ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ ……. ΜΕ ΑΓΝΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΥΟ ΔΟΝΤΙΟΥ ΠΙΚΙ - ΠΙΚΙ.
Advertisements

Το Μάννα Κάθε φορά που κάνω κάποια σκέψη, αν δεν θα έπρεπε να την αναλύσω, θα έγραφα απλώς: Το μοναδικό φαγητό, που σύντομα πιστεύω ότι θ’ αντικαταστήσει.
ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΥΠΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
το αμπέλι 1ο 12/θ Δημοτικό Σχολείο Σουφλίου Δ΄ Τάξη
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ
Η καθημερινή ζωή και η εκπαίδευση των αθηναίων
Δασκάλες: Ολυμπία Κουκουμά
Κατάθεση εμπειριών από την πρώτη χρονιά λειτουργίας:
Διαχωρισμός μιγμάτων.
Πώς να καθαρίσετε το Air Condition σας…
Γ΄ Δημοτικό Μακεδονίτισσας «Στυλιανός Λένας» Λευκωσία
1.1 Η οικογένεια- Η ελληνική οικογένεια
2o ΕΠΑΛ ΣΕΡΡΩΝ
Κυριάκος Μαργαρίτης Εργασία για τα έθιμα της Νάξου Τμήμα: Ε’2 1 ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου Σχ. Έτος: 2010.
Γνωριμία με τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή
Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Υδράργυρος (Hg) Τι προκαλεί; Αρμπούζη Γεωργία Τάξη Β’1.
Η καθημερινή ζωή στα ελληνιστικά χρόνια
Διαβίωση στη Φύση – Μικροί Κατασκηνωτές Περιβαλλοντική Ομάδα Δημοτικού Σχολείου Νέας Χηλής Στ1 τάξη Υπεύθυνη προγράμματος: Ελένη Δελίδου Υπεύθυνη τμήματος:
«Το κάθε φύλλο της ελιάς έσταζε... φως» -
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΑΙΔΑΛΟΣ «ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΩΝ»
Εισαγωγή Με τον βιομηχανικό τρόπο παραγωγής παράγονται προϊόντα σε μεγάλες ποσότητες, ικανοποιητική ποιότητα και χαμηλό κόστος, βελτιώνοντας το βιοτικό.
ΚΡΗΤΗ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΜΑΔΑΣ Μαρία Κρόκου Σοφία Κότσαρη Δήμητρα Γιαγκίνη.
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τα ειδώματα του πανηγυριού» Σχ. έτος
ΑΘΗΝΑ ΣΩΠΑΣΟΥΔΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΙΟΥ ΚΑΙ Δ2
ΤΑ ΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ Ανδρέας - Χρήστος - Παναγιώτης-Βαγγέλης
Πρόγραμμα Εκδήλωσης «Άνοιξη της Ευρώπης¨ Μέσα από το πρόγραμμα Άνοιξη της Ευρώπης γνωρίσαμε καλύτερα τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μας βοήθησε να.
14Ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου. Ε΄ Τάξη
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Η Ρύπανση Του Νερού Στα Βριλήσσια
ΤΡ I Α ΤΟΠΙΚ A ΠΡΟΪ O ΝΤΑ ΜΕ ΣΗΜΑΣ I Α ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧ H ΜΑΣ Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σχολικό έτος Παιδαγωγική ομάδα : Χεριστανίδης.
Τα παλιά τα χρόνια… Τα παλιά χρόνια που δεν υπήρχαν ψυγεία για να διατηρηθεί το κρέας, οι άνθρωποι είχαν βρει διάφορες μεθόδους συντήρησης ακόμα και στο.
TO NEΡΟ ΩΣ ΔΙΑΛΥΤΗΣ – ΜΕΙΓΜΑΤΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΑΡΥΑΣ Β’ τάξη Σχ
ΦΑΣΕΙΣ - ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ-ΨΥΞΗΣ ΧΩΡΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΚΡΑΣΙ»
ΕΝΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωση απορριμμάτων είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται μια συσκευή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΝΤΖΟΣ ΓΚΟΝΤΖΟΣ 1/12. ΟΡΙΣΜΟΣ  Θερμική ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της γης.  Η εκμετάλλευση της ενέργειας από το εσωτερικό.
Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΩΝ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΜΠΕΛΙ: ΑΠΟ ΤΟN ΔΙΟΝΥΣΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ!!! ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΚΚΙΟΥ ΛΕΡΟΥ ΤΜΗΜΑ Δ2 Υπεύθυνη προγράμματος :
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΑΔΑ Α ΝΤΑΓΚΑΛΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΟΘΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΑΔΑ Α ΝΤΑΓΚΑΛΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ.
