Γενετική Μηχανική Τι είναι τελικά;.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ
Advertisements

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ
Κατασκευή γονιδιωματικής βιβλιοθήκης.
Κατασκευή cDNA βιβλιοθήκης.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΟΥ DNA
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ •Είναι εξαιρετικά ασφαλή •Είναι εξαιρετικά ασφαλή, καθώς ελέγχονται στο σύνολό τους πριν φτάσουν στον καταναλωτή •Δεν.
Βιοτεχνολογία.
Γενετικά Τροποποιημένα Φυτά – Τρόφιμα ΕΕΕΕΚ Ρόδου
Είναι τα ζώα στα οποία έχει τροποποιηθεί το γενετικό τους υλικό με την προσθήκη γονιδίων συνήθως από κάποιο άλλο είδος.
Κλωνοποίηση στην εποχή μας
 Είναι οι οργανισμοί που έχουν υποστεί γενετική τροποποίηση με την εισαγωγή στο γενετικό τους υλικό(DNA), από άλλον οργανισμό.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Ενιαίου Λυκείου Εμπεσού Οι μεταλλάξεις στα τρόφιμα και τις ιατρικές εφαρμογές Προβληματισμοί και προοπτικές Εμπεσός
Μπορούν τα μικρόβια να μας φανούν χρήσιμα?!?
4ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ Σχολικό έτος
Proteomics and Genomics for Drug Discovery / Personalized Medicine
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΙΑΛΕΞΗ 14 Τεχνικές Ανάλυσης – Πειραματικά εργαλεία για την
Ο Κόσμος της Βιολογίας.
Εφαρμογές της βιοτεχνολογίας στην Ιατρική.
Ποιότητα Τροφής και Είδη Καλλιεργειών
ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ, ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
Οικονομικές Συνέπειες των Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων
Κατασκευή γονιδιωματικής βιβλιοθήκης.
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΔΟΝΟΥΚΛΕΑΣΕΣ
Θα έλεγες ότι είσαι ένας
Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στην Ιατρική
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ, ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ Η ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Project:”Διατροφή και υγεία”
Επιμέλεια: Κωτίτσας Αριστοτέλης
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚλωνοποΙηση ΖΩων Ασλάνης Μάριος-Στέφανος Τράντος Κωνσταντίνος Αργυρούδης Σταύρος Αφεντουλίδης Μελέτης.
Εφαρμογές της βιοτεχνολογίας στη γεωργία
Εφαρμογές της βιοτεχνολογίας στην γεωργία- κτηνοτροφία.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΟΥ DNA.
Γενετική Μηχανική-Βιοτεχνολογία
Τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA (σκοποί)
Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στην Ιατρική
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
Γενετική Τροποποίηση Οργανισμών
TO ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ
Το γενετικό υλικό οργανώνεται σε χρωμοσώματα
ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Τεχνολογία Μικροβιακών Προϊόντων Θεματικές περιοχές Κύρια μικροβιακά προϊόντα Συστήματα καλλιέργειας μικροοργανισμών Κρίσιμες παράμετροι λειτουργίας βιοαντιδραστήρων.
Γενετικά Τροποποιημένα Προϊόντα και Περιβάλλον Βαμνιές Δημήτρης Χημικός Μsc.
Τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA- Ένζυμα περιορισμού Η τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA αποτελεί τη βάση της κλωνοποίησης. Κλωνοποίηση είναι η τεχνική.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Γενετική μηχανική, ανασυνδυασμένο DNA, ΑΑΠ (PCR)
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Η μελέτη της μοριακής βάσης της ζωής.
1 Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ 2 ΒΙΟΛΟΓΙΑ είναι η θετική επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη των έμβιων όντων και γενικά των φαινομένων της ζωής Μελετά τα.
Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί Βασικές τεχνολογικές προσεγγίσεις Κώστας Ματθιόπουλος Department of Biochemistry and Biotechnology University of Thessaly.
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στη γεωργία και την κτηνοτροφία
Κατασκευή cDNA βιβλιοθήκης.
‘Περί ορέξεως…’ Project 2ου τετραμήνου
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
ΑΠΟΔΙΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΝΟΥΚΛΕΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ
ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΡΥΩΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ
ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΑ ΜΙΤΟΧΟΝΔΡΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ...
Τζένη Ρούτσι. Τζένη Ντίνε. Θεοδώρα Βλαχάκη..
Περιβαλλοντικά Προβλήματα
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο "κατανάλωση", αναφερόμαστε στη χρησιμοποίηση, το ξόδεμα ενός οικονομικού αγαθού για την ικανοποίηση κάποιας συγκεκριμένης.
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Γενετική Μηχανική Τι είναι τελικά;

