Η ΕΤΙΑ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Βασίλης Κοντογιάννης Κορίνα Χρίστου Ε΄τάξη 10/3/2014
Advertisements

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.
Η καθημερινή ζωή στην ύπαιθρο στα χρόνια των Ισαύρων και των Μακεδόνων
Η κατεχόμενη Αμμόχωστος Εργασία από τον Εμμανουήλ Βαμβατσούλη
Τουριστικός οδηγός Αγίου Δημητρίου
ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΪΔΟΝΙΔΟΥ ΣΑΒΒΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
Άγιος Ιλαρίωνας Το κάστρο του Άγιου Ιλαρίωνα βρίσκεται στην Κύπρο στην Κατεχόμενη επαρχία Κερύνειας Από Λάμπρο Παναγή, Λήδα Νεοφύτου, Σοφία Χριστοφόρου.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΠΑΡΤΑΛΗΣ ΤΙΤΟΣ ΜΙΝΙΣΣΑΛΙ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ
Πραγα η «χρυση πολη».
Ιταλία Η Ιταλική Δημοκρατία ή Ιταλία είναι χώρα της νότιας Ευρώπης, αποτελούμενη από μία χερσόνησο σε σχήμα μπότας και δύο μεγάλα νησιά στη Μεσόγειο θάλασσα:
Λ Ε Υ Κ Ω Σ Ι Α Σκοπός μαθήματος
Ομαδα : Δ ΜΠΟΥΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΛΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
ΣΚΟΠΙΑ Τα Σκόπια είναι η πρωτεύουσα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Έχει πληθυσμό κατοίκους ενώ μόλις ολόκληρη η χώρα διαθέτει.
ΜΝΗΜΕΙΑ & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η πόλη της Κερύνειας – εισαγωγικά Θέση Ονομασία Ιστορία
Παναγιώτης Μεσίτης Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου Αντρέας Στυλιανού
Μνημεία & Αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης
Μνημεία της Κύπρου Τα μνημεία για τα οποία θα μιλήσουμε βρίσκονται στην επαρχία Πάφου της Κύπρου. Η Πάφος είναι μία από τις πιο όμορφες τουριστικές περιοχές.
Σιδηρόκαστρο Είκοσι πέντε χιλιόμετρα από τις Σέρρες, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, και άλλα τόσα από τον Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, βρίσκεται.
Η Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης
Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα της πόλης της Αμμοχώστου
Λευκός Πύργος Το μνημείο σύμβολο της Θεσσαλονίκης
Βασίλειος Μπρουζούκης & Δημήτρης Μπουσιόπουλος.
Το Κάστρο της Μονεμβασιάς
Θέκλα Παναγή Αντρεανή Κωνσταντίνου Γιώργος Μαραθεύτης Δασκάλα:κα Χρύσω Κεττένη Α΄ Δημοτικό Σχολείο Κοκ\θιας Έτος: Θέκλα Παναγή Αντρεανή Κωνσταντίνου.
ΡΑΦΑΗΛ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΣΙΟΣ ΧΑΡΗΣ ΑΛΕΤΡΑΡΗΣ
Ροτόντα, Καμάρα, ανάκτορο Γαλέριου
Καλωσορίσατε στην όμορφη Βέροια
Λεσχη αναγνωσης Υπατια ελενα στροπωνιατη
Μαρία Αμπατζή Ε2 Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ
ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΙΝ – ΒΑΝΤΟΥΖ Ο πληθυσμός της πρωτεύουσας του Λιχτενστάιν «Βαντούζ» είναι κάτοικοι και είναι το 1/7 «14%» περίπου σε σχέση με τον πληθυσμό.
