Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΑΙΜΙΕΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΑΙΜΙΕΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΑΙΜΙΕΣ

2 Τι είναι; Η αναιμία δεν αποτελεί νόσο, αφού είναι αποτέλεσμα ποικίλων ασθενειών. Χαρακτηρίζεται ως μια παθολογική κατάσταση στην οποία η συνολική μάζα των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι μικρότερη από την φυσιολογική. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μειωμένη ύπαρξη αιμοσφαιρίνης στο αίμα (αιμοσφαιρίνη είναι η πρωτεΐνη που περιέχεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια).

3 Σε τι διακρίνονται; Οι αναιμίες διακρίνονται σε ποικίλες κατηγορίες οι οποίες βασίζονται σε διαφορετικές ταξινομήσεις. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει θεραπευτική παρέμβαση για το νόσημα που προκαλεί την αναιμία. Σε όλον τον κόσμο πάνω από άνθρωποι υποφέρουν από σιδηροπενική αναιμία.

4 Τα κυριότερα είδη της αναιμίας είναι:
Αναιμία οφειλόμενη κυρίως σε μείωση της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων α) Έλλειψη ερυθροποιητικού παράγοντα στη σύνθεση της αίμης (σιδηροπενική) στη σύνθεση του DNA (μεγαλοβλαστική αναιμία) β) Σε άγνωστους μηχανισμούς (αναιμία χρόνιων παθήσεων) γ) Μυελοφθισική αναιμία (λευχαιμία, λεμφώματα) δ) Απλαστική αναιμία (διαταραχή στο πρόδρομο κύτταρο των ερυθροκυττάρων)

5 Αιμολυτική αναιμία Είναι οφειλόμενη σε αυξημένη καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων α) Αιμολυτική αναιμία από αίτια ενδοερυθροκυτταρικά β) Αιμολυτική αναιμία από αίτια εξωερυθροκυτταρικά

6 Μεθαιμορραγική αναιμία
Είναι οφειλόμενη σε απώλεια αίματος α) Αιμορραγία από το πεπτικό β) Αιμορραγία από το αναπνευστικό γ) Αιμορραγία από το ουροποιητικό δ) Κακώσεις

7 Άλλες διακρίσεις της αναιμίας είναι:
Αναιμία από έλλειψη διαφόρων απαραίτητων για την αιμοποίηση στοιχείων, όπως σιδήρου, βιταμίνης Β12 , φυλλικού οξέος, βιταμίνης C Από διαταραχές παραγωγής της αιμοσφαιρίνης όπως είναι η μεσογειακή και η δρεπανοκυτταρική αναιμία ή ακόμη και Από αδυναμία παραγωγής αίματος λόγω βλάβης του μυελού των οστών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση των απλαστικών αναιμιών.

8 Οι αναιμίες ταξινομούνται ανάλογα με τη αιτιολογία τους:
 Οι αναιμίες ταξινομούνται ανάλογα με τη αιτιολογία τους: Πρωτοπαθείς αναιμίες Δευτεροπαθείς αναιμίες Σε κάποιες περιπτώσεις, αναιμία μπορεί να έχουμε μετά από τη λήψη φαρμάκων ή μετά από επαφή με διάφορες τοξικές ουσίες.

9  Οι αναιμίες ταξινομούνται ανάλογα με την ερυθροποιητική δραστηριότητα του μυελού των οστών :
Αναιμίες με ακέραια ερυθροποιία Σ'αυτή την κατηγορία αναιμιών παρατηρείται περιφερική απώλεια αίματος ή καταστροφή ερυθροκυττάρων, ενώ ο μυελός των οστών είναι φυσιολογικός.

10 Αναιμίες με ανεπαρκή ερυθροποιία
Η έλλειψη ορισμένων ουσιών οδηγεί σε μη αποδοτική ερυθροποιία, δηλαδή ανεπαρκή δραστηριότητα του ερυθρού μυελού.

11 Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα
Αδυναμία – εξάντληση - ευκολότερο λαχάνιασμα με μικρή προσπάθεια Υπόταση Διεύρυνση της σπλήνας Πόνος στην κοιλιά Νύχια λεπτά που σπάνε εύκολα Τρίχες ξηρές που σπάνε εύκολα Γλώσσα λεία και με πληγές "Χλομάδα" στο πρόσωπο Δύσπνοια Ταχύπνοια Πονοκέφαλο - ζάλη Αίσθημα παλμών – ταχυκαρδία Ίκτερος (σε αιμολυτική αναιμία) Διάρροια – απώλεια βάρους – κόκκινη γλώσσα – νευρολογικά προβλήματα όπως μούδιασμα, παραισθήσεις, δυσκολία στη βάδιση, απώλεια μνήμης, κατάθλιψη και σύγχυση (σε έλλειψη βιταμίνης Β12 και φολικού οξέως).

12 Ποιες είναι οι επιπλοκές;
Υποξία (μια παθολογική κατάσταση, κατά την οποία το σώμα ή μέρος αυτού στερείται επαρκούς οξυγώνοσης) Ευπάθεια σε ασθένειες και λοιμώξεις (τα άτομα με αναιμία είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες και λοιμώξεις, σε σύγκριση με υγιή άτομα). Καρδιακά προβλήματα (συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια). Νευρολογικές διαταραχές

13 Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης:
Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης:  Δια του στόματος θεραπεία, με την χορήγηση σιδήρου και φυλλικού οξέος Παρεντερική θεραπεία της αναιμίας με χορήγηση σιδήρου Μετάγγιση αίματος Μετάγγιση αιμοπεταλίων Χορήγηση ερυθροποιητίνης Χορήγηση Οξυγόνου Χορήγηση υγρών Ανάπαυση

14 Δημοφιλείς αναιμίες: Σιδηροπενική Αναιμία της χρόνιας γνώσης
Δρεπανοκυτταρική Μακροκυτταρικές Μεσογειακή (θαλασσαιμία) Κακοήθης Απλαστική Αιμολυτική

15 Μιχαηλίδου Θεοδώρα Μουντουρλή Μαριάννα Πανούχου Μαρία Παρπούλα Χρύσα


Κατέβασμα ppt "ΑΝΑΙΜΙΕΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google