Τι είναι η γενετική μηχανική; Τα γονίδια που παρουσιάζονται στο σώμα κάθε ζωντανού οργανισμού τον βοηθούν να προσδιορίσει τις συνήθειες του οργανισμού του. Η γενετική μηχανική ορίζεται ως η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για να αλλάξει την κατασκευή των κυττάρων και να μετακινήσει τα γονίδια από ένα είδος σε ένα άλλο με σκοπό την παραγωγή νέων οργανισμών.

Ιστορία Αν και πολλοί πιστεύουν πως η γενετική μηχανική είναι πρόσφατο επίτευγμα της ανθρωπότητας, η αλήθεια είναι πως ο άνθρωπος μπορεί και αλλάζει τα γονίδια των ειδών για δεκάδες χρόνια μέσα από διάφορες άλλες μεθόδους. Το 1972 ο Paul Berg κατάφερε να δημιουργήσει το πρώτο ανασυνδυασμένο μόριο DNA χρησιμοποιώντας ιό πιθήκου και ιό από λάμδα. Το 1973 οι Herbert Boyer και Stanley Cohen δημιούργησαν τον πρώτο διαγονιδιακό οργανισμό εισάγοντας αντιβιοτικό ανθεκτικό γονίδιο μέσα σε ένα πλασμίδιο Ε.

Διαδικασία Η διαδικασία που ακολουθούν οι επιστήμονες για να μπορέσουν να δημιουργήσουν ανασυνδυασμένο DNA αποτελείται από τέσσερα βήματα: Πρώτα απ’ όλα παίρνουμε το DNA από ένα ανθρώπινο κύτταρο και με τη βοήθεια ενός ειδικού ενζύμου απομονώνουμε το γονίδιο που χρειαζόμαστε

Διαδικασία Μόλις απομονώσουμε το γονίδιο που μας ενδιαφέρει, «κόβουμε» από το πλασμίδιο ενός βακτηρίου ένα συγκεκριμένο κομμάτι,

Διαδικασία Και αμέσως μετά τοποθετούμε το γονίδιο στον κενό χώρο του πλασμιδίου, ενώ αργότερα επιστρέφουμε το νέο πλασμίδιο και πάλι το εσωτερικό του βακτηρίου.

Διαδικασία Τέλος αφήνουμε το βακτήριο να πολλαπλασιαστεί έτσι ώστε να μπορούμε να πάρουμε την ουσία που θέλουμε σε μεγάλες ποσότητες.

Εφαρμογές της Γενετικής Μηχανικής ΙΑΤΡΙΚΗ: Στην Ιατρική η γενετική μηχανική έχει χρησιμοποιηθεί για την μαζική παραγωγή ινσουλίνης, ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης, μονοκλωνικών αντισωμάτων, εμβολίων αλλά και πολλών άλλων φαρμάκων. Επίσης η γενετική μηχανική χρησιμοποιείται για την κατασκευή ζωικών μοντέλων ανθρωπίνων ασθενειών. Το πιο κοινό είναι το γενετικά τροποποιημένο ποντίκι, που έχει χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη του καρκίνου, της παχυσαρκίας, του διαβήτη, της ασθένειας Πάρκινσον και άλλων σοβαρών ασθενειών.