Κώστας Μπάρτζης Ε2 1 Ο Πρόυπο Πειραματικό Δημοτικό σχολείο Θεσ/νικης
Κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα
ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Χαβάνα –Άρτεμις Αχιλλέως
54 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΜονH της ΧΩραΣ Βυζαντινά Μονοπάτια.
Μεσ ΄ του Βοσπόρου τα νερά
Ρωμαϊκά μνημεία στην Θεσσαλονίκη
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ
ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΧΟΡΤΙΑΤΗ.
ΡΟΤΟΝΤΑ Ταξίδι στον χρόνο.
Τα αξιοθέατα του Ηρακλείου. Ονόματα:Νικόλας Μαραυγονικολάκης Μαρία Πασχαλίδη.
Βυζαντινή Θεσσαλονίκη Ε'Τάξη 43ου Δημοτικού σχολέιου Ηρακλείου.
Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ. Χρόνος Ανέγερσης Ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης κτίστηκε στα μέσα του 11ου αιώνα.
Κομοτηνή Η Κομοτηνή πρωτεύουσα της ελληνικής Θράκης, βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Ελλάδας, στο νομό Ροδόπης.
Μαριάννα Κατηφόρη αρχαιολόγος Περιήγηση σε γνωστούς και άγνωστους οικισμούς της επαρχίας Σητείας του 16 ου και 17 ου αιώνα INTERREG IIIA / ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ:
Η ΠΟΛΗ ΦΑΝΤΑΣΜΑ. 2 3 Εικόνες από την Αμμόχωστο Αμμόχωστος Εισαγωγή Η δεύτερη μεγαλύτερη επαρχία της Κύπρου Βρίσκεται στα ανατολικά της Κύπρου Υπάρχουν.
            13ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Εργασία στην Ιστορία Έτος Πράππα Κωνσταντίνα Ροπόκη Στέλλα
Αξιοθέατα Θεσσαλονίκης
Η ΠΑΦΟΣ.
ΚΟΡΩΝΗ.
Δανάη Προδρόμου Νάγια Ρουσουνίδη
Δανάη Κακαβά 13ο γυμνάσιο Πατρών Β’1
Mμνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς UNESCO
Διαδρομή Πάφος - Λεμεσός
ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ Όλγα Καϊμακά Ε΄ Τάξη 43ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας.
Αγία Σοφία Η Αγία Σοφία ,ικ΄π στη Θεσσαλονίκη, είναι μία από τις παλαιότερες εκκλησίες της πόλης, η οποία έχει παραμείνει ακέραια μέσα στο βάθος του χρόνου.
“ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ” ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Καταστροφή της Σμύρνης 1922
Φέρε μας το κύπελλο στον Πύργο το Λευκό…
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
“ Ένα κτίριο μ ε ιδιαίτερη ση μ ασία ” Φρίντα Μπενέτου.
Ναύπλιο.
Η Κωνσταντινούπολη οχυρώνεται και στολίζεται με έργα τέχνης Διαμόρφωση παρουσίασης Ούρδας Ιωάννης 2013.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ΕΤΙΑ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΤΙΑΣ Ετούτα τα χαλάσματα είναι στο νου ζαράρι θαρρείς κι ένα θανατικό κάθε ζωή έχει πάρει Λες…και κατάρα φοβερή έκαμε τη δουλειά της κι άπλωσε πάνω στο χωριό τη φοβερή σκιά της.

