Οι Γερμανοί κατακτούν την Ελλάδα

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Όταν περνούν οι …. Γερμανοί!!!
Advertisements

Μια μεγάλη διαμάχη του Τρωικού πολέμου
7.
Η φωτογραφία είναι του Είναι τραβηγμένη γωνία Πανεπιστημίου και Όθωνος, μπροστά από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Το τανκς είναι Γερμανικό,
Μια φορά κι έναν καιρό ζούσαν τρία μικρά λυκάκια με τη μαμά τους.
Μαθήματα Management - 1 Ξαφνικά, εμφανλιστηκε μια τίγρις,
ΝΕΡΟ Ο πλανήτης που ζούμε, η Γη, αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του από νερό. Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες θεός του νερού ήταν ο Ποσειδώνας,. ΜΑΚΡΗΣ.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ Στάδια στην εξέλιξη της γραφής : λεξιγραφία, συλλαβική γραφή, αλφάβητο στους σημαντικότερους λαούς από την αρχαιότητα έως σήμερα : Σουμερίους,
ΚΑΤΟΧΗ - ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.
Δυσνόητα Ένα πρωί στη λίμνη, ο σύζυγος επιστρέφει μετά από πολλές ώρες ψαρέματος και παίρνει έναν υπνάκο στο φορτηγάκι. Η σύζυγος, αν και δεν.
Μια ιστορική αναδρομή στο ηρωικό ‘40
28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940.
Το μεγάλο μυστικό Η δική μου περιπέτεια.
Modern Greek Lessons 29, 30.
28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 Το καταδρομικό «Έλλη» (Βυθίστηκε από ιταλική τορπίλη τις 15 Αυγούστου 1940)
Γιώργος Φοίβος Κωνσταντίνος Δημήτρης Λέντι
Να το κατάλαβαν άραγε;; Δεν τρίτωσε απλώς το κακό, ή το καλό, που μπορεί ο καθένας να το πάρει όπως θέλει, αλλά…. ΤΕΤΑΡΤΩΣΕ!! Για μένα πάντως, το βλέπω.
Διαφορετικότητα 4ο Δημοτικό Σχολείο Ελληνικού Ομάδα: Δανάη Φαλέκα
28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 Το καταδρομικό «Έλλη» (Βυθίστηκε από ιταλική τορπίλη τις 15 Αυγούστου 1940)
ΟΜΑΔΑ ΜΑΛΛΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΑ: ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑ ΚΩΝ/ΝΑ ΜΥΡΣΙΑΔΗ ΑΓΝΗ ΜΟΣΧΟΝΑ ΣΟΦΙΑ ΜΟΥΓΙΟΥΚΟΥ.
Η ΠΕΙΝΑ-ΚΑΤΟΧΗ.
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Όταν έφτασε η Αργώ στις Συμπληγάδες Πέτρες ο Ιάσονας άφησε το περιστέρι να περάσει πρώτο, όπως τον είχε συμβουλέψει ο Φινέας. Το περιστέρι πέρασε και.
Κωνσταντίνα Μελίνα Τα τρία μικρά λυκάκια.
Άνοιξη του 1941 Οι Ελληνες αντιστέκονται λυσσαλέα στις γερμανικές μεραρχίες. Παρά τις ηρωικές προσπάθειές τους όμως, τα Γερμανικά στρατεύματα καταφέρνουν.
Ο πατέρας Ακουάχε Κάποτε ήταν ένα δέντρο που το λέγανε «πατέρα Ακουάχε» και ζούσε σε ένα μικρό χωριό με μία παράξενη φυλή. Μία μέρα η φυλή αυτή αποφάσισε.
28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940 «Γιατί μόνο εμείς (οι Έλληνες)
ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ.
28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 Η Ελλάδα πολεμά τον φασισμό.
ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Νικόλας-Κωνσταντίνος Μπαρτζώκας 1 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ΠΤΔΕ-ΑΠΘ Τάξη Ε2 Σχολικό Έτος
Παρουσίαση των γεγονότων του
28η Οκτωβρίου.
Ιωάννα-Λάουρα - Κλαούντια
Χρονολόγιο εμφάνισης της ελληνικής γραφής
ΜΑΡΙΑ ΑΛΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΑΡΓΥΡΟΥ. Το καθεστώς του Νικολάου Β΄ ήταν αυταρχικό και καταπιεστικό με αποτέλεσμα τις εξεγέρσεις των αγροτικών και εργατικών.
