Αδρενολευκοδυστροφία

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Καρκίνος Ο Καρκίνος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες.Μπορεί να υπάρξει σε πολλά μέρη του.
Advertisements

Μιχάλης Χατζηματθαίου Φοιτητής ΙΣΑΠΘ ΑΕΜ:30462
Βασικοί κανόνες προεγχειρητικού ελέγχου
Παρακολούθηση θεραπείας Αντιμετώπιση παρενεργειών
PROJECT 1 Υπεύθυνοι Καθηγητές: Γ. Αρέτου Δ. Βαμνιές
Γενετικής-Ιατρικής Πληροφορίας
Τι είναι ο καρκίνος Ο καρκίνος (όγκος) είναι η ανώμαλη ανάπτυξη κύτταρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία όγκων σε διάφορα σημεία του σώματος. Προέλευση της.
ΜΕΝΔΕΛΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ
Καθηγήτρια Μοριακής Γενετικής
ΛΥΣΣΑ - ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ
Μεταλλάξεις.
Πειραματική Διδασκαλία στη Βιολογία της Γ΄ Γυμνασίου Κεφάλαιο 3
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α
Ηπατιτιδα C: διάγνωση και αντιμετώπιση μιας σιωπηλής νόσου
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Είναι τα ζώα στα οποία έχει τροποποιηθεί το γενετικό τους υλικό με την προσθήκη γονιδίων συνήθως από κάποιο άλλο είδος.
Εργασία Τεχνολογίας ΟΙ ΑΚΤΙΝΕΣ Χ ΘΕΜΑ: Αμπουλάιλας Πέτρος ΤΜΗΜΑ Α1.
ΑΝΟΣΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΚΡΙΣΗ
ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΑ Γ΄5 ΣΧ.ΕΤΟΣ:
Το κάλιο στην καρδιακή ανεπάρκεια
Αδρενολευκοδυστροφια
Χρόνια Απροφρακτική Πνευμονοπάθεια
Βάιος Κ. Περιτογιάννης Γιάννενα 9/4/2011. «Η ψυχική νόσος θέτει τέτοιες απαιτήσεις στο σύστημα υγείας, που καμία ειδικότητα ή υπηρεσία δεν μπορεί από.
ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Αδρενολευκοδυστροφία (ALD)
Εφαρμογές της βιοτεχνολογίας στην Ιατρική.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Γ. Τσιρπανλής Νεφρολογικό Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» 2011
ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ Π. ΕΤΟΣ: Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ 5 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ.
ΝΟΣΟΣ PARKINSON Εργασία: Άννα Μ..
ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ
Θα έλεγες ότι είσαι ένας
Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στην Ιατρική
MINIONS.
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΝΤΑΞΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΗΛΙΑΣ.  Δεν έχει εξακριβωθεί πότε αρχίζει στην ανθρώπινη ιστορία, η χρήση του αλκοόλ, ούτε η εμφάνιση του μπορεί να συσχετισθεί.
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Μονοκλωνικά αντισώματα
δΙΟΝΥΣΗς ΣΤΡΟΥΜΠΑΚΟΣ ΣΟΛΟΝΑς ΣΚΟΥΛΙΚΑΡΙς βασιλης σοφικιτης
Γονιδιακές μεταλλάξεις και ασθένειες
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Κονδυλώματα (HPV).
Καρκίνος του αίματος.
ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Εισαγωγή νέων αλληλουχιών στο γονιδίωμα
Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Πατρών Απαρτιωμένη διδασκαλία στην Αιματολογία 2012 Αργύρης Συμεωνίδης Σύνοψη της προσέγγισης ασθενούς με πανκυτταροπενία.
Λευχαιμίες Είναι παθολογικές καταστάσεις μάλλον αγνώστου αιτιολογίας που χαρακτηρίζονται από υπερπλασία κυττάρων της λευκής σειράς.
Αλεξάνδρα Κουράκλη-Συμεωνίδου Απαρτιωμένη διδασκαλία 2012.
Genomic applications in the clinic: use in treatment paradigm of acute myeloid leukemia ASH 2013 Σιώρος Σπυρίδων-Αθανάσιος.
Φαρμακοκινητική και υποδοχείς φαρμάκων. Με τον όρο φαρμακοκινητική εννοούμε τις ποσοτικές μεταβολές που επέρχονται με την πάροδο του χρόνου στη συγκέντρωση.
ΕΡΥΘΡΟΠΟΙΗΣΗ Έλενα Σολωμού Αιματολόγος Λέκτορας Παθολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών.
Ασθενείς που λαμβάνουν χρονίως βενζοδιαζεπίνες(N=30)
Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας Όταν η έγκαιρη διάγνωση προλαμβάνει …
Βιοτεχνολογία Χρίστος Κόρτας
Ο ρόλος της ορμονοθεραπείας στον καρκίνο του προστάτη
Φάρμακα για τη Θεραπεία της Οστεοπόρωσης
Χρονιες λεμφικές λευχαιμιες
Νόσος Αλτσχάιμερ ΟΝΟΜΑΤΑ: ΜΑΡΙΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ , ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΣΗ , ΜΑΡΚΕΛΑ ΚΟΣΙΝΤΖΗ.
ΧΡΟΝΙΑ ΜΥΕΛΟΓΕΝΗΣ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ
ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑ 36/ Π.Παπαζαφείρη
ΑΝΑΙΜΙΕΣ.
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
Αιτια της αναιμιας επι καρκινου
ΜΕΤΑ ΕΣΤΙΕΣ ΣΤΑ ΟΣΤΑ. Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ : ΕΝΑ ΠΑΖΛ
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α.
Πρωτοβάθμια πρόληψη Αναφέρεται σε προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται ώστε το άτομο να μην έλθει όσο το δυνατόν σε επαφή με νοσογόνους παράγοντες ή να έχει.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΝΔΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΤΥΠΟΥ V - Endotension
ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑ 36 / Π.Παπαζαφείρη
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αδρενολευκοδυστροφία Σχετικά με την έρευνα, την αναζήτηση θεραπείας και το προσδόκιμο επιβίωσης

