Dragobete Dragobete είναι μια παραδοσιακή ρουμανική γιορτή και γιορτάζεται στις 24 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα ο Dragobete ήταν ο γιος της Baba Dochia,

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ!
Advertisements

Τίτλος Εργασίας: "Ο σκαντζόχοιρος,η χελώνα,η αράχνη και η μέλισσα»
Ελάτε να μάθουμε για τα δέντρα!!
Τα έτη και οι εποχές.
Διασχολική ημερίδα αθλοπαιδιών και παιχνιδιών δεξιοτήτων Παγκύπριο συνέδριο Αθλητικές Εκδηλώσεις με όλους για όλους Λεμεσός, Νοέμβριος 2006 Χαράλαμπος.
Αλάτι χοντρό – αλάτι ψιλό
Το φθινόπωρο μέσα από τα μάτια των παιδιών
Εθιμα Χριστουγεννων Σχέδιο μαθήματος.
Ο κύκλος του νερού. για τη Β΄ Δημοτικού
Μια εργασία από τα παιδιά της Α’2 Φεβρουάριος 2014
Η άνοιξη είναι μία από τις δύο μεσαίες εποχές. Την άνοιξη ανθίζουν πολλά και διάφορα είδη φυτών τα οποία ομορφαίνουν τον κόσμο γύρω μας. Μπορούμε να σας.
ΠΑΥΛΟΣ Β. Ε 2  Το Άγιο Όρος ή επισήμως Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους είναι μια « Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία » εντός των ελλαδικών συνόρων με δικό της διοικητικό.
1 Του Γενάρη το φεγγάρι λάμπει σαν μαργαριτάρι..
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
ΟΙ 4 ΕΠΟΧΕΣ.
Χριστούγεννα.
ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗ Κ΄ ΚΑΛΛΙΟΠΗ.
Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στον Ρόμπι, το πρώτο ρομπότ το οποίο πουλήθηκε σε μια οικογένεια σαν κουβερνάτα της κόρης τους. Το κορίτσι αγαπά πολύ το ρομπότ.
ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΑΣΧΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΛΙΑΠΑΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ - ΤΑΞΗ Γ
Κωνσταντινίδης Ίβο - Μπαλάφα Δήμητρα Δηώ
Οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου
P 1 Cover Mister Bird's StoryΗ Ιστορία του Κύριου ΠουλήPiret Raud.
Ας θυμηθώ τις βασικές έννοιες που έμαθα!
Γιασλακιώτη Σίλια Γιάννη Τζωρτζίνα
ΟΙ ΔΥΟ ΦΙΛΕΣ ΣΟΦΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Δ1.
Mάρτιος!.  Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα, που προέρχεται από την αρχαιότητα, είναι και η τοποθέτηση από τις μανάδες την 1η Μαρτίου ενός μικρού βραχιολιού.
3ο Γυμνάσιο Τρικάλων, Εργαστήρι Δημιουργικής Ανάγνωσης & Γραφής
Ανδρουλάκη Μελιτίνη Γεωργούλια Μαριάννα
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΟΔΩΡΑ
Περδετζόγλου Σοφία Νασσάρ Δήμητρα Πράσσας Γιώργος
Βρύσες - πηγάδια - στέρνες
Οι μήνες Ένας χρόνος έχει 12 μήνες.
(Παλιά εποχή της πέτρας)
Γιαννοπούλου Χριστίνα Στεφανίδου Ελένη. Με αφορμή το επάγγελμα μας, και δεδομένου ότι οι ιστότοποι που σχετίζονται με αυτό είναι λίγοι, αποφασίσαμε να.
Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας Σχολική Χρονιά Δημοτικό Σχολείο Αγίου Στυλιανού Λακατάμειας.
ΜΑΡΤΙΟΣ. Ο Μάρτιος ή Μάρτης, είναι ο τρίτος μήνας του πολιτικού έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 31 ημέρες. Πήρε το όνομά του από το Ρωμαίο.
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ.
Η κυρα-Κακή και οι δώδεκα μήνες
1ο επα.λ. μυρινασ ερευνητικη εργασια θεμα: «ηθη και εθιμα λημνου»
Καστανεωνασ-λιβαδι Θεσσαλονικησ
ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΕΣ
« ένα άλλο πιθανό … τέλος ». Την κρίσιμη μέρα τύλιξε τα παπούτσια, τα πήρε στο σπίτι και τα έκρυψε. Προς το απόγευμα έβαλε τα καλά του, ετοιμάστηκε και.
«Δραστηριότητες από τον κόσμο της φυσικής για το νηπιαγωγείο»
Έ ΘΙΜΑ Χ ΡΙΣΤΟΥΓΈΝΝΩΝ Από τη μαθήτρια Ξανθοπλά Χριστίνα!
Καλό Μήνα ! Καλό Μάρτιο και καλή άνοιξη με υγεία και χαρά από την Αρετή και την Ευθυμία.
ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ. Τα Θεοφάνεια ή Φώτα ή Επιφάνεια γιορτάζουμε τη βάπτιση του Ιησού Χριστού από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο και Βαπτιστή. Ο πρώτος αγιασμός.
Πάσχα Ήθη και έθιμα. Σαρακοστή Η τελευταία ημέρα της αποκριάς είναι η Καθαρή Δευτέρα. Την ημέρα αυτή όλος ο κόσμος πετάει το χαρταετό και τρώει νηστίσιμα.
Ενότητα 11: Άνοιξη-Μάρτης
Ο ΑΙΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ Παιδιά και μεγάλους!!! Μια ιστορία που
ΠΟΛΩΝΙΑ ΠΟΛΩΝΙΑ ΖΗΣΗΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ.
Το κλίμα.
Κινητά ΚΕΣΠΕΜ Μειονοτικό Σχολείο: Δαρμένης Εκπαιδευτική ομάδα: Βάρναλη Σοφία & Χουσείν Χατζή Χαλήλ Αριθμός μαθητών:15 κορίτσια:10 αγόρια:
ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ
Άνοιξη Άννα Μαρία,Βάλια.
Οι «μπότηδες» μας κρατούν συντροφιά Επιμέλεια: Άρης Σερμέτης
4 ΕΠΟΧΕΣ.
Αντώνης Χατζηστυλλής Ε’1 Σταχτοτσικνιάς
Mάρτιος..! Έρικα ισμαίλη Αλέξανδρος Παναγιώτη
ΟΙ 4 ΕΠΟΧΕΣ.
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Το Καλοκαίρι είναι μία από τις αγαπημένες μας εποχές γιατί τελειώνουν τα σχολεία, πάμε στις παραλίες, τρώμε παγωτά και κάνουμε διακοπές.
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Οι κλιματικές ζώνες της Γης
ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΧΩΡΩΝ.
O «ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (5ος π.Χ. αιώνας)
Οι μήνες Ένας χρόνος έχει 12 μήνες.
Η φύση είναι το σπίτι μας
Le Chandeleur H «Chandeleur» -ή παλαιότερα, «Chandeleuse»- γιορτάζεται σαράντα ημέρες μετά τα Χριστούγεννα. Την ονομασία της η γιορτή την πήρε από τη.
«Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο»
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Dragobete Dragobete είναι μια παραδοσιακή ρουμανική γιορτή και γιορτάζεται στις 24 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα ο Dragobete ήταν ο γιος της Baba Dochia, που είναι ο κύριος χαρακτήρας στον παγανιστικό μύθο που σχετίζεται με την άφιξη της άνοιξης και το τέλος του βαρύ χειμώνα.

