EΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ Πώς να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, την κοινότητα Λοιπές Πληροφορίες
Πώς μεταδίδεται; Άγρια πουλιά Πουλερικά Μεταδίδεται μέσω του σάλιου, περιττωμάτων και των ρινικών εκκρίσεων Άγρια πουλιά Πουλερικά
Πώς μεταδίδεται από χώρα σε χώρα; Μετακινήσεις αποδημητικών πουλιών Οι αγριόπαπιες «φέρουν» τον ιό χωρίς να νοσούν και διανύουν μεγάλες αποστάσεις μεταδίδοντας τη νόσο
Πώς μεταδίδεται από χώρα σε χώρα; Εμπόριο ζωντανών πουλερικών
Πώς προσβάλλονται οι άνθρωποι; Τα μολυσμένα πτηνά (άγρια και κατοικίδια) αποβάλλουν μεγάλες ποσότητες του ιού στις εκκρίσεις τους Μολύνουν το χώμα, τα κλουβιά, το ρουχισμό (ιδίως τα υποδήματα)
Τί συμπτώματα παρατηρούνται στα πουλερικά; Ανορεξία Μειωμένη δραστηριότητα Πρήξιμο στο κεφάλι Μπλέ απόχρωση λειριών Διάρροια Μειωμένη παραγωγή αυγών
Τί συμπτώματα παρατηρούνται στα πουλερικά;
Τι μπορώ να κάνω για την προστασία μου; Διαχωρίζουμε τα ωμά από τα μαγειρεμένα πουλερικά ή κυνήγι και τα προϊόντα τους Χρησιμοποιούμε διαφορετικές επιφάνειες κοπής και μαγειρικά σκεύη για τα ωμά και τα μαγειρεμένα προϊόντα Αποφεύγουμε τα ωμά ή μισοβρασμένα ή μισοψημένα πουλερικά και αυγά H σωστή προετοιμασία, το καλό μαγείρεμα/ψήσιμο/βράσιμο/τηγάνισμα καταστρέφουν τα περισσότερα μικρόβια και ιούς υπεύθυνα για πολλές αρρώστιες Μαγειρεύουμε τα αυγά και το κρέας των πουλερικών σε υψηλή θερμοκρασία (πάνω από 70 °C ) Πλένουμε πάντα τα χέρια μας και τα μαγειρικά σκεύη με σαπούνι και νερό μετά από κάθε επαφή με ωμό κρέας πουλερικών ή με αυγά
Τι μπορώ να κάνω για την προστασία μου; Ο έγκαιρος εντοπισμός της γρίπης των πτηνών είναι απαραίτητος για να μην εξαπλωθεί