Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΝΔΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΤΥΠΟΥ V - Endotension

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΝΔΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΤΥΠΟΥ V - Endotension"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΝΔΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΤΥΠΟΥ V - Endotension
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΣΙΑΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΝΕΕΣ ΔΜΠΣ Ενδαγειακές τεχνικές 2018

2 η πραγματικότητα Α.Α.Α στις U.S.A με σχεδόν θανάτους ανά έτος λόγω ρήξεως. 1990 – εφαρμογή της μεθόδου από τον Parodi. Επανάσταση γνώσης και εφαρμογής στην αντιμετώπιση του Α.Α.Α ενδαγγειακά. Παράγωγα προβλήματα ως αποτέλεσμα του νέου γνωστικού αντικειμένου!!!!

3 η Αχίλλειος πτέρνα της μεθόδου
Follow up??Ακτινοβολία?? Κόστος?? ENDOLEAK!!! Type I Type II Type IV Type III Type V

4 Type V Εndotension ΟΡΙΣΜΟΣ
Φαινόμενο στο οποίο παρατηρείται μετεγχειρητικά αύξηση της πίεσης εντός του σάκου του ανευρύσματος, χωρίς εμφανή παροχή – ενδοδιαφυγή. Η εμμένουσα αυξημένη πίεση συχνά οδηγεί σε αύξηση της διαμέτρου του σάκου του ανευρύσματος. White Ch et al J. Endovascular Ther/2000

5 Τα νεότερα σήμερα?? Με νέα μοσχεύματα και περαιτέρω γνώση, η εμφάνιση endotension θα μειωθεί!!!! πχ ELPD by Gore Απαραίτητη η μακροχρόνια παρακολούθηση του ασθενούς…Follow up. Ωστόσο μέχρι σήμερα υφίσταται ένα ποσοστό 3% περίπου με endotension. Mennander et al Journal of vascular surgery Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί η αυξανόμενη τάση για αντιμετώπιση των ανευρυσμάτων ενδαγγειακά!!

6 Συνέβη – Διαγνώστηκε – Και…. Conditio sinequa non
1) Ενδελεχής έλεγχος για άλλο τύπου ενδοδιαφυγή (CT, US, DSA) 2) Ρυθμός αύξησης του σάκου. 3) Συμπτώματα που εμφανίζει ο ασθενής (κοιλιακό άλγος, δυσκοιλιότητα, συχνοουρία, μάζα στην κοιλιά). 4) Η άποψη του ασθενούς???

7 Αντιμετώπιση!! Δεν είναι δεδομένη
Περιλαμβάνει ανοιχτή ή ενδαγγειακή αντιμετώπιση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι συντηρητική με εντατική παρακολούθηση μέχρι εμφανίσεως συμπτωμάτων. 3% μετα από EVAR εμφάνισε endotension – όλοι ασυμπτωματικοί και κανείς δε χρειάστηκε περαιτέρω αντιμετώπιση. Mennander et al Journal of Vascular surgery

8 Ενδαγγειακή Αντιμετώπιση
Αφού “transudation” από το υλικό του μοσχεύματος είναι η πιο πιθανή αιτία. Η τοποθέτηση νέου ενδομοσχεύματος χαμηλής διαπερατότητος (relining) είναι η πολλά υποσχόμενη μέθοδος. Ωστόσο η αντιπαράθεση για την αξία της μεθόδου σε συμπτωματικούς ασθενείς παραμένει!

9 Χειρουργική Αντιμετώπιση
Συνοδεύεται από υψηλή θνητότητα!! Ήδη μεγάλος αριθμός ασθενών είναι υπερήλικες και κατ ουσίαν high risk. Περιλαμβάνει κυρίως αφαίρεση του ενδομοσχεύματος και αποκατάσταση με τον κλασσικό τρόπο. Δε δικαιολογείται σε ασθενείς χωρίς ουσιαστικά συμπτώματα. Ως είναι ευνόητο απαραίτητη η εμπειρία χειρουργικής ομάδας.

10 ΤΕΛΟΣ.. Το βάρος της ευθύνης του αγγειοχειρουργού είναι τεράστιο και σχετίζεται
Με τη τελική διάγνωση του endotension. Με τη μέθοδο αντιμετώπισης. Με τη δυνατότητα επιλογής της μεθόδου. Με το ότι πρόκειται για ασθενείς υψηλού κινδύνου πλέον. Με το αν θα λάβει υπόψη του την επιθυμία του ασθενούς.!!!!

11 Ημέτερα - 1 Ασθενής 67 ετών μονόνεφρος (!) με αύξηση της διαμέτρου κατά 2 εκ. σε σχέση με την αρχική. Επώδυνο ανεύρυσμα χωρίς στοιχεία διαφυγής ή ρήξεως – νοσηλευόμενος. Απαίτηση του ιδίου να λυθεί το πρόβλημα. Εντυπωσιακό εύρημα!!!!!!!

12 Ημέτερα - 1

13 Ημέτερα - 2 Ασθενής 74 ετών με EVAR προ 13 ετών.
Τεράστια αύξηση της διαμέτρου του ανευρύσματος. Ούτε καν ένδειξη για endoleak. Χωρίς ουσιαστικά συμπτώματα και υπό παρακολούθηση για 2 χρόνια. Χειρουργική αντιμετώπιση μετά από αίτημα του ασθενούς.

14


Κατέβασμα ppt "ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΝΔΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΤΥΠΟΥ V - Endotension"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google