Θ’ Δημοτικό Σχολείο Καψάλου (Κ.Β’) Μια παρουσίαση για τη περιβαλλοντική δράση του σχολείου μας κατά τη σχολική χρονιά
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
Διαχωρισμός μειγμάτων
Ενέργεια.
Με λένε Dolphin και μαζί θα μάθουμε για το νερό στη φύση !!!
Περιβαλλοντική ομάδα 1ου Γυμνασίου
Α ΤΑΞΗ 8ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ Δασκάλα: Μαρία Παράφορου
Θέμα: Επιστήμη στο πιάτο
11 ερωτήσεις για τη διατροφή
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΤΜΟΙ. ΟΡΙΣΜΟΙ  Στερεοποίηση ή πήξη  Λανθάνουσα θερμότητα τήξης.
Διδακτικοί στόχοι Το κεφάλαιο αυτό θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις ότι κάθε κοινωνία οργανώνεται με βάση συγκεκριμένους κοινωνικούς κανόνες, οι οποίοι προσδιορίζουν.
Δημοσκόπηση Τμήμα A1 Αλκοόλ και μαθητές.
ΣΙΔΕΡΑ Το σίδερο είναι μια οικιακή συσκευή που χρησιμοποιείται για να ισιώνει υφάσματα και ιδιαίτερα ρούχα.
           ΠΡΑΣΙΝΗ   ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ   ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ   ΑΝΑΠΤΥΞΗ Μία  δυναμική  Οικονομική και Κοινωνική διέξοδος για  τους κατόχους πτυχίων.
Μείγματα Μείγματα λέγονται τα υλικά που προέρχονται από την ανάμειξη δύο ή περισσοτέρων ουσιών, που δεν αντιδρούν μεταξύ τους. Οι ουσίες που αναμείχθηκαν.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΙΛΙΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;
Βάρος είναι η κατακόρυφη δύναμη με φορά προς τα κάτω που ασκεί η Γη σε κάθε σώμα. Γιατί όμως στις παρακάτω εικόνες, τα σώματα που εικονίζονται, δεν κινούνται.
ΓΕΥΜΑΤΑ ΠΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 6Η ΟΜΑΔΑ
ΜΝΗΜΗ: ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
1o ΣΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ Μίχας Παναγιώτης
TI ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΙΔΕΡΟ; Το σίδερο είναι μια οικιακή συσκευή που χρησιμοποιείται για να ισιώνει υφάσματα και ιδιαίτερα ρούχα. Για αυτή την διαδικασία του σιδερώματος.
ΣΚΟΠΟΣ / ΣΤΟΧΟΙ ΣΚΟΠΟΙ:
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ
Η εκπαίδευση στο Βυζάντιο Κεφ. 12 Ούρδας Ιωάννης 2013.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ ……. ΜΕ ΑΓΝΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ Περιβαλλοντική εργασία του 5ου Δημοτικού σχολείου Τυρνάβου ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Είμαστε τα αγόρια και κορίτσια της Δ΄ τάξης του 5ου δημοτικού σχολείου Τυρνάβου με τον δάσκαλό μας κο Γιάννη Μόκια. ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δημιουργήσαμε περιβαλλοντική ομάδα και καταπιαστήκαμε με το τσίπουρο που είναι φημισμένο σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Έτσι μπορέσαμε να μάθουμε τα μυστικά του και γνωρίσαμε την αμπελοκαλλιέργεια που είναι η κύρια ασχολία των κατοίκων του τόπου μας. ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πολλοί συγχέουν το τσίπουρο με το ούζο. Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί. ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τι είναι το τσίπουρο; ; ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το τσίπουρο είναι, κατά κανόνα, το καθαρό προϊόν της απόσταξης στέμφυλων χωρίς αρωματισμό. Είναι άχρωμο και έχει υψηλό αλκοολικό βαθμό, γι' αυτό πίνεται συχνά αραιωμένο και σχεδόν πάντα συνοδεία μεζέδων, που κατά παράδοση ακολουθούν την εξής σειρά: ελαφρές σαλάτες, ξινά (τουρσιά), διάφορα παστά (ρέγκα, αντζούγιες), ψάρια, καραβίδες, γαρίδες, σαγανάκια κλπ. Τσικουδιά ή ρακή στην Κρήτη, ζηβανία στην Κύπρο, σούμα στις Κυκλάδες, το τσίπουρο είναι παντού μέρος της κοινωνικής ζωής. ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το τσίπουρο Τυρνάβου είναι προϊόν της σταφυλομάνας τυρναβίτικης γης που ακούραστα χαρίζει στους εργατικούς αμπελοπαραγωγούς το ξανθό ή μαύρο σταφύλι. ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Φέτος έγινε πιο στενή η γνωριμία μας με το κρασί και το τσίπουρο Τυρνάβου. ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συμμετείχαμε στον τρύγο, στο πάτημα των σταφυλιών , στο «τράβηγμα» του κρασιού και στην απόσταξη του τσίπουρου σ’ ένα καζαναριό της πόλης μας. ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πώς όμως παράγεται το τσίπουρο; Ας το δούμε παρακάτω: ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κατ’ αρχήν γίνεται το πάτημα των σταφυλιών Κατ’ αρχήν γίνεται το πάτημα των σταφυλιών. Έτσι βγαίνει το κρασί που κάθεται στον πάτο της στέρνας, ενώ τα λιωμένα στέμφυλα (τσίπουρα) μένουν στην επιφάνεια. ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τα τσίπουρα τα βάζουν σε μεγάλα κοφίνια και τα ρίχνουν μέσα στο καζάνι. ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Προσθέτουν μετά κρασί, νερό, γλυκάνισο και λίγο λάδι μέσα στο καζάνι. ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σφραγίζουν το καπάκι του καζανιού με προζύμι ή πριονιδόκολλα και ανάβουν τη φωτιά στη βάση του. ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το περιεχόμενο του καζανιού λόγω της πολύ υψηλής Θερμοκρασίας γίνεται αέριο (ατμός). ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το αέριο αυτό περνά από το καπάκι μέσα σ’ ένα σωλήνα μεταλλικό. ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο μεταλλικός σωλήνας με το ατμοποιημένο τσίπουρο βυθίζεται μέσα σε μια δεξαμενή με κρύο νερό που ανανεώνεται για να διατηρείται πάντα δροσερό. ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο ατμός (το τσίπουρο) οδηγείται στον υγροποιητή (λαμπίκο) και μετατρέπεται σε υγρό ,επειδή ψύχεται καθώς έρχεται σ’ επαφή με το κρύο νερό. ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από εκεί το υγρό πλέον τσίπουρο οδηγείται με έναν μεταλλικό σωλήνα στην έξοδο της δεξαμενής και συλλέγεται σε πλαστικά ή μεταλλικά δοχεία. ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Και για να μην λέμε μόνο λόγια…… ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

……δείτε τις παρακάτω εικόνες ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μερικές εικόνες με τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής τσίπουρου. Η φωτιά Τοποθέτηση τσίπουρων Αποστακτήρας Έξοδος του  τσίπουρου Αποθήκευση στην  Στην υγειά σας νταμιτζάνα ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σήμερα βέβαια αρκετά από τα καζαναριά έχουν εξελιχτεί ακολουθώντας την τεχνολογική πρόοδο.Έτσι σιγά σιγά σβήνει ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής. ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Νέα συστήματα αυτοματοποιημένα βοηθούν στην μείωση του κόστους και στην βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου τσίπουρου. ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μάλιστα,αρκετά από τα σύγχρονα καζάνια δεν χρησιμοποιούν πια καυσόξυλα αλλά πετρέλαιο ή υγραέριο. ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Παρόλη την πρόοδο της τεχνολογίας η παρουσία του ανθρώπου είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη στη δουλειά αυτή και μάλιστα με βάρδιες καλύπτεται ολόκληρο το εικοσιτετράωρο. ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αν επισκεφτεί κάποιος οποιοδήποτε καζαναριό του Τυρνάβου, θα εντυπωσιαστεί ευχάριστα και αναχωρώντας θα κλειδώσει για πάντα στη μνήμη του τις εικόνες που θα του θυμίσουν άρωμα μιας άλλης εποχής, πιο φτωχής μεν αλλά πολύ περισσότερο αγνής από τη σημερινή. ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τελειώνουμε την παρουσίασή μας με μια συμβουλή προς όλους, μικρούς και μεγάλους: ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Να πίνετε πάντα με μέτρο και ποτέ να μην ξεπερνάτε τις δυνατότητές σας στο ποτό. ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το ποτό δεν είναι μαγκιά, είναι χαρούμενη διάθεση. ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μην πίνετε ποτέ νηστικοί. ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μην οδηγείτε ποτέ, αν αισθάνεστε μέθη. ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Να πίνετε αγνά ποτά κι όχι μπόμπες. ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Και μ’ αυτά τελειώσαμε. Ελπίζουμε να μην σας κουράσαμε. ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στην υγειά σας. ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