Εφαρμογές της Γενετικής Μηχανικής ΓΕΩΡΓΙΑ: Μία από τις πιο γνωστές εφαρμογές της γενετικής μηχανικής είναι η δημιουργία γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων. Υπάρχουν τρεις γενιές των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.  Η πρώτη γενιά καλλιεργειών έχει εμπορευματοποιηθεί και παρέχει προστασία από έντομα και ζιζανιοκτόνα. Η δεύτερη γενιά των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών αποσκοπούν στη βελτίωση της απόδοσης με τη βελτίωση του αλατιού, της ανοχή στο κρύο και στην ξηρασία και της αύξησης της θρεπτικής αξίας των καλλιεργειών.  Η τρίτη γενιά αποτελείται από φαρμακευτικά φυτά , φυτά που περιέχουν βρώσιμα εμβολίων και άλλων ναρκωτικών.

Εφαρμογές της Γενετικής Μηχανικής ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Τοποθετώντας γονίδια μέσα σε πλασμίδια βακτηρίων, είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα βιολογικό εργοστάσιο το οποίο μπορεί να παράγει πρωτεΐνες και ένζυμα. Τα παρασκευάσματα αυτά χρησιμεύουν ως φάρμακα για τους ασθενείς που τα χρειάζονται.

Εφαρμογές της Γενετικής Μηχανικής ΕΡΕΥΝΑ: Η γενετική μηχανική είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τους φυσικούς επιστήμονες. Γονίδια και άλλες γενετικές πληροφορίες από ένα ευρύ φάσμα οργανισμών μετατρέπονται σε βακτήρια για αποθήκευση και τροποποίηση δημιουργώντας γενετικά τροποποιημένα βακτήρια κατά αυτή τη διαδικασία. Τα βακτήρια είναι φθηνά, εύκολο να αυξηθούν και πολλαπλασιά- ζονται γρήγορα.

Εφαρμογές της Γενετικής Μηχανικής ΆΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ: Στην επιστήμη των υλικών, ένας γενετικά τροποποιημένος ιός έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μιας, πιο φιλικής προς το περιβάλλον, μπαταρίας λιθίου. Ορισμένα βακτηρία έχουν τροποποιηθεί γενετικά για τη δημιουργία ασπρόμαυρων φωτογραφιών. Η γενετική μηχανική έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία Bioart αλλά και για στοιχεία καινοτομίας, όπως τα μπλε τριαντάφυλλα , και το λαμπερό ψάρι.

Τα πλεονεκτήματα Οι ασθένειες μπορούν να αποτρέπονται αφού οι επιστήμονες θα μπορούν να κάνουν αλλαγές στο γενετικό υλικό του εμβρύου. Ζώα και φυτά μπορούν να τροποποιηθούν έτσι ώστε να εμφανίζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα συνηθισμένα. Τα γονίδια μπορούν να χειραγωγηθούν έτσι ώστε τα δέντρα για παράδειγμα να απορροφούν περισσότερο CO2 αποτρέποντας την εμφάνιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η βιοποικιλότητα μπορεί να αυξηθεί από τη στιγμή που θα μπορούμε να παράγουμε νέα είδη με διάφορες αλλαγές του DNA.

Τα μειονεκτήματα Με την τροποποίηση των ζώων αλλά και των υπόλοιπων ζωντανών οργανισμών υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διαταραχθούν οι ισορροπίες της φύσης με άγνωστες συνέπειες. Η διαδικασία της γενετικής τροποποίησης είναι εξαιρετικά δαπανηρή και ένα μόνο λάθος μπορεί να είναι καταστροφικό. Το προστιθέμενο γενετικό υλικό μπορεί να δράσει ως αλλεργιογόνο ή να κωδικοποιήσει επιβλαβείς για τη διατροφή του ανθρώπου παράγοντες. Γίνονται συχνά απρόσμενες μεταλ- λάξεις οι οποίες μπορούν να αλλάξουν το μέλλον με δυσάρεστους τρόπους.

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας Παναγιώτα Δημοπούλου Χρύσα Αλεξοπούλου