάς  31 Απριλίου 2014 


Κατέβασμα ppt "Μεσόγειος sos. H Μεσόγειος Είναι μια κλειστή θάλασσα που αντιπροσωπεύει το 1% των θαλάσσιων εκτάσεων του πλανήτη και το 6% των ναυτοεμπορικών δραστηριοτήτων."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google