Ταξίδι στον χρόνο. Περσική Αυτοκρατορία Σακκα, Ν. (μτφ) (2002). Εγκυκλοπαίδεια του Αρχαίου Κόσμου, Αθήνα: Άγκυρα, σ.52.
Πέρρα Μαρία Το νούμερο  [...] Με είχε πολύ βασανίσει όταν το έγραφα, με είχε αναστατώσει το επίμονο στριφογύρισμα στην πυκνή και φοβερή ύλη της.
Πεπλοφόρος Θεοδώρα Μπάφα Στ2 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης Π.Τ.Δ.Ε.- Α.Π.Θ
Η Ακρόπολη και τα μνημεία της
Γεννήθηκε στις, 12 Ιουνίου του 1969 στην Φρανκφούρτη - Φεβρουάριος ή Μάρτιος 1945 Μπέργκεν - Μπέλζεν. Ήταν Γερμανίδα Εβραιοπούλα που έγραψε ένα ημερολόγιο.
( ) Επιφανής ζωγράφος. Γεννήθηκε στην Τήνο, όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Μετά την εγκατάσταση της οικογένειάς του στην Αθήνα (1850)
Εκπαιδευτική εκδρομή Στ΄ τάξης του 3 ου Δημοτικού Σχολείου Τήνου Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς όλα τα παιδιά της τάξης ονειρευόμασταν την εκπαιδευτική.
ΧΡΟΝΑΛΟΓΙΟ-15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1940 ΕΩΣ 12 ΟΚΥΩΒΡΙΟΥ 1944 ΕΠΙΜΕΛΙΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ.
Ημερολόγιο από την περίοδο της κατοχής Ά λλη μια μέρα της γερμανικής κατοχής. Η μητέρα κάθεται στον καναπέ και κλαίει, η αδερφή μου την παρηγορά.Η μητέρα.
Για τη Μακεδονία θα μιλήσουμε σήμερα. Όχι όμως για τη σημερινή Μακεδονία που είναι ελεύθερη και ζούμε σ’ αυτήν και είμαστε περήφανοι για το όνομά της,
Λάβαρα, σημαίες και στολές της Επανάστασης του 1821
Ζητείται Ελπίς Αντώνης Σαμαράκης
Κινητικά Παιχνίδια στο φυσικό περιβάλλον
Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821.
Χρονικό Λευτερης Ξανθοπουλος.
Aκρόπολη.
Ηλίας Βλάχος Δάσκαλος Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Πόρπης
ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ Όλγα Καϊμακά Ε΄ Τάξη 43ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας.
Το Πληκτρολόγιο.
Παλαιών Πατρών Γερμανός Γ΄
Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση H Άλκη Ζέη θυμάται.....
28η Οκτωβρίου 1940.
3ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής 2o Δημοτικό Σχολείο Κρύας Βρύσης Πέλλας “Ιστορία και εξέλιξη της ελληνικής σημαίας”
Μια Κυριακή, την ώρα που τελείωνε η λειτουργία, ζύγωσε πρώτος ο αυτοκράτορας να πάρει το αντίδωρο, εκείνο όμως του ξεφεύγει από το χέρι και πέφτει.
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΟΛΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ.
ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
28η Οκτωβρίου 1940.
ΣΑΚΗΣ ΚΟΥΒΕΝΤΑΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΙΑΝΤΩΝΗΣ ΕΛΕΝΑ ΓΚΟΥΝΤΟΥΛΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ.
31. Η ανάκτηση της Πόλης από το Μιχαήλ Η’, τον Παλαιολόγο
Μια ιστορική αναδρομή στο ηρωικό ‘40
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Οι Γερμανοί κατακτούν την Ελλάδα ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΤΟΥ 1941 Οι Γερμανοί κατακτούν την Ελλάδα Στις 6 Απριλίου 1941 ο γερμανικός στρατός του Χίτλερ επιτίθεται στην Ελλάδα από τα Γιουγκοσλαβικά και Βουλγαρικά σύνορα, μιας και ο Ιταλικός στρατός του Μπενίτο Μουσολίνι δεν μπόρεσε να κατακτήσει την Ελλάδα με την οποία βρισκόταν σε πόλεμο από τις 28 Οκτωβρίου 1940.