Η Ετιά πρωτοκατοικήθηκε στη Βυζαντινή περίοδο.

Στην απογραφή των Ενετών του 1583 βρέθηκε να έχει 564 κατοίκους και ήταν τότε το πολυπληθέστερο χωριό της επαρχίας Σητείας. Οι κάτοικοί του ήταν κατά τα δύο τρίτα Ενετοί.

Η περιοχή ήταν η πιο εύφορη του οροπεδίου και είχε αρκετά ήπιο κλίμα Η περιοχή ήταν η πιο εύφορη του οροπεδίου και είχε αρκετά ήπιο κλίμα. Είχε πολλά ρυάκια με πολλές φυσικές πηγές που δημιουργούν πλούσια βλάστηση και ιδανικά τοπία για κήπους και άλλες καλλιέργειες. Γι αυτό επιλέχθηκε για να κατοικηθεί από τους Ενετούς κατά τα τέλη του 15ου αιώνα.

Εκεί έχτισε τον τεράστιο πύργο του ο άρχοντας Πιέτρο ντε Μέτζο Εκεί έχτισε τον τεράστιο πύργο του ο άρχοντας Πιέτρο ντε Μέτζο. Ο πύργος χτίστηκε με την αλύπητη φορολόγηση των Χριστιανών, οι οποίοι έδωσαν το ένα τρίτο των εισοδημάτων τους, και βεβαίως με την υποχρεωτική εργασία τους.

Η αρχιτεκτονική του τριώροφου πύργου μπορεί να θεωρηθεί σαν ένα θαύμα της στατικής. Στη σημερινή εποχή σώζεται μόνο το ισόγειο. Το μνημείο υπέστη πρόσθετες καταστροφές από το σεισμό του 1856.

Πάνω από την πέτρινη σκάλα που οδηγεί στον πρώτο όροφο υπάρχει μια επιγραφή που σε ελεύθερη μετάφραση λέει «Προσέρχεστε άνευ συστολής». Αυτό, φυσικά, αφορούσε τους συνάρχοντες ενετούς και σε καμία περίπτωση του Χριστιανούς της περιοχής.

Οι Χριστιανοί γνώριζαν καλά τη σκοτεινή φυλακή που υπήρχε στο βάθος του πύργου, κάτω από τα λουτρά των αρχοντισσών. Επίσης 200 μέτρα βόρεια του πύργου βρίσκονταν οι «Κοπανίστρες», το μέρος όπου ξυλοκοπούνταν οι Χριστιανοί.

Όταν ήρθαν οι Τούρκοι στην περιοχή, το ενετικό μέγαρο των Ντε Μέτζο μετατράπηκε σε αποθήκη του τουρκικού στρατού και πήρε το όνομα «Σεράγιο». Έπειτα χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του γενίτσαρου Μεμέτακα του Σεραγιανού.

O Μεμέτακας ή Σεραγιανός

Στα ενετικά σπίτια κατοίκησαν τούρκικες οικογένειες Στα ενετικά σπίτια κατοίκησαν τούρκικες οικογένειες. Οι Ενετικές είχαν φύγει για το μεγάλο Κάστρο, το σημερινό Ηράκλειο.

Η δίκλιτη εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης και της Παναγίας μετατράπηκε σε τζαμί ενώ ο μικρός Βυζαντινός ναός του αγίου Ιωάννη έγινε αχυρώνας του Αχμέτ μπέη Αρναουτάκη.

Το 1828 οι χριστιανοί επαναστάτες πολιόρκησαν 3 Το 1828 οι χριστιανοί επαναστάτες πολιόρκησαν 3.600 τούρκους μέσα στο Σεράγιο. Μετά τη συνθηκολόγηση και παράδοσή τους στη Σητεία, οι επαναστάτες κατεδάφισαν τους δύο άνω ορόφους και αφαίρεσαν την ξυλεία των ορόφων τους, τις δε πέτρες μετέφεραν στους Αρμένους για το χτίσιμο των σπιτιών τους.

Στην επανάσταση του 1897 στην Ετιά κατοικούσαν δέκα εννέα τούρκικες οικογένειες και δύο χριστιανικές. Όταν η Ετιά απελευθερώθηκε από τους Τούρκους ερημώθηκε σχεδόν τελείως.

Εκτός από τους δύο ορόφους του ενετικού μεγάρου που γκρεμίστηκαν για να παρθεί η ξυλεία, κατεδαφίστηκαν και όλα τα τουρκικά σπίτια και οι πέτρες μεταφέρθηκαν στους Αρμένους για τις οικοδομικές ανάγκες του χωριού.

Στο χωριό έμειναν μόνο δύο οικογένειες οι οποίες τη δεκαετία του 1960 μετοίκησαν στους Αρμένους. Από τότε η Ετιά ήταν ένα έρημο μισογκρεμισμένο χωριουδάκι.

Ο οικισμός της Ετιάς ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία η οποία την αναστήλωσε συστηματικά.

Με κονδύλια τα οποία δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Ετιά έχει πάρει τη σημερινή της μορφή και αποτελεί ένα πολύ όμορφο αξιοθέατο του οροπεδίου.