Έρευνα Ενεργές κλινικές δοκιμές για τον καθορισμό της αποτελεσματικότητας των προτεινόμενων θεραπειών, όπως: Τριελαϊκή γλυκερόλη (Λάδι του Λορέντζο) Ιντερφερόνη β κ΄θαλιμιδόλη (έχει διακοπεί) Συνδυασμός τριάκυλογλυκερόλης και τριελαϊκής γλυκερόλης σε ασυμπτωματικούς ασθενείς Μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων Δύο νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις: 4-φαινυλοβουτυρικό και λοβαστατίνη πιθανή ελάττωση των επίπεδων των VLCFA στον εγκέφαλο

Πειραματικές θεραπείες έκθεση για μελέτη σε δύο ασθενείς λαμβάνοντες γονιδιακή θεραπεία σε συνδυασμό με θεραπεία βλαστικών κυττάρων του αίματος, δηλώνοντας πως η συνεργεία των δύο θεραπευτικών μεθόδων αποτελεί «ίσως ένα χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση» της Χ-φυλοσύνδετης Αδρενολευκοδυστροφίας(Νοέμβριος του 2009, περιοδικό Science Αγόρι με Χ-φυλοσύνδετη Αδρενολευκοδυστροφία υποβάλλεται σε γονιδιακή θεραπεία στην Γαλλία από τον καθηγητή Patrick Aubourg και τη γιατρό Nathalie Cartier-Lacave .Η θεραπεία περιλαμβάνει βλαστικά κύτταρα, τα οποία έχουν τροποποιηθεί, με την εισαγωγή αντιγράφου-ελαττωματικού ιού HIV-1, προερχόμενου από ιικούς φορείς αργής επώασης

Η τεχνική… Μονοπύρηνα κύτταρα περιφερικού αίματος απομονώνονται από X-ALD ασθενείς, που έχουν ήδη εμβολιαστεί με παράγοντα διέγερσης αποικιών κοκκιοκυττάρων. Κύτταρα CD34+ (εκφράζοντα την πρωτεΐνη επιφανείας των CD34 κυττάρων) απομονώνονται από αυτούς τους πληθυσμούς μονοπύρηνων κυττάρων Προ-ενεργοποιούνται ex vivo με ένα μείγμα κυτοκινών (τα CD34+ κύτταρα) Κατόπιν, φυσιολογικό αντίγραφο του γονιδίου ABCD1 εισάγεται στα κύτταρα αυτά με χρήση βακτηριοφάγων φορέων. Χορήγηση στους ασθενείς κυκλοφωσφαμίδης και βουσουλφάμης, για μείωση των αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων με το μεταλλαγμένο ABCD1 γονίδιο Οι ασθενείς εμποτίζονται με τα δικά τους κύτταρα CD34 κατασκευασμένα ώστε να περιέχουν φυσιολογικά αντίγραφα του γονιδίου ABCD1. Διαφοροποίηση αυτών των κυττάρων σε τεράστιο αριθμό κυτταρικών τύπων του αίματος. Κύρια μετατροπή σε μικρογλοιακά κύτταρα, που «διορθώνουν» τις ελλείψεις στον εγκέφαλο που ευθύνονται για την X-ALD Σε θετικά αποτελέσματα της έρευνας η τεχνική θα μπορούσε να αποτελεί την κύρια θεραπεία της πάθησης , αντικαθιστώντας τη διφορούμενη μεταμόσχευση μυελού των οστών, που πρόκειται για επικίνδυνη, διεισδυτική θεραπεία και απαιτεί συμβατό δότη.

Πρόγνωση Συμπτωματική θεραπεία Προοδευτική νευρολογική εκφύλιση οδηγεί σε αρνητική πρόγνωση Θάνατος σε χρονικό διάστημα από 1 ως 10 έτη από την εμφάνιση των συμπτωμάτων Σε ερευνητικό στάδιο η χρήση του «έλαιου του Λορέντζο», της μεταμόσχευσης μυελού των οστών και της γονιδιακή θεραπεία

Lorenzo Odone Ο Lorenzo Michael Murphy Odone (29 Μαΐου 1978 - 30 Μαΐου 2008) ήταν ίσως ο διασημότερος ασθενής με ALD. Οι γονείς του απογοητευμένοι από την έλλειψη θεραπείας, οδήγησαν στην δημιουργία μιας ουσίας γνωστής ως «λάδι ή έλαιο του Λορέντζο», το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό μελέτη για το αν μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την έναρξη της νόσου. Η ιστορία για την αναζήτηση της θεραπείας απεικονίζεται στην ταινία του 1992 “Lorenzo’s oil”, και αποτέλεσε αντικείμενο του τραγουδιού του Phil Collins “Lorenzo”.