Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γρίπη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γρίπη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γρίπη

2 1.Γενικά Η γρίπη και το κρυολόγημα ταλαιπωρούν κάθε χρόνο ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Για ορισμένες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και αυτοί με μειωμένη άμυνα του οργανισμού, η γρίπη αποτελεί έναν σοβαρό κίνδυνο για την ζωή τους. Η γρίπη και το κρυολόγημα έχουν πολλά κοινά συμπτώματα. Το κρυολόγημα όμως είναι πιο ήπιο, ενώ η γρίπη πιο σοβαρή. Η γρίπη, σε αντίθεση με το κρυολόγημα, αρχίζει απότομα και χτυπά δυνατά! Ο άρρωστος νιώθει αδύνατος και κουρασμένος.

3 2.Από τι προκαλείται η ασθένεια?
 Η εποχιακή γρίπη είναι μια ασθένεια, όπως όλες οι ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος με υψηλή μεταδοτικότητα που προκαλείται από τους ιούς Α, Β και C της γρίπης.  Ο ιός της εποχιακής γρίπης προσβάλλει το ανώτερο ή και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι,).  Στην καθημερινή γλώσσα ο όρος "γρίπη" χρησιμοποιείται συχνά ως συνώνυμο του "κρύωμα-κρυολόγημα" ή "ίωση". Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως το κοινό κρυολόγημα (συνάχι -πονόλαιμος) οφείλεται σε άλλους ιούς και είναι πιο ελαφριά νόσος.  Οι επιδημίες εποχιακής γρίπης εμφανίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην Ελλάδα τον χειμώνα, σε αντίθεση με τις τροπικές περιοχές, όπου παρατηρείται έξαρση όλο τον χρόνο.

4 3.Τρόποι μετάδοσης Η μετάδοση της εποχιακής γρίπης, γίνεται μετά από ενοφθαλμισμό του ιού στο αναπνευστικό σύστημα, με τον βήχα, τον πταρμό, αλλά και με μολυσμένα αντικείμενα. Γενικώς, ο χρόνος επώασης είναι μία με τρεις ημέρες. Η απάντηση του οργανισμού γίνεται με πολλούς τρόπους, όπως παραγωγή αντισωμάτων (ανιχνεύονται πολλές φορές μετά το δεκαήμερο), παραγωγή ιντερφερονών, κινητοποίηση του σπλήνα, κινητοποίηση κυτταροτοξικών λεμφοκυττάρων. Η αποβολή του ιού διακόπτεται συνήθως εντός δύο με πέντε ημερών μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

5 4.Συμπτώματα ασθένειας Η εποχιακή γρίπη χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, βαθμούς, πόνους στους μύες, πονοκέφαλο, βήχα, πρήξιμο αδένων, ρίγη, αίσθημα κακουχίας. Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα άτομα εμφανίζουν την εικόνα που προαναφέρεται, το φάσμα των κλινικών εκδηλώσεων είναι ευρύ και κυμαίνεται από ελαφρά απύρετη αναπνευστική νόσο όπως το κοινό κρυολόγημα έως την σοβαρή εξάντληση. Ο πυρετός εμφανίζει ταχεία άνοδο κατά το πρώτο 24ωρο και πέφτει βαθμιαία σε διάστημα δύο – τριών ημερών, αν και περιστασιακά διαρκεί επί μία εβδομάδα.

6 5.Επιπτώσεις γρίπης Η γρίπη μπορει να δημιουργήσεις καποιες επιπλοκές. Αυτές οι επιπλοκές είναι η πνευμονία, η επιδείνωση χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας ή άσθματος, η παραρρινοκολπίτιδα, η μέση ωτίτιδα, το σύνδρομο REYE, η μυοσίτιδα, η ραβδομυόλυση, η μυοκαρδίτιδα, η περικαρδίτιδα, η επιδείνωση νεφρικής λειτουργίας, η επιδείνωση καρδιαγγειακού και ορισμένα νευρολογικά σύνδρομα όπως η εγκεφαλίτιδα, το GUILLAIN BARRE, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ο θάνατος. Οι επιπλοκές εμφανίζονται συνηθέστερα σε άτομα με ορισμένες χρόνιες παθήσεις (π.χ. διαβήτης, αιμοσφαιρινοπάθεια, ανοσοκαταστολή), σε ηλικιωμένους, βρέφη και έγκυες.

7 6.Τρόποι αντιμετώπισης Εάν ο ασθενής έχει πυρετό, είναι καλό να μείνει σπίτι και να ξεκουραστεί. Εάν καπνίζει, πρέπει να σταματήσει το κάπνισμα. Εάν όχι, να αποφεύγει το παθητικό κάπνισμα, διότι χειροτερεύει τα συμπτώματα. Να πίνει άφθονα υγρά, όπως νερό, χυμούς φρούτων και ελαφριές σούπες. Ο ασθενής πρέπει να μην πίνει αλκοόλ! Αν έχει πόνο στον λαιμό, μπορεί να κάνει γαργάρα με ζεστό νερό που περιέχει άλας, το οποίο θα απαλύνει τον πόνο. Επίσης ειδικά σπρέι ή χάπια που διαλύονται στο στόμα μπορούν να βοηθήσουν. Τέλος, ο ασθενής να χρησιμοποιήσει σταγόνες φυσικού ορού για την μύτη, ώστε να ρευστοποιηθούν οι εκκρίσεις, και να υγροποιηθεί το ευαίσθητο δέρμα της μύτης. Βέβαια, υπάρχουν αρκετά φάρμακα και χάπια τα οποία μπορούν να απαλύνουν τα συμπτώματα. Προτού όμως παρθούν αυτά τα φάρμακα, πρέπει να υπάρχει συνταγή γιατρού.

8 7.Πρόληψη Οι ιοί που προκαλούν γρίπη μεταδίδονται από την επαφή με τα χέρι ή και από σταγονίδια που απελευθερώνονται στον αέρα από το βήχα και από το φτέρνισμα. Το πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι είναι αποτελεσματική πρόληψη όπως επίσης η αποφυγή επαφής τα χέρια με τα μάτια, την μύτη ή το στόμα. Ωστόσο πρέπει να γίνονται εμβολιασμοί για το μικρόβιο της γρίπης, ιδίως σε άτομα περισσότερο ευπαθή που κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν επιπλοκές(π.χ έγκυες γυναίκες, άτομα μεγάλης ηλικίας, παιδιά, κ.α)

9 Σοφία Δαγκλή Λαγκαδίκια


Κατέβασμα ppt "Γρίπη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google