H Dochia, Γρια Dochia ή Baba Dochia στη ρουμανική μυθολογία σχετίζεται με την επιστροφή της άνοιξης. Είναι μια γριά γυναίκα που προσβάλλει τον Μάρτιο όταν βγαίνει να βοσκίσει το κοπάδι της με πρόβατα και κατσίκια. Στην ουσία αντιπροσωπεύει την ανυπομονησία των ανθρώπων να έρθει η άνοιξη. Σε διάφορες άλλες διηγήσεις, έχει να κάνει με τη νύφη της την οποία μισεί και της αναθέτει διάφορες αποστολές στο καταχείμωνο μέσα στο δάσος. Άλλοτε να πλύνει στο παγωμένο ποτάμι μια μαύρη γούνα μέχρι να γίνει άσπρη, κι άλλοτε να μαζέψει μούρα. Το κορίτσι πάντα με τη βοήθεια του Χριστού μεταμφιεσμένου σε διάφορους χαρακτήρες, τα καταφέρνει και έξαλλη η Dochia μετά από αυτό βγαίνει στο δάσος να δει τι έχει συμβεί, φορώντας πάντα 12 μανδύες. Καθώς περιπλανιέται στο δάσος και αλλάζουν οι εποχές, αυτή ζεσταίνεται και πετάει έναν έναν τους μανδύες -οι οποίοι συμβολίζουν τους δώδεκα μήνες- ώσπου την βρίσκει ο επόμενος χειμώνας χωρίς μανδύα και παγώνει.

Baba Dochia

DRAGOBETELE Κόρες μαζεύουν χιόνι που εξακολουθεί να βρίσκεται στο έδαφος σε πολλά χωριά και στη συνέχεια αφού λιώσει, χρησιμοποιούν το νερό σε μαγικά φίλτρα όλο το υπόλοιπο του έτους.

Στη Ρουμανία, η Dragobete είναι γνωστή ως ημέρα των ερωτευμένων, μάλλον σαν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Η ημέρα είναι ιδιαίτερα γνωστή ως «η ημέρα όπου τα πουλιά αρραβωνιάζονται". Είναι όλο αυτό το διάστημα που τα πουλιά αρχίζουν να χτίζουν τις φωλιές και να βρίσκουν το σύντροφό τους. H ημέρα αυτή, θεωρείται σε τοπικό επίπεδο, η πρώτη ημέρα της άνοιξης. Τα αγόρια και τα κορίτσια μαζεύουν ανοιξιάτικα λουλούδια και τραγουδούν μαζί.

Εκείνοι που λαμβάνουν μέρος στο έθιμο πιστεύεται ότι προστατεύονται από τις ασθένειες, ειδικά από τους πυρετούς, για το υπόλοιπο του έτους.

Αν ο καιρός το επιτρέπει, τα κορίτσια και τα αγόρια παίρνουν snowdrops ή άλλα φυτά νωρίς την άνοιξη για το άτομο με το οποίο φλερτάρουν.

Είναι κοινή πεποίθηση σε ορισμένες περιοχές της Ρουμανίας ότι κατά τη διάρκεια αυτής της γιορτής, αν πατήσετε το πόδι του συντρόφου σας, θα έχετε τον κυρίαρχο ρόλο στη σχέση σας. Το έθιμο ποικίλει από περιοχή σε περιοχή.

Λέγεται ότι αν είναι μια βροχερή μέρα, η άνοιξη θα έρθει νωρίτερα και ο καιρός θα είναι μια χαρά. Αν κάποιος ακούσει κελάηδημα τσαλαπετεινού, τότε το πρόσωπο αυτό θα εργάζεται σκληρά όλο το χρόνο.

Have a Happy Dragobete’s Day Από τη Ρουμανία, με αγάπη, οι μαθητές της 7ης τάξης και η δασκάλα-Adela Grozeanu