Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γιασλακιώτη Σίλια Γιάννη Τζωρτζίνα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γιασλακιώτη Σίλια Γιάννη Τζωρτζίνα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γιασλακιώτη Σίλια Γιάννη Τζωρτζίνα
ΑΠΡΙΛΙΟΣ Γιασλακιώτη Σίλια Γιάννη Τζωρτζίνα

2 ‘Απρίλης φέρνει την δροσιά, φέρνει και τα λουλούδια.’

3 Ο Απρίλης ο Λαμπριάτης Ο Απρίλιος, ή Απρίλης είναι ο τέταρτος μήνας του έτους κατά το Ιουλιανό και το Γρηγοριανό Hμερολόγιο. Η λέξη Απρίλιος ετοιμολογείται από το λατινικό Aprillis. Είναι ο μήνας κατά τον οποίο ο καιρός «ανοίγει» και έρχεται η Άνοιξη.

4 Ήθη και έθιμα του Απρίλη
«ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ». Αρχαίο έθιμο της δύσης, που ήρθε στην Ελλάδα από τη Γαλλία. Κατά το έθιμο αυτό συνηθίζουμε να λέμε μικρά ψέματα, για να πειράξουμε τους φίλους μας. «ΑΝΑΠΙΑΣΜΑ». Τη Μ. Τετάρτη, οι νοικοκυρές ανάπιαναν το προζύμι για το ζύμωμα του ψωμιού όλης της χρονιάς. ΒΑΨΙΜΟ ΑΒΓΩΝ. Το έθιμο αυτό το πήραμε μάλλον από τους Εβραίους. Τη Μ. Πέμπτη το πρωί, οι γυναίκες έβαφαν τα αβγά κόκκινα ή πολύχρωμα.

5 Γιορτές του Απρίλη ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ (Η ανάσταση του «φίλου» του Χριστού). Συμβολίζει το φως της ανάστασης και τη σκιά της ανθρώπινης μοίρας. ΜΕΓΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ. Το πένθος της Χριστιανοσύνης. ΠΑΣΧΑ (ΛΑΜΠΡΗ-ΠΑΣΧΑΛΙΑ). Η κορύφωση του ανοιξιάτικου, αναγεννητικού, λατρευτικού κύκλου, η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ του Τροπαιοφόρου. Στις 23 του μήνα.

6 Λαογραφία Ο Απρίλιος και ο Μάιος θεωρούνται οι καθ΄ αυτού μήνες των λουλουδιών εξ ου και η ονομασία Απριλομάης. Η ενασχόληση, επίσης, του λαού μας με την γεωργία μάς έχει κληροδοτήσει και πολλές άλλες παροιμίες και δημώδη στιχάκια, για τις απριλιάτικες βροχές. Σ’ άλλες πάλι περιοχές ο Απρίλης αποκαλείται και «Γρίλλης» (γκρινιάρης) επειδή στον μήνα αυτόν τελείωναν τα αποθέματα της προηγούμενης συγκομιδής και δημιουργούνταν οικογενειακές γκρίνιες.

7 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Γιασλακιώτη Σίλια Γιάννη Τζωρτζίνα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google