Στις 6 Απριλίου 1941, στις 5.15 πμ ο Χίτλερ εξαπέλυσε εναντίον της Πατρίδας μας 24 επίλεκτες μεραρχίες υπό τον Στρατάρχη Φον Λιστ σε εφαρμογή του σχεδίου «Μαρίτα». Το λιμάνι του Πειραιά βομβαρδίζεται με σφοδρότητα από τα Στούκας. Στο Βερολίνο, πληροφορούσαν τον Έλληνα πρέσβη ότι ο γερμανικός στρατός εισέρχεται στην Ελλάδα για να εκδιώξει τους Βρετανούς. Ο πρωθυπουργός Κορυζής απάντησε το δεύτερο μεγάλο ΌΧΙ.

Αρχή της κατοχής του1941 Το πρωί της Κυριακής του Θωμά, 27 Απριλίου 1941, η Αθήνα ξυπνούσε τρομαγμένη. Όλη τη νύχτα την ανατάραζαν υπόκωφοι κρότοι από εκρήξεις αποθηκών πυρομαχικών, που –για να μην πέσουν στα χέρια των Γερμανών– καίγονταν στα προάστια της Αθήνας και του Πειραιά. Από νωρίς το πρωί, γερμανικά αεροπορικά σμήνη πετούσαν επιδεικτικά σε χαμηλό ύψος πάνω από την ελληνική πρωτεύουσα και τις γειτονικές περιοχές. Κλεισμένοι στα σπίτια τους οι Αθηναίοι περίμεναν με αγωνία και ανησυχία την είσοδο των κατακτητών. Άσχημα συναισθήματα τους έπνιγαν και τους γέμιζαν συγκίνηση. Μέσα από τα σπίτια τους, με κλειστά τα παράθυρα, παρακολουθούσαν τις εξελίξεις, που μετέδιδε το ελεύθερο ακόμη ραδιόφωνο.

Σκηνές από την κατοχή

Κωνσταντίνος Κουκίδης, ο Έλληνας φρουρός της Σημαίας στην Ακρόπολη. «Η παράδοση διέσωσε ότι την 27ην Απριλίου 1941, ο Έλληνας φρουρός της Σημαίας στην Ακρόπολη, με την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, για να μην την παραδώσει, τυλίχθηκε με αυτήν και ρίχθηκε στο κενό από ύψος 200 μέτρων. Ο αυτόχειρας ήταν ο στρατιώτης Κωνσταντίνος Κουκίδης.»

Ο Κώστας Κουκίδης, Έλληνας στρατιώτης, φύλαγε τη γαλανόλευκη ελληνική σημαία στην Ακρόπολη, στην Αθήνα, όταν μια ομάδα από ναζί τον πλησίασε. Κρατούσαν τη σβάστικα στα χέρια τους. "Κατέβασε τη σημαία", του είπαν, "και ανέβασε τη δική μας". Ο Κώστας δεν ήξερε τη γλώσσα τους μα κατάλαβε. Έσφιξε τα δόντια του, έλυσε το σκοινί και αργά άρχισε να κατεβάζει τη γαλανόλευκη. Αμίλητος... Ύστερα κοντοστάθηκε για μια στιγμή, κάρφωσε τα μάτια στον Γερμανό επικεφαλή και απότομα μ' ένα σάλτο βρέθηκε στον διπλανό βράχο, τυλίχτηκε με τη σημαία και ρίχτηκε στο κενό. Διακόσια μέτρα βάθος.

Πάντως, αργότερα ο Γερμανός στρατηγός Φον Στούμε έδωσε διαταγή και στις 3 το μεσημέρι της ίδιας μέρας, της πρώτης μέρας της Κατοχής, υψώθηκε στην Ακρόπολη και το Δημαρχείο και η ελληνική σημαία, δίπλα από τη γερμανική. Η σβάστικα, ως αδιαμφισβήτητο σύμβολο της γερμανικής κατοχής, υψώθηκε και στον κεντρικό ιστό των Παλαιών Ανακτόρων, όπου ύστερα από λίγες μέρες, όταν θα σχηματισθεί η κυβέρνηση Τσολάκογλου, θα αντικατασταθεί από τη γαλανόλευκη.

ΤΕΛΟΣ OΜΑΔΑ 1 : Ποντικοπούλου Μυρσίνη Τόλια Πία Τσαγκρινού Βίλυ Ποντικοπούλου Μυρσίνη Τόλια Πία Τσαγκρινού Βίλυ Τσαλίκη Ελισάβετ Χαριτωνίδη Λήδα Χούντα Βιβή